Pages

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ακατάλληλες παιδικές χαρές στην Πελοπόννησο

Θυμάστε ίσως το τραγικό περιστατικό στον παιδότοπο του Ελληνικού τον περασμένο Απρίλιο, όπου είχε χάσει τη ζωή του ένας 13χρονος. Τότε το Υπουργείο Εσωτερικών είχε στείλει αυστηρή προειδοποίηση προς τους δήμους «ελέγξτε παιδότοπουςκαι παιδικές χαρές έως τις 30 Ιουνίου». Μισό χρόνο μετά… ανατριχιάζει κανείς στην εικόνα πως μόνο 18 παιδικές χαρές πανελλαδικά (!!!) έχουν πάρει σήμα πιστοποίησης.Σε ακατάλληλες παιδικές χαρές παίζουν τα παιδιά μας με την κατάσταση αυτή να προκαλεί πολλά ερωτήματα για την… απάθεια των δήμων να υλοποιήσουν τα όσα προβλέπονται και από την υπουργική απόφαση που είναι σε ισχύ από το 2009. Η κατάσταση μάλιστα είναι σοκαριστική εάν δει κανείς τον απολογισμό της… συμμόρφωσης. Σε σύνολο 16.000 παιδικών χαρών σε ολόκληρη τη χώρα μόλις 18, έχουν μέχρι στιγμής πιστοποιηθεί, ενώ σε μόλις 1 στις 20 έχουν γίνει έλεγχοι.
Οι ευθύνες
Από την 1η Ιουλίου όλες οι παιδικές χαρές που δεν έχουν πάρει πιστοποίηση καλής και ασφαλούς λειτουργίας, θα έπρεπε να έχουν βάλει λουκέτο, αφού με βάση τις προδιαγραφές – που δεν… πληρούν – κρίνονται επικίνδυνες. Ξαφνικά το θέμα θυμήθηκαν κάποιοι, μια και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, και τώρα, τρέχουν να προλάβουν… Βέβαια υπήρχαν και εκείνοι που στο βωμό της… ευθύνης, προτίμησαν να κλείσουν ορισμένες – σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και αυτές που δεν είχαν πρόβλημα – καθώς όπως αναφέρεται ρητά, οποιοδήποτε ατύχημα μετά την παρέλευση της προθεσμίας, θα τους έφερνε αντιμέτωπους με ποινικές ευθύνες.
Η εγκύκλιος της 30ης Ιουνίου δείχνει βασικές ευθύνες εάν δεν υπάρξει διόρθωση της κατάστασης για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τους αιρετούς και τους προέδρους των Επιτροπών Ελέγχου και Πιστοποίησης στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Άλλωστε τα όσα σημείωσε Γενική Διευθύντρια Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών καταδεικνύουν την σοβαρότητα του θέματος. Η κα Βίκυ Γιαβή τόνισε ότι «εάν υπάρχουν επικίνδυνες παιδικές χαρές, να κλείσουν» προσθέτοντας ότι χωρίς πιστοποίηση όλες σχεδόν οι παιδικές χαρές της χώρας είναι δυνάμει επικίνδυνες.
Η κατάσταση
Γυμνά σίδερα, επικίνδυνες περιφράξεις, σπασμένες κούνιες, δέντρα έτοιμα να πέσουν, ακατάλληλα δάπεδα, τραμπάλες ξεχαρβαλωμένες, αφοδεύσεις και ακαθαρσίες παντού, χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες, αυτά είναι ορισμένα συστατικά της εικόνας που συναντά κανείς σε παιδικές χαρές δήμων της Πελοποννήσου. Στην Καλαμάτα μάλιστα που επισκεφτήκαμε διάφορα σημεία, όλα φαίνεται να κινούνται στη λογική τα… παιδιά παίζουν υπό την ευθύνη των γονιών τους, ενώ ούτε ένα σήμα πιστοποίησης ή αντίθετα… προειδοποίησης δεν υπήρχε. Ανάλογη εικόνα μας μεταφέρεται και από διάφορα σημεία της Περιφέρειας.
Εκείνο που προβληματίζει, πάντως, είναι το ότι η υπουργική απόφαση για τις παιδικές χαρές όπως διευκρινίσαμε υφίσταται από το 2009. Με αυτήν καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές, η διαδικασία αδειοδότησης, η διαδικασία ελέγχου και η όλη υπόθεση της συντήρησης στο πλαίσιο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όμως, οι εκπρόσωποι του α’ βαθμού, ουδέποτε την υλοποίησαν. Οι δήμοι ζητούν και νέα παράταση με το Υπουργείο να σημειώνει πως δεν μπορεί να γίνεται έκπτωση στην ασφάλεια και τώρα όλα είναι στον… αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου