Pages

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Εξοικονόμηση 1 εκατ. ευρώ από «πράσινες» πρωτοβουλίες

Του Κοσμά Ζακυνθινού kzakinthinos@pegasus.gr
 Περί τα 300 χιλ. ευρώ εξοικονομήθηκαν την πρώτη χρονιά λειτουργίας του μεγάλου έργου της ηλιοθερμίας στο «πράσινο» Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς το ετήσιο οικονομικό όφελος από την αυτοπαραγωγή του οξυγόνου ιατρικής χρήσεως εκτιμάται στα 400 χιλ. ευρώ και επιπλέον 200 χιλ. ευρώ από την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων. «Πρόκειται για επανάσταση καινοτόμων πρωτοβουλιών και δράσεων που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 2,5 χρόνια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με σημαντικά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων», όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Η» ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, τονίζοντας: «Σε μια εποχή που ως γνωστό οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων είναι αρκετά κουτσουρεμένοι και με δυσκολία οι διοικητές προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρίσκει τρόπους, αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια, αναβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών που αυτό προσφέρει». Εξοικονόμηση 1 εκατ. ευρώ από «πράσινες» πρωτοβουλίες Το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχει κατακτήσει δικαίως τα τελευταία χρόνια μια διπλή ιδιότητα, καθώς θεωρείται νοσοκομείο-πρωταθλητής στον τομέα της απορρόφησης των Κοινοτικών Πόρων του ΕΣΠΑ και δεύτερον έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο «πράσινο» νοσοκομείο της χώρας, μέσα από το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που υλοποίησε πέρυσι με σημαντικά και πολλαπλά οφέλη, τόσο στη μείωση της οικονομικής δαπάνης του νοσηλευτικού ιδρύματος για την προμήθεια πετρελαίου όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος με την καθοριστική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2. Εργα και καινοτόμες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στους επόμενους μήνες, επιφέροντας ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων.
 1ο έργο: «Μερική υποκατάσταση του πετρελαίου μέσω του ηλιοθερμικού συστήματος που τοποθετήθηκε στην οροφή του κτιρίου». Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που υλοποιήθηκε και που τον επόμενο μήνα συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Τα οικονομικά οφέλη, σύμφωνα με στοιχεία από το λογιστήριο, είναι πολύ σημαντικά και αξιοζήλευτα. Το νοσοκομείο είχε μια οικονομία πόρων την περασμένη χρονιά στα καύσιμα και ειδικότερα από την αγορά πετρελαίου της τάξεως 300 χιλ. ευρώ. Το ηλιοθερμικό σύστημα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Συγκεκριμένα το έργο των ηλιοθερμικών περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών, (235 τεμάχια) συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο έχει διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο του νοσοκομείου. Εκεί έχουν εγκατασταθεί θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.
2ο έργο: «Προμήθεια και εγκατάσταση συγκροτήματος παραγωγής οξυγόνου». Το έργο αφορά την εγκατάσταση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου δύο συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης. Με τον τρόπο αυτό το νοσοκομείο αποκτά τη δυνατότητα να παράγει και να καλύπτει μόνο του τις ανάγκες σε οξυγόνο ιατρικής χρήσης, προσδίδοντας στο θέμα αυτό μια αυτοτέλεια και μια αυτονομία όπως επίσης και μια εξοικονόμηση πόρων σε ετήσια βάση της τάξεως 400 χιλ. ευρώ. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και ο διεθνής διαγωνισμός διεξάγεται στις 20 Μαΐου.
3ο έργο: «Βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών». Η πρόταση της διοίκησης αξιολογήθηκε θετικά από τη Διαχειριστική Αρχή και εντάχθηκε στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Βιοκλιματική Αναβάθμιση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό έργο που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους της Νοσηλευτικής Μονάδας με την εφαρμογή ψυχρών υλικών στις όψεις των κτιριακών εγκαταστάσεων και με προσθήκη θερμομόνωσης στα δώματα της οροφής.
4ο έργο: «Πρότυπο επιδεικτικό έργο αξιοποίησης ΑΠΕ». Πρόκειται για μία σημαντική πρόταση του Νοσοκομείου Καλαμάτας που αξιολογείται αυτή τη περίοδο από το ΥΠΕΚΑ και συμπεριλαμβάνει εκτός των άλλων και την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος πάνω σε στέγαστρα, τα οποία θα στεγάσουν τις υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης του Νοσοκομείου, επιφάνειας περίπου 5 στρεμμάτων. Από το έργο αυτό η διοίκηση, σύμφωνα με την οικονομικο-τεχνική μελέτη που έχει κάνει, φιλοδοξεί να έχει μια εξοικονόμηση πόρων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50%, δηλαδή 200 χιλ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου