Pages

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ...

Το κτήμα Κουμουνδούρου-Εμπειρίκου που τώρα θα αξιοποιήσει η εταιρεία Libra της οικογένειας Λογοθέτη, είναι τεράστιο. Ξεκινάει σε κοντινή απόσταση από τον εθνικό δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, στο ύψος του κόμβου προς San Agostino (ιδιοκτησία Συκιώτη) και φθάνει έως τη θάλασσα. Ντόπιοι το υπολογίζουν στα 300 στρέμματα.
Βρίσκεται το μισό στα όρια του Αβραμιού και το άλλο μισό στα όρια της Βελίκας (περνάει από μέσα ένα μικρό ποτάμι που χωρίζει τα δύο χωριά). Είναι δυτικά από το δρόμο που οδηγεί στην παραλία, ανατολικά του οποίου βρίσκεται η ιδιοκτησία Συκιώτη και πιο πάνω απ’ αυτή το περιφραγμένο κτήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η πρόσοψή του στη θάλασσα, στην παραλία με την άμμο, όπου υπάρχουν καλάμια, υπολογίζεται στα 150 μέτρα.
Μέσα στο χώρο του κτήματος υπάρχει ένα κτήριο με όροφο, που είναι φτιαγμένο πιο ψηλά και βλέπει στη θάλασσα. Το κτήμα στα 80 περίπου μέτρα βόρεια από το κτήριο, ίσως το κόβει ο νέος δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΣΤΗ ΒΕΛΙΚΑ
Το εργοστάσιο κρυστάλλων στο Πεκίνο,
η φάρμα στην Αργεντινή και
τώρα ο Πύργος Εμπειρίκου στη Βελίκα
Ενα παλιό εργοστάσιο κρυστάλλων στο Πεκίνο το έκανε boutique hotel. Στην Αργεντινή μια φάρμα 5.000 στρεμμάτων με παλιούς αμπελώνες μετατράπηκαν σε έναν επίγειο παράδεισο για γκολφ και λάτρεις της καλής ζωής. Αυτά είναι τα δύο προτελευταία βήματα της οικογένειας Λογοθέτη και της εταιρείας Libra, ιδιοκτήτριας των Grace Hotels. Το τελευταίο βήμα πρόκειται να γίνει -όπως έχει ανακοινωθεί- στη Βελίκα με πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα σε έκταση που ήταν ιδιοκτησίας του παππού του Αλέξανδρου Εμπειρίκου-Κουμουνδούρου, γνωστού στην περιοχή ως ο Πύργος Εμπειρίκου λόγω ενός κτίσματος που υπήρχε μέσα στο κτήμα.
Επικεφαλής της εταιρείας Libra είναι τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Λογοθέτης που «όλο και οραματίζεται καινούργια projects τα οποία πραγματοποιεί με μεγάλη μαεστρία», λένε οι "Times" της Νέας Υόρκης που δεν διστάζουν να τον παρομοιάσουν με τον Αρ. Ωνάση.
Κατά βάσιν η οικογένεια Λογοθέτη είναι εφοπλιστική και από τη ναυτιλία αντλεί τα κεφάλαια που επενδύει στον τουρισμό.
Η οικογένεια Κουμουνδούρου
Σημαντικότερο μέλος της οικογένειας ήταν ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ο οποίος διετέλεσε πολλές φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι δύο γιοι του ασχολήθηκαν με την πολιτική εκλεγόμενοι πολλάκις βουλευτές, ενώ η κόρη του, Ολγα, παντρεύτηκε τον εφοπλιστή και πολιτικό Επαμεινώνδα Εμπειρίκο. Λόγω της έλλειψης αρρένων απογόνων από τους δύο γιους του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ο Σπυρίδων Κουμουνδούρος υιοθέτησε τον γιο της αδερφής του Ολγας, Αλέξανδρο Εμπειρίκο - Κουμουνδούρο, ο οποίος πρόσθεσε στο "Εμπειρίκος" το "Κουμουνδούρος". Συνέχισε το πολιτικό κόμμα της οικογένειας εκλεγόμενος βουλευτής Καλαμάτας και διατελώντας υπουργός αλλά αποχώρησε σύντομα από την πολιτική τερματίζοντας έτσι την πολιτική παρουσία της οικογένειας Κουμουνδούρου στα πολιτικά πράγματα. Γιος του τελευταίου είναι ο εφοπλιστής Φίλιππος Εμπειρίκος - Κουμουνδούρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσης εγγονός του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου είναι ο εφοπλιστής Επαμεινώνδας Γ. Εμπειρίκος, ενώ ανιψιά του η Αικατερίνη Μυσιρλή, μητέρα του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή.
Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ήταν κάτοχος μεγάλων εκτάσεων στην Αττική καθώς και του γνωστού αρχοντικού Κουμουνδούρου, μπροστά από το οποίο υπάρχει η σημερινή Πλατεία Κουμουνδούρου. Επίσης διατηρούσε μια εξοχική κατοικία στην Τροιζηνία, η οποία το 1928 πουλήθηκε, διατηρείται δε μέχρι σήμερα, καθώς και πύργο στον Πειραιά, από την οποία και πήρε το όνομα η νησίδα Κουμουνδούρου.
 Ο Επαμεινώνδας Εμπειρίκος (1858 - 1924) ήταν Ελληνας εφοπλιστής, τραπεζίτης και πολιτικός. Καταγόταν από την Ανδρο και ήταν γιος του Κωνσταντίνου Εμπειρίκου. Δραστηριοποιήθηκε στη Ρουμανία αναπτύσσοντας τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις της οικογένειας. Ηταν ένας από τους ιδρυτές της Τράπεζας Αθηνών, ενώ ασχολήθηκε ενεργά με τη ναυτιλία. Είχε εκλεγεί βουλευτής Ανδρου και το 1908 διετέλεσε υπουργός Ναυτικών. Επίσης είχε διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ναυτιλιακή Εκθεση. Ηταν παντρεμένος με την Ολγα Κουμουνδούρου, κόρη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και είχε αποκτήσει παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον Αλέξανδρο Εμπειρίκο - Κουμουνδούρο.
Ο Αλέξανδρος Εμπειρίκος - Κουμουνδούρος (1898 - Λονδίνο, 9 Μαΐου 1980) ήταν ποιητής και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν δευτερότοκος γιος του Επαμεινώνδα Εμπειρίκου, γόνου μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας της Ανδρου και της Ολγας Κουμουνδούρου, κόρης του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Ασχολήθηκε από μικρός με την ποίηση, συνδέθηκε φιλικά με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1918. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Διπλωματικό Σώμα, στο οποίο υπηρέτησε για τρία χρόνια πριν παραιτηθεί. Λόγω της έλλειψης αρρένων απογόνων από τους δύο γιους του Κουμουνδούρου, υιοθετήθηκε από τον βουλευτή Σπύρο Κουμουνδούρο, αδερφό της μάνας του και πρόσθεσε το επώνυμο "Κουμουνδούρος" δίπλα στο "Εμπειρίκος". Το 1928 πούλησε το κτήμα Κουμουνδούρου που είχε κληρονομήσει στην Τροιζήνα. Ανέλαβε παράλληλα το κόμμα του θείου του στη Μεσσηνία εκλεγόμενος το 1930 βουλευτής. Στην κυβέρνηση Τσαλδάρη μάλιστα διετέλεσε γενικός διοικητής Ηπείρου. Στη συνέχεια όμως έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου διέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην Βέρνη διορίστηκε σύμβουλος Τύπου στην ελληνική πρεσβεία. Παράλληλα ασχολήθηκε με την λογοτεχνία και την ποίηση εκδίδοντας πολλές κριτικές και ποιητικές συλλογές. Συγκεκριμένα εξέδωσε δύο τόμους για την κρητική λογοτεχνία και την κρητική ζωγραφική κατά την Αναγέννηση, μια κριτική για την μελέτη του Λεκόντ ντε Λιλ που βραβεύθηκε από την Γαλλική Ακαδημία, "Ιωάννης ο Χρυσόστομος" κ.ά. Απεβίωσε στο Λονδίνο το 1980 και κηδεύτηκε στη Γενεύη στις 14 Μαΐου. Ηταν παντρεμένος δύο φορές, σε πρώτο γάμο με μια Γαλλίδα ονόματι Σουζάνα και σε δεύτερο με μια Γιουγκοσλάβα. Από τον πρώτο γάμο απέκτησε τρία παιδιά μεταξύ των οποίων τον Φίλιππο Εμπειρίκο εφοπλιστή και την Μαρία Εμπειρίκου, σύζυγο επίσης Εμπειρίκου. 'Ελευθερία'Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/43164-grace-hotels-ependysi-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου