ΠΛΗΘΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΠΛΗΘΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

ΠΛΗΘΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

Share This
Πολλές δεκάδες Καλαματιανοί παρακολούθησαν χθες το βράδυ την ομιλία του ειδικού καθηγητή του Πολυτεχνείου της Κρήτης, Ευάγγελου Γιδαράκου, για την επικινδυνότητα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας σε θαλάσσια περιοχή σχετικά κοντά στις Μεσσηνιακές ακτές. Η τοπική κοινωνία αρχίζει να συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα του ζητήματος…
Τον Ευάγγελο Γιδαράκο, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών Αποβλήτων του Πανεπιστημίου, κάλεσε στην Καλαμάτα η Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων και η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του έγινε στο πατινάζ του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε λεπτομερώς στις τεχνολογίες καταστροφής των χημικών όπλων, στο τι προβλέπει η νομοθεσία για αυτά, στο τι έχει συμβεί στο παρελθόν, στο σχέδιο για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, στους προβληματισμούς που ο ίδιος διατηρεί για το πιλοτικό αυτό εγχείρημα και στις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει κάποιο ατύχημα.
Ο κ. Γιδαράκος τόνισε ότι οι Αμερικανοί, που είναι και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης καταστροφής, διαβεβαιώνουν ότι το εγχείρημα θα επιτύχει τουλάχιστον κατά 99,9%. Σημείωσε ωστόσο ότι ακόμη και το 0,1% να διαφύγει στο περιβάλλον, τότε οι συνέπειες για τη Μεσόγειο μπορεί να είναι πολύ κακές, δεδομένου ότι πρόκειται για ουσίες εξαιρετικά τοξικές και σε πολύ μεγάλες ποσότητες..
Εκείνο που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, από όσα είπε ο καθηγητής, είναι το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μην γίνει η καταστροφή σε ειδικά εργοστάσια που υπάρχουν στη στεριά αλλά για πρώτη φορά στη θάλασσα, επάνω σε μετασκευασμένο πλοίο και κυρίως σε μη ελεγχόμενες συνθήκες. Από όσα σημείωσε ο καθηγητής, το κοινό συμπέρανε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι τόσο ασφαλής η καταστροφή των χημικών επάνω στο πλοίο από όσο είναι στα ειδικά εργοστάσια που υπάρχουν και στην Ευρώπη.
Σταύρος Μαρτίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages