Πήραν μία πρώτη μορφή τα νέα αγροτικά προγράμματα ύψους 4,1 δισ. ευρώ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πήραν μία πρώτη μορφή τα νέα αγροτικά προγράμματα ύψους 4,1 δισ. ευρώ

Πήραν μία πρώτη μορφή τα νέα αγροτικά προγράμματα ύψους 4,1 δισ. ευρώ

Share This
Μέχρι τις 22 Απριλίου 2014 θα έχει καταθέσει η Ελλάδα στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, προκειμένου να το εγκρίνει η ευρωπαϊκή αρχή. Αν και το τελικό κείμενο του προγράμματος της επόμενης περιόδου δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις εργασίες της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης που συνεδριάζει από το πρωί της Πέμπτης 13 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Κάραβελ, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης.
Στο πληροφοριακό δελτίο που συζητείται αυτή την ώρα στο Κάραβελ αναφέρεται ότι ο προϋπολογισμός του επόμενου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα είναι 4.195.960.793 ευρώ. Οι γενικές κατευθύνσεις είναι οι εξής:«Οι βασικές αρχές της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, μετά το 2013 περιγράφονται με το τρίπτυχο ποιότητα-αποτελεσματικότητα-αειφορία και διαπνέουν όλους τους ειδικούς στόχους που τίθενται αλλά και τις ρυθμίσεις εφαρμογής τους. Οι κύριες επιλογές, οι οποίες απορρέουν από τη στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, μετά το 2013, συνοψίζονται παρακάτω:
- Ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας, η οποία θα επιτευχθεί μέσω ομάδας στοχευμένων μέτρων και κριτηρίων επιλογής για συγκεκριμένες δράσεις.
- Βελτίωση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων αγρο-διατροφικών προϊόντων με στόχο την εξωστρέφεια των αγρο-διατροφικών προϊόντων και την μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
- Αύξηση της αποτελεσματικότητας / αποδοτικότητας των δρώντων του αγρο-διατροφικού συστήματος αλλά και της χρήσης και διαχείρισης των φυσικών πόρων.
- Αειφόρος ανάπτυξη του αγρο-διατροφικού και των δασικών συστημάτων, δηλαδή του συνόλου των αγροτικών περιοχών.
- Σύζευξη αγρο-διατροφικού συστήματος και τουρισμού.
Για την υλοποίηση ορισμένων από τις αναφερόμενες στρατηγικές επιλογές και σε ορισμένες κατηγορίες αγροτικών περιοχών θα χρησιμοποιηθεί η πολυτομεακή και πολυταμειακή προσέγγιση της Τοπικής Ανάπτυξης, με την πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD). Οι ανωτέρω στρατηγικές επιλογές διατρέχονται οριζόντια από την εισαγωγή της καινοτομίας και των αποτελεσμάτων της γεωργικής έρευνας, της προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος σε όλες τις διαδικασίες (παραγωγικές, διαχείρισης) καθώς επίσης και από τις αναγκαίες υποστηρικτικές επιλογές της μεταφοράς γνώσης και της παροχής εξειδικευμένων συμβουλών. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία ή/και διατήρηση θέσεων απασχόλησης, καθώς και στη χωρική ή/και τομεακή στόχευση και προσέγγιση των παρεμβάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages