Pages

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Στη Μεσσηνία κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού

Σημαντικές ενδείξεις για εμπρησμό υπάρχουν για τα μέτωπα που ξέσπασαν χθες στην Χρυσοκελαριά και πήραν απειλητικές διαστάσεις. Ευτυχώς αυτά κάτω από την καλή συνεργασία και την αυτοθυσία των δυνάμεων πυρόσβεσης, των πολιτών και των φορέων, τέθηκαν σήμερα υπό έλεγχο. Ο Επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος Χαράλαμπος Αφάλης βρέθηκε στη Μεσσηνία για τον συντονισμό των δυνάμεων με την σημείωση για τα καλά αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί στην εξέλιξη της αντιπυρικής περιόδου. Μάλιστα στην περιοχή άμεσα αναμένεται να φθάσει και κλιμάκιο της διέυθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού για να συνεργαστεί με το εδώ ανακριτικό τμήμα.

Ένας στους πέντε δεν δηλώνει ΦΠΑ

Ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες υπό το βάρος της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός, αν και έχει βελτιώσει τις επιδόσεις του, εξακολουθεί να εμφανίζει αδυναμίες. Ειδικά, στο επτάμηνο, έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 2.676.769 δηλώσεις ΦΠΑ. Όμως, τελικά, υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 2.092.927 δηλώσεις. Δηλαδή, οι 582.842 προτίμησαν να απέχουν της διαδικασίας.
Ακολούθησαν «ραβασάκια», e-mail και τηλεφωνήματα από τους εφοριακούς και πείστηκαν τελικά να υποβάλουν δήλωση οι 38.040 και να πληρώσουν φόρους 7,53 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα, ολοκληρώθηκαν 8.489 έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ και εισπράχθηκαν φόροι και πρόστιμα, ύψους 28,37 εκατ. ευρώ, με τις εισπράξεις να ανέρχονται, όμως, σε 41,26 εκατ. ευρώ. Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό των εισπράξεων από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις κυμαίνεται στο 40%, δηλαδή από τα 10 ευρώ που βεβαιώνουν οι ελεγκτικές Αρχές στα δημόσια ταμεία μπαίνουν τελικά 4 ευρώ.

Γάμος και γλέντι στη Νέδουσα μετά από 30 χρόνια!

Ξεχωριστή η σημερινή ημέρα για τη Νέδουσα, τη Μεγάλη Αναστάσοβα της Αλαγονίας. Στο χωριό με τους περίπου 150 κατοίκους θα γίνει σήμερα γάμος και θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία της εκκλησίας. Γάμος και γλέντι στη Νέδουσα έχει να γίνει σχεδόν 30 χρόνια… Σημειώνεται έχουν γίνει κάποιοι γάμοι στο χωριό τα τελευταία χρόνια, όχι όμως και γλέντι στην πλατεία, όπως θα γίνει σήμερα. Η Νέδουσα είναι το χωριό όπου γεννήθηκε ο Νικηταράς, από τους πιο αγνούς αγωνιστές του ’21, ενώ στα μέσα του 20 αιώνα είχε περίπου 600 κατοίκους.

Σύσκεψη για την κομποστοποίηση

Πρόθεση περαιτέρω συνεργασίας εκφράσθηκε σήμερα μεταξύ του Δήμου και της ομάδας Re:think project, για τη διαχείριση του οργανικού στοιχείου των απορριμμάτων. Η μέχρι τώρα συνεργασία του Δήμου με την ομάδα αυτή έχει οδηγήσει στην κατασκευή 25 συνοικιακών κομποστοποιητών, οι οποίοι όχι μόνο προσφέρουν στην πόλη, αλλά υποδεικνύουν και τον εναλλακτικό ορθό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Συμφωνήθηκε να επεκταθεί η συνεργασία και να συστηματοποιηθεί με τη σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης.

''Καυτή'' Παρασκευή με 4 φόρους

Όχι μόνο... καυτή, αλλά και κάτι παραπάνω αναμένεται να είναι η Παρασκευή για την τσέπη των φορολογούμενων, με 4 φόρους να καταφθάνουν προς πληρωμή. Οι πολίτες θα δουν να έρχεται η δόση φόρου εισοδήματος για όσους έλαβαν εκκαθαριστικό έως το τέλος Ιουλίου, η πρώτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012 , αλλά και η δόση του χαρατσιού της ΔΕΗ.

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Καμία απάντηση για τη βρώμα - Νέες καταγγελίες για λύματα σε τάφρο!

Η κατάσταση με την βρώμα στην περιοχή του βιολογικού δεν έχει προηγούμενο. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας χθες επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μιλώντας για έργα και για μεταφορά της λυματολάσπης. Κανείς όμως δεν λέει προς τους κατοίκους που έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν, πως θα σταματήσει αυτό το μαρτύριο της βρώμας και της δυσωδίας. Μάλιστα σε νέα τους αυτοψία κατγαγέλλουν πως εντόπισαν λύματα να πέφτουν σε γειτονική τάφρο του βιολογικού με συνέπεια να υπάρχει αναφορά σε περιβαλλοντικό... έγκλημα. Μέσα σε όλα υπολογίστε και την επιβάρυνση από της κάθε λογής σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή.

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας για τη Συρία στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνει σήμερα στις 7.00 το απόγευμα το ΚΚΕ, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στην πιθανότητα χρήσης του αεροδρομίου της 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα για τις επιθέσεις στη Συρία. Η πορεία θα καταλήξει στο αεροδρόμιο και οι συμμετέχοντες σε αυτή, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο δημοτικός σύμβουλος Κων. Μιχαλόπουλος, θα επιστρέψουν στην Καλαμάτα, προκειμένου να ενημερώσουν και τους δημότες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας για τα τεκταινόμενα.

Ανάπλαση στην Αγία Βαρβάρα

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπλαση γύρω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι εργασίες θα εκτελεσθούν σε επιφάνεια περίπου 300 τετρ. μέτρων και πέραν της νέας δαπεδοστρώσεως, θα γίνουν φυτεύσεις δένδρων και θα τοποθετηθούν καλαίσθητα φωτιστικά σώματα. Μετά την ανάπλαση, δε θα είναι δυνατή η επικοινωνία μεταξύ των οδών Ευριπίδου και Κανάρη (ανατολικά).

Καρδαμύλη & Φοινικούντα με παραβατικότητα 69%!!!

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΕΡΟΣ 2013» για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της προστασίας των πολιτών από τυχόν διάθεση ακατάλληλων ποτών και άλλων αναλώσιμων αγαθών, πραγματοποίησε από 22 έως 26 Αυγούστου 2013, 550 ελέγχους σε 30 τουριστικούς, νησιωτικούς και χερσαίους προορισμούς. Διαπιστώθηκε ότι 254 επιχειρήσεις δεν εξέδιδαν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία και καταλογίσθηκαν 1879
παραβάσεις.
Μέση παραβατικότητα: 46,18%
ΟΙ δέκα (10) περιοχές με την υψηλότερη παραβατικότητα είναι:
1
Καρπενήσι - Ικαρία
100,00%
2
Μύκονος
82,14%
3
Εύβοια
81,00%
4
Ρόδος
72,22%
5
Καρδαμύλη – Φοινικούντα
69,23%
6
Λουτράκι
66,67%
7
Ναύπλιο – Τολό - Δρέπανο
64,29%
8
Μυτιλήνη
60,00%
9
Λαμία - Φθιώτιδα
50,00%
10
Σαντορίνη
48,89%
ΟΙ πέντε (5) περιοχές με την μικρότερη παραβατικότητα είναι:
1
Σίφνος
12,50%
2
Μήλος
14,29%
3
Γύθειο - Ελαφόνησος
23,00%
4
Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική
28,50%
5
Λέρος
40,00%
Στη Ζάκυνθο καταλογίσθηκαν 517 παραβάσεις σε επιχείρηση διοργάνωσης party, γιατί προπωλούσε προσκλήσεις έναντι 35 € σε θαμώνες παραδίδοντας ειδικό βραχιόλι αναγνώρισης για την ελεύθερη είσοδο και εξέδιδε απόδειξη για 10 € σε κάθε προσκεκλημένο. Στην Ηγουμενίτσα σφραγίσθηκε beach-bar, γιατί δεν εξέδωσε 43 αποδείξεις λιανικής πώλησης . Στη Λευκάδα σφραγίσθηκε γνωστό καφέ – μπαρ γιατί σε 23 περιπτώσεις δεν είχαν εκδοθεί οι προβλεπόμενες αποδείξεις λιανικής πώλησης. Η σφράγιση έγινε με παρουσία της ΕΛΑΣ.
Στη Θεσσαλονίκη σφραγίστηκε κέντρο διασκέδασης, γιατί δεν εξέδωσε σε 17 περιπτώσεις αποδείξεις λιανικής πώλησης . Στη Λαμία ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας CD μουσικής συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, γιατί πωλούσε σε αυτοσχέδιες συσκευασίες κομμένο αφορολόγητο καπνό αγνώστου προέλευσης και ποιότητας. Κατασχέθηκαν 65 αυτοσχέδιες συσκευασίες του μισού κιλού εκάστη.

Αναβαθμίστηκαν με υλικό τα γήπεδα της Καλαμάτας

Προχωρούν οι εργασίες βαριάς συντήρησης του ελαστικού τάπητα στα δημοτικά γήπεδα Σπερχογείας, Μπαχράμη και Λουκαρέα, για τη διενέργεια των οποίων ο Δήμος Καλαμάτας καλύπτει τη δαπάνη, ύψους 27.000 ευρώ. Οι τάπητες των αγωνιστικών χώρων θα συντηρηθούν πλήρως, με αναγόμωση διά της προσθήκης καουτσούκ συνολικού βάρους 12 τόνων, μεταξύ άλλων. Τα συνεργεία του εργολάβου καθαρίζουν τον τάπητα, τον επισκευάζουν κάνοντας συρραφή όπου είναι αναγκαίο και τον αναγομώνουν προσθέτοντας καουτσούκ. Οι εργασίες εκτελούνται παράλληλα και στα τρία γήπεδα και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη 29 Αυγούστου.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η βρώμα του βιολογικού τους... διώχνει από τα σπίτια τους

Ότι και λέξη να χρησιμοποιήσεις είναι δύσκολο να περιγράψεις την κατάσταση που επικρατούσε σήμερα στην περιοχή νότια του βιολογικού καθαρισμού. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική με την βρώμα και τη δυσωδία να κυριαρχούν εδώ και 7 μέρες. Την στιγμή που οι αρμόδιοι δεν δείχνουν να συγκινούνται παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις, οι κάτοικοι αναγκάζονται να φεύγουν από τα σπίτια τους και να κοιμούνται αλλού. Φυσικά οι ανοικτού τύπου βιολογικοί είναι πλέον ξεπερασμένοι με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει υποβαθμιστεί εδώ και πολύ καιρό...

Γενικά πτωτική είναι η πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής

Γενικά πτωτική είναι η πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και δημοφιλείς σχολές παρουσιάζουν μείωση στα απαιτούμενα μόρια για την εισαγωγή των υποψηφίων. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα από το διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας http://results.minedu.gov.gr/
-Η Ιατρική Αθήνας έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 19.000 μορίων με τη βάση της να είναι φέτος στα 18.916 μόρια μειωμένη κατά 254 μόρια. Το 2012 η βάση της ανήλθε στα 19.170. -Η Νομική Αθήνας έχει βάση στα 18.571 -Οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί του ΕΜΠ 18.471 μόρια Οι μόνες σχολές στις οποίες υπάρχει αύξηση των βάσεων είναι οι στρατιωτικές. Αναλυτικότερα, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80615. Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται σε 69.288, μειωμένος κατά 9% σε σχέση με το 2012.

Άνω των 100.000 ευρώ όφειλαν οι επιχειρήσεις που «έχασαν» τα τραπεζοκαθίσματά τους

Ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ η οφειλή των επιχειρήσεων, των οποίων τα τραπεζοκαθίσματα μάζεψε το πρωί ο Δήμος. Η κατάσταση φαίνεται ότι είναι τρομερά δύσκολη, αφού καμία από τις επιχειρήσεις δεν έσπευσε να ρυθμίσει την οφειλή της για να πάρει πίσω τα τραπεζοκαθίσματα και να ξαναλειτουργήσει… Όπως δήλωσε στο «Kalamata Journal» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παύλος Μπουζιάνης, αφαιρέθηκαν τα τραπεζοκαθίσματα από τρεις επιχειρήσεις καφέ στην πλατεία, λόγω ληξιπρόθεσμων οφελών προς το Δήμο από εκμετάλλευση του κοινόχρηστου χώρου. Επιπλέον, αφαιρέθηκαν από μια επιχείρηση τα σκαμπό που είχε στη φάτσα του καταστήματος προς την Αριστομένους.
Πρόκειται για την επιχείρηση «Bread», που δεν είχε άδεια να τοποθετήσει σκαμπό προς την πλευρά της Αριστομένους. Οι τρεις επιχειρήσεις με τις οφειλές προς το Δήμο είναι το «Fuente», το «Centro» και το «Prelude». Ο αντιδήμαρχος κ. Μπουζιάνης τόνισε ότι πριν από την αφαίρεση των τραπεζοκαθισμάτων ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, έγιναν αυτοψίες από τη δημοτική αστυνομία, απεστάλησαν ειδοποιητήρια, ωστόσο οι υπεύθυνοι δεν προσήλθαν στο Δήμο προκειμένου να γίνει διακανονισμός της οφειλής τους. Σημείωσε επίσης ότι οι οφειλές των επιχειρήσεων έφτασαν σε τόσο μεγάλο ποσό διότι οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο τριπλάσιο ποσό της αρχικής οφειλής.

Πιο γρήγορα η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα παρεμβαίνει στις ΔΟΥ όπου σημειώνονται καθυστερήσεις, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν το συντομότερο δυνατό τα χρήματα που δικαιούνται από την επιστροφή ΦΠΑ. Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών της επιστροφής του ΦΠΑ σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Η Καλαμάτα πρέπει και θα γίνει η πρότυπη Ευρωπαϊκή Πόλη

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Έργων και Ενημέρωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Νικολάκου ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του Προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, σχετικά με την αύξηση των δημοτικών τελών, μετά την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε: 
«Την ώρα που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζουν με περηφάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο ολοκληρωμένο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στη χώρα μας, το οποίο αποτελεί πλέον πρότυπο εθνικό μοντέλο, κάποιοι συνεχίζουν στον τριτοκοσμικό τους δρόμο.
Με κατασπατάληση των δημοτικών τελών και ύποπτες κατ’ εξακολούθηση αναθέσεις σε υπόδικους «μεταφορείς σκουπιδιών» και εικόνες απαράδεκτες για την πόλη της Καλαμάτας, δείχνουν να μην έχουν πάρει τα μηνύματα των πολιτών.
Ο κ. Νίκας επιστρατεύει και τον λαϊκισμό (το τελευταίο «όπλο» των απελπισμένων πολιτικάντηδων) περί δήθεν ανάγκης αύξησης των δημοτικών τελών. Η αδυσώπητη γι’ αυτόν αλήθεια είναι ότι με τη σύγχρονη και οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων το κόστος της διαχείρισης μειώνεται σημαντικά. Και αυτό το όφελος πρέπει να επιστραφεί άμεσα στους πολίτες με μείωση των δημοτικών τελών.
Ο κ. Νίκας πρέπει επιτέλους να μάθει ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επικρατεί αταλάντευτα η απόλυτη νομιμότητα. Γιατί, το να πετάς τα σκουπίδια στον Αλφειό, στο δάσος της Φολόης και στη θάλασσα θα μπορούσε και να μην κοστίζει τίποτα. Ωστόσο και αυτό το παράνομο κοστίζει και μάλιστα ακριβά. Τόσο ακριβά, που η πόλη μας, η αγαπημένη μας Καλαμάτα, διασύρθηκε στο πανελλήνιο εξαιτίας των περίεργων αναθέσεων και των περίεργων διαδρομών των χρημάτων των συμπολιτών μας.
Ο κ. Δήμαρχος μας έχει συνηθίσει από πολύ παλιά, ως «πολιτική σουπιά», να απλώνει μελάνι, προκειμένου να καλύψει τις διφορούμενες και αντικρουόμενες κάθε φορά πολιτικές του επιλογές. Από τη μια διατείνεται ότι στηρίζει την κυβέρνηση και από την άλλη αμφισβητεί σχεδόν καθημερινά τις επιλογές της. Από τη μια συγχαίρει την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη λύση στο θέμα των απορριμμάτων και από την άλλη παραπληροφορεί τους πολίτες για «δήθεν» αύξηση του κόστους.
Και σήμερα, μέσα στην απόλυτη πολιτική παραζάλη και τρικυμία του αναζητά δεκανίκια απ’ όπου κι αν αυτά μπορούν να βρεθούν, δίχως σχέδιο, δίχως προσανατολισμό και δυστυχώς δίχως όραμα για την πόλη μας.
Η Καλαμάτα πρέπει και θα γίνει η πρότυπη Ευρωπαϊκή Πόλη αειφορίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου». 

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Σήκωσε τα τραπεζοκαθίσματα η δημοτική αστυνομία - Σοκ στους επαγγελματίες

Διαφορετική ήταν σήμερα η εικόνα στο κέντρο της Καλαμάτας, με κάποια από τα καταστήματα που οφείλουν στο δήμο, να μπαίνουν στο στόχαστρο. Η δημοτική αστυνομία από το πρωί ξεκίνησε τη διαδικασία να μαζευτούν τα τραπεζοκαθίσματά τους, με τους επαγγελματίες να μένουν έκπληκτοι από το χρονικό σημείο που επελέγη να γίνει κάτι τέτοιο, και να ζητούν λίγες ημέρες παράταση για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Από την πλευρά του ο δήμος απάντησε με ένα ''λυπάμαι, αλλά...'' σημειώνοντας πως εδώ και καιρό είχαν γίνει οι σχετικές προειδοποιήσεις.

Πάνω από 5 εκατομμύρια αφίξεις με κρουαζιερόπλοια το 2013

Αύξηση της τάξεως του 11,7% σημείωσε στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου το λιμάνι του Πειραιά στους επιβάτες transit, ενώ τη χώρα επισκέφθηκαν 1,8 εκατ. τουρίστες, έναντι 1,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία». Η Ελλάδα έχει, πλέον, αναδειχθεί στον τρίτο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στον χώρο της κρουαζιέρας στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία και την Ιταλία. Για το σύνολο του έτους, αναμένεται ότι οι αφίξεις τουριστών με κρουαζιερόπλοια θα πλησιάσουν τα 5,5 εκατομμύρια. Κάθε τουρίστας που έρχεται με κρουαζιερόπλοιο δαπανά σε καθημερινή βάση 200 ευρώ κατά μέσο όρο. Για εφέτος εκτιμάται ότι θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ από τους transit επιβάτες και 2 δισ. ευρώ από τους επιβάτες στα λιμάνια βάσης. Εκτός από το λιμάνι του Πειραιά (όπου έχουν προγραμματιστεί 381 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από την 1η Αυγούστου έως τα τέλη του έτους), μεγάλη αύξηση παρατηρείται σε Ηράκλειο (62%), Σαντορίνη (30%), Κέρκυρα (23%) και Κεφαλλονιά (20,5%).

Κοριτσάκι παρασύρθηκε από μηχανή στην Αθηνών

Ένα μικρό κοριτσάκι τραυματίστηκε απόψε το βράδυ λίγα λεπτά πριν τις 10, σε τροχαίο ατύχημα που συνέβη στην οδό Αθηνών. Το ατύχημα έγινε όταν μηχανή, που οδηγούσε γυναίκα, παρέσυρε το κοριτσάκι την ώρα που με την γιαγιά του προσπαθούσε να διασχίσει τον δρόμο. Το κοριτσάκι διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και απ’ όσο πληροφορηθήκαμε, ήταν εκτός κινδύνου

Αλ. Μητρόπουλος - Τί σημείωσε για την ''Σοσιαλιστική Τάση'' και τα σχόλια περί... πασοκοποίησης

Άκρως χαρακτηριστικές οι αναφορές του Αλέξη Μητρόπουλου στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST. O Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για όλα τα ζητήματα τον καυτό Σεπτέμβριο, την ίδρυση της σοσιαλιστικής τάσης, τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. Δείτε τί ανέφερε: Για την ίδρυση της "Σοσιαλιστικής τάσης": "Καταργήθηκαν οι συνιστώσες και επετράπη μέσα από το νέο καταστατικό να ιδρύεται τάση ή ρεύμα, που αυτό δεν είναι καθεστώς συνιστώσας, αλλά μπορούν στελέχη τα οποία προσεγγίζουν διαφορετικά κάποια ζητήματα ή συνδέονται με ιδεολογικές ερμηνείες και αναφορές πάνω στα κεντρικά ζητήματα, αλλά προτείνουν
διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες να ιδρύουν τάση ή ρεύμα. Εμείς συλλογική συσσωμάτωση στελεχών που προερχόμαστε από τον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο που ιδρύσαμε την σοσιαλιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ... Μας έδωσε την δυνατότητα να επικοινήσουμε με τον κόσμο και είδαμε τη μεγάλη ανταπόκρισή του"
Για τα σχόλια περί ''πασοκοποίησης'' του ΣΥΡΙΖΑ:
"Μα όσοι πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ έχει παραδοθεί σε μια μορφή ακρότατου νεοφιλελευθερισμού που ληστεύει το λαό, καταχρεώνει, εξαθλιώνει τους Έλληνες και απαξιώνει την Ελλάδα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, μαζί με τα κόμματα που έχουν...πασάρει το άθλιο μνημόνιο ως σωτήριο ενώ είναι η απόλυτη καταστροφή, δεν μπορούσαμε να κατηγορηθούμε ότι πασοκοποιούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως αποπασοκοποιούμε την πολιτική ζωή του τόπου, διότι αυτό το μόρφωμα στην απόλυτη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη κάνει κακό στον ελληνισμό. Υπό αυτή την έννοια θέλουμε να απαλλάξουμε και τους εναπομείναντες που μένουν στο ΠΑΣΟΚ και ευελπιστούν ή είναι απογοητευμένοι και δεν φεύγουν ή είναι στο διάδρομο, να τολμήσουν να φύγουν διότι το κόμμα τους οριστικά και αμετάκλητα τους έχει προδώσει"
Για τον πόλεμο που βρίσκεται προ των πυλών στη Συρία:
"O Θεός να βάλει το χέρι του και εύχομαι ο συμπατριώτης σας Πρωθυπουργός να μην επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί η πατρίδα μας σε μια καταρρέουσα κατάσταση που έχουμε χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για επιθετικές καταστάσεις και εξορμήσεις είτε από τη Σούδα είτε από την όμορφη Καλαμάτα... Θεωρώ ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουμε σε πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος της Συρίας.''

"Άρτος - Οίνος - Έλαιον 2013" - Με επιτυχία η πρώτη ημέρα

Παρουσία της Γενικής Γραμμ. του ΥΠΕΚΑ, του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά και του Δημάρχου Παναγιώτη Νίκα άνοιξε τις πύλες της ο αγροτική έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013». Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στο πάρκο του ΟΣΕ και μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης κ. κ. Χρυσόστομος ακολούθησαν δρώμενα με σκοπό να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι καινούριου. Με στόχο την παράδοση και την αναβίωση αγροτικών εργασιών και πρακτικών η έκθεση θα λειτουργεί έως και την 1 Σεπτεμβρίου με ποικιλία εκδηλώσεων.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Άμεση διακοπή στη μεταφορά των σκουπιδιών ζήτησε ο Νίκας από τη Νάντια!!!

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας έθεσε σήμερα ο Π. Νίκας στη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, την οποία επισκέφθηκε στο Υπουργείο.Ο Δήμαρχος παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στα απορρίμματα και ζήτησε συνδρομή για την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά την τελευταία συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο ΠΕΚΑ υπό την προεδρία του Υπουργού Γιάννη Μανιάτη. Ο Π. Νίκας ζήτησε να σταματήσει η μεταφορά απορριμμάτων και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της προσωρινής διαχείρισης, καθώς και να βοηθήσει το Υπουργείο το Δήμο Καλαμάτας με την παροχή μηχανημάτων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον» (ΕΠΠΕΡΑΑ). Κατά τη συνάντηση υπήρξε συνεννόηση να προωθηθούν οι διαδικασίες για χρηματοδότηση μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, ώστε να γίνει προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων. Προς το παρόν, ο Δήμος Καλαμάτας σχεδιάζει την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων και να σταματήσει τη μεταφορά τους.

Καλύφθηκαν οι ανάγκες όλων των Παιδικών σταθμών της Μεσσηνίας

Συγκεντρώθηκαν οι πόροι που απαιτούνταν για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ώστε να γίνουν δεκτά στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς της χώρας όλα τα παιδιά που πληρούν τα οικογενειακά κριτήρια. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι για πρώτη φορά όλα τα παιδιά που πληρούν τα οικογενειακά κριτήρια θα γίνουν δεκτά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρέθηκαν τα χρήματα καθώς οι Κ.Μητσοτάκης και Γ.Βρούτσης έδωσαν επιπλέον από 15 εκ. ευρώ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών: Για πρώτη φορά και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργείται η δυνατότητα όλα τα παιδιά που πληρούν τα οικογενειακά κριτήρια να γίνουν δεκτά στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς όλης της χώρας. Ποτέ άλλοτε από την στιγμή που δημιουργήθηκε η δράση «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις στο να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί και κάλυπταν τα κριτήρια. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικών συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι προκειμένου να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν και κάλυπταν τα κριτήρια.

Με ηλιοθερμικά συστήματα εφοδιάζεται το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του δεύτερου και τελικού σταδίου του μεγάλου έργου ηλιοθερμίας που υλοποιείται στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Σήμερα το πρωϊ έφθασαν στο χώρο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός των ηλιοθερμικών συστημάτων και ξεκίνησε η τοποθέτησή τους. Ειδικότερα πρόκειται για την τοποθέτηση των υπολοίπων 135 τεμαχίων ηλιακών συλλεκτών που έρχονται να προστεθούν στα υφιστάμενα 95. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε 10 ημέρες και περίπου στα μέσα Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί πια το σύνολο των υποέργων.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο της ηλιοθερμίας και εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνει τα εξής υποέργα: 1. Ηλιοθερμικό με αντιστάσεις 2. Επέκταση BEMS 3. Θερμομόνωση στέγης Τα ανωτέρω έργο αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που εκτελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη για το Νοσοκομείο. Με αφορμή τη σημερινή εξέλιξη ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας κ.Γεώργιος Μπέζος δήλωσε : « Νοιώθουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ ικανοποιημένοι και αισιόδοξοι διότι ένα σχετικά μικρό επαρχιακό νοσοκομείο καταφέρνει με τους ανθρώπους του να υλοποιεί τέτοια σημαντικά και πρωτοποριακά έργα. Ωστόσο αυτό όσο και τα υπόλοιπα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη μας κάνουν ως Μεσσήνιους και ως πολίτες, που πασχίζουμε καθημερινά για το αγαθό της Υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας των υγειονομικών υπηρεσιών που προσφέρει το Νοσοκομείο μας, υπερήφανους και αισιόδοξους.

Αναπλάσεις με κυβόλιθους, σιντριβάνι σε προλιμένα και «ουζάκια»

Ούτε αυτή τη φορά πρωτοτύπησε η δημοτική αρχή, αφού και τα νέα έργα που προωθεί είναι αναπλάσεις με κυβόλιθους, σιντριβάνια και ψηφιδωτές πλάκες... Οι μελέτες είναι έτοιμες για τις σχετικές παρεμβάσεις στα «ουζάκια» και στον προλιμένα… Πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, με τον οποίο ο δήμαρχος έχει γνωριμία από παλιά, κάλεσε όλους τους Δήμους της χώρας να προτείνουν από ένα «ώριμο» έργο ώστε να ενταχθεί άμεσα σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό έργο, να αρχίσει η κατασκευή του και να βελτιωθούν οι απορροφήσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο Δήμος Καλαμάτας τελικά προτείνει δύο έργα. Το ένα είναι η ανάπλαση στα «ουζάκια», μια περιοχή αδικημένη σε σχέση με το υπόλοιπο εμπορικό κέντρο, έργο που είχε προγραμματιστεί να γίνει από την «Ελλάκτωρ», στο πλαίσιο της κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης, η οποία έχει προχωρήσει, με πρόσχημα την κρίση. Το δεύτερο είναι η ανάπλαση στον προλιμένα και ειδικότερα στην περιοχή από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι του Κοιλάκου. Ο προϋπολογισμός του έργου στα «ουζάκια» ανέρχεται στο 1,7 εκατ. Ευρώ και προβλέπεται να γίνουν τα εξής: Ανάπλαση του ανατολικού πεζοδρομίου της Αριστομένους από την οδό Βασ. Όλγας έως την οδό Μακεδονίας, στο ύψος του Πάρκου ΟΣΕ. Επανακατασκευή ποδηλατοδρόμου. Ανάπλαση και διαμόρφωση του δυτικού πεζοδρομίου έως τα όρια ιδιοκτησίας του ΟΣΕ (ζώνη απαλλοτρίωσης). Επαναχωροθέτηση των χώρων κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων, στο δυτικό πεζοδρόμιο..
καλαματαjournal

Σύσκεψη για τις σχολικές υποδομές

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του Διευθυντή Παιδείας και των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών, με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης των σχολικών υποδομών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.Από τον Π. Νίκα δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και η σύσκεψη θα επαναληφθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Σημειώνεται πως σπουδαίο θέμα θεωρείται η έλλειψη φύλαξης των σχολικών κτηρίων μετά την κατάργηση των θέσεων σχολικών φυλάκων.

Πέτρος Τατούλης, “Πολιτικά συνεταιράκια ο Τσίπρας και ο Μιχαλολιάκος.

Σχο­λι­ά­ζον­τας την ε­πι­στο­λή των τρι­ών βου­λευ­τών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σχε­τι­κά με την δι­α­δι­κα­σί­α ε­πι­λο­γής α­να­δό­χου για το έρ­γο “Ο­λο­κλη­ρω­μέ­νη Δι­α­χεί­ρι­ση Στε­ρε­ών Α­πο­βλή­των Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου”, ο Πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου, Πέ­τρος Τα­τού­λης δή­λω­σε: “Τον πό­λε­μο λά­σπης που ά­νοι­ξε ε­ναν­τί­ον μας ο αρ­χη­γός της Χρυ­σής Αυ­γής στην Νε­μέ­α συ­νέ­χι­σε σή­με­ρα δια των αν­τι­προ­σώ­πων του, ο κ. Τσί­πρας. Στο λα­ϊ­κι­σμό των ά­κρων, η Πε­λο­πόν­νη­σος α­παν­τά με την πρω­το­πο­ρί­α της σε ό­λα τα ε­πί­πε­δα. Πρώ­τοι ο­λο­κλη­ρώ­σα­με μια δι­α­δι­κα­σί­α που στην υ­πό­λοι­πη Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νει α­νοι­κτή ε­πί σχε­δόν δε­κα­ε­τί­ες και για αυ­τό εί­μα­στε υ­πε­ρή­φα­νοι. Πρώ­τοι δεί­ξα­με το δρό­μο. Πρώ­τοι δη­μι­ουρ­γή­σα­με το μον­τέ­λο. Πρώ­τοι κα­θα­ρί­ζου­με την πε­ρι­φέ­ρεια μας, προ­κει­μέ­νου τα χρή­μα­τα των πο­λι­τών να μην κα­τα­λή­γουν στις βα­θι­ές τσέ­πες των γνω­στών ε­πι­τη­δεί­ων. Στον κου­βά της δι­α­πλο­κής.
Ο κ. Τσί­πρας και ο κ. Μι­χα­λο­λιά­κος δεν θα α­ναγ­κά­σουν τον λα­ό της Πε­λο­πον­νή­σου να μέ­νει με το κε­φά­λι χω­μέ­νο στη μι­ζέ­ρια με τα φτη­νά τους κολ­πά­κια. Δεν τους κά­νου­με το χα­τί­ρι. Ού­τε το πα­ρα­κρά­τος, ού­τε η μα­φί­α των ερ­γο­λά­βων των σκου­πι­δι­ών έ­χει θέ­ση στην Πε­λο­πόν­νη­σο. Ού­τε α­σφα­λώς και οι πο­λι­τι­κοί τους εκ­φρα­στές. Και ας τρο­μά­ζουν ό­σο θέ­λουν τα πο­λι­τι­κά συ­νε­ται­ρά­κια, που προ­στρέ­χουν σή­με­ρα ξε­δι­άν­τρο­πα στην κυ­βέρ­νη­ση που οι ί­διοι σε κά­θε τους λέ­ξη ε­πι­χει­ρούν υ­βρι­στι­κά να α­πο­δο­μούν. Κι αυ­τό εί­ναι α­να­με­νό­με­νο. Δεν τους έ­νοια­ξε πο­τέ το δη­μό­σιο συμ­φέ­ρον, πα­ρά μο­νό πώς θα ε­ξυ­πη­ρε­τή­σουν τη δι­κή τους φτη­νή ι­δι­ο­τέ­λεια”.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Αναβάθισαν την ιστοσελίδα του Δήμου με μενού..που κόστισαν αρκετά...

Με ολοκαίνουργιο site, που όμως δεν είναι ακόμη πλήρως γεμάτο, επικοινωνεί από σήμερα το μεσημέρι ο Δήμος Καλαμάτας με τους «σέρφερ» του διαδικτύου. Είναι μια σελίδα που δίνει μεγαλύτερο βάρος την τουριστική προβολή της περιοχής, σε σχέση με την προηγούμενη… Η παρουσίαση του site έγινε το μεσημέρι από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Θανάση Ηλιόπουλο, τον προϊστάμενο του Τμήματος Νέων Τεχνολογιών και Πληροφορικής, Βασίλη Διονυσόπουλο, καθώς και τον Παύλο Παύλου, εκπρόσωπο της εταιρείας που ανέλαβε αυτό το έργο.
Η ηλεκτρονική διεύθυνση του site παραμένει το kalamata.gr, ενώ το κόστος του έργου, τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, ανέρχεται στα 6.400 ευρώ. Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος, μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, που είναι η κατασκευή της σελίδας και η εγκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των μενού. Στη δεύτερη φάση, που θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες, θα γίνει η εγκατάσταση και άλλων μενού, ενώ στην τρίτη φάση θα παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες καθώς επίσης θα γίνονται πληρωμές με ηλεκτρονικό τρόπο.

Συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων οφειλών των παραγωγών προς τον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις

Σάλο προκαλεί η πρόταση που φέρεται να έχει κάνει η τρόικα προς τις εμπλεκόμενες πλευρές για συμψηφισμό οφειλών προς τον ΟΓΑ, με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τα γνωστά δικαιώματα ή αλλιώς το τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης που λαμβάνουν χιλιάδες παραγωγοί από την ΕΕ. Η πληροφορία που διακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνεται πλήρως μετά από σχετική ερώτηση στη βουλή.
Συγκεκριμένα, την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών μηχανισμών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ και όχι μέσω του συμψηφισμού με τις κοινοτικές επιχορηγήσεις, οι οποίες έχουν στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνει ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας. Όπως αναφέρει μάλιστα ο Γιώργος Κοντογιάννης, το ενδεχόμενο υλοποίησης μια τέτοιας πρότασης, κατ' επιταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα οδηγήσει στην εξαθλίωση τους αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και των ειδικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η Ηλεία μετά τις φονικές πυρκαγιές το 2007 και το σεισμό το 2008 και θα αποτελέσει την «ταφόπλακα» για τον πρωτογενή τομέα.

Σχεδιάζεται ο "ελαστικός Τειρεσίας"

Την έξοδο χιλιάδων φυσικών και νομικών προσώπων από τον "Τειρεσία" θα έχει ως αποτέλεσμα το νέο νομοθετικό πλαίσιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όσον αφορά στον Τειρεσία. Ουσιαστικά θεσπίζεται η "δεύτερη ευκαιρία" και προωθείτα η άρση των μελανών σημείων του ισχύοντος συστήματος που αποτελούν αιτία στιγματισμού επιχειρηματιών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Επενδυτής", η πρωτοβουλία για την αντικατάσταση του "Τειρεσία" από ένα πιο ευέλικτο μοντέλο βρίσκεται σε τελικό στάδιο και ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων στην χρηματοδότηση.
Σχεδιάζεται μάλιστα, αναφέρει το δημοσίευμα, να ενταχθεί στο πακέτο εξαγγελιών που θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πιθανότατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έχουν ήδη λάβει σχετικές εισηγήσεις από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, αλλά και από τους φορείς της αγοράς. Το νέο αναθεωρημένο πλαίσιο του "Τειρεσία" αποβλέπει στην παύση της «τυφλής» καταχώρησης στο σύστημα προσώπων και επιχειρήσεων για πολύ χαμηλά ποσά, πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα σε καθ' όλα υγιείς δανειολήπτες οι οποίοι πλέον θα βγουν από την μαύρη λίστα. Η κυβερνητική απόφαση, πέραν της απαλλαγής χιλιάδων περιπτώσεων δανειοληπτών, από το στίγμα του "Τειρεσία" θα αποτελέσει και δείγμα καλών προθέσεων για την αγορά, ενώ αυτονόητα θα πρέπει να θεωρούνται και τα πολιτικά οφέλη στα οποία αποβλέπει η κυβέρνηση.

Ξεκίνησαν οι εργασίες στα γήπεδα

Ο αθλητισμός είναι αναμφισβήτητα κινητήριος δύναμη για πολλούς. Στην Καλαμάτα όπου γεννά αθλητές ποιότητας οι χώροι άθλησης σίγουρα πρέπει να είναι αξιοπρεπείς. Έτσι στο κολυμβητήριο γίνονται ι απαραίτητες ενέργειες μετά και την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ. Από κει και πέρα, στα γήπεδα του δήμου ξεκινούν εργασίες συντήρησης του πλαστικού χλοοτάπητα ενώ στο γήπεδο της Σπερχογείας στόχος είναι να αλλάξουν και κάποιες υποδομές. Φυσικά στο πλαίσιο αυτό ενέργειες γίνονται και για το κλειστό γήπεδο Παραλίας.

Απέκτησε προσωπικό το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τεύχος Β΄, αριθμός φύλλου 2048, 22 Αυγούστου 2013, Κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθ. 32413) σχετικά με την κατανομή τακτικού προσωπικού στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας. Η απόφαση, την οποία υπέγραψαν ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο ομόλογός του Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατανέμει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας όλο το προσωπικό, που αποτελείται από 3 υπαλλήλους, του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας. Απομένει, πλέον, η έκδοση της διαπιστωτικής πράξης εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Μανώλη Αγγελάκα, για την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Ο Π. Νίκας, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή και δημοσίευση αυτής της ΚΥΑ, που ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας θα αποτελέσει ένα εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, καθώς θα δώσει στο Δήμο Καλαμάτας τη δυνατότητα παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά στο θαλάσσιο μέτωπο. Ικανοποιείται, με τον τρόπο αυτό, ένα αίτημα δεκαετιών του Δήμου.

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Νοσοκομείο Καλαμάτας: ΝΑ γιατί κάνει τους Μεσσήνιους υπερήφανους

Με 2 κινήσεις ΜΑΤ το Νοσοκομείο Καλαμάτας γλιτώνει 1.000.000 ευρώ Με έξυπνη στρατηγική επιτυγχάνονται μεγάλες οικονομίες
 Με δύο (2) κινήσεις ματ που έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται αρκετό καιρό τώρα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας φιλοδοξεί να εξοικονομήσει από την επόμενη χρονιά πόρους από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος κοντά στο 1.000.000 ευρώ. Χρήματα που θα κατανεμηθούν σε άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση και στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που αυτό προσφέρει. Πρόκειται για τα δύο πολύ σημαντικά και πρωτοποριακά έργα που χρηματοδοτούνται μέσα από την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων: 1. το έργο της ηλιοθερμίας και της εξοικονόμησης ενέργειας (το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που εκτελείται στη χώρα αυτή τη στιγμή) που καθιστά το Νοσοκομείο μας μερικώς ενεργειακά αυτόνομο από την προμήθεια του πετρελαίου επιφέροντας μια οικονομία κατά 400.000-450.000 ευρώ και που ολοκληρώνεται σε 15 ημέρες και 2. το έργο της εγκατάστασης δύο (2) συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης που θα επιφέρει ένα όφελος κατά 350.000- 400.000 ευρώ Αυτό θα πει νοικοκύρεμα……..
Και τα δύο αυτά έργα όπως έχουμε διαπιστώσει, έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα να στρέψουν το ενδιαφέρον και τη προσοχή τόσο των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης όσο και των Διοικήσεων άλλων Νοσοκομείων της χώρας επιδιώκοντας και αυτοί να πετύχουν τις πολυπόθητες οικονομίες που επιβάλει και απαιτεί η κρίση και η συγκυρία. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες που μαθαίνουμε τέτοιες ευχάριστες εκπλήξεις και κινήσεις που μας κάνουν περήφανους ως Μεσσήνιους, μας επιφυλάσσονται και άλλες στο άμεσο κοντινό μέλλον από την Διοίκηση του Μεσσηνιακού Ιδρύματος και του προσωπικού του, εν όψει μάλιστα και της νέας προγραμματικής περιόδου. Αυτό θα πει να υπάρχουν στα νοσοκομεία άνθρωποι με reflex, πρακτική σκέψη και αγάπη για αυτό που κάνουν. Τι άλλο να πούμε….. Αναμένομεν αισιόδοξα….

Σοκάρει το ρεπορτάζ για νοικοκυρές που λόγω κρίσης βγαίνουν στην πορνεία

Δεκάδες άνεργες και απελπισμένες νοικοκυρές που η οικονομική κρίση τους έχει φερθεί με τον πιο άσχημο τρόπο, αναγκάστηκαν να βγουν στην παράνομη πορνεία για να καταφέρουν να δώσουν μια σανίδα σωτηρίας στην οικογένεια τους! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Espresso, τον τελευταίο ένα χρόνο, όλο και περισσότερες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και εξωτερικής εμφάνισης ζητούν μια θέση εργασίας ως ιερόδουλες.
Ο Μηνάς και η Χαρά που διατηρούν sexy studio στο κέντρο της Αθήνας, διατηρώντας κρυφή την επωνυμίας τους, μίλησαν στην εφημερίδα για τις γυναίκες που τους επισκέπτονται... "Λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλές γυναίκες που πριν από λίγα χρόνια δεν είχαν περάσει ούτε έξω από οίκο ανοχής, έρχονται σε μας και ζητούν να εργαστούν ως ιερόδουλες για να βγάλουν το ψωμί τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τα χαράτσια" δηλώνει η Χαρά και συνεχίζει, " Οι περισσότερες από αυτές είναι τις γυναίκες είναι μεταξύ των 30 και 4 5 ετών, έχουν οικογένειες και μεγαλώνουν παιδιά. Φυσικά, δεν λείπουν και οι νεαρές που είναι ελεύθερες αλλά άνεργες χωρίς καμία οικονομική στήριξη...Μιλώντας μαζί τους κατάλαβα πως δεν έχουν ιδέα πόσο δύσκολο είναι να ικανοποιείς ερωτικά δεκάδες άντρες καθημερινά"

200.000 κυψέλες και 2.000 τόνοι μέλι στην Πελοπόννησο

Με με­γά­λη ε­πι­τυ­χί­α ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε το τρι­ή­με­ρο σε­μι­νά­ριο με­λισ­σο­κο­μί­ας, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Κα­λα­μά­τα με την ευ­θύ­νη πα­ρα­κο­λού­θη­σης και ε­λέγ­χου της Δ/νσης Α­γρο­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Κτη­νι­α­τρι­κής της ΠΕ Μεσ­ση­νί­ας. Στην τε­λε­τή λή­ξης του σε­μι­να­ρί­ου πα­ρα­βρέ­θη­κε ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Μεσ­ση­νί­ας Πα­να­γι­ώ­της Α­λευ­ράς , ο ο­ποί­ος στο σύν­το­μο χαι­ρε­τι­σμό του τό­νι­σε ό­τι «σε μια πε­ρί­ο­δο έν­το­νου αν­τα­γω­νι­σμού ,η ε­ξω­στρέ­φεια και η ταυ­τό­τη­τα των α­γρο­τι­κών μας προ­ϊ­όν­των εί­ναι το συγ­κρι­τι­κό μας πλε­ο­νέ­κτη­μα. Ε­πι­πλέ­ον, η δι­α­σύν­δε­ση της έ­ρευ­νας με την εκ­παί­δευ­ση ,κα­τάρ­τι­ση και ε­νη­μέ­ρω­ση των πα­ρα­γω­γών, εί­ναι ο βα­σι­κός μο­χλός στή­ρι­ξης του πρω­το­γε­νούς το­μέ­α.»
Ι­δι­αί­τε­ρα ό­σον α­φο­ρά τον με­λισ­σο­κο­μι­κό το­μέ­α, ο κ. Α­λευ­ράς α­νέ­φε­ρε ό­τι «στην Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου υ­πάρ­χουν 200.000 κυ­ψέ­λες και πα­ρά­γον­ται 2.000 τό­νοι μέ­λι ε­τη­σί­ως ,στη δε Μεσ­ση­νί­α υ­πάρ­χουν 52.000 κυ­ψέ­λες α­πό 150 ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και 1.000 ε­ρα­σι­τέ­χνες με­λισ­σο­κό­μους και πα­ρά­γον­ται 500 και πλέ­ον τό­νοι μέ­λι ε­τη­σί­ως. Γί­νε­ται λοι­πόν κα­τα­νο­η­τό ό­τι ο με­λισ­σο­κο­μι­κός το­μέ­ας στη­ρί­ζει την α­γρο­τι­κή οι­κο­νο­μί­α της πε­ρι­ο­χής μας και οι προ­ο­πτι­κές που δι­α­γρά­φον­ται εί­ναι ευ­νο­ϊ­κές για την ε­ξέ­λι­ξη του κλά­δου. Η Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου πι­στεύ­ει ό­τι ο πρω­το­γε­νής το­μέ­ας εί­ναι ση­μαν­τι­κός πα­ρά­γον­τας με τον ο­ποί­ο μπο­ρού­με να ξε­πε­ρά­σου­με την οι­κο­νο­μι­κή κρί­ση, ε­πεν­δύ­ον­τας σε έρ­γα υ­πο­δο­μής και πα­ρέμ­βα­σης στο σύ­στη­μα δι­α­κί­νη­σης, προ­ώ­θη­σης και εμ­πο­ρί­ας των πα­ρα­γό­με­νων προ­ϊ­όν­των.»

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Άνοιξε τις πύλες της η 2η Έκ­θε­ση «Άρ­τος – Οί­νος – Έ­λαι­ον 2013»

Εγ­και­νι­ά­στη­κε πρίν λί­γη ώ­ρα η 2η Έκ­θε­ση «Άρ­τος – Οί­νος – Έ­λαι­ον 2013», στο Δη­μο­τι­κό Πάρ­κο Σι­δη­ρο­δρό­μων, την ο­ποί­α δι­ορ­γα­νώ­νει ο Δή­μος Κα­λα­μά­τας . Τον α­για­σμό της έκ­θε­σης που θα δι­αρ­κέ­σει έ­ως την 1η Σε­πτεμ­βρί­ου τέ­λε­σε ο Μη­τρο­πο­λί­της Μεσ­ση­νί­ας Χρυ­σό­στο­μος, ε­νώ ο Δή­μαρ­χος Κα­λα­μά­τας Πα­να­γι­ώ­της Νί­κας κή­ρυ­ξε την δι­ε­ξα­γω­γή της. Στα εγ­καί­νια πα­ρα­βρέ­θη­καν η Γ.Γ Υ­ΠΕ­ΚΑ Νάν­τια Γι­αν­να­κο­πού­λου, ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πα­να­γι­ώ­της Α­λευ­ράς, ο ε­πι­κε­φα­λής της μεί­ζο­νος μει­ο­ψη­φί­ας του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Θε­ό­δω­ρος Μπρε­δή­μας και δη­μο­τι­κοί σύμ­βου­λοι. Σκο­πός της εί­ναι η προ­ώ­θη­ση της κα­τα­νά­λω­σης των α­γρο­δι­α­τρο­φι­κών προ­ϊ­όν­των της πε­ρι­ο­χής μας, τα ο­ποί­α εί­ναι ευ­ερ­γε­τι­κά για την υ­γεί­α του αν­θρώ­που και α­πο­τε­λούν πυ­λώ­νες της Με­σο­γεια­κής Δί­αι­τας, κα­θώς και η προ­βο­λή του μεσ­ση­νια­κού γα­στρο­νο­μι­κού πο­λι­τι­σμού ι­δί­ως στους ε­πι­σκέ­πτες της πε­ρι­ο­χής μας, Έλ­λη­νες και ξέ­νους.
Ε­πί­σης, θα δι­ορ­γα­νω­θούν εκ­δη­λώ­σεις, μέ­σα α­πό τις ο­ποί­ες η νέ­α γε­νιά θα γνω­ρί­σει και οι πα­λι­ό­τε­ροι θα θυ­μη­θούν α­γρο­τι­κές πρα­κτι­κές και ερ­γα­σί­ες που έ­χουν ε­κλεί­ψει, κα­θώς και ό­σα σχε­τί­ζον­ται με την ε­πε­ξερ­γα­σί­α των α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των και την πα­ρα­σκευ­ή τρο­φί­μων. Α­κο­λού­θη­σε μου­σι­κό πρό­γραμ­μα α­πό τη Δη­μο­τι­κή Φι­λαρ­μο­νι­κή Κα­λα­μά­τας, ε­νώ με­τεί­χε ο Κώ­στας Ψυ­χο­γιός με πα­ρα­δο­σια­κή φλο­γέ­ρα. Κα­τό­πιν, έ­γι­νε ε­πί­δει­ξη ύ­φαν­σης σε πα­ρα­δο­σια­κό αρ­γα­λει­ό α­πό μέ­λη των Συλ­λό­γων Γυ­ναι­κών Σπερ­χο­γεί­ας και Νε­ρο­μύ­λου. Αύ­ριο θα γί­νει α­φι­έ­ρω­μα στον οί­νο. Πε­ρι­λαμ­βά­νον­ται: α­να­πα­ρά­στα­ση τρύ­γου, ά­πλω­μα, τρί­ψι­μο, ξε­κορ­τσά­λι­σμα και μα­κι­νά­ρι­σμα στα­φί­δας, πλέ­ξι­μο κα­λα­θιού και κό­φας, ε­πί­δει­ξη πα­ρα­σκευ­ής μου­στα­λευ­ριάς και μου­στό­πι­τας. Θα α­κο­λου­θή­σουν τα «Μου­σι­κο­μα­γει­ρέ­μα­τα» με τον Ευ­τύ­χη Μπλέ­τσα, συγ­γρα­φέ­α και πα­ρου­σια­στή τη­λε­ο­πτι­κής εκ­πομ­πής.
Θα με­τά­σχουν ο Σύλ­λο­γος Γυ­ναι­κών Σπερ­χο­γεί­ας Δή­μου Κα­λα­μά­τας «Η Α­γί­α Κυ­ρια­κή», ο Σύλ­λο­γος Γυ­ναι­κών Ά­ριος Δή­μου Κα­λα­μά­τας, ο Πο­λι­τι­στι­κός Σύλ­λο­γος Α­γί­ας Τριά­δας «Η Αρ­γώ», ο Σύλ­λο­γος Α­θλη­τι­κού Χο­ρού «Ξε­νί­α», ο Σύλ­λο­γος Γυ­ναι­κών Χι­λι­ο­χω­ρί­ων Δή­μου Πύ­λου – Νέ­στο­ρος και ο Θε­ό­δω­ρος Κα­σι­δά­κης.

Η ΕΛΣΤΑΤ περνά τους Ελληνες από σκάνερ: Πόσοι και ποιοι είμαστε

Την «ακτινογραφία» της Ελλάδας, πόσοι ακριβώς είναι οι μόνιμοι κάτοικοι, πόσοι οι άνδρες και πόσες οι γυναίκες ανά πόλη, ποια είναι η μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας, σε ποιες περιοχές ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και σε ποιες χαμηλώνει, πόσοι είναι οι παντρεμένοι και οι ανύπαντροι και ποιας ηλικίας, πόσοι μετανάστες ζουν στη Eλλάδα, από που προέρχονται και άλλα τέτοια παρόμοια ενδιαφέρονται στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή του 2011 έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.815.197 άτομα. Ενα χρόνο πριν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το νόμιμο πληθυσμό της χώρας ο οποίος ανέρχεται, πάντα σύμφωνα με την απογραφή του 2011, σε 9.903.929 άτομα. Από το σύνολο των 10.815.197 ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα η πλειοψηφία, έστω και οριακή, είναι γυναίκες, αφού υπολογίζονται σε 5.512.494 (ή σε ποσοστό 51%) έναντι των ανδρών που συνολικά είναι 5.302.703 (̟ή σε ποσοστό 49%). Πλειοψηφία είναι οι γυναίκες στις 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, με εξαίρεση την Πελοπόννησο, το Νότιο και Βόρειο Αιγαίο όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι άνδρες. Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ από την απογραφή του 2011 περιλαμβάνεται και η «ανθρωπογεωγραφία» των 10 μεγαλύτερων πόλεων της χώρα. Παρατίθενται, δηλαδή, ακριβή στοιχεία για το πόσοι άνδρες και πόσες γυναίκες κατοικούν σε καθεμιά από αυτές. Οπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα στους εννέα από 10 πολυπληθέστερους δήμους της χώρας οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες με εξαίρεση τη Ρόδο όπου και πάλι η πλειοψηφία των ανδρών είναι οριακή, αφού αγγίζει μόλος το 50,01%.
Παντρεμένοι οι μισοί Ελληνες Οι μισοί Ελληνες είναι κατά νόµο έγγαµοι (δηλαδή ή είναι παντρεμένοι, είτε έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, ή είναι σε διάσταση). Συγκεκριμένα, το ποσοστό των έγγαμων Ελλήνων αγγίζει το 50,3% ενώ το 39% είναι άγαμοι με τους περισσότερους από αυτούς να είναι άνδρες (21,5%).

Η Καλαμάτα πρέπει και θα γίνει η πρότυπη Ευρωπαϊκή Πόλη αειφορίας

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Έργων και Ενημέρωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Νικολάκου ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του Προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου και Δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, σχετικά με την αύξηση των δημοτικών τελών, μετά την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε: «Την ώρα που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσιάζουν με περηφάνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο ολοκληρωμένο έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στη χώρα μας, το οποίο αποτελεί πλέον πρότυπο εθνικό μοντέλο, κάποιοι συνεχίζουν στον τριτοκοσμικό τους δρόμο.
Με κατασπατάληση των δημοτικών τελών και ύποπτες κατ' εξακολούθηση αναθέσεις σε υπόδικους «μεταφορείς σκουπιδιών» και εικόνες απαράδεκτες για την πόλη της Καλαμάτας, δείχνουν να μην έχουν πάρει τα μηνύματα των πολιτών. Ο κ. Νίκας επιστρατεύει και τον λαϊκισμό (το τελευταίο «όπλο» των απελπισμένων πολιτικάντηδων) περί δήθεν ανάγκης αύξησης των δημοτικών τελών. Η αδυσώπητη γι' αυτόν αλήθεια είναι ότι με τη σύγχρονη και οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων το κόστος της διαχείρισης μειώνεται σημαντικά. Και αυτό το όφελος πρέπει να επιστραφεί άμεσα στους πολίτες με μείωση των δημοτικών τελών. Ο κ. Νίκας πρέπει επιτέλους να μάθει ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα επικρατεί αταλάντευτα η απόλυτη νομιμότητα. Γιατί, το να πετάς τα σκουπίδια στον Αλφειό, στο δάσος της Φολόης και στη θάλασσα θα μπορούσε και να μην κοστίζει τίποτα. Ωστόσο και αυτό το παράνομο κοστίζει και μάλιστα ακριβά. Τόσο ακριβά, που η πόλη μας, η αγαπημένη μας Καλαμάτα, διασύρθηκε στο πανελλήνιο εξαιτίας των περίεργων αναθέσεων και των περίεργων διαδρομών των χρημάτων των συμπολιτών μας. Ο κ. Δήμαρχος μας έχει συνηθίσει από πολύ παλιά, ως «πολιτική σουπιά», να απλώνει μελάνι, προκειμένου να καλύψει τις διφορούμενες και αντικρουόμενες κάθε φορά πολιτικές του επιλογές. Από τη μια διατείνεται ότι στηρίζει την κυβέρνηση και από την άλλη αμφισβητεί σχεδόν καθημερινά τις επιλογές της.

Εξαιρετική η κίνηση στη Μαρίνα Καλαμάτας

Ιταλοί και Ρώσοι είναι οι περισσότεροι επισκέπτες που έφτασαν με τα σκάφη τους στη Μαρίνα Καλαμάτας. Η κίνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς ξεκίνησε πολύ δυνατά από το Μάη. Ακόμη και μετά από μια μικρή ύφεση στις αρχές του Αυγούστου, η αύξηση ξεκίνησε και πάλι. Εκτός των τοπίων που προσφέρει η περιοχή μας ο λόγος που οι τουρίστες επέλεξαν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι και το ότι διατηρεί χαμηλά τις τιμές της σε σχέση με την υπόλοιπη Μεσόγειο

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

6 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των Δήμων, τα λεφτά που δόθηκαν όμως;

Tα τεχνικά δελτία έργων και δράσεων που ως αντικείμενο έχουν την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αποδοτική λειτουργία των δήμων υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Εσωτερικών συνδράμει στην αύξηση της απορροφητικότητας του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», ενώ παράλληλα βοηθάει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εκσυγχρονιστεί, να περιορίσει το κόστος λειτουργίας και να αυξήσει τα έσοδα.
Η χρηματοδότηση αυτή θα προέλθει από κονδύλια του ΕΣΠΑ (πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση») και σε πρώτη φάση προϋπολογίζεται σε 6 εκ. €. Όπως αναφέρεται, μετά από πολύ καιρό το Υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι θα έχουν στην διάθεση τους εργαλεία και πόρους να προωθήσουν τομές και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την λειτουργία και αποδοτικότητα τους και θα αυξήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών. "Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και προωθούν συνέργειες που εκτείνονται και στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Μετά από διαβούλευση του ΥΠΕΣ και της ΚΕΔΕ ιεραρχήθηκαν οι θεματικοί τομείς και οι κρίσιμες λειτουργικές περιοχές των Δήμων, οι οποίες απαιτούν εισαγωγή μεταρρυθμίσεων ή χρήζουν υποστήριξης της εφαρμογής αναδιοργανώσεων, ανασχεδιασμού και απλούστευσης διαδικασιών", επισημαίνεται.

Κοινωφελής: Έρχονται 45.000 θέσεις εργασίας στους δήμους

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, πεντάμηνης απασχόλησης περίπου 45.000 άνεργων συμπολιτών μας σε δήμους και επιμελητήρια, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους για το οποίο αναμένεται να διατεθούν έως το τέλος του έτους 170 εκατομμύρια ευρώ για δικαιούχους, μέλη οικογενειών που δεν έχουν κανένα εισόδημα.
Οπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr oι ειδικότητες της πληροφορικής, διοικητικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, βρεφοκόμοι ειδικής αγωγής, ψυχολόγοι και γενικών καθηκόντων, συγκεντρώνουν μεταξύ πολλών άλλων, τη μεγαλύτερη ζήτηση στον κατάλογο των εποχικών προσλήψεων πεντάμηνης διάρκειας, που θα γίνουν το Σεπτέμβρη μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε Δήμους και Επιμελητήρια. Οι περισσότερες θέσεις του προγράμματος, κατανέμονται σε Αθήνα, 1.865 και Θεσσαλονίκη, 1.010. Ακολουθούν ο Δήμος Πάτρας με 845, Ρόδος 674, Κέρκυρας με 694, Ηρακλείου Κρήτης με 688 Λάρισας με 607, Ιωαννίνων 599, Λέσβου με 566, Βόλου με 538, Πειραιά με 455, Χανίων με 457, Κοζάνης, 462, Χαλκίδας με 434, Περιστέρι με 385, Αγρινόυ 365, Λαμίας 353, Κορδελιό – Εύοσμος με 314, Παύλου Μελά 307, Τρικκαίας 302, Αλεξανδρούπολης 296, Εορδαίας, 296, Αχαρνών 296, καβάλας 286, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλαμαριάς 284, Καλλιθέας 278, Κομοτηνής, 269 Κατερίνης 267, ,Ζακύνθου 266, Ξάνθης 262, Νέαπολη – Συκεών 260, Κερατσινίου – Δραπετσώνας 253, Ρεθύμνου, 247, Γλυφάδας 242, Δράμας 238, Σερρών 238, Κεφαλλονιάς, 234, Καστοριάς 233, Άρτας 230, Πυλαίας – Χορτιάτη 220. Θέσεις θα προκηρυχθούν και σε άλλους Δήμους σε όλες τις Περιφέρειες.

200.000 κυψέλες και 2.000 τόνοι μέλι στην Πελοπόννησο

Με με­γά­λη ε­πι­τυ­χί­α ο­λο­κλη­ρώ­θη­κε το τρι­ή­με­ρο σε­μι­νά­ριο με­λισ­σο­κο­μί­ας, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Κα­λα­μά­τα με την ευ­θύ­νη πα­ρα­κο­λού­θη­σης και ε­λέγ­χου της Δ/νσης Α­γρο­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας και Κτη­νι­α­τρι­κής της ΠΕ Μεσ­ση­νί­ας. Στην τε­λε­τή λή­ξης του σε­μι­να­ρί­ου πα­ρα­βρέ­θη­κε ο Αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Μεσ­ση­νί­ας Πα­να­γι­ώ­της Α­λευ­ράς , ο ο­ποί­ος στο σύν­το­μο χαι­ρε­τι­σμό του τό­νι­σε ό­τι «σε μια πε­ρί­ο­δο έν­το­νου αν­τα­γω­νι­σμού ,η ε­ξω­στρέ­φεια και η ταυ­τό­τη­τα των α­γρο­τι­κών μας προ­ϊ­όν­των εί­ναι το συγ­κρι­τι­κό μας πλε­ο­νέ­κτη­μα. Ε­πι­πλέ­ον, η δι­α­σύν­δε­ση της έ­ρευ­νας με την εκ­παί­δευ­ση ,κα­τάρ­τι­ση και ε­νη­μέ­ρω­ση των πα­ρα­γω­γών, εί­ναι ο βα­σι­κός μο­χλός στή­ρι­ξης του πρω­το­γε­νούς το­μέ­α.»
Ι­δι­αί­τε­ρα ό­σον α­φο­ρά τον με­λισ­σο­κο­μι­κό το­μέ­α, ο κ. Α­λευ­ράς α­νέ­φε­ρε ό­τι «στην Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου υ­πάρ­χουν 200.000 κυ­ψέ­λες και πα­ρά­γον­ται 2.000 τό­νοι μέ­λι ε­τη­σί­ως ,στη δε Μεσ­ση­νί­α υ­πάρ­χουν 52.000 κυ­ψέ­λες α­πό 150 ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και 1.000 ε­ρα­σι­τέ­χνες με­λισ­σο­κό­μους και πα­ρά­γον­ται 500 και πλέ­ον τό­νοι μέ­λι ε­τη­σί­ως. Γί­νε­ται λοι­πόν κα­τα­νο­η­τό ό­τι ο με­λισ­σο­κο­μι­κός το­μέ­ας στη­ρί­ζει την α­γρο­τι­κή οι­κο­νο­μί­α της πε­ρι­ο­χής μας και οι προ­ο­πτι­κές που δι­α­γρά­φον­ται εί­ναι ευ­νο­ϊ­κές για την ε­ξέ­λι­ξη του κλά­δου. Η Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου πι­στεύ­ει ό­τι ο πρω­το­γε­νής το­μέ­ας εί­ναι ση­μαν­τι­κός πα­ρά­γον­τας με τον ο­ποί­ο μπο­ρού­με να ξε­πε­ρά­σου­με την οι­κο­νο­μι­κή κρί­ση, ε­πεν­δύ­ον­τας σε έρ­γα υ­πο­δο­μής και πα­ρέμ­βα­σης στο σύ­στη­μα δι­α­κί­νη­σης, προ­ώ­θη­σης και εμ­πο­ρί­ας των πα­ρα­γό­με­νων προ­ϊ­όν­των.»

Από βρεφονηπιοκόμους, ηλεκτρονικούς, οικονομολόγους μέχρι... νομικούς ζητά η Καλαμάτα

Απεστάλη σήμερα αρμοδίως έγγραφο του Δήμου Καλαμάτας, με το οποίο ζητείται η ενίσχυσή του με προσωπικό, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας. Όπως ανέφερε ο Π. Νίκας μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα έχουν ανάγκη ενίσχυσης με βρεφονηπιοκόμους, ηλεκτρονικούς, οικονομολόγους, νομικούς κ.ά. Προσέθεσε, δε, ότι «οι δήμαρχοι δεν είμαστε εναντίον της κινητικότητας των υπαλλήλων, είμαστε εναντίον της εκδίωξης, εναντίον της απώλειας της εργασίας τους. Αν κάπου περισσεύουν, να πάνε όπου ελλείπουν».

Ο Δήμος θα υποδείξει το χώρο διαμονής των αθίγγανων

Ένα σημαντικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών έφθασε σήμερα, με αποδέκτη το Δήμο Καλαμάτας και δίδεται στη δημοσιότητα. Το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών έρχεται ως απάντηση σε καταγγελία – ψήφισμα διαμαρτυρίας των κατοίκων της Αγίας Τριάδος, που απεστάλη στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, ενώ του επεδόθη και κατά την εδώ έλευσή του την 1η Ιουνίου.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα ψηφίσει πρόταση προσδιορισμού κατάλληλου χώρου για την προσωρινή εγκατάσταση των αθιγγάνων, κατά τις οδηγίες αυτού του εγγράφου. Επισημαίνεται ότι στο έγγραφο τονίζεται πως, παρά την αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με τη μέριμνα καθορισμού των χώρων για την προσωρινή εγκατάσταση πλανοδίων, «τα ανωτέρω δεν υποκαθιστούν την αρμοδιότητα του Δήμου επί των τοπικών του υποθέσεων, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας». Σημειώνεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών διερευνά το θέμα της εγκατάστασης αθιγγάνων στην περιοχή της Αγίας Τριάδος Καλαμάτας, με έμφαση στη χορήγηση, πιθανώς, κατά το παρελθόν σε κάποιους εξ αυτών δανείων για τη στέγασή τους, καλεί δε το Δήμο να προβεί σε σχετικό έλεγχο. Το θέμα παράνομης εγκατάστασης αθιγγάνων στην Αγία Τριάδα έχει θέσει ο Π. Νίκας, πολλές φορές, ενώ σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε πως ο Δήμος πρόκειται να προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών, που αθίγγανοι έχουν στήσει στην περιοχή αυτή, καταλαμβάνοντας κατ' ουσίαν μέχρι και τον περιφερειακό δρόμο της δυτικής γειτονιάς.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Δεδομένη η πολιτική βούληση σε υψηλότατο επίπεδο για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος

''Η πολιτική βούληση υπάρχει στον υψηλότατο βαθμό και έχω εμπιστοσύνη και ότι οι πιστώσεις είναι διασφαλισμένες'', υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μεσσήνης για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που συνεχίζει να είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που και αναπτυξιακά σχετίζονται με την περιοχή. Ο Στάθης Αναστασόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο άξονας αυτός θα υλοποιηθεί, ωστόσο μίλησε και για τις κινήσεις που έχουν... ενεργοποιηθεί από την πλευρά του δήμου Μεσσήνης. Σημείωσε εδώ πως αυτές δεν έχουν σκοπό να προκαλέσουν την ακύρωση ή την καθυστέρηση της υλοποίησης του έργου, αλλά να διασφαλίσουν τα όσα αιτήματα είχαν πάρει το πράσινο φως περί τροποποιήσεων στην ΜΠΕ. Όλα αυτά την συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και την Γενική Γραμματέα Νάντια Γιαννακοπούλου στους οποίους και κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα.

Μήνυμα Αγγελάκα για το ΕΣΠΑ: ''...να τρέξουμε όλοι πιο γρήγορα''

Να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα που απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης που μιλά για τα όσα καταγράφονται μέχρι σήμερα όσον αφορά την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ο κ. Αγγελάκας σημειώνει πως μέχρι 15 Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει το ξεκαθάρισμα για όσα έργα είναι έτοιμα να προωθηθούν και παράλληλα τονίζει την ευκαιρία που υπάρχει για τη χώρα μας για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι οποίες κατά προτεραιότητα πρέπει να είναι για Έλληνες. Παράλληλα, ανέφερε πως από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας καταγράφεται μια αισθητή βελτίωση και οι ρυθμοί αυτοί θα πρέπει να ενταθούν.

Προχωρούν καλώς οι εργασίες για το νέο Δημαρχείο

Προχωρούν καλώς οι εργασίες για το νέο Δημαρχείο, δεδομένου ότι είναι απρόσκοπτη η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτήν την περίοδο τοποθετούνται πλακάκια τύπου «γρανίτης» στο ισόγειο, ενώ έχουν διαστρωθεί οι τσιμεντοκονίες σε όλους τους ορόφους, οι οποίες αποτελούν τη βάση για την τοποθέτηση πλακιδίων. Η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών αναμένεται να γίνει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο του έργου, έχουν εν γένει ολοκληρωθεί τα σοφατίσματα και έχουν τοποθετηθεί τα παλιά μάρμαρα - αφού έγινε σ' αυτά καθαρισμός και γυάλισμα - ως πρέκια των παραθύρων στη βόρεια όψη, ενώ στις λοιπές όψεις έχουν μπει καινούργια μάρμαρα γι' αυτό το σκοπό.
Με σκοπό την ενίσχυση της αντοχής τους, ορισμένες κολώνες έχουν επενδυθεί με ανθρακονήματα, ενώ στους κόμβους αυτών με τα δοκάρια έχει γίνει περίσφιξη με λάμες. Επίσης, έχουν εν γένει τοποθετηθεί οι αγωγοί αερισμού - κλιματισμού. Θα ακολουθήσουν η επένδυση των τοίχων με γυψοσανίδες, η τοποθέτηση δομημένης καλωδίωσης και η εγκατάσταση ηλεκτρολογικών καλωδιώσεων, όπως και των σωληνώσεων γεωθερμίας. Επίσης, θα τοποθετηθούν τα προφίλ αλουμινίου.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο Νέο Δημαρχείο

neo_dimarxeioΆρ­χι­σε η το­πο­θέ­τη­ση πλα­κι­δί­ων, ά­με­σα η το­πο­θέ­τη­ση γυ­ψο­σα­νί­δων, α­λου­μι­νί­ων και δι­κτύ­ων.
Προ­χω­ρούν κα­λώς οι ερ­γα­σί­ες για το νέ­ο Δη­μαρ­χεί­ο, δε­δο­μέ­νου ό­τι εί­ναι α­πρό­σκο­πτη η χρη­μα­το­δό­τη­ση α­πό το Πρό­γραμ­μα Δη­μο­σί­ων Ε­πεν­δύ­σε­ων.
Αυ­τήν την πε­ρί­ο­δο το­πο­θε­τούν­ται πλα­κά­κια τύ­που «γρα­νί­της» στο ι­σό­γει­ο, ε­νώ έ­χουν δι­α­στρω­θεί οι τσι­μεν­το­κο­νί­ες σε ό­λους τους ο­ρό­φους, οι ο­ποί­ες α­πο­τε­λούν τη βά­ση για την το­πο­θέ­τη­ση πλα­κι­δί­ων. Η ο­λο­κλή­ρω­ση αυ­τών των ερ­γα­σι­ών α­να­μέ­νε­ται να γί­νει μέ­χρι τις 15 Σε­πτεμ­βρί­ου.
neo_dimarxeio1Στο πλαί­σιο του έρ­γου, έ­χουν εν γέ­νει ο­λο­κλη­ρω­θεί τα σο­φα­τί­σμα­τα και έ­χουν το­πο­θε­τη­θεί τα πα­λιά μάρ­μα­ρα – α­φού έ­γι­νε σ’ αυ­τά κα­θα­ρι­σμός και γυ­ά­λι­σμα – ως πρέ­κια των πα­ρα­θύ­ρων στη βό­ρεια ό­ψη, ε­νώ στις λοι­πές ό­ψεις έ­χουν μπει και­νούρ­για μάρ­μα­ρα γι’ αυ­τό το σκο­πό.
Με σκο­πό την ε­νί­σχυ­ση της αν­το­χής τους, ο­ρι­σμέ­νες κο­λώ­νες έ­χουν ε­πεν­δυ­θεί με αν­θρα­κο­νή­μα­τα, ε­νώ στους κόμ­βους αυ­τών με τα δο­κά­ρια έ­χει γί­νει πε­ρί­σφι­ξη με λά­μες.

neo_dimarxeio2Ε­πί­σης, έ­χουν εν γέ­νει το­πο­θε­τη­θεί οι α­γω­γοί α­ε­ρι­σμού – κλι­μα­τι­σμού.
Θα α­κο­λου­θή­σουν η ε­πέν­δυ­ση των τοί­χων με γυ­ψο­σα­νί­δες, η το­πο­θέ­τη­ση δο­μη­μέ­νης κα­λω­δί­ω­σης και η εγ­κα­τά­στα­ση η­λε­κτρο­λο­γι­κών κα­λω­δι­ώ­σε­ων, ό­πως και των σω­λη­νώ­σε­ων γε­ω­θερ­μί­ας. Ε­πί­σης, θα το­πο­θε­τη­θούν τα προ­φίλ α­λου­μι­νί­ου

Η κινητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Μιχελάκη-ΚΕΔΕ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και του προεδρείου της ΚΕΔΕ. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η αξιολόγηση των δομών των δήμων και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Αμέσως μετά την συνάντηση ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης προέβη σε δηλώσεις: «Είχαμε μία πολύωρη και παραγωγική συνάντηση. Δύο βασικά θέματα μας απασχόλησαν. Το πρώτο ήταν το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών.
Το υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει την αναζήτηση κονδυλίων προκειμένου να ενισχυθεί το πρόγραμμα έτσι ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις για τα παιδιά. Το δεύτερο αφορούσε το θέμα της κινητικότητας. Η ΚΕΔΕ παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις. Είναι σημαντικό να γίνει η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να δημιουργηθούν καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει ενδοδημοτική και διαδημοτική κινητικότητα, ανάμεσα σε υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε άλλες που έχουν πιθανόν ελλείψεις, αλλά και μεταξύ δήμων που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε άλλους που έχουν πιθανόν ελλείψεις. Σε αυτό η ΚΕΔΕ είναι σύμφωνη. Οι συναντήσεις μας και η συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα είναι συνεχείς.»