Σε απόσταση αναπνοής είναι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η εκκίνηση του πιλοτικού και καινοτόμου προγράμματος για την κτηνοτροφία, το οποίο θα ενισχυθεί με σημαντικούς πόρους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και αποτελεί απόρροια της συστηματικής συνεργασίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στόχος του προγράμματος η «Ανάπτυξη της σύγχρονης κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των προϊόντων αυτής στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου» και συγκεκριμένα η δημιουργία οργανωμένων πρότυπων κτηνοτροφικών πάρκων και ο διπλασιασμός μέσα στην πενταετία της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, του οποίου η τιμή διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές παρά τις γενικότερες μειώσεις.
Ειδικότερα, πρέπει να σημειωθεί ότι επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Καθηγητής του Γ.Π.Α. κ. Γ. Ζέρβας. Η προετοιμασία και κατάρτιση του Προγράμματος έγινε με τη στενή συνεργασία τοπικών φορέων και εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση.
Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού θα δοθεί έμφαση στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας για τον οποίο προσφέρεται περισσότερο η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η αιγοπροβατοτροφία, συγκριτικά με τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας, παρά τις υφιστάμενες αδυναμίες της, παρουσιάζει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και άριστη προοπτική για το άμεσο και απώτερο μέλλον, κυρίως λόγω της φέτας και των υπόλοιπων τοπικών τυριών.
Σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργούν, εκατοντάδες εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων με ετησία παραγωγή 81.000 τόνους πρόβειο γάλα και 31.000 τόνους αίγειο γάλα, 110 μονάδες παραγωγής εκλεκτών τυροκομικών προϊόντων και αρκετές μονάδες ζωοτροφών-εφοδίων.
Η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να θέσει την αιγοπροβατοτροφία σε σύγχρονες βάσεις, ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αξιοποιώντας:
τους υφιστάμενους φυσικούς νομευτικούς πόρους (βοσκοτόπους),
το ανθρώπινο παραγωγικό δυναμικό (τους ήδη ασχολούμενους με την αιγοπροβατοτροφία και αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά και επιχειρηματικά με αυτή), και
τα παραγόμενα παραδοσιακά προϊόντα, με βάση το γάλα και το κρέας, προσδίδοντας σ’ αυτά προστιθέμενη αξία (καθιστώντας τα ΠΟΠ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου