ΜΙΑ από τις πιο μεγάλες επιτυχίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε την Τρίτη και ήλθε να συμπληρώσει την άμεση διαλεύκανση της δολοφονίας του αρχιμανδρίτη Φώτιου Ζαχαρόπουλου στην Χώρα.
Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε σωρεία υποθέσεων διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος 80 συνολικά εμπλεκομένων ατόμων, ενώ για την πλήρη εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Αστυνομικών Τμημάτων Πύλου, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων, των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης, Ναυπλίου και Σπάρτης καθώς και Αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, καθώς και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά δεκαοκτώ άτομα, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες, καταστήματα και λοιπούς χώρους.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται όλα τα ενεργά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, (12 άτομα), μεταξύ των οποίων εν ενεργεία λιμενικός, απόστρατος αστυνομικός καθώς και έγκλειστός στις φυλακές Ναυπλίου, για ληστεία.
Οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει ακόμη εξήντα δύο άτομα!
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων έρευνας, προέκυψε ότι δώδεκα άτομα, έχοντας διακριτούς ρόλους, συγκροτούσαν εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης σε χρήστες των περιοχών της Μεσσήνης, της Καλαμάτας, της Ανάληψης, του Πεταλιδίου, της Πύλου, των Γαργαλιάνων, της Τρίπολης Αρκαδίας, του Πύργου Ηλείας και των ευρύτερων – όμορων περιοχών.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν για την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.
Δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για να νομιμοποιούν τα έσοδα, χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνες» δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιοκτησίας τους, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δράση τους.
Επιπλέον, όπως προέκυψε, σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν, ως αντίτιμο της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών και αντικείμενα αξίας, όπως λίρες, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις plasma κ.λπ.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών.
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προσυνεννοημένο κώδικα.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από τριάντα (30) έρευνες, στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 1.210 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.
• 4,6 γραμμάρια κοκαΐνης.
• Τρία περίστροφα.
• Τρία κυνηγετικά όπλα.
• Αεροβόλο όπλο.
• Στιλέτο.
• Δεκαεπτά φυσίγγια.
• 281 εκατοστά φυτίλι.
• 15.860 γραμμάρια πυρίτιδας.
• Δύο πυροκροτητές.
• Δύο φωτοβολίδες.
• Το χρηματικό ποσό των 1.795 ευρώ.
• Έξι ζυγαριές ακριβείας.
• Τριάντα ένα κινητά τηλέφωνα.
• Πέντε Ι.Χ. επιβατηγά οχήματα και μία (1) μοτοσικλέτα.
• Δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μία (1) τηλεόραση.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ
Οι 18 συλληφθέντες οδηγήθηκαν, χθες το μεσημέρι, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος παρέπεμψε τους 13 στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν, ενώ αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι άλλοι πέντε. Ανάμεσα σε αυτούς που αφέθησαν ελεύθεροι, περιλαμβάνεται και ο εν ενεργεία λιμενικός.
Οι δικηγόροι των 13 ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Νωρίτερα ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, ταξίαρχος Βασίλης Γεωργακόπουλος και ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αστυνόμος Α΄ Αναστάσιος Δεληγιάννης, έδωσαν στους δημοσιογράφους περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή τη σοβαρή υπόθεση και την επιτυχία της αστυνομίας. Εκεί ήταν το kalamatajournal.
Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος, η εγκληματική οργάνωση προμηθευόταν τα ναρκωτικά από την Αθήνα και τα πωλούσε σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, στη Μεσσήνη, την Καλαμάτα, την Ανάληψη, το Πεταλίδι, την Πύλο, τους Γαργαλιάνους, αλλά και στην Τρίπολη της Αρκαδίας, τον Πύργο της Ηλείας και σε άλλες γειτονικές περιοχές.
Η εγκληματική οργάνωση διέθετε και «αποθηκάριους», δύο από τους συλληφθέντες φαίνεται ότι είχαν αναλάβει αυτό το ρόλο, ενώ για «βιτρίνα» προκειμένου να νομιμοποιεί η οργάνωση τα έσοδα από τη δραστηριότητά της χρησιμοποιούνταν δύο μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μεσσήνη.
Μεταξύ των συλληφθέντων και των ενεργών μελών της εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας εν ενεργεία λιμενικός, ένας απόστρατος αστυνομικός και ένας έγκλειστος στις φυλακές του Ναυπλίου για υπόθεση ληστείας.
Πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν συλληφθεί και στο παρελθόν από την Αστυνομία για υποθέσεις ναρκωτικών.
Ο αστυνομικός διευθυντής σημείωσε ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι συλληφθέντες αντί για χρήματα για τα ναρκωτικά που πωλούσαν έπαιρναν αντικείμενα αξίας όπως λίρες, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις plasma κ.ά.
Επίσης είπε ότι τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δράση τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες της αστυνομίας, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών τρίτων χωρών. Επιπλέον δε σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προσυνεννοημένο κώδικα.
Ωστόσο η αστυνομία εξάρθρωσε την οργάνωση με συστηματική και πολύμηνη έρευνα, καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων έρευνας.
Στην επιχείρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, των Αστυνομικών Τμημάτων Πύλου, Μεσσήνης και Γαργαλιάνων, των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης, Ναυπλίου και Σπάρτης, καθώς και αστυνομικοί των ομάδων Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, αλλά και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου