Pages

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Θετικά βλέπει το Yπ.Α.Α.Τ. την υποχρεωτική συσκευασία ελαιολάδου στα εστιατόρια

Αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε φορείς του κλάδου του ελαιολάδου και του κλάδου της Ho.Re.Ca θα αποτελέσει σύντομα η θεσμοθέτηση ενός μέτρου υποχρεωτικής συσκευασίας του ελαιολάδου στους χώρους μαζικής εστίασης. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος σε απάντηση που έδωσε σε σχετική αναφορά του Βουλευτή Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη με θέμα «Ρυθμίσεις διάθεσης ελαιολάδου στην εστίαση και τη λιανική αγορά». Στην απάντησή του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξήχθησαν για την τροποποίηση του Καν. (ΕΕ) αριθ. 29/2012 της Επιτροπής σχετικά με τα πρότυπα εμπορίας του ελαιολάδου, και ειδικά σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική χρήση μη ξαναγεμιζόμενων συσκευασιών στην εστίαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθεί και το μέτρο της υποχρεωτικής συσκευασίας του ελαιολάδου στους χώρους μαζικής εστίασης σε φιάλες μιας χρήσης με ειδικό σύστημα ανοίγματος, ώστε να μην μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η γνησιότητα των ελαιολάδων που τίθενται στη διάθεση του τελικού καταναλωτή στους χώρους αυτούς. Ωστόσο, η εν λόγω διάταξη δεν συμπεριελήφθη στο τελικό κείμενο της τροποποίησης του εν λόγω κανονισμού καθώς το σύνολο σχεδόν των καταναλωτριών χωρών τάχθηκε κατά αυτού του μέτρου. Εντούτοις, το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη, μέσω εθνικών μέτρων, στην Πορτογαλία, Ισπανία και προσφάτως στην Ιταλία.'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου