Pages

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Κλίμα ενότητας στη Ν.Δ με φόντο τις εκλογές προσπαθεί να περάσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την έναρξη μιας νέας πολιτικής περιόδου στην οποία, για πρώτη φορά μετά το 2010, δεν θα υπάρχει η τρόικα, ούτε βέβαια ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης και επιτήρησης συνδέει ο Αντώνης Σαμαράς, αν και τα μηνύματα από το Βερολίνο είναι διαφορετικά και προδιαγράφουν ένα νέο μνημόνιο!

«Βλέπει» νέα πορεία μετά το νέο έτος ο Αντώνης Σαμαράς

Ο Πρωθυπουργός σύμφωνα με τους συνομιλητές του εμφανίζεται απόλυτα βέβαιος ότι η χώρα θα εισέλθει σε μια νέα πορεία μετά το νέο έτος, χωρίς την παρουσία της τρόικας και με αυτή την άποψη συμφωνεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το TheTOC.gr προσδιόρισε και τις δυο ημερομηνίες των εκλογών -22α Μαρτίου ή 29η Μαρτίου 2015- και με φόντο αυτές γίνονται όλοι σχεδιασμοί σε Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη
Αυτό το είπε και χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός στην κεντρική εκδήλωση της Ν.Δ. για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Και πλέον, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που αναμένεται, όπως πιστεύουν και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, ότι θα λάβει η κυβέρνησή του στο τέλος της εβδομάδας, θεωρεί ότι θα ξεκινήσει η επόμενη και πιο δύσκολη φάση: αυτή της ανάκαμψης τηςκυβέρνησης και κατ’ επέκτασης, αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο και της Ν.Δ., ώστε να εισέλθει στη μάχη των βουλευτικών εκλογών με άλλους όρους, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Το TheTOC.gr προσδιόρισε και τις δύο ημερομηνίες των εκλογών-22α Μαρτίου ή 29η Μαρτίου 2015- προ ημερών και με φόντο αυτές γίνονται όλοι σχεδιασμοί σε Μέγαρο Μαξίμου καιΧαριλάου Τρικούπη, παρά τα όσα περί του αντιθέτου διαρρέουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να ρίξει στάχτη χθες το βράδυ και να πείσει ότι δεν θα γίνουν εκλογές και άρα θα εκλεγεί Πρόεδρος, τονίζοντας πως θα εκκινήσει σύντομα τη διαδικασία για τηναναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα ολοκληρωθεί στην πρώτη της φάση από την παρούσα Βουλή τον Ιούνιο του 2016.

Κλίμα ενότητας ενόψει των σκληρών μαχών

Παρά το κλίμα ηττοπάθειας και της ενδοκυβερνητικής παράλυσης, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να περάσει ένα άλλο κλίμα. Και γι’ αυτό χθες εξύμνησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ όχι μόνο μίλησε θερμά για τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον χαιρέτησε με θέρμη, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός τον χαιρέτησε… Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να περάσει ένα μήνυμα ενότητας και επανασυσπείρωσης της κομματικής και κοινωνικής βάσης, καθώς οι πολιτικές μάχες που έρχονται θα είναι σκληρές.
Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται για μετωπική σύγκρουση, αλλά για να πετύχει το στόχο του θέλει τη συστράτευση ευρύτερων δυνάμεων από το χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου. Καιείναι άγνωστο εάν θα του βγει το σχέδιο και κυρίως εάν θα πειστούν όλοι από το εφεύρημά του περί της Νέας Ελλάδαςπου παρουσίασε χθες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Ο κεντρικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά, όπως λέει σε συνομιλητές του, είναι να παρουσιάσει στους Ελληνες «μια Ελλάδα η οποία στέκεται ξανά όρθια με τις δικές της δυνάμεις» και στο πλαίσιο αυτό να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 180 βουλευτών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι που ταυτοχρόνως θα ισοδυναμεί με «ψήφο εμπιστοσύνης» για την εξάντληση της τετραετίας, αν και προηγουμένως θα έχει λάβει ήδη, όπως ελπίζει, μια ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και άλλη μια, διότι ως τέτοια λογίζεται και η ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ρίξει στάχτη χθες το βράδυ και να πείσει ότι δεν θα γίνουν εκλογές και άρα θα εκλεγεί Πρόεδρος, τονίζοντας πως θα εκκινήσει σύντομα τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Για να διαμορφωθούν όμως καλύτεροι όροι για τον ίδιο και τη Ν.Δ. στη μάχη που έρχεται, πρέπει να μην υπάρξουν νέα μέτρα μέσα από ένα νέο πρόγραμμα. Οεπικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΜάριο Ντράγκι, προσγείωσε απότομα προ ημερών την Αθήνα… Ομως ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα δεχθεί νέο πρόγραμμα... Πόσο πιστευτό μπορεί να γίνει αυτό, είναι ένα ζήτημα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ίδιου η Ελλάδα πιθανότατα να αρνηθεί και τις ενισχύσεις από το ΔΝΤ μετά το τέλος του 2014. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ έχει προγραμματίσει να εκταμιεύσει στην Ελλάδα 16 δισ. ευρώ μεταξύ 2014 και 2016. Ωστόσο, η ευρωζώνη μάλλον δεν φέρεται διατεθειμένη να καταβάλει η ίδια τα κεφάλαια του ΔΝΤ.

Το «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους

Αρα η ελληνική επιδίωξη για την απεμπλοκή από την τρόικα θα πραγματοποιηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη θα παράσχει «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» για το ελληνικό χρέος. Αυτό το «πιστοποιητικό» θα αποτελέσει κάποιου είδους εγγύηση για την αυτόνομη έξοδο του ελληνικού κράτους στις αγορές.
Μια δήλωση της ΕΚΤ και των εκπροσώπων του Μόνιμου Μηχανισμού συνοδευόμενη από την έναρξη της διαπραγμάτευσης για μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους (με τη μορφή επιμήκυνσης της αποπληρωμής του) μπορεί να προσφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Αυτό το συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θετικό σήμα…
Επίσης, ο Πρωθυπουργός, την επόμενη περίοδο, θέλοντας να αλλάξει και την ατζέντα, θα εκκινήσει και τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα μικρό «φρεσκάρισμα» του κυβερνητικού σχήματος, με αφορμή και την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, νέου επιτρόπου στην Ε.Ε., στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Ηδη ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα δυσαρέσκειας στους υπουργούς του που συγκρούονται, δημιουργώντας πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου