Όπως γνωρίζετε κατά την περσινή ελαιοκομική περίοδο 2013-2014, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν στο στάδιο της ανθοφορίας, είχαν ως αποτέλεσμα την αισθητά μειωμένη καρπόδεση των ελαιοδένδρων και κατά συνέπεια τη μείωση της παραγωγής.
Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειάς μας το ποσοστό της ακαρπίας αγγίζει το 80%.
Για το σκοπό αυτό άλλωστε ο πρώην υπουργός Αθ. Τσαυτάρης είχε συστήσει μια ομάδα επιστημόνων για να αποτιμήσει το πρόβλημα και να αποφασίσει για το ποσό που αντιστοιχεί στις ζημιές της ελαιοκαλλιέργειας.
Αυτή τη μελέτη μαζί με τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν την περίοδο αυτή και την έγκριση δέσμευσης του αντίστοιχου ποσού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έπρεπε να διαβιβασθούν από τον ΕΛΓΑ στις Βρυξέλες.
Όμως, μέχρι σήμερα το αίτημα αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών λόγω ακαρπίας δεν έχει διατυπωθεί ακόμα προς τις Βρυξέλες, γιατί τα χρήματα χορηγούνται από τον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά δυστυχώς δεν έχουν προβλεφθεί.
Αποτέλεσμα αυτού είναι το πρόγραμμα Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων αναγκών (ΠΣΕΑ), να είναι στην ουσία «παγωμένο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για ζημιές πάνω από 100 εκατ. ευρώ, τελικά το ΥΠΑΑΤ έστειλε αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για αποζημίωση της ακαρπίας των ελαιοδένδρων με 64 εκατ. Ευρώ. Όμως κι αυτά τα «κουτσουρεμένα» κονδύλια το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν τα έχει διασφαλίσει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανησυχίες στους παραγωγούς και εύλογα ερωτηματικά για το ποσό και τον χρόνο αποζημίωσης.
Επειδή το πρόβλημα της ακαρπίας των ελαιοδένδρων στην Περιφέρειά μας είναι αρκετά μεγάλο, όπως έχει τεκμηριωθεί από τη γνωμάτευση της ομάδας επιστημόνων και τα υπάρχοντα στοιχεία.
Επειδή η κομισιόν απαιτεί για να γίνει η πληρωμή του ΠΣΕΑ να μην έχουν περάσει τρία χρόνια από το ζημιογόνο αίτιο. Δηλαδή για την ακαρπία των ελαιοδένδρων του 2013, θα πρέπει να έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί το αργότερο μέχρι το 2016.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου