Pages

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Καλαμάτα: Κάθε πέρσι και... καλύτερα για τους καταστηματάρχες

Απογοητευμένη δηλώνει η πλειοψηφία των καταστηματαρχών στην Καλαμάτα από τη φετινή κίνηση την περίοδο των Χριστουγέννων. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του tharrosnews.gr, με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, σουβλατζίδικα), το ταμείο είναι… μείον για πολλούς ιδιοκτήτες καταστημάτων, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν για αγορές. «Κάθε πέρυσι και καλύτερα» είναι η φράση που κυριαρχεί στις συζητήσεις. Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λ. Ψηλάκη, εξήγησε πως «η φετινή χρονιά ήταν η φτωχότερη από άποψη τζίρου των τελευταίων χρόνων».
«Είναι απολύτως φυσιολογικό. Από τη στιγμή που οι καταναλωτές έχουν όλο και πιο λίγα χρήματα στη διάθεσή τους, θα αγοράσουν μόνο τα αυστηρώς απαραίτητα. Αν δεν αλλάξει κάτι και οι τράπεζες δεν ανοίξουν τα ταμεία τους για να ρίξουν χρήματα στην αγορά, το 2014 θα είναι περισσότερο εφιαλτικό. Από την αρχή της περιόδου της κρίσης μέχρι σήμερα ο τζίρος των καταστημάτων παρουσιάζει μείωση πάνω από 50%. Με τέτοια δεδομένα, ούτε το διευρυμένο ωράριο μας σώζει, όπως πιστεύουν οι υπουργοί από τα γραφεία τους, ούτε κάτι άλλο. Οι περισσότεροι από τους εμπόρους χρωστούν στον ΟΑΕΕ, στην εφορία, σε μισθώματα, αλλά και στους υπαλλήλους τους. Αρκεί μόνο να σας πω ότι το 80% περίπου από τον κλάδο μας χρωστά στους υπαλλήλους μισθούς μηνών!», ανέφερε.

Υποψήφιος για το Δήμο Οιχαλίας και πάλι ο Φίλιππος Μπάμης

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ απολογισμό κλείνει το 2013 για το Δήμο Οιχαλίας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης, στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους όπου αναφέρθηκε στα έργα που έγιναν. Αναπλάστηκε η πλατεία Σουλιμά στο Ανω Δώριο που κόστισε 300.000 ευρώ. Οι 4 ποδοσφαιρικές ομάδες της περιοχής αγωνίζονται πλέον στο ανακαινισμένο Στάδιο του Μελιγαλά που έχει χλοοτάπητα, αποδυτήρια και νέες κερκίδες, κόστους 500.000 ευρώ. Χλοοτάπητας μπήκε και στο γήπεδο Διαβολιτσίου με δωρεά που είχε κάνει ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης. Συστάθηκε σύλλογος φίλων της Μαρίας Κάλλας με προτροπή του πρωθυπουργού, όπως τόνισε ο δήμαρχος και ήδη έχουν υπογράψει ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, υπουργοί κ.ά. ενώ έγινε και μελέτη για την ίδρυση του Μουσείου της Μαρίας Κάλλας στο σπίτι της στο Νεοχώρι, που θα αποτελέσει μαζί με την Αρχαία Μεσσήνη και το γεφύρι της Μαυροζούμαινας τρία σημαντικά μνημεία πολιτισμού της περιοχής σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Ως προς τα έργα που θα γίνουν ο κ. Μπάμης ανέφερε πως έχουν δρομολογηθεί τα έργα υποδομής.
● Κούβελα προς 7η επαρχιακή οδό κόστους 3.300.000 ευρώ. ● Αγία Θεοδώρα προς 7η επαρχιακή 1.200.000 ευρώ, τα οποία έχουν ήδη δημοπρατηθεί ● Αγροτική οδοποιία 615.000 ευρώ στην κοινότητα Οιχαλίας και 300.000 ευρώ στην Κοινότητα Μελιγαλά. ● Ακόμα 160.000 ευρώ για Ανδανία και Μελιγαλά και ύδρευση Μέλπειας και Παραπουγκίου καθώς και 1.600.000 ευρώ για προένταξη των Τσουκαλαίικων στον βιολογικό του Μελιγαλά. Επίσης επανέρχεται το ΙΚΑ στην περιοχή ενώ θα λειτουργήσει σύντομα σε μόνιμη βάση το Γραφείο Φορολογικών Υποθέσεων, καθώς εξασφαλίστηκαν οι αντίστοιχοι χώροι. Ο κ.Μπάμης αναφέρθηκε ακόμα στις ενστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Παλαιοροβούνι και Καλλιρρόη. Αναφέρθηκε επίσης στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής λόγω της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων και των ρύπων που παράγουν, που δυσκολεύουν τη ζωή στα χωριά της περιοχής Ζέζα, Ανθούσα, Κατσαρού, Μελιγαλά, Σκάλα, Τσουκαλαίικα και τόνισε πως δεν μπορεί να θυσιάζεται η υγεία των κατοίκων στο βωμό του χρήματος και κάλεσε τους επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τέλος ο Φίλιππος Μπάμης τόνισε πως ο συνδυασμός του έχει ιδέες και όραμα για την περιοχή και ότι ο ίδιος θα είναι και πάλι υποψήφιος.

To πρόβλημα των σκουπιδιών αγκάθι για την Ελληνική Προεδρία

Το πρόβλημα με τη διαχείριση αποριιμάτων περιγράφει με γλαφυρό τρόπο το BBC ρεπορτάζ του όπου αναφέρει πως μπορεί η Ελλάδα να έχει αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία ωστόσο δεν έχει καταφέρει να δώσει οριστικό τέλος στο θέμα. Το ρεπορτάζ περιγράφει την ατμόσφαιρα στο ΧΥΤΑ Φυλής ως αποπνικτική, επισημαίνοντας ότι το 80% των απορριμμάτων θάβεται, ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ. Στο ΧΥΤΑ της Φυλής η μονάδα ανακύκλωσης επεξεργάζεται μόνο το 1/6 των απορριμμάτων που καταλήγουν εκεί. «Η ανακύκλωση είναι ακόμα σε εμβρυικό στάδιο», σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα ενώ επισημαίνει την ανάγκη ταχύτερης κατασκευής μονάδων ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων.
Στο ρεπορτάζ τονίζεται πως η Κομισιόν έχει πάει την Ελλάδα στα δικαστήρια για να την υποχρεώσει να κλείσει 1.100 παράνομες χωματερές, ωστόσο 70 εξ αυτών διατηρούνται, με αποτέλεσμα νέα νομική προσφυγή των Βρυξελλών με την απειλή ημερήσιου προστίμου 71.000 ευρώ.«Ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, βρίσκεται σε διαμάχη με το ίδιο σώμα το οποίο υποτίθεται ότι θα διοικεί», σχολιάζει ο Βρετανός ανταποκριτής.

Είχαν "ρημάξει " τα σπίτια της Καλαμάτας αλλά συνελήφθηκαν !


Εξαρθρώθηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης
Ναρκωτικών Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες
και οχήματα, ενώ εξιχνιάστηκαν είκοσι πέντε (25) κλοπές (και απόπειρες), οι οποίες είχαν γίνει στην ευρύτερη περιοχή
της Καλαμάτας Μεσσηνίας.
Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη χθες (29.12.2013), στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, ένας (1) 18χρονος ημεδαπός ΡΟΜΑ, ο
οποίος κατηγορείται για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών. Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμα δύο (2) ημεδαπούς ΡΟΜΑ, ηλικίας 21 και 36 ετών
αντίστοιχα, επίσης μέλη της εγκληματικής ομάδας.
Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το
Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι οι
ανωτέρω, τουλάχιστον από τα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό τη
διάπραξη κλοπών.
Όπως προέκυψε από τη μέχρι τώρα έρευνα, οι ανωτέρω, είχαν διαπράξει τις ακόλουθες περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών και απόπειρες:
• Κατά το χρονικό διάστημα από 30.10.2013, έως και 3.11.2013, στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα, καθώς και ένα κυνηγετικό όπλο.

• Την 28.11.2013 το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρυσαφικά και
κοσμήματα.

• Την 3.12.2013 το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρήματα και προσωπικά
έγγραφα και αντικείμενα.

• Την 4.12.2013 το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία αλλοδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και ένα κινητό τηλέφωνο.
• Κατά το χρονικό διάστημα από 7.12.2013, έως και 8.12.2013 το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία
ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.

• Κατά το χρονικό διάστημα από 6.12.2013, έως και 8.12.2013 το βράδυ, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρήματα, χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Την 11.12.2013 το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Κατά το χρονικό διάστημα από 11.12.2013, έως και 12.12.2013 το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, μπήκαν σε οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρήματα, χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Την 13.12.2013 το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, μπήκαν σε οικία ημεδαπής, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι.
• Την 13.12.2013 το βράδυ, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Κατά το χρονικό διάστημα από 14.12.2013, έως και 15.12.2013 το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία
ημεδαπής και αφαίρεσαν χρήματα.

• Την 16.12.2013 το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα, καθώς και ηλεκτρονικές συσκευές.
• Την 16.12.2013 το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Την 16.12.2013 το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Την 22.12.2013 το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρήματα, χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Κατά το χρονικό διάστημα από 23.12.2013, έως και 24.12.2013 το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν όχημα ημεδαπής και αφαίρεσαν χρυσαφικά και προσωπικά αντικείμενα.
• Την 24.12.2013 το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν ηλεκτρονικές συσκευές.
• Την 24.12.2013, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπής και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Κατά το χρονικό διάστημα από 24.12.2013, έως και 25.12.2013 το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν όχημα ημεδαπού και αφαίρεσαν προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα.
• Την 25.12.2013 το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Κατά το χρονικό διάστημα από 25.12.2013, έως και 26.12.2013 το πρωί, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν όχημα ημεδαπού και αφαίρεσαν ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.
• Την 26.12.2013 πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν όχημα ημεδαπής και αφαίρεσαν προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα.
• Την 26.12.2013 το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρήματα, χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Την 26.12.2013 το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.
• Την 28.12.2013, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν οικία ημεδαπού, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι.
Από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αφαιρέσει χρήματα, χρυσαφικά-κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές,
καθώς και προσωπικά αντικείμενα που η συνολική τους αξία ξεπερνά τις -62.000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.

Στην κατοχή του 18χρονου οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν είδηένδυσης τα οποία χρησιμοποιούσε για να καλύπτει
τα ίχνη του και ένα διαρρηκτικό εργαλείο.

Ο 18χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Καλαμάτας.
Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για τον εντοπισμό και των άλλων μελών
της ομάδας, καθώς επίσης και για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Παρών στη διαβούλευση ο δήμος Οιχαλίας

Είδατε τις προηγούμενες ημέρες με βάση και την αποκάλυψη της εφημερίδας «Σημερινή» τα όσα έγιναν για το Παλιοροβούνι. Σήμερα το ζήτημα των απορριμμάτων και όσο πλησιάζουν οι προθεσμίες επανήλθε. Σε συνέντευξή του ο Φίλιππος Μπάμης, τόνισε πως ο δήμος θα πάρει μέρος στη διαβούλευση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καταθέτοντας τις ενστάσεις του.

Καλαμάτα: Κάμερες για τους… ποντικούς του σιδηροδρόμου

Αποφασισμένος να προστατεύσει με κάθε τρόπο τον σιδηροδρομικό πλούτο, που εκτίθεται στο δημοτικό πάρκο, φαίνεται ότι είναι ο Δήμος Καλαμάτας. Έτσι, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι περαιτέρω κλοπές εξαρτημάτων από τα βαγόνια και τις μηχανές του μοναδικού υπαίθριου μουσείου σιδηροδρόμων της χώρας. Ωστόσο, την παρακολούθηση μέσω των καμερών αυτών δε θα την κάνει ο δήμος, αλλά ο ιδιώτης στον οποίο ανατέθηκε η εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο κοστίζει 3.600 ευρώ. Σύμφωνα με άρθρο του tharrosnews, ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων μετά τη διαπίστωση πως έχουν κλαπεί αντικείμενα μέσα από τους χώρους του μουσείου.

Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στη Μεσσήνη

Με τον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής και την ομιλία του δημάρχου Στάθη Αναστασόπουλου, ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος στο δήμο της Μεσσήνης. Σε μια κατάμεστη από περισσότερους των 650 πολιτών, ο δήμαρχο της περιοχής ανέπτυξε το έργο που έχει γίνει και οριοθέτησε στους στόχους για το επόμενο διάστημα. Σημαντικές και οι παρουσίες στην εκδήλωση, όπως αυτές του διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχού, του πρώην δημάρχου Χρήστου Χριστόπουλου, αλλά και ανθρώπων που στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία είχαν κατέλθει ως υποψήφιοι με άλλους συνδυασμούς. Ο κ. Αναστασόπουλος στον πρόλογο της εκδήλωσης ανέφερε:
 «Συνδημότισσες και Συνδημότες, Συμπληρώνουμε σε λίγες μέρες 3 χρόνια ως Δημοτική Αρχή του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης που προέκυψε από τη συνένωση 8 Καποδιστριακών Δήμων με πρωτεύουσα την πόλη της Μεσσήνης και 114 κωμοπόλεις και χωριά . Ένας Δήμος που έχει τη μεγαλύτερη έκταση στο Νομό Μεσσηνίας και η απόσταση από τη μια του άκρη ως την άλλη είναι πάνω από 100 χλμ. Ένας Δήμος που με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα, μας προϊδεάζει για μεγάλες δυσκολίες στη διοίκηση και την εν γένει διαχείρισή του.

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ- Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Της... υπομονής φαίνεται πως ήταν η ημέρα. Και στις τράπεζες δεκάδες πολίτες έσπευσαν από πολύ νωρίς το πρωί για να εξυπηρετηθούν εγκαίρως. Φόροι και τέλη κυκλοφορίας ήταν οι δυο βασικότεροι λόγοι. Ο χρόνος αναμονής φυσικά αρκετός με τους περισσότερους να φεύγουν... για να επιστρέψουν αργότερα...
Με Γολγοθά έμοιαζε σήμερα η εφορία για όλους τους πολίτες που έσπευσαν αν πληρώσουν εγκαίρως. Η ώρα αναμονής ξεπερνούσε τη 1,5 ώρα και η αγανάκτηση ήταν εμφανής σε όλους. Φόροι αλλά και τέλη κυκλοφορίας ήταν οι δυο κύριοι λόγοι που οδήγησαν τους φορολογούμενους στις ΔΥΟ από νωρίς το πρωί.

ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΛΑΛΓΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟ 2014

Έτος σημαντικών αλλαγών αναμένεται να είναι το 2014 με τις διαφοροποιήσεις στις συντάξεις να επηρεάζουν χιλιάδες ασφαλισμένους. Αύξηση σε κάποια όρια ηλικίας, τέλος στο ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 και «μαχαίρι» στις επικουρικές είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που έρχονται. Αναλυτικά οι δέκα αλλαγές όπως τις παρουσιάζει η «Καθημερινή»: Αύξηση κάποιων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και των Σωμάτων Ασφάλειας.
Αύξηση στα έτη που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε 7 το 2014, από 6 που ήταν το 2013. Σταματάει η χορήγηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών. Μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης στο 2% για τον συντάξιμο χρόνο του 2013 και του 2014. Επίσης μειώνεται στο 73% το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων για το διάστημα από 1.1.2008 και μετά. Τίθεται σε εφαρμογή ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ, γεγονός που θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30%. Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις συγκεκριμένων Ταμείων, προκειμένου να μην απειλείται η βιωσιμότητά τους. Μειώνονται στα επίπεδα του ΙΚΑ οι ασφαλιστικές εισφορές σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, σύμφωνα με τον νόμο του 2008.

ΘΕΤΙΚΑ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Τελευταία Κυριακή του χρόνου και τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτα ήταν ανοιχτά προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους Καλαμάτιανους και τους επισκέπτες. Η κίνηση κρίθηκε ικανοποιητική, το ίδιο και οι τιμές στην αγορά. Μπορεί να μην υπάρχει Λευκή νύχτα αλλά τουλάχιστον οι ημέρες κινούνται θετικά...

Γ.Προβόπουλος: Το παρακάναμε με τους φόρους

«Η δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας τετραετίας βασίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι έπρεπε σε αύξηση της φορολογίας, η οποία οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση των φορολογουμένων, ιδιαίτερα των ειλικρινών» διαπιστώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ο κ. Προβόπουλος υπενθυμίζει ότι ο ίδιος είχε προτείνει η δημοσιονομική προσαρμογή να επιτευχθεί κατά 2/3 από τον περιορισμό των δαπανών και κατά 1/3 από αύξηση των εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής. «Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν επετεύχθη και έτσι σε μία περίοδο μεγάλης και ταχείας πτώσης των εισοδημάτων καλούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι να επωμιστούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος της προσπάθειας» τονίζει.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, επισημαίνει όμως ότι το 2014 είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων και οι θετικές προβλέψεις μπορεί να «αποδυναμωθούν, αν δεν ακυρωθούν» σε περίπτωση που η πολιτική αντιπαράθεση οξυνθεί περαιτέρω και η πόλωση κορυφωθεί, εντείνοντας την αβεβαιότητα. «Απομένει να πορευτούμε ακόμη το δύσκολο "τελευταίο μίλι". Η σταθεροποίηση που καταγράφεται είναι ακόμη εύθραυστη. Αποτελεί επομένως εθνική ανάγκη να διαφυλαχτούν όσα έχουμε ήδη πετύχει με τεράστιο κοινωνικό κόστος, να αποτραπούν οπισθοδρομήσεις και να σιγουρέψουμε την οικονομική προοπτική της χώρας» τονίζει ο κ. Προβόπουλος.

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα χιονοδρομικά του Μοριά

Χιονοδρομικά κέντρα, επιχειρήσεις εστίασης, αλλά και ξενοδοχεία σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς βάζει στο μικροσκόπιό του το ΣΔΟΕ ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι γίνεται διασταύρωση στοιχείων για Έλληνες μεγαλοφοροφυγάδες και θα συνεχιστούν εντατικοί έλεγχοι σε όλη την επικράτεια με στόχο την πάταξη της πρακτικής μη έκδοσης αποδείξεων αλλά και τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής.
Εν τω μεταξύ, η Γ.Γ. Εσόδων διέψευσε δημοσιεύματα περί «Σχεδίου Άλπεις» και αποστολής ελεγκτών στα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης προς άγραν Ελλήνων φοροφυγάδων. Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες, οι ελεγκτές επρόκειτο να ταξιδέψουν στις... Άλπεις προκειμένου να εντοπίσουν όσους συμπατριώτες μας επισήμως εμφανίζονται ως φτωχοί, δηλώνουν ελάχιστα, πλην όμως χρωστούν εκατομμύρια στην εφορία και την ίδια ώρα απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε πανάκριβους χειμερινούς προορισμούς. Μάλιστα, τα ίδια δημοσιεύματα έκαναν λόγο για επιτόπιους ελέγχους σε προορισμούς όπως το Σαμονί, το Σεν Μόριτς, το Λουγκάνο και το Γκστάαντ.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

«Βόμβα» η ανεργία των νέων

«Ακρως ανησυχητικό παραμένει το φαινόμενο της συνεχιζόμενης υψηλής ανεργίας των νέων (ηλικίες 15-24), καθώς το 57,2% αυτών αποτυγχάνει να εισέλθει στην αγορά εργασίας, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (οι αναζητούντες εργασία για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών) αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (71,0%) στο σύνολο των ανέργων» Αυτό επισημαίνει στην ανάλυση της έρευνας εργατικού δυναμικού η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων που καταγράφει επισπρόσθετα υποχώρηση της αυτοαπασχόλησης και βελτίωση του αριθμού των εργοδοτών στο κλάδο του Εμπορίου. Κατά το Γ΄ Τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.635.905 άτομα και των ανέργων σε 1.345.387. Το ποσοστό ανεργίας κατά τη διάρκεια του Γ΄ τριμήνου 2013 διαμορφώθηκε στο 27,0%, όντας αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 (24,8%), ενώ αντίθετα οριακά βελτιωμένη είναι η εικόνα σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους (27,1%).
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ είχε αυξηθεί κατά 9,3% σε σχέση με το Γ΄ Τρίμηνο του 2012. Θετικά αποτιμάται η καταγεγραμμένη, οριακή έστω, αύξηση της συνολικής απασχόλησης (0,1%), σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, που οφείλεται στην ανοδική, αν και μικρή σε εύρος, τάση του αριθμού τόσο των εργοδοτών (0,6%) όσο και των αυτοαπασχολουμένων (0,3%). Αντίθετα, μπορεί η μισθωτή απασχόληση να μην συρρικνώθηκε και να παρέμεινε στάσιμη (αμελητέα υποχώρηση), η επικρατούσα όμως τάση έρχεται σε αντίθεση με εκείνη του προηγούμενου τριμήνου (+1,8%). Δεν πρέπει ωστόσο να μας διαφεύγει ότι πρόκειται για το Γ’ τρίμηνο στο οποίο αναμέναμε καλύτερα αποτελέσματα εξαιτίας της τουριστικής κίνησης.
Παρά το γεγονός πως η ετήσια μεταβολή της απασχόλησης στον κλάδο του εμπορίου εμφάνισε για ακόμη ένα τρίμηνο αρνητικό πρόσημο (-2,1%), θα πρέπει να επισημανθεί πως η συγκεκριμένη πτώση είναι μικρότερης έντασης από την αντίστοιχη στο σύνολο της οικονομίας (-2,8%), ενώ η σύγκριση μεταξύ των Γ΄ Τριμήνων του 2012 και του 2011 (-10,8%) επιβεβαιώνει την επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης στον κλάδο. Όσον αφορά την απασχόληση στο εμπόριο με βάση τη θέση στο επάγγελμα, θετική έκπληξη προκαλεί η δυναμική ετήσια ενίσχυση του αριθμού των εργοδοτών (12,0%), όταν στο σύνολο της οικονομίας το αντίστοιχο μέγεθος εμφάνισε υποχώρηση της τάξεως του 5,8%. Την τελευταία φορά που ο αριθμός των εργοδοτών στο εμπόριο ανερχόταν στο σημερινό επίπεδο (περίπου στις 74.000) ήταν το Δ΄ Τρίμηνο του 2011, ενώ σημειώνεται πως την περίοδο Γ΄ τρίμηνο του 2012 - Γ΄ τρίμηνο 2011 ο αριθμός των εργοδοτών είχε μειωθεί κατά 15,7%.

ΦΟΥΛΑΡΕΙ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ Η ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Παρά την κρίση οι καταναλωτές δεν λένε όχι στην αγορά κρέατος. Επιλέγουν φυσικά μικρότερες ποσότητες όμως δείχνουν να μην το βάζουν κάτω. Το τραπέζι των γιορτών θα έχει τα βασικά και έτσι η κίνηση και για τα κρεοπωλεία της περιοχής είναι ικανοποιητική... Φρούτα και λαχανικά ψώνισαν σήμερα οι καταναλωτές.
Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας γέμισε από κόσμο που βγήκε για τις αγορές των ημερών και του γιορτινού τραπεζιού ενώ σημειώνεται πως οι τιμές παραμένουν χαμηλές λόγω της κρίσης.

Πωλούνται διατηρητέα κτίρια στο κέντρο της Καλαμάτας

Πωλητήριο μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε μια νέα ομάδα από επτά ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα και Βόλο, βάζει το ΤΑΙΠΕΔ, με τις προσφορές να υποβάλλονται στις αρχές Μαρτίου. Ξεχωρίζει το εξαώροφο (επιφάνειας 874 τ.μ.) κτίριο επί της οδού Ευαγγελιστρίας 9 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 66% του ακινήτου αυτού, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στο Ταμείο Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου της Ελλάδος (ΤΠΟΕΚΕ). Μέσω της ίδιας μεθόδου, δηλαδή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, θα επιχειρηθεί να πουληθεί άλλο ένα ακίνητο στην Αθήνα, ένας από τους χώρους υποστήριξης της Αττικής Οδού, έκτασης 5,08 στρεμμάτων, που βρίσκεται δίπλα στο εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι. Ένα τρίτο ακίνητο που θα πουληθεί μέσω e- δημοπρασίας είναι ένα οικόπεδο 400 τ.μ. πάνω σε έναν άλλο οδικό άξονα, τη Λεωφ. Συγγρού. Πωλητήριο βάζει το ΤΑΙΠΕΔ και σε ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο στην παλιά πόλη της Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο, τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού γιατί παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, όσο και από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.Στην Αχαΐα, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Ρίου, πωλείται οικόπεδο έκτασης 16,7 στρεμμάτων. Πρόκειται για παραλιακό ακίνητο που ήταν στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ και θεωρείται πως μπορεί να αξιοποιηθεί για τουριστική επένδυση. Στον Βόλο πρόκειται να πωληθεί οικόπεδο 1,25 στρεμμάτων εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, ενώ το τελευταίο προς πώληση ακίνητο είναι οικόπεδο με τρία κτίσματα (δύο από τα οποία είναι διατηρητέα), στο κέντρο της Καλαμάτας.

ΤΗΣ...ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ ΣΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ

Απέφευγαν να εκδίδουν αποδείξεις ή εξέδιδαν ανακριβή στοιχεία, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι επιχειρήσεις που πιάστηκαν στο «δόκανο» των προληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησαν τα συνεργεία από τις εφορίες, μεταξύ 16 και 22 Δεκεμβρίου. Εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης δεν έκοβαν αποδείξεις.. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 2.954 προληπτικοί έλεγχοι, από τους οποίους οι 1.070 έλεγχοι αφορούσαν σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση. Σε 2.738 από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, δεν διαπιστώθηκε καμία παράβαση.
Στις υπόλοιπες 216 από τις επιχειρήσεις, στις οποίες πραγματοποιήθηκε έλεγχος, διαπιστώθηκαν συνολικά 399 παραβάσεις. Η παραβατικότητα εντοπίστηκε, κυρίως, στη μη έκδοση στοιχείων - 84,28% επί του συνόλου των παραβάσεων - ενώ το 6,99% αφορούσε στη μη επίδειξη βιβλίων και το 8,73% σε λοιπές παραβάσεις. Οι περισσότερες παραβάσεις εντοπίστηκαν στην Αθήνα (190), ενώ η υψηλότερη παραβατικότητα εμφανίζεται στο Βόρειο Αιγαίο με 18,75%.

"Δεν υπάρχει κίνδυνος αιθαλομίχλης στην Καλαμάτα"

Το κρύο για πολλούς είναι τσουχτερό και λόγω της κρίσης η θέρμανση μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Αρκετοί ... ρίχνουν στις σόμπες και στα τζάκια τους ξύλα με βερνίκια ακόμη και πλαστικά δημιουργώντας έτσι την επικίνδυνη αιθαλομίχλη. Στην Καλαμάτα τώρα το πρόβλημα δεν απειλεί την περιοχή καθώς οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον ξύλο ελιάς.

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Κλείσιμο σχολείων και περιορισμοί στην κυκλοφορία λόγω αιθαλομίχλης

Κλείσιμο σχολείων, διακοπή κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτήρια, περιορισμό της κυκλοφορίας, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για την...αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα μέτρα θα λαμβάνονται ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Επίσης, θεσπίζεται η δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών, σε σχέση με τις ημέρες όπου εκδίδεται σύσταση για διακοπή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για χρήση ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης, αντί για τζάκια και σόμπες. Εν τω μεταξύ, σημαντική έκπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τις κρίσιμες μέρες και για τα νοικοκυριά μέσης κατανάλωσης, που δεν υπάγονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ζήτησε με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.

Γιορτινά τα πρώτα τιτιβίσματα του Καλαματιανού Καρναβαλιού!!!

Τρέχω για το καλαματιανό καρναβάλι ήταν ο τίτλος της σημερινής προκαρναβαλικής εκδήλωσης με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τα μέλη της επιτροπής αλλά και όσοι δήλωσαν συμμετοχή όλο αυτό το διάστημα έτρεξαν μέχρι την Κεντρική Πλατεία όπου εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη γιορτή. Ένα ξέφρενο πάρτυ στους ρυθμούς του καρναβαλιού που και φέτος αναμένεται να είναι σημείο αναφοράς σε όλη την επικράτεια. Στις... εκπλήξεις ένα κέικ 50 μέτρων!!!

Συνελήφθησαν 2 άτομα στο Μελιγαλά για «φρουτάκια»

ΣΥΜΦΩΝΑ με την ΕΛ.ΑΣ. στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Μελιγαλά, πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα - καφενείο, όπου διαπιστώθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία, τριών (3) ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων, με το τυχερό παιχνίδι «Φρουτάκια». Συνελήφθησαν ο 54χρονος ημεδαπός ιδιοκτήτης του καταστήματος και ένας 39χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε ήταν παίχτης στο ένα από αυτά. Τα ηλεκτρονικά μηχανήματα κατασχέθηκαν, καθώς και το χρηματικό ποσό των -363- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διενέργεια του παράνομου παιχνιδιού.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Μελιγαλά. Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι, από τις Αστυνομικές Αρχές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα συνεχιστούν αμείωτα σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, για την αποτροπή διεξαγωγής παράνομων παιχνιδιών.

Κυνηγοί «καυσίμων» στη Μεσσηνία

Με κλοπές εξασφαλίζουν τη χριστουγεννιάτικη θαλπωρή αλλά και τις… δωρεάν μετακινήσεις τους διάφοροι επιτήδειοι «κυνηγοί» καυσίμων που χτυπούν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Θύματά τους είναι πολίτες, αλλά και δημοτικά οχήματα. Άλλοι «κυνηγοί» καυσίμων χτύπησαν τα οχήματα του Δήμου Τριφυλίας που ήταν σταθμευμένα στο χώρο πίσω από το Δημαρχείο Κυπαρισσίας και άδειασαν από όλα τα ρεζερβουάρ. Μάλιστα, ήταν η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτό τους τελευταίους μήνες και πάντα οι δράστες κατορθώνουν να περάσουν απαρατήρητοι από τους άνδρες που έχουν υπηρεσία στο πολύ κοντινό πυροσβεστικό κλιμάκιο της περιοχής.

Στα ύψη οι τόνοι της αντιπαράθεσης Νικολάκου και Νίκα

Στα ύψη έχει φτάσει η κόντρα μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και δήμου Καλαμάτας. Τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ που εξελίσσεται τελευταία ήταν η σκληρή απάντηση από την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Η κα Νικολάκου έκανε λόγο για «πολιτικό θράσος», «προεκλογική αγωνία» και «παλαιοκομματικές πρακτικές» του δημάρχου τόσο για το ζήτημα του Αεροδρομίου και της αναβάθμισής τους, όσο και για τον ποταμό Άρι. Αξίζει μάλιστα να υπογραμμίσουμε, πως η κα Νικολάκου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης BEST, κάλεσε σε απελευθέρωση δυνάμεων στον χώρο της αυτοδιοίκησης για να σταματήσει η θητεία Νίκα!!!

Τα λουλούδια των...εορτών και της ευτυχίας.

Το 2008 θυμίζει η κίνηση στα ανθοπωλεία τις ημέρες αυτές. Τα χαμόγελα στους επαγγελματίες επέστρεψαν και πάλι με τον κόσμο να επιλέγει για δώρο το. λουλούδι. Από την άλλοι οι ίδιοι συνιστούν όμορφες συνθέσεις για το τραπέζι των γιορτών ενώ οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Διανομή τροφίμων σε 260 άτομα, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μεσσήνης

Δι­α­νο­μή τρο­φί­μων ε­νό­ψει των ε­ορ­τα­στι­κών η­με­ρών σε 260 ά­το­μα, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σή­με­ρα στο Κοι­νω­νι­κό Παν­το­πω­λεί­ο που συ­στε­γά­ζε­ται με το ΚΑ­ΠΗ Μεσ­σή­νης. Τη δι­α­νο­μή ε­πέ­βλε­ψε ο Δή­μαρ­χος Μεσ­σή­νης Στά­θης Α­να­στα­σό­που­λος ο ο­ποί­ος α­φού ευ­χή­θη­κε στους πα­ρι­στά­με­νους, ε­πι­σή­μα­νε την α­ξί­α τέ­τοι­ων πρω­το­βου­λι­ών ει­δι­κά στην κρί­σι­μη οι­κο­νο­μι­κή πε­ρί­ο­δο που περ­νά η χώ­ρα μας , εμ­πε­δώ­νον­τας έ­τσι το αί­σθη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης που θα πρέ­πει να μας χα­ρα­κτη­ρί­ζει.
Πα­ρα­βρέ­θη­καν ε­πί­σης ο Αν­τι­δή­μαρ­χος και υ­πεύ­θυ­νος Κοι­νω­νι­κής Πο­λι­τι­κής του Δή­μου Γι­ώρ­γος Δα­βίλ­λας , ο Πρό­ε­δρος του Δη­μο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου Η­λί­ας Πα­τσι­ώ­της και η υ­πεύ­θυ­νη της Φι­λαρ­μο­νι­κής Λί­να Κα­μα­ρι­νο­πού­λου. Τη δι­α­νο­μή τρο­φί­μων σε κά­ποι­ες οι­κο­γέ­νει­ες που έ­χουν α­νάγ­κη θα τις πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ο Δή­μος με ί­δια μέ­σα και σε συ­νερ­γα­σί­α με το πρό­γραμ­μα «Βο­ή­θεια στο σπί­τι». Την Τρί­τη, πα­ρα­μο­νή πρω­το­χρο­νιάς , θα δι­α­νε­μη­θούν τρό­φι­μα και κρα­σί για το πρω­το­χρο­νι­ά­τι­κο τρα­πέ­ζι στους οι­κο­νο­μι­κά α­δύ­να­μους συμ­πο­λί­τες μας.

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Πότε μπαίνει διπλή ταρίφα στην Καλαμάτα

Τα όρια της περιμετρικής ζώνης στην ενιαία έδρα της Καλαμάτας όσον αφορά στα ταξί, εντός της οποίας θα εφαρμόζεται τιμολόγιο 1 (μονή ταρίφα) και αλλαγή σε τιμολόγιο 2 (διπλή ταρίφα) εκτός αυτής, ορίστηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου όπως παρακάτω: 1. Διασταύρωση Ασπροχώματος 2. Συμβολή οδών Ναυαρίνου – Λακωνικής 3. Διασταύρωση Λαιΐκων στο νέο κόμβο 4. Προς οικισμό Κορδία έως Κορδία.

"Τοπικές Γεύσεις μετα μουσικής" στην αγορά της Καλαμάτας

"Τοπικές Γεύσεις μετά μουσικής" θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν, όσοι βρεθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Ενα όμορφο παραδοσιακό γλέντι περιμένει τους Καλαματιανούς και όχι μόνο στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, με μουσικές, κεράσματα, χριστουγεννιάτικα μαγειρέματα με τοπικά προϊόντα και πολλές ακόμα εκπλήξεις. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας. * Η φωτογραφία είναι από την περσινή αντίστοιχη εκδήλωση και προέρχεται από την Έλευθερία'..

Οι 4 φόροι που μας κυνηγούν σε 4 ημέρες

Μεγάλες ουρές άρχισαν να σχηματίζονται στις τράπεζες και τις εφορίες με τους φορολογούμενους που σπεύδουν να πληρώσουν φόρους και τέλη, να τακτοποιήσουν φορολογικές εκκρεμότητες ή να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014. Τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, του φόρου ακίνητης περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013, τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 αλλά και από το «χαράτσι» της ΔΕΗ στην περίπτωση που η προθεσμία εξόφλησης του λογαριασμού λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης φορολογούμενων τις τελευταίες ημέρες, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει μια άτυπη ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. με πρόστιμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος. Το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων θα προέλθει από τα τέλη κυκλοφορίας, αν και οι κάτοχοι αυτοκινήτων και μοτοσικλετών εμφανίζονται… απρόθυμοι μέχρι στιγμής να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι τα συνολικά έσοδα από τους φόρους αυτούς μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη θα φθάσουν το 1,5 δις ευρώ, ενώ ό φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, τις πισίνες και τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5% μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014.

"H Καλαμάτα δεν έχει ανάγκη από βοήθειες"

Ρωτήθηκε ο προπονητής της Αχαΐκής, Γιάννης Ζερδεβάς, με αφορμή το αμφισβητούμενο πέναλτι με το οποίο η ομάδα του έχασε την Κυριακή 1-0 στην Καλαμάτα, για το εάν εύνοια αυτή, όπως υποστηρίζουν για το ανύπαρκτο πέναλτι, ήταν στιγμιαία ή φανερώνει «σπρώξιμο» για τη μάχη του τίτλου υπέρ της Καλαμάτας. Να τι απάντησε: «Δεν το ξέρω, ούτε μπορώ να πω κάτι σχετικό. Η Καλαμάτα είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα, έχει πολύ καλό έμψυχο υλικό δεν νομίζω ότι χρειάζεται άλλου είδους βοήθειες». Οσον αφορά το εάν είναι καλύτερη η Καλαμάτα από την πρωτοπόρο ομάδα του Καραϊσκάκη, ο Γιάννης Ζερδεβάς απάντησε: «Ο Καραϊσκάκης είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχω δει και ως εκ τούτου δεν μπορώ να κάνω τη σύγκριση» * Με δεύτερη κίτρινη αποβλήθηκε ο Λαμπρόπουλος στη φάση του πέναλτι και με απευθείας κόκινη, για διαμαρτυρία, αμέσως μετά ο Μπουρδανιώτης. Νωρίτερα είχαν δει κίτρινη κάρτα και οι Μπεκίρης, Τόγιας, Αποσκίτης και Καζαντζής.

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Από «ηλεκτρονικό κόσκινο» τα ύποπτα τιμολόγια των επιχειρήσεων

Από το ηλεκτρονικό κόσκινο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα περνούν από το νέο έτος όλα τα εικονικά τιμολόγια, καθώς η υποχρέωση για μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων από το νέο έτος θα συνδυασθεί με σύνθετες διασταυρώσεις που θα αποκαλύπτουν άμεσα παραβάσεις και απάτες. Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν στα έσοδα των επιχειρήσεων και οι οποίες θα υποβάλλονται μηνιαίως, θα υποβάλλονται και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις με τις συναλλαγές των εξόδων ανά τρίμηνο ή μηνιαίως, ανάλογα με την κατηγορία βιβλίων που τηρεί η κάθε εταιρεία.
 Στο πλαίσιο αυτό τα έσοδα του μηνός Ιανουαρίου 2014 θα υποβληθούν έως τις 15 Φεβρουάριου 2014. Η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων των επιχειρήσεων θα γίνεται είτε μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα «ανοίξει» η ΓΓΔΕ στο Taxinet, είτε μέσω των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών τιμολογίων, είτε μέσω του λογισμικού του λογιστηρίου που διαθέτει η κάθε επιχείρηση, είτε μέσω του μηχανισμού σήμανσης. Από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών θα έχει στη διάθεση του τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων, τότε ουσιαστικά θα έχει πλήρη εικόνα των βιβλίων τους.

ΣΦΥΖΕΙ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ- ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

Νύχτα και μέρα ο πεζόδρομος της Ιατροπούλου ήταν γεμάτος με κόσμο. Πρόκειται για το καλύτερο αλλά και νεανικό σημείο αναφοράς της πόλης που ξεχώρισε τις ημέρες αυτές. Τα πάρτυ πολλά και για κάθε γούστου ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες αφήναν πίσω την κρίση και τα προβλήματα αποδεικνύοντας πόσο καλά ξέρουν να διασκεδάζουν.
Τις ημέρες αυτές φαίνεται ωστόσο πως οι καταναλωτές επέλεξαν να γλυκαθούν. Έτσι η κίνηση και στα ζαχαροπλαστεία αυξήθηκε με τους επαγγελματίες μετά από καιρό να δηλώνουν αισιόδοξοι για το 2014.

Σύμβαση για την πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλεως Ασπροχώματος

Υπεγράφη τελικά από το Δήμαρχο Καλαμάτας και τον ανάδοχο η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη πράξης εφαρμογής περιοχής Ασπροχώματος Δήμου Καλαμάτας», ύψους 108.457 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Ανάδοχος είναι η σύμπραξη των γραφείων μελετών «Γεωργούλας Αθανάσιος – Γιαννετάκη Γεωργία» και ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου είναι 10 μήνες, όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Νίκας. Το κόστος της μελέτης βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του Δήμου (ζητήθηκε αυτό από το ΥΠΕΚΑ για να συντομευθεί ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου). Κατά την περίοδο εκπόνησης της μελέτης είναι δυνατόν να εκδίδονται και άδειες οικοδόμησης.

Χριστουγεννιάτικες ευχές σε Καλαματιανούς και επισκέπτες από τον Παναγιώτη Νίκα

Χριστουγεννιάτικες ευχές έστειλε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας που δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει. Ακόμα αναφέρθηκε στην πρόνοια του Δήμου για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από φαγητό ενώ κλείνοντας έδωσε συμβουλές και προτροπές για την ομαλή κυκλοφορία στην πόλη μας.

Μέχρι τον Απρίλιο 2014 οι διορθώσεις στα ΦΑΠ

Τι προκύπτει από την απόφαση Μαυραγάνη... Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη ορίσθηκε η 31η Δεκεμβρίου 2013 ως ημερομηνία ανάρτησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ετών 2012 και 2013 για τα οποία δεν προκύπτει φόρος για καταβολή. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι που δεν έχουν χρεωστικά ΦΑΠ θα μπορούν έως και τα τέλη Απριλίου 2014 να διορθώσουν ενδεχόμενα λάθη στο εκκαθαριστικό σημείωμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης – εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ, θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

Από 1/1/2014 το επίδομα των 200 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους

Από την 1η Ιανουαρίου 2014 οι μακροχρόνια άνεργοι θα λαμβάνουν ειδικό επίδομα στήριξης, ύψους 200 ευρώ μηνιαίως, για έναν ακόμη χρόνο μετά τη λήξη του δικαιώματος της τακτικής επιδότησης ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, που υπογράφεται από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Ποιοι δικαιούνται το επίδομα
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ύψος του επιδόματος, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ ανά μήνα και θα καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι όχι όμως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τους 12 μήνες. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι μακροχρόνια άνεργοι, ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ. Δικαιούχοι του επιδόματος μπορεί να είναι και περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μπορεί να γίνει μέσα σε δύο μήνες, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε κατά τον χρόνο της υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος, να συντρέχουν τα όρια ηλικίας του ανέργου ή των ανήλικων τέκνων καθώς και ο χρόνος ανεργίας. Ως μακροχρόνια άνεργοι, θεωρούνται «όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας».
Για τον υπολογισμό του εισοδήματος, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται, «το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό, απαλλασσόμενο, ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή -με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης- του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων του. Για ενήλικους άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το ατομικό». Επιπλέον, «το εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ, για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας, δηλαδή για κάθε τέκνο που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του».

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Βρέθηκε οικόπεδο για νέο σταθμό της Πυροσβεστικής στην Καλαμάτα

Οικόπεδο εκτάσεως 5 στρεμμάτων θα παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ανεγερθεί νέος Πυροσβεστικός Σταθμός στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, να υπάρχει χώρος για τη στάθμευση και ευχερή κίνηση των οχημάτων, ίσως και ένας χώρος για την άσκηση των πυροσβεστών.
Όπως ανέφερε σήμερα ο Δήμαρχος μιλώντας στους δημοσιογράφους, το οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο Δήμος βρίσκεται ακριβώς στην περιοχή του κόμβου Λαιΐκων, ώστε να μην προκαλείται ενόχληση των περιοίκων από τις μετακινήσεις των οχημάτων και να υπάρχει δυνατότητα ταχείας πρόσβασης για την Πυροσβεστική όπου χρειαστεί, μετά την ολοκλήρωση της περιμετρικής, που αποτελεί την απόληξη του αυτοκινητοδρόμου.

Στην Πύλο το σκάφος με τους λαθρομετανάστες

Στο λιμάνι της Πύλου κατευθύνεται τελικά το πλοίο με τους λαθρομετανάστες, που από χθες βράδυ, όπως σας ενημερώσαμε, βρισκόταν εντός των ορίων του μεσσηνιακού κόλπου, έχοντας μάλιστα εκπέμψει SOS και προσπαθώντας καταρχάς να προσεγγίσει το λιμάνι της Καλαμάτας. Το «θρίλερ» που εξελίχθηκε καθ’ όλη την διάρκεια δείχνει ότι παίρνει τέλος, καθώς το σκάφος που έπλεε ακυβέρνητο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προσεγγίζει ρυμουλκούμενο το λιμάνι της Πύλου, μεταφέροντας περί τους 120 λαθρομετανάστες, με τις Αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
UPDATE: Στο κλειστό γήπεδο της Πύλου όπου προβλέπεται να μεταφερθούν στρώματα και φαγητό από την 120 ΠΕΑ για τις ανάγκες τους, βρίσκονται οι 120 λαθρομετανάστες, καθώς το σκάφος που τους μετέφερε μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ, έφτασε τελικά στο λιμάνι της Πύλου..

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Ἀγαπητά μου Παιδιά, Σέ μία ἐποχή κρίσης καί δοκιμασίας, ὅπου ἡ ἀνθρώπινη προσωπικότητα ἀμαυρώνεται καί ἀλλοιώνεται, Σέ μία ἐποχή ἀπογοήτευσης καί ἀπομόνωσης, ὅπου ὁ ἄνθρωπος ταλαιπωρεῖται καί ἀμφισβητεῖται, Σέ μία ἐποχή ἀγῶνα γιά ἐπιβίωση καί συμβίωση, ὅπου οἱ ἀνθρώπινες σχέσεις κλονίζονται καί δοκιμάζονται, Οἱ ἑορτές τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ καί τῆς Θείας Ἐπιφανείας δέν πρέπει καί πάλι νά περάσουν ἀπαρατήρητες, χωρίς νά δώσουν καί πάλι στόν ἄνθρωπο τό μήνυμα, ὅτι «ἐτέχθη Ἡμῖν σήμερον Σωτήρ». Οἱ ἑορτές χωρίς νά δώσουν τό μήνυμα τῆς ἐλπίδας, ὅτι ὁ ἀγῶνας γιά ἕνα καλύτερο αὔριο ἀπαιτεῖ μία νέα νοηματοδότηση τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς καί μία νέα προσέγγιση τῆς ἀξίας τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, ὄχι μέσα ἀπό μία διαδικασία υἱοθέτησης ἑνός ὑποκριτικοῦ καθωσπρεπισμοῦ ἤ μιᾶς ἐθιμοτυπικῆς ἐκδήλωσης τῆς ἀγάπης, ἀλλά μέ τήν ἔκφραση καί τή φανέρωση τῆς ἀγάπης ὡς κένωσης, μετοχῆς καί ἔμπρακτης πρόσληψης τοῦ ἄλλου, γι' αὐτό καί ἀπαιτοῦν οἱ ἑορτές μία διαδικασία αὐταπάρ­νησης καί ὄχι μέσα ἀπό μία ἔκφραση ἠθικῆς συμπεριφορᾶς ἤ ἁπλῶς ἰδεολογικῆς κατοχύρωσης. Οἱ ἑορτές τῆς Θείας Γέννησης καί Ἐπιφανείας, ὡς τό κεφάλαιο τῆς σωτηρίας τοῦ ἀνθρώπου, παρουσιάζουν τό γεγονός αὐτό ὡς ἕναν ἄλλον τρόπο ὕπαρξης, ὅπου ὁ καταναλωτισμός καί ὁ ἀτομικός εὐδαιμονισμός δέν ἔχουν θέση, καί ἡ ἀτομοκεντρική καί χρησιμοθηρική κατοχύρωση τῆς ζωῆς εἶναι ξένη πρός αὐτή τή ζωή τοῦ Θεανθρώπου Χριστοῦ. Ἡ σωτηρία, ὅπως μᾶς τήν παρουσιάζουν οἱ ἑορτές τῶν ἡμερῶν, σημαίνει αὐτοπροσφορά μέ ὅλες τίς δυνατότητές μας στόν ἄλλον, γιά τήν ἐπιβίωσή του, γεγονός πού προϋποθέτει ὅτι τόν ἀποδεχόμαστε, ἐνῶ τοῦ ἀναγνωρίζει νά ἐπιβιώνει μέ ἕναν τρόπον ἀνάλογο καί ἀντίστοιχο μέ τόν ἀγαπητικό τρόπο, μέ τόν ὁποῖον φανερώθηκε καί προσφέρθηκε ὁ Θεάνθρωπος Χριστός πρός σωτηρία ὃλων τῶν ἀνθρώπων. Μόνο μέσα ἀπό μία τέτοια διαδικασία συμμετοχῆς στήν ἑορτή τῶν Χριστουγέννων καί τῆς Θείας Ἐπιφανείας θά μπορούσαμε καί ἐμεῖς νά συμβάλλουμε ὑπαρξιακά στήν ἐμπειρική βίωση τοῦ νοήματος τῆς ἑορτής γιά τῆν ἀνθρώπινη ζωή καί κοινωνία.

Χριστουγεννιάτικο... θρίλερ ανοιχτά της Μεσσηνίας με λαθρομετανάστες!

Εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καλαμάτας, εντός του μεσσηνιακού κόλπου, πλοίο με 150 λαθρομετανάστες. Για το λόγο αυτό ήδη έχουν ενημερωθεί οι Αρχές, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι υπηρεσίες πρόνοιας του δήμου Καλαμάτας, προκειμένου αν υπάρξει απόφαση από το Λιμενικό, να τους υποδεχτούν στο λιμάνι και να «τρέξει» η σχετική διαδικασία.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το πλοίο έχει εκπέμψει SOS, ωστόσο λόγω του καιρού, φαίνεται ότι κατευθύνεται προς την Πυλία. Τονίζεται ότι ήδη από το Λιμεναρχείο Πύλου έχει ξεκινήσει σκάφος και πλέει προς την περιοχή, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι συναρμόδιες Αρχές, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα, με το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στην θαλάσσια περιοχή μας...

Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές

Σε «επιστράτευση» των κορυφαίων στελεχών προχωρά η Κουμουνδούρου ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, με τις διεργασίες να κορυφώνονται αμέσως μετά τις γιορτές στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για τις 11 και 12 Ιανουαρίου. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προχωρήσει σε «ανοίγματα» , κι έτσι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει προκειμένου απέναντι στον Απ. Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να στηριχθεί ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης. Στην περιφέρεια Αττικής και στο δήμο Αθηναίων, η μάχη θα δοθεί με κορυφαία στελέχη, α ν και δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία. Για το δήμο της πρωτεύουσας, προσανατολίζονται στον Δημήτρη Παπαδημούλη καθώς και στη Ρένα Δούρου, δίχως ωστόσο να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο οι δύο πλευρές. Η Σοφία Σακοράφα, είναι επικρατέστερη για την Περιφέρεια Αττικής, αν και σε αρκετά υψηλή θέση στις δημοσκοπήσεις έρχεται και ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Για το δήμο Πειραιά, δρομολογείται η υποψηφιότητα του Θοδωρή Δρίτσα και για δήμαρχος Περιστερίου προτείνεται από την τοπική ο Ανδρέας Καρίτζης. Για το δήμο Θεσσαλονίκης, οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν πως έχει γίνει πρόταση στον καθηγητή του ΑΠΘ Αριστείδη Καζάκο, -ο οποίος έχει τη μεγάλη αποδοχή και της Αριστερής Πλατφόρμας- , με την πρόταση να παραμένει στο τραπέζι αν και ο ίδιος είναι προς ώρας αρνητικός. Στον αντίποδα, λιγότερες πιθανότητες έχει ο Τάσος Κουράκης , ενώ ανοιχτό παράθυρο αφήνουν και για τον Γιάννη Μπουτάρη. Για την περιφέρεια Ηπείρου συζητείται η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη. Για την περιφέρεια Κρήτης έχει προταθεί ο βουλευτής Χανίων Γιώργος Σταθάκης. Εναλλακτικά ακούγεται και το όνομα του Μιχάλη Κριτσωτάκη, ενώ στα Ιόνια νησιά, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το όνομα του Γιάννη Μπαλάφα και για τη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποψήφιος θα είναι ο δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Ικανοποιητική παρουσιάστηκε η κίνηση στην κεντρική αγορά της Καλαμάτας. Οι καταναλωτές βγήκαν για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής ώστε το γιορτινό τραπέζι να έχει έστω τα απαραίτητα. Τα χρήματα μπορεί να ήταν λιγοστά όμως οι ίδιοι όπως τονίζουν αγόρασαν ότι μπορούσαν για να ζήσουν όπως πρέπει την ήμερα αυτή. Το κρέας εκτός από τα λαχανικά και τα φρούτα είχε την τιμητική του. Γαλοπούλα, χοιρινό και κοτόπουλο βρίσκονταν πρώτα στη λίστα των καταναλωτών

Για αρχές Ιανουαρίου πήγε η συνάντηση δημάρχων - ΤΕΡΝΑ

Αναβάλλεται η ορισθείσα για την Παρασκευή 27Δεκεμβρίου συνάντηση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, στην οποία θα συμμετείχε και εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με σκοπό την ενημέρωση τους για την πορεία του έργου της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου 2014, στην Καλαμάτα.

Συμβουλές του ΕΦΕΤ προς τους καταναλωτές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πλησιάζει η ώρα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και ο ΕΦΕΤ συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους στην αγορά, έχοντας ως κύριο στόχο, όπως ανακοίνωσε, τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών.
Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, ειδικότερα κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, ο ΕΦΕΤ δίνει απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων.
Ειδικότερα:
Για την προμήθεια κρέατος
- Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη -2 -5 C για το νωπό και σε θερμοκρασία -18C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
- Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων :
- Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης θα πρέπει να αναγράφεται επάνω στη συσκευασία.
 Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής:

- Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.
- Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους ασφάλειας.
Τέλος, η διατροφή των ημερών να στηρίζεται στην ποικιλία και στο μέτρο όπως παραδοσιακά αρμόζει και να συνοδεύεται με φυσική άσκηση ενώ η κατανάλωση αλκοόλ να γίνεται με μέτρο.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα είναι φθηνότερο κατά 2,51%, σε σχέση με πέρυσι.
Το εορταστικό ωράριο για αύριο Τρίτη 24 (Παραμονή Χριστουγέννων) και την Τρίτη 31 (παραμονή Πρωτοχρονιάς) είναι από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Την Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013 και την Τετάρτη 1 και την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Στο Δ.Σ. Καλαμάτας η αναβάθμιση του αεροδρομίου

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την 30ή Δεκεμβρίου θα τεθεί προς συζήτηση – με εντολή του Δημάρχου - το θέμα της αναβάθμισης του αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», στο πλαίσιο της διεκδίκησης να υλοποιηθούν άμεσα αναγκαίες παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία του αεροδρομίου. Αυτό ανέφερε προς τους δημοσιογράφους σήμερα η εντεταλμένη για θέματα Ανάπτυξης δημοτική σύμβουλος Παναγιώτα Ντίντα, προσθέτοντας ότι ο Δήμαρχος πρόκειται να επισκεφθεί για το θέμα αυτό τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη .
Στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, έχουν εντοπισθεί προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, δεδομένου ότι η κίνηση σε αυτό αυξήθηκε το 2013 – όσον αφορά στις αφίξεις – κατά 70% σε σχέση με το 2012, ενώ το 2014 αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά 50%. Ο αερολιμένας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» είναι η πύλη της Καλαμάτας στον κόσμο και αποτελεί αδήριτη ανάγκη να επιλυθούν το συντομότερο τα εξής ζητήματα:

Ισορροπία τρόμου για κυβέρνηση και κόμματα

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η κυβέρνηση. Μετά τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες του Σαββάτου και τη διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα, η πλειοψηφία μετρά 153 μέλη. Ο πρωθυπουργός στρέφει την προσοχή του στα κρίσιμα νομοσχέδια που θα προωθηθούν τους πρώτους μήνες του 2014. Φυγόκεντρες τάσεις εντοπίζονται στα δύο συγκυβερνώντα κόμματα. Ισορροπία τρόμου για κυβέρνηση και κόμματα.... Μεγάλες πληγές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που μετρά από το Σάββατο 153 μέλη, αφήνει το 2013, και το βλέμμα του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στρέφεται πλέον στα νομοσχέδια που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.
Ο Α. Σαμαράς πάντως, αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά το τέλος των κρίσιμων ψηφοφοριών, δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει το πρόγραμμά του και να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την πολύπλευρη κρίση. «Εγώ θα προχωρήσω και θα βγάλω τη χώρα από τη μνημονιακή εποχή, με όσους θέλουν και μπορούν», φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες. Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι ο κ. Πολύδωρας είχε προαναγγείλει την έξοδό του από τη ΝΔ εδώ και καιρό και επισημαίνουν ότι πλέον πολύ δύσκολα θα υπάρξουν βουλευτές που θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ειδικά τώρα που αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

ΣΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΕΠΟΧΗΣ...

Παγοδρόμιο λειτουργεί στην Καλαμάτα για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στο οποίο είναι δυνατόν να ψυχαγωγηθούν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Το παγοδρόμιο βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης πίσω από τον ΟΤΕ..
Με Απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαου Δένδια, επιστρέφονται από την 20.12.2013 οι άδειες οδήγησης, καθώς οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις Αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 19.12.2013

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΝΕΚΡΟΣ 52ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, 52χρονος που χθες, έχασε τον έλεγχο της μηχανή του επί της οδού Κρήτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο 52χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ωστόσο η κατάληξη ήταν τραγική για ένα περιστατικό που σημειώθηκε εκ νέου σε σημείο, που πριν λίγους μήνες και πάλι είχε υπάρξει θανατηφόρο τροχαίο.

Διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το ελαιόλαδο oι Αμερικανοί

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά ακριβά ένα άριστης ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που πωλείται σε gourmet και delicatessen καταστήματα, με τιμές να κυμαίνονται από 12‐20 δολάρια το λίτρο έως και 25‐60 δολάρια/λίτρο, σύμφωνα με σχετική έκθεση – μελέτη για την αγορά των ΗΠΑ. Το ποσοστό των καταναλωτών αυτό είναι εξαιρετικά μικρό αλλά βαίνει αυξανόμενο, καθώς τα πρότυπα κατανάλωσης στις ΗΠΑ αλλάζουν αργά αλλά σταθερά και η ζήτηση για πιο ιδιαίτερα ως προς τη γεύση είδη ελαιολάδου αυξάνεται.
Κατά τα άλλα, η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 πρώτες χώρες- προμηθευτές των ΗΠΑ σε όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου, εκτός από τον κωδικό HTS 15100020 ο οποίος αφορά μη βρώσιμο ελαιόλαδο, ενώ την ίδια ώρα οι κύριες ανταγωνίστριες χώρες, Ιταλία και Ισπανία, καταγράφονται μονίμως στην πρώτη πεντάδα των προμηθευτών ελαιολάδου, σε όλους τους κωδικούς του προϊόντος. Ωστόσο, σε απόλυτα νούμερα οι ελληνικές εξαγωγές υπολείπονται κατά πολύ από τις ανταγωνίστριες χώρες, όχι μόνο από τις κορυφαίες Ιταλία και Ισπανία, αλλά και από Τυνησία και Μαρόκο. Συγκρίνοντας το μερίδιο αγοράς ενισχύεται η παραπάνω διαπίστωση, καθώς σε όλους τους κωδικούς του προϊόντος το ελληνικό μερίδιο στην αγορά ελαιολάδου των ΗΠΑ είναι μονοψήφιο και κυμαίνεται από 0,43% έως 6,52%. Πάντως, οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών ελαιών στις ΗΠΑ είναι μακράν καλύτερες σε σχέση με το ελαιόλαδο σε όρους μεριδίου αγοράς. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Ελλάδα παρουσιάζει μια εξαιρετικά ανταγωνιστική θέση στην αγορά ελαιών στις ΗΠΑ. Στις 6 από τις 14 εξαγόμενες κατηγορίες του προϊόντος είναι η πρώτη χώρα προμηθευτής, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα. Σε απόλυτα και σχετικά νούμερα οι ελληνικές εξαγωγές ελαιών στις ΗΠΑ ξεπερνούν κατά πολύ τις ανταγωνίστριες χώρες. Το μερίδιο αγοράς των ελληνικών ελαιών στις περισσότερες κατηγορίες του προϊόντος είναι εντυπωσιακά υψηλό και φθάνει έως και το 76,78%. Συνολικά, όπως σημειώνεται στα στοιχεία της έκθεσης, η Ελλάδα κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο του μεριδίου αγοράς των εισαγόμενων ελαιών στις ΗΠΑ.

Γυρίστε πίσω τα λεφτά που φάγατε και βλέπουμε!

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να εισρεύσουν άμεσα στα κρατικά ταμεία και να δώσουν μια ανάσα ρευστότητας. παραμένουν "ανενεργά", αφού η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση καθυστερεί. Οι διατάξεις της δίνουν ισχυρά κίνητρα σε διωκόμενους για οικονομικά εγκλήματα και άλλα αδικήματα να επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος και να τύχουν έτσι ευνοϊκής μεταχείρισης. Με τους μετριότερους υπολογισμούς των δικαστικών αρχών που χειρίζονται υποθέσεις κρατικής διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας, περί τα 2,5 δισ ευρώ θα μπορούσαν έτσι, σε συντομότατο χρόνο, να εισπράχθουν.
 Οι ίδιες αρχές, μάλιστα, ανεβάζουν το ποσό αυτό κατά πολύ και εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων φοροδιαφυγής τις οποίες χειρίζονται οι οικονομικοί εισαγγελείς, τα έσοδα για το Δημόσιο θα μπορούσαν να είναι πολύ περισσότερα. Οι απαραίτητες ρυθμίσεις, όμως, που τις είχε εξαγγείλει μάλιστα η κυβέρνηση και βρίσκονται από καιρό σε προχωρημένο στάδιο νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, δεν έχουν ακόμα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Πηγή: Καθημερινή

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ..

Η κατανάλωση ωμού ελαιολάδου σε κάθε φαγητό μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, διότι η μυρωδιά του διεγείρει το αίσθημα κορεσμού της πείνας, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων.Στη σχετική μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν τις επιδράσεις που ασκούσαν σε ομάδα εθελοντών το λαρδί, το βούτυρο, το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο. Οι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά, επί τρεις μήνες, 500 γρ. γιαούρτι λίγων λιπαρών, εμπλουτισμένο με ένα από τα τέσσερα έλαια και λίπη. Το γιαούρτι το κατανάλωναν ως συμπλήρωμα της διατροφής τους, δίχως να αλλάξουν κάτι άλλο στις διατροφικές τους συνήθειες.
Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έτρωγαν το ελαιόλαδο κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες και δεν παρουσίασαν αύξηση του σωματικού τους βάρους. Εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν πως είχαν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης - είναι η ορμόνη της ευεξίας στον εγκέφαλο που παίζει ρόλο και στη ρύθμιση της όρεξης. Οι επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, που πραγματοποίησαν τη μελέτη, εξεπλάγησαν από τη διαφορά, διότι το έλαιο κράμβης και το ελαιόλαδο περιέχουν παρόμοια λιπαρά οξέα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του TUM.Έτσι, εστίασαν την προσοχή τους στα συστατικά των ελαίων και των λιπών που τους προσδίδουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα, επειδή το ελαιόλαδο διαθέτει ορισμένα που δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα. Για να δουν εάν οι υπόνοιές τους ευσταθούσαν, πρόσθεσαν τα συστατικά αυτά (αλλά όχι το ίδιο το ελαιόλαδο) σε γιαούρτια και χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες: η μία έτρωγε το γιαούρτι με τα συστατικά του ελαιολάδου και η άλλη σκέτο γιαούρτι.

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΑΖΙΟΥΣ Ο ΒΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ

Πολύ είναι εκείνα που έχει πει κατά καιρούς ο Β. Πολύδωρας με τον περίφημο ''στρατηγό άνεμο" να κλέβει την παράσταση στη Βουλή με ένα βίντεο με μεσσηνιακή προέκταση. Δείτε τί είχε σημειώσει... και βγάλτε - εάν μπορέσετε συμπέρασμα - για τον δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας...Η ανακοίνωση για τη διαγραφή του Β. Πολύδωρα από τη Ν.Δ.«Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγωνίζεται με επιτυχία να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κρίση, ο κ. Πολύδωρας επέλεξε συνειδητά να βρεθεί απέναντι στην εθνική προσπάθεια, στην Παράταξή του και να ταυτιστεί με τους αντιευρωπαϊστές, τους λαϊκιστές, τους οπαδούς της δραχμής