Παρελήφθη την Τετάρτη 30/10/2013 από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας ένα σύγχρονο Laser Λιθοτριψίας συνολικού προϋπολογισμού 50.000€, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσηλευτικού ιδρύματος μέσω της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ. Το Laser Λιθοτριψίας αποτελεί ένα σημαντικό θεραπευτικό μηχάνημα το οποίο μέχρι σήμερα «απουσίαζε» από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, που έρχεται να προσφέρει πλήθος ιατρικών υπηρεσιών στη λειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής συμβάλλοντας στη περαιτέρω αναβάθμισή της.
Ειδικότερα με αφορμή την σημερινή παραλαβή του ανωτέρω ιατρικού μηχανήματος ο Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής κ. Κων/νος Σκρεπέτης δήλωσε:
« Στα πλαίσια της ανανέωσης και της συνεχούς αναβάθμισης του ιατροτεχνολογικού του Νοσοκομείου μας και των υπηρεσιών που προσφέρει η Ουρολογική Κλινική πραγματοποιήθηκε η προμήθεια της συσκευής Laser Holmium. Αυτή η πλέον σύγχρονη συσκευή είναι κατάλληλη για την διενέργεια ενδοσκοπικών και διαδερμικών ουρολογικών επεμβάσεων με ελάχιστο παρεμβατικό τρόπο όπως: λιθοτριψία ουρητηρικών και νεφρικών λίθων, εξάχνωση νεοπλασιών, εκτομή μαλακών και σκληρών ιστών και αποκατάσταση στενωμάτων της ουρήθρας και του ουρητήρα. Οι παραπάνω επεμβάσεις πραγματοποιώνται σχεδόν αναίμακτα χάρη στην ελάχιστη τραυματική βλάβη που προκαλείται από την χρήση του laser. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης των μετεγχειρητικών επιπλοκών, την ταχεία ανάρρωση του ασθενούς και τη μείωση του χρόνου νοσηλείας»
Σημειώνεται ότι η πορεία υλοποίησης και των υπολοίπων υποέργων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω του ΕΣΠΑ κινείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς με αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες να παραδοθούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και άλλα σύγχρονα μηχανήματα που αποτελούν βασικούς συντελεστές στην καθημερινή και αποτελεσματική λειτουργία των διαφόρων ιατρικών τμημάτων.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Η Ελλάδα αν εκμεταλλευόταν το γεγονός αυτό, θα γινόταν το παγκόσμιο κέντρο για διαστημικό τουρισμό, κερδίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.
Η συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη έγινε από τον Έλληνα Διευθυντή και Καθηγητή του Κέντρου Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και ερευνητή στο Κέντρο Ames της NASA, κ. Περικλή Παπαδόπουλο, στο συνέδριο «Μία περιφέρεια, ένας πλανήτης», που έγινε προχθές στην Καλαμάτα, οργανωμένο από το δίκτυο ellines.com του εξαιρετικού συναδέλφου Χρήστου Μπάρλα. Έντονη συγκίνηση προκάλεσε στο ακροατήριο ο καθηγητής κ. Π. Παπαδόπουλος, όταν παρουσίασε την ομάδα του από νέους Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται στην Ελλάδα αφιλοκερδώς και έχουν δημιουργήσει τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο Λ-sat. Στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος, που είχε τίτλο «Ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της Αεροδιαστημικής στην Ελλάδα», είπε τα εξής:
«Η Καλαμάτα λόγω της θέσης της στον παγκόσμιο χάρτη έχει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα για να δημιουργήσουμε εδώ, στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη βάση εκτόξευσης επανδρωμένων πυραύλων στο Διάστημα για τουριστικούς λόγους. Ο διαστημικός τουρισμός αυξάνεται αλματωδώς και ήδη λόγω της αδιαφορίας της Ελλάδας, άλλα κράτη με μικρότερα πλεονεκτήματα από την Καλαμάτα, όπως το Άμπου Ντάμπι, η Ισπανία και η Νορβηγία, δημιουργούν ήδη τέτοιες βάσεις εκτόξευσης για τον διαστημικό τουρισμό, αναμένοντας τεράστια έσοδα». Να σημειωθεί ότι κ. καθηγητής Περικλής Παπαδόπουλος, που γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1963, συμμετείχε για περισσότερο από 10 χρόνια στο πρόγραμμα προσεδάφισης του διαστημικού οχήματος Curiosity στον πλανήτη Άρη και έχει τιμηθεί με ειδικό βραβείο από τη NASA για τις διαστημικές του έρευνες.