Ο Ιούλιος θα είναι ο μήνας που ξεκινά ο νέος γύρος αδειοδότησης θαλασσίων περιοχών 2014, όπου το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο διοργανώνουν εκδήλωση για να παρουσιάσουν στη βρετανική πρωτεύουσα τα προς παραχώρηση οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη. Η εκδήλωση που θα γίνει το διήμερο1 και 2 Ιουλίου υποστηρίζεται από το Greek Energy Forum, το Natural Gas Europe και το ESCP Europe Business School και θα συμμετέχουν εκατοντάδες εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών και ενεργειακών φορέων.
Η επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Σοφία Σταματάκη θα παρουσιάσει στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία τις πρώτες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το 1996 και ο πρώτος στόχος θα περιλαμβάνει την παραχώρηση οικοπέδων, όπου η χάραξη τους έχει ολοκληρωθεί και επικυρωθεί στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Οι περιοχές στις οποίες έγιναν οι έρευνες χαράχτηκαν σε 21 θαλάσσια οικόπεδα, ενώ μέχρι τέλη Αυγούστου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος της διαγωνιστικής διαδικασίας στην ευρωπαϊκή εφημερίδα. Στο υπουργείο Εξωτερικών έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις για το θέμα κυρίως εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση των πρώτων τουλάχιστον προς έρευνα θαλάσσιων οικοπέδων της Ελλαδικής ΑΟΖ γίνεται σε μία περίοδο που υπάρχει ενδιαφέρον για νέες πηγές ενέργειας με στόχο να υπάρξει σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Για την τελική χάραξη των οικοπέδων έχουν ληφθεί υπόψιν 50 παράμετροι, όπως τα θαλάσσια βάθη και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και τις συμφωνίες που υπάρχουν με γειτονικές χώρες και αφορά, κυρίως, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου