Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη προσέλευση παραγωγών ελαιολάδου, ελαιοτριβέων η ιδιοκτητών ελαιώνων ακόμη και από απομακρυσμένες ελαιοπαραγωγικές περιοχές στα Σεμινάρια Ελαιολάδου που οργανώνει επί σειρά ετών ο Βασίλης Φραντζολάς στην Αθήνα. Τρίτης γενιάς "λαδάς" ο ίδιος, με οικογενειακή καταγωγή από το Λυγουριό, σπούδασε και δούλεψε σαν πολιτικός μηχανικός και construction manager ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε το
Master στο Food Policy από το City University of London. Αφού πέρασε από διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου στην Ελλάδα και την Ιταλία κάνει τελικά πράξη το πάθος του με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μεταδίδει τις γνώσεις του στους νεώτερους και όχι μόνο. Σε όλους αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να μάθουν τα του ελαιολάδου ίσως σε κάποιο σχολείο, σε ΕΠΑΛ η Τεχνικό Λύκειο, ΤΕΙ η Πανεπιστήμιο αφού η Ελλάδα θεωρεί μεν στα λόγια το ελαιόλαδο σαν ένα εξαιρετικό, υψηλής προτεραιότητας αγροτικό προϊόν αλλά χωρίς δίνει την δυνατότητα να μάθουμε μεθοδικά πως θα παράξουμε ένα υψηλής ποιότητος προϊόν.
Τα σεμινάρια ελαιολάδου γίνονται σε δύο κύκλους.
Στον Α' κύκλο γίνεται εκτενής αναφορά στην καλλιέργεια και τα κλαδέματα της ελιάς και την αναλυτική περιγραφή των διαδικασιών αλλά και των συνήθων λαθών που γίνονται στο ελαιοτριβείο ώστε να πετύχουμε την παραγωγή υψηλής ποιότητος (prime) εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Στον δεύτερο κύκλο γίνεται περιγραφή των διαδικασιών για τις εξαγωγές ελαιολάδου και εκτενής ανάλυση των θετικών και αρνητικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών με πολλές δοκιμές βραβευμένων prime ελαιολάδων από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
Πρόσφατα ο Βασίλης Φραντζολάς θέλοντας να δείξει ότι μπορούμε και στην Ελλάδα να παράξουμε υψηλής ποιότητος ελαιόλαδα αν ακολουθήσουμε και στην πράξη σωστά όλες τις διαδικασίες επιμελήθηκε την παραγωγή, τυποποίησε και κυκλοφόρησε για το εξωτερικό ένα βιολογικό ελαιόλαδο από ελιές ποικιλίας Αμφίσσης από το Πήλιο. Το αποτέλεσμα; μέσα σε 6 μήνες το ελαιόλαδο Pelion Olive Farms συγκέντρωσε 5 μεγάλα διεθνή βραβεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου