Αμπέλι και κτηνοτροφία ενισχυμένοι από τις στρεμματικές ενισχύσεις - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Αμπέλι και κτηνοτροφία ενισχυμένοι από τις στρεμματικές ενισχύσεις

Αμπέλι και κτηνοτροφία ενισχυμένοι από τις στρεμματικές ενισχύσεις

Share This
Το πώς θα επηρεαστεί το εισόδημα των αγροτών από τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι ένα ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις η αξιολόγηση αντικτύπου που προετοίμασε η Κομισιόν και η οποία αφορά την μετά το 2020 εποχή, όταν η ΚΑΠ θα κινηθεί προς μια ενιαία στρεμματική ενίσχυση την Ευρώπη.Οι στρεμματικές ενισχύσειςθα αυξήσουν το εισόδημα εκμεταλλεύσεων εκτατικής κτηνοτροφίας έως και 10%. Σύμφωνα με τα αποκλειστικά στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, μεγάλη κερδισμένη από τις στρεμματικές ενισχύσεις φαίνεται να βγαίνει η εκτατική γεωργία, με το εισόδημα των εκμεταλλεύσεων να αυξάνεται κατά 9.7% με 10.1%. Η αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων αποδίδεται στο γεγονός ότι σήμερα το ύψος της ενίσχυσης ανά στρέμμα είναι σχετικά χαμηλό και θα αυξηθεί σταδιακά καθώς κινούμαστε προς μια ενιαία στρεμματική ενίσχυση. Είναι συνεπώς λογικό να βγουν ωφελημένες οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν εκτεταμένα βοσκοτόπια.
Κερδισμένοι αλλά πολύ λιγότερο θα βγουν και οι αμπελουργοί, των οποίων το εισόδημα θα ενισχυθεί κατά 3,1 με 3,6% εάν υπαχθούν στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης. Ωστόσο το κέρδος τους θα είναι μικρό καθώς, όπως παρατηρούν οι μελετητές, η έκταση των αμπελώνων είναι μικρή σε σχέση με αξία της παραγωγής και το σημερινό εισόδημα των αμπελουργών. Το ίδιο ισχύει και για τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών που θα δουν το εισόδημά τους να αυξάνεται ανεπαίσθητα κατά 0,2%-0,3%. Από την άλλη, στους χαμένους συγκαταλέγονται οι παραγωγοί που έχουν αροτραίες καλλιέργειες και οι οποίοι θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 2,5% με 3% αλλά και οι γαλακτοπαραγωγοί με πτώση -2,4 % ως -3,1 %) . Ανεξάρτητα από τον τρόπο ανακατανομής των ενισχύσεων, ιδιαίτερα ευνοημένοι θα βγουν οι αγρότες με εκμεταλλεύσεις που βασίζονται σε χορτολιβαδικές εκτάσεις (11,1 % με +11,4%). Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 θα ξεκινήσει η ανακατανομή των άμεσων ενισχύσεων ώστε ως το 2019, κάθε κράτος να έχει καλύψει το ένα τρίτο της απόστασης που το χωρίζει από το 90% του κοινοτικού μέσου όρου των ενισχύσεων ανά στρέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages