Pages

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

«Χωρίς Συνταγή» στη Μάνη

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος επισκέπτεται τη Μάνη. Έναν τόπο «άγριο», με θρύλους, βεντέτες, καπεταναίους, πυργόσπιτα, αλλά και ξεχωριστούς ανθρώπους και ιδιαίτερα προϊόντα. Μέλι, αλάτι, λάδι, σύγκλινο, λούπινα είναι μερικά από τα προϊόντα που χαρακτηρίζουν αυτή την άνυδρη γη. Πρώτη στάση η Αρεόπολη και το κρεοπωλείο του Μιχάλη Τατσούλη. Ο Μιχάλης δείχνει στον «σεφ χωρίς συνταγή» τον παραδοσιακό τρόπο καπνίσματος του σύγκλινου και του αποκαλύπτει όλα τα μυστικά αυτού του ξεχωριστού εδέσματος. Η μυρωδιά του φρέσκου ψωμιού οδηγεί τον Δημήτρη στον φούρνο της μητέρας του Μιχάλη, της κυρίας Μηλίτσας. Εκεί, φουρνίζει το παραδοσιακό ψωμί και φτιάχνει με την κυρία Μηλίτσα τηγανόψωμο και μια απολαυστική ομελέτα με σύγκλινο.
Το μέλι είναι σήμα κατατεθέν της Μάνης και έτσι η επόμενη στάση του Δημήτρη Σκαρμούτσου είναι τα μελίσσια του Νίκου Μαυροειδόγγονα, η συνάντηση αυτή όμως, κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον «σεφ χωρίς συνταγή». Στο όρος Ταίναρο, ο Γιώργος Μαυροδάκος, ένας νέος κτηνοτρόφος εξηγεί στον Δημήτρη τον παράξενο τρόπο εκτροφής των ημιάγριων ελληνικών αγελάδων.Στο αλατοχώρι Χοτάσια συναντά τον Ηλία Γατέα και τον Γιώργο Παναγέα, δυο ξεχωριστούς ανθρώπους που κρατούν την παράδοση του τόπου ζωντανή, καθώς ασχολούνται με το αλάτι πάνω από μισό αιώνα. Στα μυτερά βράχια του χωριού, ο Δημήτρης μαθαίνει πώς καλλιεργείται το βασικότερο υλικό της κουζίνας!
Τελευταία στάση, ο Κάμπος, ένα χωριό κοντά στην Καρδαμύλη. Εκεί ο Δημήτρης Σκαρμούτσος συναντά ένα νέο ζευγάρι, τον Νίκο και την Κατερίνα Ψαλτήρα, στο κτήμα τους. Ο Νίκος και η Κατερίνα επέστρεψαν από τη Γερμανία, αξιοποίησαν τους ελαιώνες της οικογένειας και τώρα εξάγουν ένα από τα καλύτερα ελληνικά ελαιόλαδα. Η μαμά Πόπη, η αρχηγός της οικογένειας μαζί με τον Δημήτρη και την Κατερίνα μαγειρεύουν παραδοσιακά πιάτα, πίτα με τραχανά και ένα ιδιαίτερο αρνάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου