Pages

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Tι αλλάζει για τις περιοχές Natura

Μετά το… διάπλατο άνοιγμα στην ανάπτυξη των δασών, των παραλιών, του αιγιαλού και άλλων προστατευόμενων περιοχών της χώρας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και άλλα συναρμόδια υπουργεία, φαίνεται ότι ήρθε και η ώρα για το τελειωτικό «χτύπημα» και στις περιοχές Natura.
Η δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία στα χρόνια της κρίσης αποψιλώνεται συστηματικά. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε τη Δευτέρα υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη και ο διάλογος για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών. Ο διάλογος θα διαρκέσει ως το φθινόπωρο του 2014.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε για μια πρόκληση, «για να δούμε πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την προστασία του περιβάλλοντος με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ταυτόχρονα πώς μπορούμε να συνδυάσουμε τις περιβαλλοντικές δράσεις προστασίας με αναπτυξιακές δράσεις δημιουργίας νέων εσόδων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας». Μάλιστα επεσήμανε ότι σε πάρα πολλές επιμέρους προσεγγίσεις του ζητήματος το φυσικό περιβάλλον«αντιμετωπίζεται όχι ως πυλώνας ανάπτυξης, αλλά αντίθετα ως παράγοντας που λειτουργεί ανασχετικά στην ανάπτυξη».

Ι. Μανιάτης: Μοχλός άλλου μοντέλου

Σύμφωνα με τον υπουργό, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί βασικό μοχλό ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξηςΚαι για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του ανέφερε πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες υπολογίζεται ότι με ετήσιο κόστος 5,8 δισ. ευρώ η διαχείριση των 27.000 περιοχών Natura σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αποδώσει ετησίως οφέλη της τάξεως των 200-300 δισ. ευρώ από τη διατήρηση υπηρεσιών των οικοσυστημάτων. Αυτό το ποσό αναλογεί στο 1,7-2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. «Κατά συνέπεια, η διαφύλαξη της βιοποικιλότητας δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρώτη αναπτυξιακή προτεραιότητα» σημείωσε ο κ. Μανιάτης.
Γι” αυτό, όπως είπε, θα γίνει προσπάθεια αποτίμησης, με οικονομικούς όρους, του φυσικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, οι επισκέπτες σε περιοχές του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura φέρνουν, άμεσα ή έμμεσα, οικονομικά οφέλη 50-85 δισ. ευρώ ανά έτος και υποστηρίζουν 4,5 – 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Μια χώρα που μαθαίνει από τα λάθη του παρελθόντος της θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, να βάλει στόχο «να αποτελέσει μια χώρα πρωτοπόρο στην αξιοποίηση του φυσικού της περιβάλλοντος ως αναπτυξιακού εργαλείου, ως ενός εργαλείου που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που δημιουργεί νέο δημόσιο πλούτο».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ στη Μεσογείων παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου κυρίας Νάντιας Γιαννακοπούλου, αντιπροσωπείας όλων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, στελεχών του ΥΠΕΚΑ και άλλων υπουργείων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εκπρόσωπων φορέων, πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, του μελετητικού ιδιωτικού τομέα, μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου