Pages

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Μεσογειακή δίαιτα και χαμηλοί υδατάνθρακες προστατεύουν από διαβήτη τύπου 2

Μια νέα έρευνα Ελλήνων και Ιταλών επιστημόνων δείχνει ότι η Μεσογειακή διατροφή, παράλληλα με μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες, μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Κάρλο λα Βέκια του Ινστιτούτου Φαρμακολογικών Ερευνών «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνου, την Αντωνία Τριχοπούλου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και τον Δημήτρη Τριχόπουλο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μελέτης του Διαβήτη, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 22.300 Ελλήνων, από τους οποίους οι 2.330 εμφάνισαν διαβήτη σε μια περίοδο 11 ετών. Αναλυτικά η έρευνα Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν με σχετική συνέπεια τη Μεσογειακή διατροφή, είχαν μικρότερη πιθανότητα κατά 12% να εμφανίσουν διαβήτη. Οι άνθρωποι που έτρωγαν τους περισσότερους υδατάνθρακες (υψηλό γλυκαιμικό φορτίο), είχαν 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη σε σχέση με όσους κατανάλωναν τους λιγότερους υδατάνθρακες (χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο).
Όσοι έκαναν και τα δύο, δηλαδή, ακολουθούσαν πιστά τη Μεσογειακή διατροφή και, ταυτόχρονα, κατανάλωναν λίγους υδατάνθρακες, είχαν κατά μέσο όρο 20% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν τηρούσαν τη Μεσογειακή δίαιτα και, παράλληλα, έτρωγαν πολλούς υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ο ρόλος της Μεσογειακής διατροφής για τον έλεγχο του βάρους είναι ακόμα αμφιλεγόμενος, κάτι που σημαίνει πως η προστασία της Μεσογειακής δίαιτας δεν λειτουργεί μέσω της μείωσης του βάρους, αλλά μέσω διαφόρων αρκετών διατροφικών χαρακτηριστικών αυτού του είδους διατροφής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου