Pages

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Συλλήψεις για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Επιπλέον ο ένας κατηγορείται για παράνομη κατοχή κροτίδων και ποσότητας λαθραίου καπνού Βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης και λαθραίου καπνού, καθώς και κροτίδες Συνελήφθησαν, χθές το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, σε δύο περιπτώσεις, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 35 και 60 ετών αντίστοιχα, για κατοχή ναρκωτικών, ενώ επιπλέον ο 35χρονος κατηγορείται και για παράβαση της Νομοθεσίας για τα βεγγαλικά, καθώς επίσης και για παράβαση του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποίησαν έρευνες στις οικίες των ανωτέρω, όπου στην οικία του 60χρονου βρήκαν και κατέσχεσαν μικροποσότητα κάνναβης, ενώ στην οικία 35χρονου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν: ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -45,8- γραμμαρίων, επτακόσια πενήντα επτά (757) γραμμάρια λαθραίου καπνού και ενενήντα εννέα (99) κροτίδες. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Ο Δήμος Καλαμάτας οριστικά στο Εθνικό Δημοτολόγιο

Άρχισε να λειτουργεί η βάση δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου, στην οποία θα γίνονται αμέσως όλες οι εγγραφές των ατομικών αλλαγών. Με αυτό τον τρόπο η Κεντρική Διοίκηση θα μπορεί να αναζητεί και να διασταυρώνει στοιχεία, ώστε να εξαλειφθούν παρανομίες όπως οι περιπτώσεις παράνομων συνταξιοδοτήσεων.
Στο Εθνικό Δημοτολόγιο έχει ενταχθεί ο Δήμος Καλαμάτας, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπουο Αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος. Τονίζεται ότι όλες οι διαδικασίες, όπως οι εγγραφές των μεταβολών που αφορούν σε γάμους, διαζύγια, γεννήσεις, θα πρέπει να γίνονται εντός των τασσομένων από το νόμο προθεσμιών, αλλιώς τα πρόστιμα θα είναι αναπόφευκτα και μεγάλα. Ειδικά στην περίπτωση θανάτου, η ληξιαρχική πράξη θα πρέπει να εκδίδεται πριν από την ταφή και, για το λόγο αυτό, η αρμόδια υπηρεσία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, ακόμα και στις επίσημες αργίες.

ΤΑ ΦΛΕΡΤ ΤΟΥ ΜΑΡΓΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ...

Ραγδαίες εξελίξεις που φέρνουν μια… βόμβα στο αυτοδιοικητικό σκηνικό του δήμου Καλαμάτας δρομολογούνται, με την υποψηφιότητα του Κώστα Μαργέλη. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου που έχει καταθέσει δημόσια ότι θα διεκδικήσει το δήμο της Καλαμάτας ως ανεξάρτητος, φλερτάρει με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε το... πείραμα αυτό είχε πετύχει στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σε επίπεδο Περιφέρειας με τον Πέτρο Τατούλη. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο να στηρίξει ανεξάρτητο υποψήφιο.
Έτσι, αυτό που… δρομολογείται για τον β΄γύρο των εκλογών, είναι πιθανή είσοδο του Κώστα Μαργέλη να στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως το πλέον αντίπαλο δέος, στον Παναγιώτη Νίκα. Ο κ. Μαργέλης είναι ένα από τα αγαπητά πρόσωπα της Καλαμάτας και όχι μόνο, με πλούσια δράση σε διάφορα επίπεδα και ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως η κάθοδός του και η στήριξη από τον προοδευτικό… χώρο, φέρνει τις εξελίξεις μπροστά σε μεγάλες ανατροπές. Άλλωστε όσοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους σίγουρους δημάρχους έχει δείξει η… απρόβλεπτη Καλαμάτα σε διάφορες αναμετρήσεις όπως του κ. Μαλαπάνη, του κ. Κουμάντου, πως δεν…. δικαιώθηκαν.

Έργα 10 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ σε Μεσσηνία, Αργολίδα, Κορινθία

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, σημαντικά έργα της Μεσσηνίας, της Αργολίδας και της Κορινθίας, άνω των 10 εκατομμυρίων  ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
-       «Ανάπλαση τμήματος Παραλιακής Ζώνης Καλαμάτας (πλατείας Ανάστασης)»συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης  428.766 
  Το έργο αφορά στην διαμόρφωση της πλατείας της Ανάστασης γύρω από την εκκλησία. Το νέο δάπεδο της οδού Ναυαρίνου ανυψώνεται κατά 7,5 εκ. για να βρεθεί σχεδόν συνεπίπεδο με την υπόλοιπη πλατεία και το πλάτος της οδού διαμορφώνεται στα 6,5 μ., γίνεται έτσι προσπάθεια λειτουργικής ένταξης του τμήματος αυτού της Ναυαρίνου, με την ανύψωση της στάθμης και το νέο υλικό κατασκευής, στην αναδιαμόρφωση – ανακατασκευή της πλατείας.
 Ο δρόμος θα συνεχίσει να έχει την λειτουργία που έχει σήμερα αλλά ταυτόχρονα μετατρέπεται σε λειτουργικό κομμάτι της νέας διαμόρφωσης.
 Η μικρή ανύψωση του δρόμου κατά 7,5 εκ. σχεδόν στο επίπεδο της πλατείας θα θέσει τις προϋποθέσεις για ηπιότερη κίνηση σ’ αυτό το μικρό τμήμα της Ναυαρίνου.

Καλαμάτα Ευρωπαϊκή Διαστημική Πύλη..

Το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για να αναπτυχθεί στην Καλαμάτα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Πύλη, με την υπογράμμιση πως είναι άμεσα εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο, κατέθεσαν τα στελέχη της Εταιρείας ''Swiss Space Systems'' που σήμερα βρίσκονται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και έκαναν αυτοψία στον Διεθνή Αερολιμένα. Οι εντυπώσεις όπως σημείωσε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελβετικής Εταιρείας που προχωρά ένα μεγάλο project στον χώρο της αεροδιαστημικής, που έχουν αποτυπωθεί είναι οι καλύτερες. Αυτήν την ώρα διεξάγεται η ενημερωτική ημερίδα στο ξενοδοχείο Εlite.

Γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας απέκλεισαν τον Εθνικό δρόμο

Γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας πραγματοποίησαν ,λίγο μετά τις 10 το πρωί, συμβολική κατάληψη του Εθνικού Δρόμου για 10 λεπτά, και στα δυο ρεύματα, μπροστά από το Γενικό Νοσοκομείο , διαμαρτυρόμενοι για τη διαθεσιμότητα των οδηγών των ασθενοφόρων.Επίσης εξήγγειλαν συνέχεια των κινητοποιήσεων από Δευτέρα με κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών στα τακτικά Ιατρεία του Νοσοκομείου...

Σε πεδιό μάχης η αναταραχή στο χώρο της Υγείας

Με λύση των συμβάσεών τους από σήμερα, Παρασκευή, προειδοποίησε τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία το υπουργείο Υγείας. Την ίδια ώρα, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, που αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο, ο Αδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε: «Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται συνολικό σχέδιο σε περίπτωση που επιμείνουν σε απεργίες. Το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα της διαθεσιμότητας». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι γιατροι του ΕΟΠΥΥ «ζήτησαν να δεσμευτούμε ότι δεν θα κάνουμε καμία απόλυση, κινητικότητα, καμία διαθεσιμότητα. Πώς είναι δυνατόν μια συντεχνία να αξιώνει κάτι τέτοιο συγκριτικά με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου; Έχουμε δυο κατηγορίες πολιτών αυτούς που τους γεννήσανε απλές μάνες και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ».
Από σήμερα το πρωί ξεκινάει η διαδικασία για τη λύση των συμβάσεων στον ΕΟΠΥΥ, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Υγείας Αντ.Μπέζας. Ο ίδιος, πάντως, κάλεσε τους γιατρούς να σταματήσουν την απεργία. Σε περίπτωση που η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ συνεχιστεί, ο κ. Μπέζας τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας «θα επεκτείνει τη δυνατότητα δωρεάν επισκέψεων των ασφαλισμένων στους χιλιάδες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς». Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για λύση των συμβάσεών τους αφορούν περίπου 700 - 850 μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι μετά το πρωινό τους ωράριο στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, δέχονται στο ιατρείο τους ασφαλισμένους. Σήμερα, η επίσκεψη στοιχίζει 10 ευρώ και καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Εφόσον διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν οι ίδιοι την απογευματινή επίσκεψη στο ιατρείο, στην τιμή που θα καθορίσει κάθε γιατρός. Πάντως, παρότι θα διακοπεί η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ, οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ψηφιακή εποχή διανύει το νοσοκομείο της Καλαμάτας

ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Ολοκληρώθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας η διαδικασία εγκατάστασης και εκπαίδευσης του νέου ψηφιακού ακτινολογικού συγκροτήματος συνολικού προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, που αποκτήθηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το νέο ψηφιακό ακτινολογικό συγκρότημα θα τεθεί σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα και θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην ποιότητα υπηρεσιών υγείας που θα προσφέρονται στους ασθενείς, όσο και στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων που θα έχει το νοσοκομείο, μιας και θα μειωθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες για την αγορά ακτινολογικών φιλμς και υγρών. Με την ολοκλήρωση της προμήθειας αυτής και την αναβάθμιση του ακτινολογικού εργαστηρίου, σε συνδυασμό με τον μαγνητικό, αξονικό τομογράφο, τον ψηφιακό μαστογράφο και τον ψηφιοποιητή, που έχουν τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το προηγούμενο διάστημα, το νοσοκομείο Καλαμάτας ουσιαστικά περνά στην ψηφιακή εποχή.

Αθήνα το χρησιδάνειο για το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας από Νίκα και Αμπατζόγλου

ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ χρησιδανείου για την παραχώρηση στο Δήμο Καλαμάτας κατά χρήση του αμφιθεάτρου του κτηρίου του ΟΑΕΔ, στην οδό Αριστομένους 95, υπέγραψαν, χθες, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Σημειώνεται, πως ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου θα επισκεφθεί την Καλαμάτα την επόμενη Πέμπτη, για την παράδοση επισήμως του αμφιθεάτρου στο Δήμο, ενώ η πρώτη εκδήλωση που θα διεξαχθεί σ’ αυτό είναι των υγειονομικών, το προσεχές Σάββατο 30 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως το ΔΣ του Οργανισμού αυτού, με απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση στο Δήμο Καλαμάτας των χώρων αμφιθεάτρου στο κτήριο όπου στεγάζεται το Εργατικό Κέντρο, ιδιοκτησίας του ΟΑΕΔ, το δε Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε τους όρους του χρησιδανείου.
Η παραχώρηση έγινε για 10 χρόνια, άνευ αμοιβής. Τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης των χώρων του αμφιθεάτρου βαρύνουν το Δήμο Καλαμάτας. Σκοπός του Δήμου είναι να δώσει στα ερασιτεχνικά καλλιτεχνικά σχήματα, καθώς και στις χορωδίες της Καλαμάτας, αλλά και στις ορχήστρες της πόλης τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν για τις εκδηλώσεις τους. Η πολύπλευρη καλλιτεχνική προσπάθεια στην Καλαμάτα δεν είναι δυνατόν να στεγαστεί σε υπάρχοντες χώρους, οι οποίοι ανεπαρκούν να καλύψουν αφενός τη ζήτηση και αφετέρου – λόγω μικρού μεγέθους εγκαταστάσεων – να δεχθούν το πολυπληθές κοινό που προσέρχεται στις φροντισμένες εκδηλώσεις των καλλιτεχνικών οργανισμών και σχημάτων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Σημειώνεται, μάλιστα, πως η ζήτηση για τη διενέργεια εκδηλώσεων δεν περιορίζεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, δεδομένου ότι μέσω της Καλαμάτας εξυπηρετείται πρακτικά όλος ο Νομός Μεσσηνίας, ελλείψει αναλόγων αιθουσών σε άλλες πόλεις.

Σχολή Γονέων στο Νομό Μεσσηνίας για την νέα γενιά...

Η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διά του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων, ικανοποιώντας και σχετικό αίτημα του Δήμου Καλαμάτας. Στο πλαίσιο των Σχολών Γονέων, αναπτύσσονται 5 εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο. Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

Χωρίς έργα ο Κορδίας και οι κάτοικοι αναζητούν τον...Δήμαρχο!

Τα έργα του δημάρχου αναζητούν επί μέρες να βρουν οι κάτοικοι της περιοχής του Κορδία και τελικά αντικρίζουν μπαλωμένους δρόμους και φρεάτια. Όπως μάλιστα οι ίδιοι τονίζουν η κατάσταση δεν πηγαίνει άλλο. Με την πρώτη ψιχάλα τα σπίτια τους γεμίζουν με νερό ενώ η εικόνα που αντικρίζει κανείς, είναι τουλάχιστον τραγική, με το δρόμο να έχει ασφαλτοστρωθεί ο μισός. Τελικά προεκλογικά έργα θα γίνουν οπότε ας υλοποιηθεί στην εν λόγω περιοχή κάτι ανάλογο....μπορεί να έρθουν και ψήφοι...

Στον χάρτη των συμφώνων συμβίωσης και η Ελλάδα

Με αυτοτελή νομοθετική πρωτοβουλία -και όχι με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο- θα αντιμετωπιστεί η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, μετά μάλιστα και τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της χώρας μας.
Στον χάρτη των συμφώνων συμβίωσης και η Ελλάδα Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης απέκλειαν το ενδεχόμενο άμεσης προώθησης σχετικής ρύθμισης στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί προς ψήφιση στη Βουλή, σημειώνοντας ότι από κυβερνητικής πλευράς θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάληψης της κατάλληλης νομοθετικής πρωτοβουλίας σε ξεχωριστό νομοσχέδιο ή σε συνδυασμό με την προώθηση άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων (π.χ. για αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο κ.λπ.). Βέβαια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που απαγορεύει τις διακρίσεις, λόγω του αποκλεισμού των ομοφύλων από το σύμφωνο συμβίωσης, δεν αφήνει πολλά περιθώρια συμμόρφωσης και προφανώς η σχετική ρύθμιση θα πρέπει να προβλέψει την ένταξή τους στις ρυθμίσεις του ν. 3719/08, όπως ισχύει για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο, από κυβερνητικής πλευράς σημειώνεται ότι πρέπει να προηγηθεί προσεκτική μελέτη του θέματος για όλες τις πτυχές των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που δημιουργούνται, κάτι που θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα. Στον χάρτη των συμφώνων συμβίωσης και η Ελλάδα Ετσι, οι ρυθμίσεις θα προωθηθούν «εν ενθέτω χρόνω», αφού η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι τυχόν νέα προσφυγή θα οδηγήσει σε νέα καταδίκη και σε εντονότερες διαδικασίες συμμόρφωσης προς τη δικαστική κρίση.

Αδελφοποίηση της Μεσσήνης με την Messina της Ιταλίας

Αν­τα­πο­κρι­νό­με­νοι στην ε­πί­ση­μη πρό­σκλη­ση του Δη­μάρ­χου της M­e­s­s­i­na της Ι­τα­λί­ας κ. R­e­n­a­to A­c­c­o­r­i­n­ti, τρι­με­λής αν­τι­προ­σω­πεί­α του Δή­μου Μεσ­σή­νης θα με­τα­βεί στις 11 και 12 Δε­κεμ­βρί­ου 2013 στη M­e­s­s­i­na της Ι­τα­λί­ας, προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θη­θεί η δι­α­δι­κα­σί­α της α­δελ­φο­ποί­η­σης. Σε δη­λώ­σεις του ο Δή­μαρ­χος Μεσ­σή­νης Στά­θης Α­να­στα­σό­που­λος ση­μεί­ω­σε:
«Εί­μα­στε ι­δι­αί­τε­ρα χα­ρού­με­νοι κα­θώς με τη συγ­κε­κρι­μέ­νη συ­νάν­τη­ση θα ε­πι­σφρα­γι­στεί η κοι­νή βού­λη­ση να προ­χω­ρή­σου­με σε α­δελ­φο­ποί­η­ση, ώ­στε δύ­ο πό­λεις με μο­να­δι­κή και κοι­νή ι­στο­ρι­κή και πο­λι­τι­στι­κή προ­έ­λευ­ση να έλ­θουν πιο κον­τά. Ύ­στε­ρα α­πό πρω­το­βου­λί­α της Δη­μο­τι­κής Αρ­χής και με ε­πι­στο­λή του Δη­μάρ­χου κ. Α­να­στα­σό­που­λου Στά­θη α­πό το Μάρ­τιο του 2012 προς το Δή­μαρ­χο της M­e­s­s­i­na, η δι­α­δι­κα­σί­α της α­δελ­φο­ποί­η­σης προ­χω­ρά, κα­θώς υ­πήρ­ξε θερ­μή υ­πο­δο­χή της πρό­τα­σης α­δελ­φο­ποί­η­σης. Στη συ­νέ­χεια με ο­μό­φω­νη α­πό­φα­ση του ΔΣ του Δ. Μεσ­σή­νης εγ­κρί­θη­κε η κα­ταρ­χήν σύ­να­ψη της α­δελ­φο­ποί­η­σης και η δι­α­δι­κα­σί­α υ­πο­βο­λής σχε­τι­κού αι­τή­μα­τος στο Υ­πουρ­γεί­ο Ε­σω­τε­ρι­κών.Η ει­δι­κή ε­πι­τρο­πή του Υ­πουρ­γεί­ου ε­νέ­κρι­νε το αί­τη­μα μας για α­δελ­φο­ποί­η­ση των δύ­ο πό­λε­ων στις 5 Ι­ου­λί­ου του 2012, λαμ­βά­νον­τας υ­πό­ψη τον ι­στο­ρι­κό δε­σμό που συν­δέ­ει τις δύ­ο πό­λεις

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Στο ΕΣΠΑ επίσημα η παραλιακή ζώνη Καλαμάτας και η πλατεία της Ανάληψης

Στο ΈΣΠΑ με απόφαση Περιφερειάρχη οι αναπλάσεις της Παραλιακής Ζώνης Καλαμάτας, της Πλατείας Ανάληψης Καλαμάτας και του Ιστορικού Κέντρου Άργους...Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ύστερα από την θετική αξιολόγηση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Περιφέρειας Πελοποννήσου υπέγραψε την απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση των ακόλουθων έργων στο ΔΕΠΙΝ – Πελοποννήσου 2007 – 2013 προϋπολογισμού 8.009.786,11 €
Ειδικότερα,
1. «Ανάπλαση τμήματος Παραλιακής Ζώνης Καλαμάτας (πλατείας Ανάστασης)» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 428,766.00 €
Το έργο αφορά στην διαμόρφωση της πλατείας της Ανάστασης γύρω από την εκκλησία. Το νέο δάπεδο της οδού Ναυαρίνου ανυψώνεται κατά 7,5 εκ. για να βρεθεί σχεδόν συνεπίπεδο με την υπόλοιπη πλατεία και το πλάτος της οδού διαμορφώνεται στα 6,5 μ., γίνεται έτσι προσπάθεια λειτουργικής ένταξης του τμήματος αυτού της Ναυαρίνου, με την ανύψωση της στάθμης και το νέο υλικό κατασκευής, στην αναδιαμόρφωση – ανακατασκευή της πλατείας. Ο δρόμος θα συνεχίσει να έχει την λειτουργία που έχει σήμερα αλλά ταυτόχρονα μετατρέπεται σε λειτουργικό κομμάτι της νέας διαμόρφωσης.
Η μικρή ανύψωση του δρόμου κατά 7,5 εκ. σχεδόν στο επίπεδο της πλατείας θα θέσει τις προϋποθέσεις για ηπιότερη κίνηση σ' αυτό το μικρό τμήμα της Ναυαρίνου. Εκατέρωθεν της οδού για να δυσκολεύεται η παράνομη στάθμευση και για την προστασία των πεζών θα τοποθετηθούν προστατευτικές μπάρες. Ο χώρος γύρω από την εκκλησία καλύπτεται από τσιμεντόπλακες 40/40 γκρι χρώματος ανάγλυφες που γεμίζουν τα κενά ενός καννάβου 5.00Χ5.00 μ. και ο οποίος ορίζεται από λωρίδες πλάτους 1.00 μ. Οι λωρίδες σχηματίζονται εξωτερικά από μάρμαρα λευκά Καβάλας 0.20Χ0.60 εκατ. και εσωτερικά από χτενιστό Καρναζεϊκο διαστάσεων 0.60Χ0.60 εκ.
Το δεύτερο ορθογώνιο σχηματίζεται από κυβόλιθους χρώματος γκρι σκούρου διαστάσεων 10Χ21Χ10 εκ. Το δυτικό και νότιο τμήμα της πλατείας αποτελεί η απόληξη του νοτίου πεζοδρομίου που όπως έχει ήδη αναφερθεί καλύπτεται με πλάκες τσιμέντου χρώματος γκρι με ραβδώσεις στην επιφάνεια της.
Στο βόρειο, στο δυτικό και στο νότιο τμήμα της πλατείας δημιουργείται δενδροστοιχία που περιλαμβάνει και τα υπάρχοντα πεύκα. Μεταξύ των δέντρων τοποθετούνται καθιστικά από μεταλλικό ανοξείδωτο σκελετό με ξύλινο κάθισμα και πλάτη. Όμοια καθιστικά τοποθετούνται στο νότιο τμήμα της πλατείας.
Στην πλατεία προβλέπεται ελεγχόμενη είσοδος αυτοκινήτων από την οδό Ναυαρίνου προς την κεντρική είσοδο του Ναού και έξοδος από την βορινή πλευρά προς την Δημοτική οδό στην οποία δημιουργείται χώρος στάθμευσης για 5 αυτοκίνητα
2. «Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου Πλατείας Ανάληψης του Δήμου Καλαμάτας» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 264,072.00 €
Το έργο αφορά στην διαμόρφωση της πλατείας της Ανάληψης γύρω από την εκκλησία. Το φυσικό αντικείμενο της προτεινόμενης πράξης βασίζεται σε πέντε άξονες:
Α) αντικατάσταση της τσιμεντένιας δαπεδόστρωσης που περιβάλλει το ναό με ανάγλυφες τσιμεντόπλακες γκρι χρώματος, λωρίδες γυαλισμένου μαρμάρου Βόλου και κυβόλιθους χρώματος γκρι σκούρο
Β) ανάδειξη και ταυτόχρονη επέκταση του πρασίνου (ψηλού και χαμηλού)
Γ) χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων για τις ανάγκες της εκκλησίας και των πιστών
Δ) γενική ανακαίνιση του κτίσματος που βρίσκεται στη νότια πλευρά του καμπαναριού
Ε) νέος φωτισμός.
3. «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΓΟΥΣ» συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 7,316,948.11€
Το έργο αφορά στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης του Άργους.
Ο Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός που υποστηρίζεται από τις μελέτες αρχιτεκτονικών, στατικών, υδραυλικών, ηλεκτρομηχανολιγκών και φυτοτεχνικών αφορά στην ανάπλαση των παρακάτω περιοχών:
• Πλατεία Αγίου Πέτρου
• Οδός Δαναού
• Παρακείμενο Πάρκο πλατείας Αγίου Πέτρου (οδός Νικηταρά & Βασ. Γεωργίου)
• Οδός Βασιλίσσης Όλγας – Ιστορική διαδρομή
• Πλατεία Δημοκρατίας
• Πάρκο Μπόνη
• Πεζοδρομήσεις πέριξ των ανωτέρω χώρων και τμήμα της οδού Δαναού από την οδό Καποδιστρίου μέχρι την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Οι μελέτες Στατικών, Υδραυλικών, Ηλεκτρομηχανολογικών καθώς και η Φυτοτεχνική μελέτη εμπίπτουν στις ανωτέρω θέσεις, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας τον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό.
Η συγκοινωνιακή μελέτη αφορά σε επεμβάσεις σχετικές με την ανάπλαση της Κεντρικής Περιοχής της Μελέτης καθώς και σε επεμβάσεις στο σύνολο της πόλης του Άργους με στόχο τη βελτίωση στην κυκλοφοριακή λειτουργία του δικτύου της πόλης.

«Καρφώνει» τον Νίκα η Νικολάκου για τον ποταμό Άρι

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ανάπτυξης, Έργων και Ενημέρωσης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Δημάρχου Καλαμάτας αναφορικά με την ευθύνη καθαρισμού του ποταμού Άρι προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε την προσπάθεια του Δημάρχου Καλαμάτας να αποποιηθεί των ευθυνών του για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετώπισαν οι πολίτες της Καλαμάτας.
Ο κ. Δήμαρχος ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Δήμου ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η ευθύνη για τον καθαρισμό του ποταμού Άρι και για τις σχετικές διευθετήσεις σε αυτόν ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Θα περιμέναμε, αντί για την «άστοχη και αναίτια» αυτή προσπάθεια του Δημάρχου, να προβεί σε άμεσες παρεμβάσεις προς αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι πολίτες.Η νομοθεσία την οποία επικαλείται ο κ. Δήμαρχος αφορά το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής και δεν έχει καμία σχέση με την αστυνόμευση και τον καθαρισμό των ρεμάτων. Η ευθύνη του Δήμου προκύπτει ξεκάθαρα από το αρ. 4 του Ν. 4071/2012 όπου η αρμοδιότητα «καθαρισμός και αστυνόμευση ρεμάτων» ασκείται από τους Δήμους είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με την οικεία Περιφέρεια. Το συγκεκριμένο μάλιστα νόμο επικαλείται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο έγγραφό της με θέμα «σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων» που δίνει αναλυτικές οδηγίες προς όλους τους φορείς. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οποτεδήποτε ζητήθηκε η συνδρομή της, όπως για τον καθαρισμό του ρέματος Πολιανή – Θουρία, διέθεσε χωματουργικά μηχανήματα και συνέβαλλε στον καθαρισμό κρίσιμου τμήματος της κοίτης από Θουρία μέχρι και μετά τη Μικρομάνη, συμβάλλοντας σε καλύτερα αντιπλημμυρικά αποτελέσματα.

Δύο ΡΟΜΑ υπεύθυνοι για τη ληστεία και το θάνατο 78χρονης

Εξιχνιάστηκε, μετά από πολύμηνη και εμπεριστατωμένη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης, υπόθεση ληστείας που είχε γίνει την 4.3.2013 το βράδυ, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, σε βάρος 78χρονης ημεδαπής, η οποία είχε ως συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό της. Δράστες αυτής, είναι δύο (2) ημεδαποί ΡΟΜΑ, ηλικίας 21 και 19 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, χθες (27.11.2013) το μεσημέρι, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας και στην Αττική αντίστοιχα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και εκδόθηκαν Εντάλματα Σύλληψης τους από τον κ. Ανακριτή Καλαμάτας.
Η σύλληψη τους πραγματοποιήθηκε μετά από συνεργασία αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, αστυνομικών που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, καθώς και αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής διερεύνησης του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, προέκυψε ότι, οι ανωτέρω, την 4.3.2013 το βράδυ, στη Μεσσήνη Μεσσηνίας, προσέγγισαν την 78χρονη κατά το χρόνο που αυτή έμπαινε στην οικία της και με τη χρήση σωματικής βίας της άρπαξαν τσάντα που κρατούσε, με αποτέλεσμα την πτώση της και το σοβαρό τραυματισμό της, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Η 78χρονη μεταφέρθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και στη συνέχεια σε Νοσοκομείο της Αττικής, όπου και εξέπνευσε συνέπεια των τραυμάτων της την 15.5.2013. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

“Γαλάζιες” βολές για τον …σόγαμπρο βουλευτή Μεσσηνίας

Σε παλαιότερο κείμενο είχαμε αναφερθεί στην προσπάθεια του γαλάζιου βουλευτή Ηλείας K. Τζαβάρα να καπηλευθεί πολιτικά ζητήματα που άπτονται του νομού Μεσσηνίας σε μια αγωνιώδη προσπάθεια του ιδίου να εμφανιστεί ως “υπηρέτης” των συμφερόντων των πολιτών του νομού. Η συγκεκριμένη προσπάθεια του κου Τζαβάρα επιχειρήθηκε χοντροκομμένα αγνοοώντας βασικούς κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, κανόνες που ισχύουν ιδίως σε κόμματα τύπου Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης σε επίπεδο Μεσσηνίας. Σημαντικά τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ορισμένα εξ αυτών μάλιστα αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά, θορυβημένα απο την άκομψη εμφάνιση του κου Τζαβάρα ήδη διαμαρτύρονται για την εμφάνιση του γαλάζιου βουλευτή Ηλείας ως …βουλευτή και της Μεσσηνίας, καθώς θεωρούν οτι η επικοινωνιακή πολιτική του υπονομεύει την παρουσία των βουλευτών του νομού της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες απο το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, οι φωνές διαμαρτυρίας ήδη έχουν φτάσει στη Συγγρού, καθώς έχουν γνωστοποιηθεί ανεπίσημα στην ηγετική ομάδα της γαλάζιας παράταξης, ζητώντας να γίνουν συστάσεις στον βουλευτή με στόχο να μπει τέλος στην προκλητική εμπλοκή του στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία. Αξίζει να σημειωθεί οτι κοινωνοί της διαμαρτυρίας των γαλάζιων στελεχών της Μεσσηνίας έχουν γίνει και μέλη της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, δεδομένου οτι οι διαμαρτυρόμενοι θεωρούν οτι ο τοπικός κομματικός μηχανισμός δια της σιωπής του δείχνει να αποδέχεται την αντισυναδελφική συμπεριφορά του κου Τζαβάρα. Οι πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν οτι αν ο κ. Τζαβάρας δεν αναθεωρήσει την πολιτική του τα γαλάζια στελέχη που αντιδρούν θα επανέλθουν στο θέμα ακόμα και με δημόσια παρέμβασή τους, προκειμένου να διαχωρίσουν τη θέση τους απο τέτοιου είδους πρακτικές που μόνο προβλήματα και εντάσεις προκαλούν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Θέλει ανασύνταξη το ΠΑΣΟΚ αλλά μέχρι εκεί...

ΜΕ τις δημοσκοπήσεις να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα το άλλοτε πολύ μεγάλο σε ποσοστά κόμμα (ΠΑΣΟΚ), στην Καλαμάτα ανασυντάσσει τις δυνάμεις του χωρίς όμως να βρίσκεται σε δρόμο να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στις αυτόδιοικητικές εκλογές που έρχονται αν λάβουμε υπόψη μας την παλιά δυναμική αν και στην αίθουσα του ξενοδοχείου «RΕΧ» στην εκδήλωση που είχε με ομιλητή τον γραμματέα ΚΠΕ Ν. Ανδρουλάκη ήρθαν γνωστά και άγνωστα πρόσωπα.
Πάντως τους «βολεμένους» επί πολλά χρόνια από το κόμμα αυτό πάλι δεν τους είδαμε εν αντιθέσει μεταξύ άλλων και τον «δάσκαλο» που παρόλο τα προβλήματα υγείας του είναι πάντα μπροστά παρόν! διότι από ότι φαίνεται η ιδεολογία του δεν έχει σχέση με την τσέπη του..

ΑΡΓΗΣΕ ΑΛΛΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η Μ.Π.Ε. ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» υποβλήθηκε σήμερα Τρίτη 26/11/2013 από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε άλλους φορείς για τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4014/2011, σε συνδυασμό με το άρθρο 4 της ΚΥΑ Η.Π.37111/2021/2003. Πέραν των προβλεπόμενων διαδικασιών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα αναρτήσει αύριο στην ιστοσελίδα της (www.ppel.gov.gr) το σύνολο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των χαρτών και διαγραμμάτων που τη συνοδεύουν, ούτως ώστε να υπάρξει η πληρέστερη κατά το δυνατόν ενημέρωση και συμμετοχή. Όπως περιγράφεται στο διαβιβαστικό της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ οι ενέργειες έχουν ως εξής:
 1) Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου οφείλει να δημοσιοποιήσει τη ΜΠΕ και στη συνέχεια να αποστείλει στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ το φάκελο με τη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου, τις γνώμες και προτάσεις του κοινού και τα αποδεικτικά δημοσιοποίησης. Τα έξοδα δημοσίευσης της σχετικής ανακοίνωσης στον Τύπο βαρύνουν το φορέα του έργου, ενώ οι ελάχιστες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι οι ακόλουθες:
1.1.Εντός 5 ημερών από την παραλαβή του φακέλου της ΜΠΕ θα πρέπει να δημοσιευτεί σε τοπική και περιφερειακή εφημερίδα ανακοίνωση και πρόσκληση του ενδιαφερόμενου κοινού και του κοινού (όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 19 του Ν. 4014/2011), για να λάβουν γνώση της ΜΠΕ και να διατυπώσουν τις απόψεις τους επί του περιεχομένου της. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης περιγράφεται στο Παράρτημα Β της ΚΥΑ Η.Π.37111/2021/2003 1.2.Παράλληλα η ως άνω ανακοίνωση θα πρέπει να αναρτηθεί και στον πίνακα ανακοινώσεων της Περιφέρειας. 1.3.Μέσα σε προθεσμία όχι μικρότερη των 30 ημερών από τη δημοσίευσή της ως άνω ανακοίνωσης το ενδιαφερόμενο κοινό και το κοινό έχουν τη δυνατότητα: Να λάβουν γνώση ολόκληρου του περιεχομένου του φακέλου της ΜΠΕ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να θέτει στη διάθεση του ενδιαφερόμενου κοινού και του κοινού κάθε σχετικό στοιχείο και να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες. Να διατυπώσουν εγγράφως τη γνώμη τους και τις προτάσεις τους, που πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες, και να τις διαβιβάσουν προς την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. 1.4.Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας διαβιβάζεται στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ φάκελος, ο οποίος περιλαμβάνει: α) τις διατυπωθείσες γνώμες και προτάσεις των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησης τους που έχουν τυχόν υποβληθεί, β) τη σχετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου και γ) τα αποδεικτικά για την δημοσιοποίηση στοιχεία, όπως αποκόμματα εφημερίδων, όπου έγιναν οι σχετικές δημοσιεύσεις και αποδεικτικό ανάρτησης στον πίνακα ανακοινώσεων της Περιφέρειας.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Συλλογικές ή ατομικές οι ευθύνες στην πολιτική;

Της Αν­τω­νί­ας Μπού­ζα 
Τον τε­λευ­ταί­ο και­ρό, πλη­θώ­ρα δη­μο­σι­ευ­μά­των και έν­το­νης φη­μο­λο­γί­ας για πρά­ξεις ή πα­ρα­λεί­ψεις της αυ­το­δι­οί­κη­σης α­να­στα­τώ­νουν έ­τι πε­ραι­τέ­ρω τους πο­λί­τες και τους δη­μι­ουρ­γούν εν μέ­σω κρί­σης, την αί­σθη­ση της γε­νι­κευ­μέ­νης δι­ά­λυ­σης και α­νε­ξέ­λεγ­κτης δι­α­πλο­κής. Βέ­βαι­α νε­ρό στο μύ­λο της αμ­φι­σβή­τη­σης, δί­νει κυ­ρί­ως ο το­μέ­ας ε­νη­μέ­ρω­σης και κά­ποι­οι α­πό το χώ­ρο αυ­τό, που προ­σπα­θούν με εμ­φα­νή την α­γω­νί­α για το μέλ­λον ό­σων υ­πο­τί­θε­ται στη­ρί­ζουν, να αν­τι­στρέ­ψουν την αρ­χι­κή βά­ση ε­πί της ο­ποί­ας λει­τουρ­γεί το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα. Έ­τσι βλέ­που­με το πα­ρά­δο­ξο, για τα τυ­χόν α­να­κύ­πτον­τα προ­βλή­μα­τα, να γε­νι­κεύ­ουν τον κα­τα­με­ρι­σμό ευ­θυ­νών, προ­σπα­θών­τας να υ­πο­τι­μή­σουν, την α­το­μι­κή ευ­θύ­νη του κα­τά πε­ρί­πτω­ση υ­πευ­θύ­νου αι­ρε­τού προ­σώ­που. Θε­ω­ρώ ό­τι κά­τι τέ­τοι­ο αν­τί­κει­ται στις κα­λές πρα­κτι­κές της δι­και­ο­σύ­νης και α­φή­νει πε­δί­ον ε­λεύ­θε­ρον για α­το­μι­κές πα­ρα­βα­τι­κές συμ­πε­ρι­φο­ρές. Δι­ά­βα­σα σε κά­ποι­ο δι­α­δι­κτυα­κό μέ­σο, πως για δι­ά­φο­ρα έρ­γα π.χ. της Πε­ρι­φέ­ρειας Πε­λο­πον­νή­σου, που υ­πάρ­χουν σχε­τι­κές κα­ταγ­γε­λί­ες και δι­α­χε­ό­με­νη φη­μο­λο­γί­α πε­ρί α­δι­α­φα­νών δι­α­δι­κα­σι­ών κλπ., α­να­φέ­ρε­ται ως τί­τλος πως.­.­.­.­.. οι κα­ταγ­γε­λί­ες ε­ναν­τί­ον του Τα­τού­λη θα πέ­σουν στο κε­νό.
Α­πο­ρώ ει­λι­κρι­νώς με τη λο­γι­κή του μέ­σου και της με­τά­θε­σης της κα­τεύ­θυν­σης των τυ­χόν ευ­θυ­νών, α­πό τους ά­με­σα υ­πευ­θύ­νους δι­α­χει­ρι­στές του συγ­κε­κρι­μέ­νου το­μέ­α πο­λι­τι­κής, α­πο­κλει­στι­κά στον ε­πι­κε­φα­λής, θε­ω­ρών­τας ί­σως, πως οι ευ­θύ­νες στην πο­λι­τι­κή εί­ναι συλ­λο­γι­κές και ό­χι αυ­στη­ρώς προ­σω­πι­κές. Αυ­τό το θε­ω­ρώ αν­τι­δε­ον­το­λο­γι­κό, δι­ό­τι υ­πάρ­χουν πο­λι­τι­κώς υ­πεύ­θυ­νοι το­μέ­ων που ε­πι­βάλ­λε­ται ν΄α­να­λά­βουν τυ­χόν ευ­θύ­νες για δι­κές τους πρά­ξεις ή πα­ρα­λεί­ψεις. Α­κό­μη και ο ε­πι­κε­φα­λής στην πε­ρί­πτω­ση αυ­τή ο κ.Τα­τού­λης, δεν εί­ναι σω­στό να χρε­ώ­νε­ται για ό­σα δι­α­χει­ρί­ζον­ται άλ­λοι, που ευ­ρί­σκον­ται στις θέ­σεις ευ­θύ­νης με εν­το­λή των πο­λι­τών. Αυ­τός και ό­ποι­ος άλ­λος στη θέ­ση του, ε­πι­βάλ­λε­ται να κρι­θεί πο­λι­τι­κά τό­σο για τις ε­πι­λο­γές των προ­σώ­πων στις καί­ρι­ες πο­λι­τι­κές θέ­σεις, ό­σο και για την κα­τεύ­θυν­ση της πο­λι­τι­κής του, ε­κτός και αν α­πο­δε­δειγ­μέ­να α­να­κύ­ψουν άλ­λα ζη­τή­μα­τα. Θε­ω­ρώ ως κομ­βι­κό για το αύ­ριο της αυ­το­δι­οί­κη­σης, ο κά­θε έ­νας αι­ρε­τός, να α­πο­λαμ­βά­νει το α­πο­τέ­λε­σμα των πρά­ξε­ών του, εί­τε θε­τι­κό εί­ναι αυ­τό εί­τε αρ­νη­τι­κό και η ό­ποι­α κρί­ση, να α­φο­ρά την πο­ρεί­α του και την α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του. Φυ­σι­κά μί­α αυ­το­δι­οι­κη­τι­κή πα­ρά­τα­ξη θα κρι­θεί ως σύ­νο­λο για την α­πό­δο­σή της, αλ­λά μέ­σα σε αυ­τήν, η κά­θε πε­ρί­πτω­ση προ­σώ­πων και ρό­λων, δι­α­φέ­ρει και φέ­ρει τη σφρα­γί­δα της κά­θε πο­λι­τι­κής προ­σω­πι­κό­τη­τας που πρέ­πει να α­ξι­ο­λο­γη­θεί α­το­μι­κά.
Οι πε­ρι­πτώ­σεις ό­που χρή­ζουν δι­ε­ρεύ­νη­σης, πρέ­πει ευ­θαρ­σώς να α­να­δει­κνύ­ον­ται και οι τυ­χόν υ­παί­τιοι, να α­να­λαμ­βά­νουν τις ευ­θύ­νες τους, ε­νώ σε α­πο­δε­δειγ­μέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις κα­κο­δι­α­χεί­ρι­σης και συ­ναλ­λα­γών, οι συ­νέ­πει­ες να εί­ναι βα­ρι­ές και ά­με­σες! Η Χώ­ρα μας δι­έρ­χε­ται ε­ξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λες στιγ­μές. Η έκ­πτω­ση της α­ξι­ο­πι­στί­ας των θε­σμών, α­πει­λεί να συμ­πα­ρα­σύ­ρει και την α­ξι­ο­πι­στί­α, συ­νο­λι­κά του αν­τι­προ­σω­πευ­τι­κού μας συ­στή­μα­τος, με α­πρό­βλε­πτες συ­νέ­πει­ες για τη Δη­μο­κρα­τί­α και το επίπεδο ζωής όλων μας.

Αεροδιαστημική τεχνολογία την Παρασκευή στην Καλαμάτα

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite City Resort στην Καλαμάτα, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για την Αεροδιαστημική τεχνολογία. Την εκδήλωση οργανώνει η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, ενώ την ενημέρωση σε θέματα Αεροδιαστημικής τεχνολογίας στην περιοχή μας, θα κάνουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμφικτυονίας είναι οι εξής: - Ο Pascal Jaussi, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας Swiss Space Systems Inc, που κατασκευάζει οχήματα υποπλανητικής τροχιάς SRV, τα οποία μπορούν και μεταφέρνουν με πολύ μικρό κόστος στο διάστημα μικροδορυφόρους ή επανδρωμένες αποστολές.
Ο Pascal Jaussi θα παρουσιάσει την δραστηριοποίηση της εταιρείας του στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.
- Ο καθηγητής Jean Muylaert, διευθυντής του Von Karman Institute (VKI) for Fluid Mechanics στο Βέλγιο. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του VKI συμμετέχει επίσημα και η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα, μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε από την αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φωτεινή Γεννηματά και τον Πρόεδρο της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Παναγιώτη Αλευρά. - Ο συμπατριώτης μας Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος, διακεκριμένος καθηγητής Αεροδιαστημικής στο San Jose State University και επί μακρόν συνεργάτης της NASA-Ames. Τονίζεται ότι οι προσκεκλημένοι θα παρουσιάσουν στους θεσμικούς φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας στον τομέα της Αεροδιαστημικής, μέσα από διάφορες συνεργασίες που μπορούν από κοινού να αναπτυχθούν, όπως: η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου, η προσέλκυση εξειδικευμένων επενδυτών, η συνεργασία με Διεθνή Πανεπιστήμια και η ίδρυση Θεματικών Πάρκων.

Περιμετρικός Δακτύλιος της Καλαμάτας για το μέλλον

Μια ξεχωριστή βιντεο-απεικόνιση έδωσε στην δημοσιότητα η κατασκευάστρια εταιρεία "Μορέας" για το πως θα είανι με την παράδοσή του ο Περιμετρικός Δακτύλιος της Καλαμάτας. Καλές οι μακέτες αλλά περιμένουμε να δούμε και τα έργα...Δείτε το βίντεο...

Καλαμών: Η μαύρη βασίλισσα ανεβάζει τιμές

Η επιτραπέζια ελιά Καλαμών είναι η «μαύρη βασίλισσα» των ελληνικών –και όχι μόνο – ποικιλιών. Καθώς ολοκληρώνεται η συγκομιδή στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι τιμές καταγράφουν ανοδικές διαθέσεις λόγω της καλής ποιότητας και μειωμένης παραγωγής. Σε περιοχές όπως η Λακωνία αλλά και οι Λιβανάτες, η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, στο Μεσολόγγι (Δυτική Ελλάδα) βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στη Μεσσηνία βρίσκεται στα πρώτα στάδια. Τα μηνύματα που έρχονται επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μιας μειωμένης παραγωγής -από 20 έως και 50% κατά τόπους - αν και σαφώς πιο ικανοποιητική από την καταστροφή που υπέστησαν οι Χαλκιδικής και οι Κονσερβολιές. Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα και για την ποιότητα, είτε λόγω της πρώιμης ανθοφορίας, είτε γιατί οι ισχυροί άνεμοι και βροχές έριξαν στο έδαφος τους δακόπληκτους καρπούς.
Γι' αυτό άλλωστε και εφέτος υπάρχει μεγάλη αναλογία των μεγάλων τεμαχισμών (100 τεμάχια). Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι να έχουν ήδη ξεκινήσει οι τιμές παραγωγού σε λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα περυσινά, δηλαδή 1,30 ευρώ (1,10 πέρυσι) για τα 200 τεμάχια / κιλό, το νωπό προϊόν, «στο κλαρί». Θεωρητικά τουλάχιστον, ακούγονται και τα 1,90 ευρώ για τα 110 τεμάχια. Πάντως οι παραγωγοί διαβλέποντας τη μειωμένη παραγωγή, σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα, είναι απρόθυμοι να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες σε αυτό το ύψος τιμών. Προσπαθούν πουλώντας μικρές ποσότητες να καλύψουν τουλάχιστον τις άμεσες ανάγκες τους (έξοδα συγκομιδής) και να βάλουν το νωπό προϊόν στις κάδες ώστε να συντηρηθεί και να μπορούν να το διαπραγματευθούν αργότερα υπό ευνοϊκότερες συνθήκες. Επίσης, για ένα μικρό χρονικό διάστημα το εμπόριο αγόρασε περυσινά αποθέματα σε τιμή «σκούπα», δηλαδή έως και 320 τεμάχια, με 1,60 ευρώ/κιλό (Γεράκι) χωρίς αυτό να έχει χρονική συνέχεια.

Ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο ποταμός Άρις

Όπως αποδεικνύεται από την υπ’ αριθµ. 391/2013 απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, µε αρ. ΦΕΚ 1004/Β/24-4-2013 και θέμα: «Έγκριση των Σχεδίων ∆ιαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταµών των Υδατικών ∆ιαµερισµάτων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Βόρειας Πελοποννήσου, Ανατολικής Πελοποννήσου και ∆υτικής Πελοποννήσου», η ευθύνη για τον καθαρισμό του ποταμού Άρι και για τις σχετικές διευθετήσεις σε αυτόν ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ανεξάρτητα απ’ αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας υπέβαλε σχετικές μελέτες, διεκδίκησε χρήματα και παρενέβη στον Άρι με το μηχανικό εξοπλισμό του. Η ευθύνη καθαρισμού του ποταμού ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία άμεσα πρέπει να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, διαθέτοντας προφανώς και τα ανάλογα χρήματα.

Ψηφίστηκε ο μειωμένος προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Μειωμένος στα έξοδά του ψηφίστηκε τελικά ο προϋπολογισμός του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, που πέρασε κατά πλειοψηφία. Μάλιστα, άξια αναφοράς είναι και η εξέλιξη, με την απόφαση για μείωση των συνδρομών στα μέλη κατά 15%. Φυσικά περιμένουμε να δούμε ανάλογες δράσεις για το καλό του τόπου μας που περιμένει πολλά από τον φορέα...

Για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες πάει η εφαμρογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου

Διευρύνονται τα όρια εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, με την οποία επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: - Δίνεται η δυνατότητα ένταξης των Πολυτέκνων, μετά τον αποχαρακτηρισμό τους ως Πολύτεκνων, στις περιπτώσεις που το τέταρτο παιδί παύει να θεωρείται προστατευόμενο τέκνο, στην κατηγορία των Τρίτεκνων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, για την οποία ισχύουν διαφορετικά κριτήρια και προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ.
- Γίνεται διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων στην κατηγορία των μακροχρόνια άνεργων. Συγκεκριμένα, με το ισχύον καθεστώς, στο ΚΟΤ εντάσσονται άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος κατοικεί μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας. Με τη νέα απόφαση, για οικογένειες με δύο μακροχρόνια ανέργους συζύγους επεκτείνεται και στους δυο συζύγους η αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες κατά τη διαδικασία ελέγχου των εισοδηματικών κριτηρίων. - Στην κατηγορία των Τρίτεκνων, λόγω διαμονής σε νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους προσαυξάνεται το όριο εισοδήματος και αναπροσαρμόζεται σε 29.500 ευρώ αντί για 23.500 ευρώ. - Διευκρινίζεται σαφώς ότι ο λογαριασμός ρεύματος δεν απαιτείται να εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου αποκλειστικά, αλλά και στο όνομα του/της συζύγου. Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αιτούντων των κατηγοριών για τις οποίες υπάρχουν τροποποιήσεις (Πολύτεκνοι και Μακροχρόνια Άνεργοι), οι αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί θα επανεξεταστούν κατά προτεραιότητα. Για τις νέες αιτήσεις, ισχύουν οι καθορισμένες προθεσμίες όπως έχουν ήδη οριστεί, ενώ τα κριτήρια και ο τρόπος ένταξης για τις υπόλοιπες κατηγορίες παραμένουν όπως ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2013. Στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου εντάσσονται, όπως είναι γνωστό, άτομα με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία 67% και άνω, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με όρια εισοδήματος και κατανάλωσης ανά τετράμηνο.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΑΞΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ

Εκδόθηκε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε. (αρ. Δ12/6144/21-11-2013) για την επίταξη έκτασης 232.975 Μ2 για την κατασκευή του έργου: «ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ – ΚΟΡΩΝΗ, τμήμα Γέφυρα «Τζάνε - Έξοδος Καλαμακίου» (Χ.Θ. 2+840 έως Χ.Θ. 10+160)», προϋπολογισμού 23.400.000 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).Μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της αναδόχου εταιρείας στις 15/11/2013 για το έργο αυτό και δεδομένης της σημασίας του έργου, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου άμεσα προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η έκδοση της απόφασης και να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίησή του το έργο. Κλιμάκιο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα μεταβεί στο έργο πριν από τα Χριστούγεννα για την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους

Ολοκληρωμένη φροντίδα για τα αδέσποτα...επιτέλους!

Η μέριμνα του Δήμου Καλαμάτας για τα αδέσποτα ζώα, ιδίως σκυλιά, περιγράφεται σε έγγραφο που υπέγραψε ο Δήμαρχος και απεστάλη στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. Για τη διαχείριση των αδέσποτων ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση με το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, τονίζεται δε ότι «δεν έχει αναφερθεί περιστατικό λύσσας στα περισυλλεγέντα αδέσποτα ζώα», όπως προκύπτει από την επικοινωνία με το Φιλοζωικό. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Επίσης, έχει αγοράσει πιστοποιημένη σκυλοτροφή για παροχή τροφής στα αδέσποτα ζώα της πόλης, ενώ για τη μεταφορά της τροφής αλλά και την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων ο Δήμος Καλαμάτας έχει διαθέσει κατάλληλα διαμορφωμένο αυτοκίνητο (κλειστή κλούβα) καθώς και δημοτικό υπάλληλο για οδηγό.

Εμπρησμός αίνιγμα αυτοκινήτων σε πιλοτή στην Καλαμάτα

Δύο αυτοκίνητα καταστράφηκαν χθες τα ξημερώματα σε πιλοτή πολυκατοικίας στην οδό Βύρωνος, κοντά στην Παραλία της Καλαμάτας. Μέχρι στιγμής υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως πρόκειται για εμπρησμό, καθώς κοντά στο σημείο βρέθηκαν πειστήρια, τα οποία έχουν αποσταλεί από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής για περαιτέρω εξέταση. Για εξέταση εστάλη και δείγμα από εύφλεκτο υγρό που βρέθηκε στα δυο αυτοκίνητα (ένα Audi TT και ένα Mini Cooper). Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πάντως διερευνά όλα τα ενδεχόμενα.
Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 5 το πρωί της Δευτέρας, ενώ στην πιλοτή ήταν παρκαρισμένα αρκετά αυτοκίνητα. Γρήγορα κινητοποιήθηκαν οι ένοικοι, που μετακίνησαν τα άλλα οχήματα – όμως η φωτιά στα δύο αυτοκίνητα δε στάθηκε δυνατόν να σβήσει έγκαιρα. Κ.Δ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μ. Αγγελάκας: «Στρατηγικός μας στόχος ο χωροταξικός σχεδιασμός»

Το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) της Δημοτικής Ενότητας Πεταλιδίου, του Δήμου Πύλου Νέστορος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας.Με την έγκριση του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. επιτυγχάνεται η πολεοδομική οργάνωση του οικιστικού δικτύου του Πεταλιδίου στις πολεοδομημένες και προς πολεοδόμηση περιοχές του. Σημειώνεται ότι, τον τελευταίο χρόνο, ο Γενικός Γραμματέας έχει εγκρίνει τρία ακόμη Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. , αυτά της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης του Δήμου Πύλου Νέστορος της Π.Ε. Μεσσηνίας, της Δημοτικής Ενότητας (πρώην Δήμου) Μονεμβασιάς του Δήμου Μονεμβασιάς της Π.Ε. Λακωνίας και της Δημοτικής Ενότητας (πρώην Δήμου) Ασωπού του Δήμου Μονεμβασιάς της Π.Ε. Λακωνίας, καθώς επίσης και δυο Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) του Αγρινίου και της Κορίνθου.
Σε δήλωσή του, αμέσως μετά την υπογραφή, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, που είναι αποτέλεσμα εργώδους προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και άριστης συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για το Πεταλίδι, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Κραυγές, ένταση και… θέαμα στο πάρκο του ΟΣΕ

Ήταν αργά το βράδυ, όταν σε ένα κατά τα άλλο... επικίνδυνο μέρος για πολλούς, λόγω και της παραβατικότητας, στο πάρκο του ΟΣΕ που όλοι αγαπάμε στην Καλαμάτα, ακούστηκαν φωνές. Οι κάτοικοι της περιοχής, κοιμόντουσαν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς γινόταν δίπλα τους. Ο ύπνος όμως δεν κράτησε για πολύ, καθώς οι κραυγές που άκουσαν τους ξύπνησαν σχεδόν αμέσως.Οι περισσότεροι κλείστηκαν στο σπίτι τους κι αποφάσισαν να μη λάβουν μέρος σε όλο αυτό, αφού ο φόβος είναι μεγάλος, τέτοια εποχή.
Όσοι από τους γενναίους όμως κατέβηκαν από την πολυκατοικία αντίκρισαν στη σκάλα του πάρκου, ένα θέαμα που πραγματικά τους άφησε άφωνους. Ζευγάρι, χωρίς κανένα έλεος, κανένα ίχνος ντροπής, είχε βγάλει τα... βασικά και είχε ξεκινήσει «δουλειά». Το σεξ σε δημόσιο χώρο φαίνεται πως τους εξίταρε και δε τους κόμπλαραν καθόλου τα βλέμματα που έπεσαν πάνω τους. Ίσως λέει ένας ένοικος, «να νόμιζαν ότι τους καμαρώναμε κιόλας». Κανείς δεν... ξέρει. Το «κοινό» παρέμεινε για λίγα λεπτά εκεί όμως από ντροπή και μόνο αποσύρθηκε αφήνοντας το ζευγάρι να τελειώσει ότι ξεκίνησε.

Οι υπεύθυνοι των θεματικών τομέων της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας

Οι Υπεύθυνοι των Θεματικών Τομέων της Ν.Δ. στην Π.Ε. Μεσσηνίας, όπως προέκυψαν από την εκλογική διαδικασία της 24ης Νοεμβρίου 2013, είναι οι εξής:
Τομέας Αγροτικού Μαστοράκης Αργύρης, Αγρότης, πρ. Αντιπρόεδρος ΚΥΔΕΠ, πρ. Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας Τομέας Δικαιοσύνης Τζάνου Κωνσταντίνα, Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Τομέας Εμπόρων, Βιοτεχνών κι Επαγγελματιών Γαλανάκης Δημήτρης, Κρεοπώλης, Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Μεσσηνίας Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής Κορομηλάς Χρήστος, Στρατιωτικός, Οικονομολόγος, Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας Τομέας Μισθωτών Κουτσούκος Σωτήρης, Ιδιωτικός Υπάλληλος, πρ. Μέλος ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Τομέας Οικονομικών Μπούχαλης Δημήτρης, Οικονομολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας Τομέας Παιδείας Παπαδόπουλος Αναστάσιος, Εκπαιδευτικός Α’θμιας Εκπαίδευσης, πρ. Αντιπρόεδρος ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Τομέας Πολιτισμού Σκλήκα Αγγελική, Υπάλληλος ΔΕΗ, Φοιτήτρια Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Τομέα Ελληνικού Πολιτισμού, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. Τομέας Υγείας Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Γενικός Χειρουργός, Ιατρός του Γ.Ν. Μεσσηνίας Τομέας Υποδομών και Δικτύων Καραγιάννης Ανδρέας, Πολιτικός Μηχανικός, πρ. Δήμαρχος Αρφαρών, Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας Οι εκλογικές διαδικασίες ολοκληρώνονται με την εκλογή του νέου Προέδρου της Νομαρχιακής Οργάνωσης Μεσσηνίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013. Το εκλογικό σώμα που θα αναδείξει το νέο Πρόεδρο της Ν.Ο. αποτελείται από: Τους Βουλευτές, τους Δημάρχους και τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του νομού μας, τους Προέδρους και τα μέλη των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων που προέκυψαν από τις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου, τον Πρόεδρο της Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας, τους Θεματικούς Τομεάρχες που προέκυψαν από τις εκλογές της 24ης Νοεμβρίου και τους εκπροσώπους των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων της ΟΝΝΕΔ που προέκυψαν από τις εκλογές της 23ης Νοεμβρίου. Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, την οποία οφείλουν να καταθέσουν μέχρι την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 14.00 στα γραφεία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Επιστολή μαθητών της Καλαμάτας προς το Υπουργείο

Οι μαθητές της Β΄ τάξης της ΕΠΑΣ Καλαμάτας διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διότι, ενώ διανύουμε το Νοέμβριο, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εξακολουθεί να αρνείται την πρόσληψη αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα οι μαθητές του σχολείου να μη διδάσκονται όλα τα μαθήματα και να κινδυνεύουν να χάσουν το πτυχίο τους.
Συγκεκριμένα, τα τμήματα κομμωτικής, αισθητικής και συντήρησης έργων τέχνης έχουν ελλιπές ωράριο, ενώ το τμήμα βοηθών φαρμακείου δεν κάνει καθόλου μάθημα. Επειδή η υπομονή μας εξαντλήθηκε και επειδή η αντοχή μας ξεπέρασε κάθε όριο, επειδή κάποιοι μας θεωρούν παιδιά κατωτέρου Θεού, απαιτούμε εδώ και τώρα από τον υπουργό Παιδείας να δώσει λύση στο φλέγον πρόβλημά μας, να προσλάβει καθηγητές για να κάνουμε οι μαθητές μάθημα, ώστε να μη χάσουμε το πτυχίο μας. Για το δεκαπενταμελές συμβούλιο της ΕΠΑΣ Καλαμάτας...

Τατούλης: Να δεσμευτεί η Βουλή για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας μέχρι την Τσακώνα

Ανακοίνωση σχετικά με την αναθεώρηση της Σύμβασης Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, αποτυπώνοντας, την πάγια θέση, όπως σημειώνεται της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη εκδόθηκε, έπειτα κι από τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υποδομών. Σύμφωνα με την θέση της Περιφέρεια όπως αυτή σημειώνεται στην ανακοίνωση, αναφέρει τα παρακάτω: - αφενός η μη ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης παραχώρησης, όπως αυτή ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή το 2008, αποτελεί μια μη θετική εξέλιξη για την περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία πλήττεται εξ αυτού σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, και - αφετέρου δεν επαρκούν στην σημερινή χρονική συγκυρία οι πολιτικές δεσμεύσεις. Αντίθετα, η όποια αναθεώρηση επιβάλλεται να συνοδευτεί από δικλείδες ασφαλείας συνέχισης του έργου και ολοκλήρωσης του φυσικού του αντικειμένου, οι οποίες δικλείδες πρέπει να έχουν νομοθετική υφή και να απαντούν ταυτόχρονα στα κάτωθι ερωτήματα:
 Α) Υπάρχουν μελέτες για το κομμάτι Πάτρα – Πύργος και για το Καλό Νερό – Τσακώνα; Αν δεν υπάρχουν μελέτες, έχουν προκηρυχθεί; Αν όχι πότε θα προκηρυχθούν και σε κάθε περίπτωση ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης τους προκειμένου να υποβληθούν για ένταξη στο Τομεακό Πρόγραμμα του ΥΠΟΜΕΔΙ; Β) Έχει διασφαλιστεί το κόστος των απαλλοτριώσεων; Γ) Ποια είναι τα σενάρια που έχουν προκριθεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος της Παράκαμψης του Καιάφα; Πρόκειται για ζητήματα τα οποία έχω θέσει κατ’ επανάληψη στις σχετικές συσκέψεις και στην τελευταία που πραγματοποιήθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα στο ΥΠΟΜΕΔΙ.
Χωρίς να έχουν απαντηθεί με απόλυτη σαφήνεια τα παραπάνω ερωτήματα και χωρίς την νομοθετική κατοχύρωση αυτής της διαδικασίας που θα προκριθεί ως εφικτή και βιώσιμη και η οποία θα εξασφαλίζει ως χρόνο περάτωσης του Πάτρα –Πύργος – Καλό Νερό- Τσακώνα τον ίδιο χρόνο ολοκλήρωσης του Κόρινθος – Πάτρα, δεν πρέπει να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση της Σύμβασης Παραχώρησης. Ειδάλλως κινδυνεύει και αυτό το έργο να μείνει μισό, με τεράστιες συνέπειες τόσο για την περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και για την όμορή μας Ηλεία.

Κορύφωση των αγροτικών κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο

Πανελλαδική σύσκεψη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) με εντυπωσιακή συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Λάρισα. Στην διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε το πλαίσιο των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που ήδη ξεκίνησαν στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, ενώ προβλέπεται κλιμάκωση και κορύφωση των κινητοποιήσεων τον Ιανουάριο, χωρίς να αποκλείεται καμία μορφή αγώνα. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Ιανουαρίου οπότε και θα αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση όπως θα έχει μέχρι τότε διαμορφωθεί.

ΤΟ kalamatanews.gr ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ...

ΟΙ ΦΙΛΟΙ αναγνώστες πλέον μας βρίσκουν για συντομία και στο www.kalamatanews.gr για να μαθαίνουν όλα τα νέα αλλά και χρήσιμες πληροφορίες. Η συντακτική μας ομάδα θα ενισχυθεί από αρχές του έτους για να σας προσφέρουμε πληρέστερη ενημέρωση.
Το kalamatanews.gr θα αποτελέσει το δικό σας βήμα γιατί πιστεύουμε στο μέλλον του τόπου μας και της ιστορικής μας Μεσσηνίας, τώρα που οι εποχές πρέπει να μας κάνουν καλύτερους Έλληνες και σίγουρα ενεργούς πολίτες...

ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ...ΑΛΛΑ ΠΩΣ;

Απορία και έκπληξη προκαλούν τα λόγια Καπερνάρου, βουλευτή των ΑΝΕΛ, στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά και από την αναγγελία του για δημιουργία αεροδιαστημικής βάσης στην Καλαμάτα. Ο βουλευτής επικαλούμενος επιχειρήματα περισσότερων εργατικών θέσεων αλλά και αυξημένου τουρισμού, καθώς και επιστημονικές μελέτες ότι η Καλαμάτα παγκοσμίως προσφέρεται για κάτι ανάλογο, ανέφερε στη Βουλή την εν λόγω πρόταση δεχούμενος ωστόσο και τον χλευασμό αλλά και την αμφισβήτηση από εκείνους που είχαν εντελώς διαφορετική γνώμη. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων θεώρησε ωφέλιμη την πρότασή του για δημιουργία διαστημικής βάσης στην περιοχή της Καλαμάτας, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο αφορά τη γενικότερη εξέλιξη της Χώρας και πως έχει να προσφέρει πολλά στην οικονομία και όχι μόνο της Ελλάδας.
Η Invest Greece ωστόσο, εκπροσωπώντας τον Νότη Μηταράκη, υφυπουργό ανάπτυξης δήλωσε πως δεν έχει περιέλθει σε γνώση σε οτιδήποτε άπτεται της αεροδιαστημικής δημιουργίας στην Ελλάδα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εντός κυβερνητικών σχεδίων μιας και απαιτεί κόστος και σε επίπεδο μελέτης αλλά και περαιτέρω υλικοτεχνικών υποδομών, κάτι το οποίο ουσιαστικά είναι δυσβάσταχτο για να το υποστηρίξει η Χώρα, ειδικά σε αυτήν την οικονομική κατάσταση που διανύει.

Σκιώδη «ευρωομόλογα» συνδεδεμένα με μίνι «μνημόνια» μελετά η ΕΕ

Δάνεια έναντι μεταρρυθμίσεων... Πρό­τα­ση χο­ρή­γη­σης χα­μη­λό­το­κων δα­νεί­ων προς κρά­τη-μέ­λη, με αν­τάλ­λαγ­μα τη δέ­σμευ­σή τους για ε­φαρ­μο­γή συγ­κε­κρι­μέ­νων και συμ­φω­νη­μέ­νων με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων α­να­μέ­νε­ται να συ­ζη­τη­θεί στις Βρυ­ξέλ­λες την ερ­χό­με­νη Τε­τάρ­τη, εν ό­ψει της Συ­νό­δου Κο­ρυ­φής του Δε­κεμ­βρί­ου. Η συ­ζή­τη­ση, που βα­σί­ζε­ται σε μί­α ι­δέ­α της Κο­μι­σιόν, α­να­μέ­νε­ται να γί­νει βά­σει εγ­γρά­φου εν­νέ­α σε­λί­δων που έ­χει προ­ε­τοι­μά­σει ο πρό­ε­δρος του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Συμ­βου­λί­ου, Χέρ­μαν Βαν Ρομ­πά­ι, και το ο­ποί­ο πε­ρι­ήλ­θε στην κα­το­χή του πρα­κτο­ρεί­ου R­e­u­t­e­rs. Η δη­μι­ουρ­γί­α ε­νός τέ­τοι­ου μη­χα­νι­σμού «δα­νεί­ων έ­ναν­τι με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων», ό­πως πε­ρι­γρά­φε­ται στο έγ­γρα­φο, θα έ­φερ­νε την Ευ­ρω­ζώ­νη έ­να βή­μα πιο κον­τά στη δη­μο­σι­ο­νο­μι­κή έ­νω­ση. Α­πο­τε­λεί ό­μως μί­α μορ­φή α­μοι­βαι­ο­ποί­η­σης κιν­δύ­νων που βρί­σκει αν­τί­θε­τη τη Γερ­μα­νί­α -και ό­χι μό­νο.
Ο πρό­ε­δρος του E­u­r­o­g­r­o­up Γε­ρούν Ντά­ι­σελ­μπλουμ εμ­φα­νί­στη­κε αρ­νη­τι­κός στην ι­δέ­α αυ­τή, σε συ­νέν­τευ­ξή του στην γαλ­λι­κή ε­φη­με­ρί­δα L­es E­c­h­os.«Αυ­τές οι προ­τά­σεις μοιά­ζουν λί­γο με ε­κεί­νες για τα ευ­ρω­ο­μό­λο­γα, κα­τά την ά­πο­ψή μου. Δεν τάσ­σο­μαι υ­πέρ, δι­ό­τι θα ε­ξά­λει­φαν κά­θε κί­νη­τρο για την τή­ρη­ση υ­γι­ών δη­μο­σι­ο­νο­μι­κών πο­λι­τι­κών» εί­πε ο Ντά­ι­σελ­μπλουμ. «Αν μια χώ­ρα δεν εί­ναι πει­σμέ­νη πως εί­ναι προς το συμ­φέ­ρον της να με­ταρ­ρυθ­μι­σθεί και να εκ­συγ­χρο­νι­σθεί, δεν μπο­ρού­με να της δώ­σου­με κί­νη­τρο α­π’ έ­ξω» πρό­σθε­σε. «Μό­νο οι δι­α­φο­ρές των ε­πι­το­κί­ων που ο­ρί­ζον­ται στις α­γο­ρές βά­σει των πο­λι­τι­κών που ε­φαρ­μό­ζον­ται μπο­ρούν να δί­νουν τα σω­στά μη­νύ­μα­τα. Ας μην ε­πα­να­λά­βου­με τα ί­δια λά­θη», υ­πο­στή­ρι­ξε α­κό­μη ο πρό­ε­δρος του E­u­r­o­g­r­o­up

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΑΣΤΕΡΑΣ/ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ (3-0 ΤΕΛΙΚΟ)

ΘΕΤΙΚΟ σκορ παρά την βροχή  στο Δημοτικό Γήπεδο Παραλίας όπου ολοκληρώθηκε ο αγώνας της Καλαμάτας με αντίπαλο το Πανόπουλο για το Πρωτάθλημα καταλήγοντας με το τρελό σκορ του 3-0.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ρηγανάς, Τσόπελας, Ι. Καλογερόπουλος, Καντούτσης, Σκαρλάτος, Κωνσταντόπουλος, Καραχάλιος, Ζαχαρόπουλος, Οντσβόνγκ, Πούτσης, Καλαντζής.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ/ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ Αντωνόπουλος, Τζουμάκας, Παικόπουλος, Σταματέας, Σάκκος, Κουτελιέρης, Λυμπέρης, Λαμπρογεώργος, Παπακωνσταντίνου, Παπαθεοδώρου.
wpid-wp-1385300428392.jpg wpid-wp-1385300415674.jpg
1460199_230905387076410_308013747_n
1′ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
5′ Ωραία σέντρα του Τσόπελα, ο Καλαντζής έπιασε την κεφαλιά άλλα έδιωξε σωτήρια ο τερματοφύλακας της αντίπαλης ομάδας.
10′ Ευκαιρία για Αμαλιάδα.
28′ ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ….Ο ΣΥΝΗΘΗΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ.
32′ 2-0 ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΔΙΝΕΙ ΣΑΦΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ.
40′ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ 2-0 ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ.
ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ!
ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ.
50′ ΓΚΟΛ Ο ΟΝΤΣΟΝΓΚ ΜΕ ΠΛΑΣΕ ΚΑΙ 3-0 Η ΜΑΥΤΗ ΘΥΕΛΛΑ..
70′ Δεν υπάρχει κάποια φάση στο ματς. Έχει πέσει ο ρυθμός. Η Καλαμάτα κρατά το αποτέλεσμα.
74′ Πρώτη αλλαγή για την τοπική μας ομάδα. Βγήκε ο Καλαντζής και πέρασε στην θέση του ο Γεωργακόπουλος.
77′ Δεύτερη αλλαγή. Βγήκε ο Τσόπελας και μπήκε ο Σοφός.
85′ Πέντε λεπτά περίπου πριν το τέλος της αναμέτρησης. Τρίτη και τελευταία αλλαγή. Βασιλόπουλος μέσα, Μπόρις έξω.
ΤΕΛΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΑΝΟΠΟΥΛΟ 3-0.

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΚΕΔΕ

«Κοινωνία σε κρίση, Αυτοδιοίκηση σε δράση» ήταν ο τίτλος του συνεδρίου που οργάνωσε η ΚΕΔΕ στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελίδης» της ΔΕΘ, με συμμετοχή των αυτοδιοίκητων παραγόντων που διαπιστώνουν καθημερινά πόσο δυσκολεύει ο ρόλος τους, καθώς μειώνονται δραματικοί οι οικονομικοί πόροι λόγω της κρίσης. Αποφάσισαν λοιπόν να αναλάβουν δράση μήπως και περισώσουν ό,τι μπορούν ώστε να δικαιολογηθούν και τελικά να δικαιώσουν το ρόλο και το ρόλο για τους οποίους εξελέγησαν. Με την κρίση δεδομένη και πανταχού παρούσα την κοινωνία, η αυτοδιοίκηση αν θέλει να έχει λόγο ύπαρξης, οφείλει να αναλάβει δράση και να προτείνει ουσιαστικές και καθοριστικές δράσεις.
Οι αυτοδιοικητικοί έχουν αρχίσει πλέον να το αντιλαμβάνονται αλλά το δύσκολο είναι να πείσουν τους πολιτικούς, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε άλλο μικρόκοσμο και να μετρούν τα πάντα με αριθμούς. Η κραυγή απόγνωσης των δημάρχων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ήταν έντονη αλλά παρ’ όλα αυτά δεν εισακούστηκε, αφού κυβερνητική εκπροσώπηση δεν υπήρξε. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Εργασίας Γιαν. Μιχελάκης και Γιωρ. Βρούτσης προτίμησαν να απουσιάσουν για λόγους ασφαλείς προφανώς. Έτσι οι αυτοδιοικητικοί ήταν που άκουσαν τα «σχολιανά» τους από τους σχολικούς φύλακες (φωτό) που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα από το καλοκαίρι και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για το τι μέλει γενέσθαι για την τύχη τους. Το συνέδριο τελικά ολοκληρώθηκε αφήνοντας όμως όλα τα θέματα που συζητήθηκαν ανοιχτά. Καθόλου περίεργη ασφαλώς αυτή η εξέλιξη αφού είναι βέβαιο ότι εύκολες λύσεις πλέον δεν υπάρχουν. Σε όλα αυτά θα αναφερθούν εκτενώς όταν επιστρέψουμε.

Σκληρό πόκερ στο δήμο Καλαμάτας

Άρχισαν τα… όργανα στην Καλαμάτα. ΟΙ αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν και οι ζυμώσεις εντείνονται για το μέλλον με ορατά τα μεγάλα προβλήματα και ο στενός κορσές της Δημοτικής αρχής που σφίγγει εξαιτίας των παραλείψεων σε θέματα υποδομής προς το παρόν.
Μπρεδήμας και Φωτέας δήλωσαν παρών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και συνεχίζουν. Μάλιστα, ο πρώτος εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασίες για να… ανατραπεί η δημαρχοντία Νίκα. Ακόμη και με υποψήφιος προερχόμενο από τον… ΣΥΡΙΖΑ (;..) Το μέλλον θα δείξει καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε νέες εξελίξεις...

Γυμνός άντρας αναστάτωσε την παραλία και το κέντρο της Καλαμάτας

Δύο φορές αναστάτωσε την Καλαμάτα χθες ένας νεαρός που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, καθώς ξέφυγε από τους οικείους του και γύριζε γυμνός στους δρόμους της πόλης. Αρχικά εντοπίσθηκε στις 7.30 το πρωί να ανεβαίνει χωρίς ρούχα από την οδό Ναυαρίνου προς την Ακρίτα. Στο σώμα του είχε πολλές αμυχές και σε ορισμένα σημεία αιμορραγούσε. Στο σημείο κλήθηκαν Αστυνομία και ασθενοφόρο, το οποίο παρέλαβε το νεαρό και μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, επέστρεψε στο σπίτι του.
Όμως, περίπου στη μία μετά το μεσημέρι ξέφυγε εκ νέου της επιτήρησης των οικείων του και αυτή τη φορά, γυμνός και πάλι, κυκλοφορούσε στην Αριστομένους. Κοντά στο Πνευματικό Κέντρο δύο υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον καλύψουν με ρούχα, μέχρι να έρθει η Αστυνομία, η οποία και πάλι τον παρέλαβε και τον παρέδωσε σε συγγενείς του.

ΣΕ ΑΣΧΗΜΑ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Έντονα παράπονα ακούγονται και εκ των έσω της παράταξης Νίκα, για την εικόνα που εμφάνισαν τα χωριά και οι γειτονιές της Καλαμάτας, στην δυνατή νεροποντή. Μην ξεχνάμε πως η... δύναμη του νυν δημάρχου Καλαμάτας, στις περασμένες εκλογές ήταν τα τοπικά διαμερίσματα. Αυτή την φορά το ποτήρι ξεχειλίζει για τις δηλώσεις των αρμοδίων που δεν πείθουν ακόμα και τώρα που ο χειμώνα δεν έχει έρθει ακόμα. Τώρα άραγε από που θα αντλήσει δύναμη ο σημερινό δημοτικός άρχοντας;..

«Ώριμες οι συνθήκες να συζητηθεί η μεταφορά του φόρου ακινήτων στους δήμους»

Την εκτίμηση ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μπορέσει να μπει στο τραπέζι και να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση» της μεταφοράς του φόρου ακινήτων στους δήμους, εξέφρασε σε συνέντευξή του στον Alpha 9,89 ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Όπως είπε συγκεκριμένα «το ποσό που προϋπολογίζει το κράτος να εισπράξει από τον φόρο ακινήτων, αντιστοιχεί σχεδόν στο ποσό που δίνει το κράτος στους δήμους», τονίζοντας πως «κάποτε θα πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα, όπως, άλλωστε, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η είσπραξη του φόρου ακινήτων να γίνεται από τους ΟΤΑ. Άλλωστε, αυτό συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σχεδόν σε όλο τον κόσμο όπου εφαρμόζεται αυτό το σύστημα ο φόρος είναι ανταποδοτικός».
Ο κ. Μιχελάκης διευκρίνησε ακόμα ότι «ανάλογα με το τι ποιότητα υπηρεσιών θέλει να έχει ένας δήμος, θα ορίζει και το ύψος του φόρου που θα μπαίνει πάνω στα ακίνητα. Ο κάθε δήμος θα μπορεί και μέσα στα όρια του να ορίσει, αν το κρίνει σκόπιμο, διαφορετικό επίπεδο φορολογίας. Είναι ένα μέτρο που ενισχύει κατά πολύ την αυτοτέλεια των δήμων, γιατί παύει πια ο δήμος να εξαρτάται οικονομικά από το κράτος».

Στο 47% ανήλθε η παραβατικότητα στους ελέγχους που διενήργησε το ΣΔΟΕ

Παραβάσεις σχεδόν στις 5 από τις 10 επιχειρήσεις που έλεγξε στο 9μηνο 2013 εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Συνολικά το ΣΔΟΕ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 ξεπέρασε το στόχο των 16.695 προγραμματισμένων ελέγχων, διενεργώντας συνολικά 24.358 ελέγχους σε επιλεγμένες επιχειρήσεις (ποσοστό υλοποίησης στόχων 146%). Στους εν λόγω ελέγχους διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν 358.622 παραβάσεις σε 11.494 παραβάτες, ήτοι 31 περίπου παραβάσεις ανά περίπτωση και το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 47% !
Ακόμη, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διενήργησε 9.199 έλεγχους διακίνησης και εντοπίστηκαν 1.285 παραβάτες στους οποίους διαπιστώθηκαν 3.611 παραβάσεις. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας στις περιπτώσεις αυτές διαμορφώθηκε στο 14%. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως η παραβατικότητα σε μέσα επίπεδα μειώθηκε σε σχέση με το 2012 κατά 7% περίπου. Συγκεκριμένα, πέρυσι διενεργήθηκαν από το ΣΔΟΕ 34.249 στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 908.745 παραβάσεις σε 18.473 περιπτώσεις. Το ποσοστό ελέγχων έναντι των στόχων ανήλθε σε 122%, ενώ το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 54%.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ξεσηκώνεται ο Γιάννης για την Ολυμπία Οδό αλλά θα υπογράψει;

«Απευθύνομαι στους Δημάρχους και όλους τους Φορείς του Νομού μας, να κινητοποιηθούμε τώρα», σημειώνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, για το θέμα της Ολυμπίας Οδού. Ο κ. Λαμπρόπουλος τονίζει ότι «Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι ο δρόμος αυτός δεν είναι μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη του Νομού και όλης της Πελοποννήσου , να βγουν να το πουν δημοσίως». Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε η μη συζήτηση της ερώτησής του στη Βουλή. Αναλυτικά ο κ. Λαμπρόπουλος στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Σήμερα 22 – 11 – 2013 είχε προσδιορισθεί να συζητηθεί στη Βουλή η Επίκαιρη ερώτησή μου , για την κατασκευή της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ.
Ο Υπουργός Υποδομών , δήλωσε κώλυμα και δεν προσήλθε στη Βουλή να απαντήσει. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στη νέα σύμβαση προβλέπεται χρηματοδότηση από τις Τράπεζες μόνον για το τμήμα από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα . Το Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα παραπέμπεται για τα επόμενα χρόνια ,με αβέβαιες χρηματοδοτήσεις . Από το 2009 οι Τράπεζες που θα χρηματοδοτούσαν το έργο , ζητούσαν να σταματήσει ο δρόμος στην Πάτρα και οι τεχνικές εταιρείες να αποζημιωθούν για δήθεν ευθύνες του Δημοσίου και τον περασμένο Απρίλιο πήραν 130 εκατομ.€. Πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη δέσμευση , ότι μαζί με την καινούργια σύμβαση για επανεκκίνηση μέρους των μεγάλων έργων , θα συμπεριληφθούν με κάθε τρόπο και με χρονοδιαγράμματα , καταρχήν η εκτέλεση των τμημάτων του έργου από την Τσακώνα μέχρι το Καλό Νερό και από τον Πύργο μέχρι την Πάτρα που είναι ώριμα από πλευράς μελετών και απαλλοτριώσεων και στη συνέχεια να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο τμήμα από Καλό Νερό μέχρι τον Πύργο , λόγω των γνωστών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το τμήμα από την Τσακώνα μέχρι το Καλό Νερό μπορεί και πρέπει να κατασκευασθεί τώρα γιατί είναι σημαντικός οδικός άξονας της Μεσσηνίας.