Pages

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Το καλοκαίρι του λαού μας στη Μεσσηνιακή Γη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗ Α. ΤΑΣΣΟΥ
 
 Του Γιώργου Πανούτσου
 
Έκθεση-αφιέρωμα στο μεγάλο χαράκτη Α. Τάσσο, με τίτλο «Το Θέρος στη Μεσσηνιακή γη», γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (5.3.1914) και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού πραγματοποιείται στη γενέτειρά του Λευκοχώρα Μεσσηνίας. Στον τόπο που τον καθόρισε και τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή.
Από αυτόν τον τόπο άντλησε έμπνευση για τις δημιουργίες του και δύναμη για τις δράσεις του. Στο τοπίο των χωραφιών της ιδιαίτερης πατρίδας του υπάρχουν οι απλοί άνθρωποι, οι εργάτες της γης, τα όνειρα και οι αγωνίες τους, οι καθημερινές μικρές και μεγάλες χαρές, οι λύπες, ο αγώνας για επιβίωση.
Όλα αυτά γίνονται μέσα του φλόγα δημιουργίας σπουδαίων έργων, τα οποία αντανακλούν τη σχέση του με τον κόσμο, συναντούν την Ιστορία, αποτυπώνουν το δράμα και συνάμα το μεγαλείο της ζωής.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφιών που έκανε ο καλλιτέχνης με σκοπό την άντληση έμπνευσης για τη δημιουργία χαρακτικών, καθώς και έκθεση με πρωτότυπα έργα του. Παράλληλα, θα υπάρξουν και επιμέρους εκδηλώσεις (προβολές, ομιλίες, συζητήσεις).
Την έκθεση οργάνωσε ο Μιχάλης Αλεβίζος και επιμελήθηκε η Ειρήνη Οράτη. Τις αντιγραφές των φωτογραφιών, των έργων και την επεξεργασία τους έκανε ο Ιωάννης Ασημακόπουλος. Το σχεδιασμό και την επιμέλεια του συλλεκτικού καταλόγου (300 αριθμημένα αντίτυπα), που συνοδεύει την έκθεση, έκανε ο Δημήτρης Τσεβάς.
Την ανάρτηση της έκθεσης επιμελήθηκαν οι Ιωάννης Ασημακόπουλος και Δημήτρης Τσεβάς. Συνδιοργανωτές, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και ο Σύλλογος Λευκοχωριτών. Η έκθεση φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκοχώρας και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου, καθημερινά 6 - 8.30 μ.μ.
 
****
Όταν οι τέχνες συνομιλούν
Η φωτογραφία είναι μία από τις πιο επαναστατικές εφευρέσεις του κόσμου και έχει αναδειχθεί στην πιο πλατιά και συνηθισμένη μορφή τέχνης. Κανένα άλλο μέσον δεν έχει τη δύναμη που έχει η φωτογραφία να προκαλεί συγκίνηση, να μεταφέρει συναισθηματική επίδραση, οπτική λεπτομέρεια και εντυπώσεις που διαρκούν, για έναν τόπο ή ένα γεγονός, στους θεατές που δε χρειάζεται να είναι παρόντες.
Διατηρεί στην αιωνιότητα την εποχή, τον τόπο και τον κόσμο, που διαφορετικά, ίσως, θα είχαμε χάσει για πάντα. Μπορεί να γίνει ένα ξεχωριστό μέσον καλλιτεχνικής έκφρασης και προσωπικής περιγραφής του κόσμου που μας περιβάλλει. Με τη φωτογραφική μηχανή απαθανατίζονται απλές οικογενειακές στιγμές, ζωντανεύουν μαγευτικά τοπία, καταγράφονται σελίδες της ιστορίας, μεταμορφώνονται καθημερινά στιγμιότυπα.
Ο Α. Τάσσος αξιοποιεί τα βασικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες της φωτογραφίας, προσεγγίζοντας τον κόσμο γύρω του με ένα διττό τρόπο. Με τη φωτογραφική του μηχανή στα χέρια, περιδιαβαίνει την περίοδο 1950-1960, τις περιοχές γύρω από τη γενέτειρά του Λευκοχώρα Μεσσηνίας, καταγράφοντας ως σιωπηλός θεατής τις καθημερινές στιγμές της ζωής των συμπατριωτών του. Από την άλλη, αντλεί πρωτογενή έμπνευση από αυτές τις φωτογραφίες και δημιουργεί σημαντικά χαρακτικά έργα, στα οποία αποτυπώνονται μοναδικά οι άνθρωποι, ο τόπος και η εποχή.
Η τέχνη του Α. Τάσσου κάνει ένα μαγικό ταξίδι, το οποίο ξεκινά από τα υλικά και φτάνει ως την καρδιά μας. Στη διαδικασία της, πρώτα είναι η ματιά και μετά το φωτογραφικό χαρτί. Ακολουθεί η έμπνευση, το σχέδιο, το ξύλο και, τέλος, το χαρτί της χαρακτικής. Με αυτόν το λιτό, καθαρό και ουσιαστικό τρόπο οι δύο τέχνες γεφυρώνονται και παρουσιάζονται εδώ σε μια λεπτή και ελεύθερη συνομιλία.
Πολιτιστική Ομάδα «Α. Τάσσος» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου