Δυναμικό «παρών» έδωσε το ΤΕΙ Πελοποννήσου στην έκθεση Agrotica που άνοιξε τις πύλες της στις 30 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου. Στη φετινή έκθεση συμμετείχαν 1.321 εκθέτες, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τους 120.000, όπως μας ενημέρωσαν ο πρύτανης του ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου και ο καθηγητής Αναστάσιος Κότσιρας.
Στη συγκεκριμένη έκθεση το ΤΕΙ ήταν συνδιοργανωτής και για το λόγο αυτό του είχε παραχωρηθεί δωρεάν ένα μεγάλο περίπτερο.
Τεράστιο συν του ΤΕΙ ήταν η εξειδίκευση του Ιδρύματος στην υδροπονική καλλιέργεια, μια καλλιέργεια που αποτέλεσε το κεντρικό θεματικό στοιχείο της φετινής Agrotica.
Ειδικότερα, το περίπτερο του ΤΕΙ Πελοποννήσου στελεχώθηκε από εξειδικευμένο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και παρουσίασε:
Επιχειρηματικές υδροπονικές καλλιέργειες: Υπήρχαν σε πλήρη λειτουργία πραγματικές κατασκευές των τεσσάρων πιο διαδεδομένων υδροπονικών συστημάτων (στερεά υποστρώματα, λεπτή στοιβάδα θρεπτικού διαλύματος, επίπλευση και αεροπονία). Στα συστήματα αυτά είχαν εγκατασταθεί και παραδοσιακά λαχανικά σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ έγινε επίδειξη της φιλοσοφίας και του τρόπου λειτουργίας του κάθε συστήματος.
Αστικές Υδροπονικές Καλλιέργειες: Υπήρχαν σε πλήρη λειτουργία υδροπονικά συστήματα αστικού τύπου με αναπτυγμένα φυτά. Σκοπός ήταν η επίδειξη και η παροχή πληροφοριών για τη χρήση υδροπονικών συστημάτων με σκοπό την παραγωγή λαχανικών σε χώρους που με κάθε άλλον τρόπο θα ήταν αναποτελεσματική (βεράντες, ταράτσες, αίθρια κ.λπ.).
Παράλληλα, παρουσιάσθηκαν και οι προοπτικές καλλιέργειας παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών, με σκοπό την παραγωγή διακριτών παραδοσιακών προϊόντων και την αξιοποίησή τους ακόμη και σε συστήματα υψηλών εισροών, όπως οι υδροπονικές καλλιέργειες. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου, μάλιστα, έγινε επίδειξη πραγματικής καλλιέργειας αρκετών παραδοσιακών ποικιλιών τομάτας και μοιράσθηκε ενημερωτικό υλικό για την αξία και τις προοπτικές καλλιέργειάς τους. Οι δε προεκτάσεις της χρήσης των ποικιλιών αυτών είναι πάρα πολύ σημαντικές, δεδομένου ότι στις τρέχουσες συνθήκες οικονομικής κρίσης οποιαδήποτε απεξάρτηση από την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και όχι μόνο, θα σημάνει, αφ’ ενός, τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και, αφ’ ετέρου, τη διατήρηση κάποιων εγχώριων παραδοσιακών ποικιλιών με υψηλή διατροφική αξία.
'Θάρρος'.
Tags
# Ελλάδα
# Μεσσηνία
# greece
# kalamata
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου