Ιταλία: Οικονομική βοήθεια από ΕΕ για αντιμετώπιση του Xylella fastidiosa που πλήττει ελαιόδενδρα - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Ιταλία: Οικονομική βοήθεια από ΕΕ για αντιμετώπιση του Xylella fastidiosa που πλήττει ελαιόδενδρα

Ιταλία: Οικονομική βοήθεια από ΕΕ για αντιμετώπιση του Xylella fastidiosa που πλήττει ελαιόδενδρα

Share This
Επείγουσα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, για την αντιμετώπιση της καταστροφής στα ελαιόδεντρα της Απουλίας από το βακτήριο Xylella fastidiosa, ζητά η κυβέρνηση της Ιταλίας. Σύμφωνα με τους Ιταλούς Ευρωβουλευτές κ.κ. Paolo De Castro και Sergio Paolo Francesco Silvestris, η ασθένεια έχει μέχρι στιγμής προσβάλλει περίπου 80.000 στρέμματα ελαιώνων, στην περιοχή του Salento της Απουλίας και περίπου 600.000 ελαιόδενδρα θα πρέπει να είναι καταστραφούν. Το βακτήριο προσβάλλει επίσης αμυγδαλιές και πικροδάφνες. Ο Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου κ. De Castro, σε γραπτή ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, σχετικά με τα μέτρα περιορισμού της ασθένειας, αναφέρει ότι «το βακτήριο προκαλεί στέγνωμα στο φύλλωμα και το ξύλο σκουραίνει μέχρι τελικά το μολυσμένο φυτό ξηραίνεται.
Η ασθένεια, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί στις υπόλοιπες περιοχές της ΕΕ, εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και απειλεί με οικονομική και περιβαλλοντική απειλή σε μια περιοχή που η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί τη βασικότερη γεωργική δραστηριότητα. Επίσης τα αιωνόβια ελαιόδεντρα αποτελούν πολύτιμο μέρος του τοπίου και μέρος της φυσικής κληρονομιάς». Στη συνέχεια ο Ευρωβουλευτής ερωτά «αν είναι ενήμερη για το πρόβλημα η Κομισιόν και τι οικονομικά και άλλα μέτρα σχεδιάζει για την αντιμετώπιση της ταχείας εξάπλωσης της νόσου (η οποία θα μπορούσε να ξεφύγει από τα γεωγραφικά όρια της Ευρώπης) και αν προτίθεται να ενισχύσει το κράτος μέλος και τους ελαιοκαλλιεργητές να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages