Στις 17 Ιουνίου 2014 θα λάβει χώρα στο Ναύπλιο, υπό την Προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, η 16η Σύνοδος CEMAT - Conférence du Conseil de l'Europe des Ministres responsables del'aménagement du territoire (Council of Europe Conference of Ministers Responsiblefor Spatial/Regional Planning) των Υπουργών Χωροταξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Δημοκρατία και Χώρος: ο ρόλος της συμμετοχής του κοινού στο βιώσιμο χωρικό σχεδιασμό της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Το θέμα αυτό επελέγη επειδή τοποθετεί στο επίκεντρο των ανησυχιών πολύ σημαντικές αξίες όπως η Δημοκρατία, ο Χώρος, με την έννοια της Χωρικής συνοχής και Δικαιοσύνης, η Συμμετοχή, ως άσκηση της Δημοκρατίας που ενισχύει τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλλά και ως εργαλείο για την κοινωνική ένταξη και ο ενεργός πολίτης, που με τη συμμετοχή του ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του έργου ή μιας πολιτικής.
Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν Υπουργοί Χωροταξίας και άλλοι αξιωματούχοι από τα Κράτη-Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τις εργασίες του θα ανοίξει η κα. Battaini-Dragoni, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Deputy Secretary General of the Council of Europe).
Τις εργασίες της Συνόδου θα παρακολουθήσουν και μια σειρά παρατηρητών, ανάμεσά τους και oυποδιοικητής της Council of Europe Development Bank κ. Ruiz Ligero Apolonio, κ.ά.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, από την ίδρυσή του, εργάζεται ως θεματοφύλακας αξιών όπως η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η έρευνα για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν την Ευρώπη σήμερα.
Στο πλαίσιο του ΣτΕ λειτουργεί η θεματική Σύνοδος των Υπουργών Χωροταξίας (CEMAT) η οποία συνέρχεται τακτικά, ανά τριετία, υπό την προεδρία εκλεγμένου κάθε φορά κράτους μέλους.
Έχει καταρτίσει ένα μεγάλο αριθμό συστάσεων και διακηρύξεων σε θέματα χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, που υιοθετήθηκαν από την ευρωπαϊκή Υπουργική επιτροπή. Τα κείμενα αυτά αποτελούν κοινές θέσεις για τα κράτη-μέλη και υπόβαθρο στη χάραξη και εφαρμογή των αντίστοιχων πολιτικών τους. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, αποτέλεσαν διαχρονικά βασική πηγή ενημέρωσης για τη χάραξη της εθνικής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής πολιτικής.
Το έργο του ΣτΕ/CEMAT παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό, στοχεύοντας εκτός των άλλων στη χάραξη μιας αειφόρου αναπτυξιακής στρατηγικής για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Η συμβολή της CEMAT σε ένα οικονομικά και κοινωνικά ασταθές περιβάλλον είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ύφεση, όπως ακριβώς και η ανάπτυξη, είναι μια διαδικασία χωρικά επιλεκτική, με ευδιάκριτο χωρικό αποτύπωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου