Pages

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Προτάσεις για την ανάπτυξη ακούστηκαν στο συνέδριο «Μια Περιφέρεια ένας Πλανήτης»

Ρεπορτάζ
ΘΑΝ. ΚΟΥΚΟΒΙΣΤΑΣ
ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ του συνεδρίου «Μια Περιφέρεια ένας Πλανήτης», επιβεβαίωσε η παρουσία δύο υπουργών της κυβέρνησης, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, και των υφυπουργών Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και Αθλητισμού Γιάννη Αδριανού. Ανάμεσα στους άλλους που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Ανάπτυξης Ντίνα Νικολάκου και Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς. Όλοι οι δήμαρχοι Μεσσηνίας, πρόεδροι των Επιμελητηρίων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου που γέμισε την αίθουσα και παρέμεινε γεμάτη μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, πράγμα που έκανε τον Νίκο Χατζηνικολάου να χαρακτηρίσει το συνέδριο σημαντικό και επιτυχημένο.
ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΜΑΡΑ
Μία ακόμα επιτυχία του συνεδρίου ήταν η πρόσκληση να είναι ομιλητές Μεσσήνιοι επιστήμονες και ο επιχειρηματίας Κώστας Μακρής που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Τον ακόλουθο χαιρετισμό απέστειλε με τον υπουργό Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο κυβερνητικές υποχρεώσεις κράτησαν στην Αθήνα:
«Τα συγχαρητήρια μου και τις θερμότερες ευχές μου για το συνέδριο «Μία Περιφέρεια, ένας Πλανήτης», που διοργανώνεται από το ellines.com και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έτσι κι αλλιώς, οι Έλληνες απλώνονται παντού στον κόσμο εδώ και αιώνες. Κι όσο μακρύτερα φτάνει η δράση τους και οι επιτυχίες τους, τόσο η Ψυχή τους φωλιάζει πάντα εδώ, στην Ιθάκη τους! Από την εποχή του ομηρικού Οδυσσέα μέχρι σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου. Έτσι ήταν πάντα η Ελλάδα, σε καλές και σε κακές στιγμές. Σε ένδοξες και δύσκολες εποχές: μία κουκκίδα στον χάρτη, μία πηγή έμπνευσης για τα παιδιά της, μία πληγή νόστου για τους ξενιτεμένους της, ένα φως που δεν σβήνει, ένα ταξίδι που δεν τελειώνει. Και σήμερα στο διαδίκτυο, μικραίνουν οι αποστάσεις, αλλά ο νόστος παραμένει ο ίδιος. Οι Πανέλληνες απ΄όλο τον κόσμο ανταμώνουν. Κι ενώνονται στα δύσκολα όπως μόνον αυτοί ξέρουν. Και φέρνουν την Οικουμένη ολόκληρη σε ένα μέρος. Και μας εμπνέουν, στα δύσκολα. Όταν οι Έλληνες προκόβουν και κάνουν θαύματα παντού στον κόσμο, δεν μπορεί να μαραζώνουν στον τόπο τους… Όνειρό μας και φιλοδοξία μας είναι να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητα του Έλληνα και εδώ, στην Πατρίδα του! Η Ελλάδα δεν έχει όρια. Ελλάδα είναι να βάζεις τον πήχη ψηλότερα και να ξεπερνάς τα όριά σου. Αυτό μας το έμαθαν καλά οι Έλληνες της Διασποράς και γι’ αυτό είναι για μας πηγή υπερηφάνειας, αυτοπεποίθησης και έμπνευσης».
Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Ο έχων τον συντονισμό του συνεδρίου, γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, στην αρχή του χαιρετισμού του μίλησε για την μοναδικότητα της αντίληψης της ελληνικής φυλής για την ελευθερία, το φως, τον πολιτισμό που καταλήγουν στον ελληνισμό χωρίς γεωγραφικά όρια. Κάλεσε τους Έλληνες να διδαχθούν από την ιδέα του οικουμενικού ελληνισμού, που κρατούν οι ομογενείς, για την εξωστρέφεια, τον παραγωγικό πολιτισμό, την αλληλεγγύη με κύτταρο την οικογένεια. «Η ενότητα είναι το μυστικό της επιβίωσης», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν ο Ελλαδισμός, ταυτιζόταν με τον Ελληνισμό, θα ήμασταν από τα ισχυρότερα έθνη».
Αναφερόμενος στην καινούργια πραγματικότητα που διαμορφώνεται, παραλλήλισε το σήμερα με την περίοδο της Αναγέννησης, όταν ο κόσμος έβγαινε από τον Μεσαίωνα. Σημείωσε ότι στην καινούργια πραγματικότητα οι Περιφέρειες πρέπει να πάψουν να αποτελούν τους εκτελεστές των εντολών της κεντρικής εξουσίας. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είπε ότι βρίσκεται μπροστά στην ανάπτυξη και έφερε για παράδειγμα την κτηματομεσιτική δραστηριότητα στην Αργολίδα, τις φυσικές ύλες που κρύβουν τα σπλάχνα της Αρκαδίας, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της Μεσσηνίας, την φυσική βιοποικιλότητα όλων των περιοχών και πάνω από όλα την τουριστική ανάπτυξη, με κορυφαίο προορισμό το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino, που οραματίστηκε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και διατηρεί με την επιμονή του ο γιός του Αχιλλέας.
Ο ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι αποτελεί ανάσα αισιοδοξίας η Ναυτιλία, που συνεχίζει να είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια, ο Τουρισμός, οι καινοτόμες επιχειρήσεις που εξάγουν και προσλαμβάνουν προσωπικό. Αναφερόμενος στην Μεσσηνία, είπε αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τουριστικής ανόδου, που πέτυχαν οι άνθρωποί της με την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού, με σκληρή δουλειά. Χαρακτήρισε το 2014 χρονιά ανόδου, αλλά προειδοποίησε ότι μας περιμένουν ακόμα πολλά κύματα και πρόσθεσε, «όμως τώρα έχουμε καράβι και τιμονιέρη άξιο να μας οδηγήσει σε ασφαλές λιμάνι, από εδώ, από την Μεσσηνία, τον Αντώνη Σαμαρά».
Για την θέση των Περιφερειών είπε ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα έχουν μεγαλύτερους πόρους να διαχειριστούν και κυρίαρχο ρόλο. Παράλληλα εξήρε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για το διεθνή διαγωνισμό ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου. Τα Περιφερειακά Επενδυτικά Προγράμματα δεν θα αναλωθούν μόνον σε προγράμματα τεχνικών έργων, αλλά και έργα κοινωνικά, προγράμματα καινοτομικά αλλά και την αγροτική ανάπτυξη, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστεί στις Περιφέρειες οικονομική επάρκεια.
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στα επιτεύγματα της θητείας του, είπε ότι μέσα σύντομο χρονικό διάστημα, η Πελοπόννησος έγινε η δεύτερη σε εξαγωγή Περιφέρεια, μετά την Αττική. Το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι το πρώτο σε ποσοστό αφίξεων. Τόνισε ότι την κυβέρνηση για πολλά χρόνια την κυβέρνηση και τους υπουργούς θα απασχολεί η δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ σε αντίθεση οι Περιφέρειες μπορούν να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ανέφερε:
- Πρώτα και κύρια, η περιφερειοποίηση ως σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης του κράτους,
- Δεύτερον, η αποστροφή της βίας του λαϊκισμού ως η κύρια αιτία στρέβλωσης της δημοκρατικής λειτουργίας,
- Τρίτο και σημαντικό, η αποκατάσταση του εξαμβλώματος που προέκυψε από την διαστροφική ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, του οποίου η ηγεσία με τις υπερεξουσίες και τις σχέσεις εξάρτησης με τις εκάστοτε πολιτικές εξουσίες απέτυχε να προβλέψει μια κρίση, που επιμερίζεται σήμερα μονομερώς στους πολίτες,
- Τέταρτον , η συμφωνία σε ένα μίνιμουμ πολιτικών θέσεων, με στόχο την συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα,
- Πέμπτον, ο περιφερειακός σχεδιασμός που υπηρετείται με συνέπεια και υψηλή τεχνογνωσία ως μόνος δρόμος για την έξοδο της χώρας από την κρίση,
Και τέλος, η αξιοποίηση του πλούσιου ανθρώπινου δυναμικού που είτε ζει στην Πελοπόννησο είτε μεγαλουργεί αλλού, …Αυτοί είναι οι πυλώνες για τη Νέα Πελοπόννησο, που οδηγεί με σταθερά βήματα στην Πελοπόννησο του 2020, αφετηρία της Νέας Ελλάδας.
ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
Ο καθηγητής Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, Γρηγόρης Στεφανόπουλος, κατέδειξε την αξία της χρηματοδότησης της έρευνας από το κράτος και επιχειρηματίες με την σύνδεση τους με τα πανεπιστήμια. Όπως είπε, από πωλήσεις των αποτελεσμάτων ερευνών το πανεπιστήμιο που διδάσκει εξασφάλισε το 11% της περιουσίας του. κατέληξε λέγοντας ότι τα υψηλού επιπέδου πανεπιστήμια που αναπτύσσουν την έρευνα, δεν αποτελούν προϋπόθεση, αλλά την στηρίζουν.
● Η ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας στην Ουάσιγκτον, Άρτεμις Σιμοπούλου, μίλησε για την υπεροχή των ελληνικών προϊόντων, ιδιαίτερα των μεσσηνιακών, σε σχέση με προϊόντα που παράγονται σε άλλες χώρες. Ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην αξία των λιπαρών οξέων Ω3 και Ω4.
● Ο επιχειρηματίας και «βασιλιάς», όπως έχει χαρακτηριστεί, των κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων στην Αυστραλία ο Κώστας Μακρής, αφού αναφέρθηκε στην ιστορία της οικονομικής ανόδου του, δεν δίστασε κατά πρόσωπο να πει στους υπουργούς της κυβέρνησης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ομογενείς που με λαχτάρα θέλουν να βοηθήσουν με επενδύσεις και τα γραφειοκρατικά εμπόδια τους απογοητεύουν.
● Την αγωνία της για την ανακοπή της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων εξέφρασε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ιμπέριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, Χαρά Νικολακοπούλου. Πρότεινε, για να δημιουργηθούν ευκαιρίες που θα κρατούν τους νέους επιστήμονες στην πατρίδα, να δημιουργηθούν ερευνητικά κέντρα στις Περιφέρειες.
● Για άλλη μια φορά ο Δρ Περικλής Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ευκαιρία να γίνει η Καλαμάτα ένα από τα κέντρα του αναπτυσσόμενου διαστημικού τουρισμού και αναφέρθηκε στο επίτευγμα της ερευνητικής ομάδας που συνεργάζονται μαζί του και αποτελείται από Έλληνες, να είναι έτοιμοι για εκτόξευση ελληνικού μικροδορυφόρου.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Το συνέδριο έκλεισε με την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν μεσσίες και σωτήρες και ότι η Πελοπόννησος στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της. «Εξαρχής θέσαμε ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη της εξωστρέφειάς μας και δεν περιοριστήκαμε στη μιζέρια και τη φτώχεια μας» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που έχουμε κατακτήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη βασική συνέπεια της κρίσης στη χώρα μας, που δεν είναι άλλη από την κατάπτωση της εικόνας της. Αυτό μπορούν οι Περιφέρειες να το επιτύχουν, τη στιγμή μάλιστα που η κεντρική κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ασχολείται με τα προβλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής».
Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ και τη διαχείρισή του, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όταν το παραλάβαμε βρισκόταν σε διαλυμένη κατάσταση με απορροφήσεις της τάξης του 7% και εντάξεις του 13 % και, το σημαντικότερο, χωρίς μελετητική προετοιμασία.
«Υιοθετήσαμε το μοντέλο ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων για πρώτη φορά στη χώρα και μάλιστα για το σημαντικότερο πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη μαρίνα Ναυπλίου και Μονεμβασιάς, στη δημιουργία καταδυτικών πάρκων, τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης και σε πολιτικό και την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, για τα οποία θα υιοθετηθεί επίσης το μοντέλο ΣΔΙΤ.
«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου για τη συνάντηση του ελληνισμού εδώ, η οποία καταδεικνύει ότι ο Ελληνισμός ξέρει να ξεπερνά τα προβλήματα όταν δεν περιορίζεται, όταν σφυρηλατεί την ενότητά του και όταν διατηρεί καθαρή την ελπίδα του» δήλωσε τέλος ο περιφερειάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου