Pages

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΟΔΙΚΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και η ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει την προσφορά, κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο, με τις τιμές στο διεθνές εμπόριο να υπερβαίνουν τα 4 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο τέλος του περασμένου μήνα.
Όπως άλλωστε δείχνει και η τελευταία καταγραφή του σχετικού δείκτη για τον Οκτώβριο, η μέση τιμή εκ του δεξαμενοπλοίου για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παρέμεινε στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών ($ 4,03/kg).Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΔΣΕ μετά την διατήρηση στα € 2,51 / kg τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν σε € 2,66 / kg στο τέλος του Οκτωβρίου, τιμή η οποία αντιπροσωπεύει 13% αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012/13.
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, έχουν ως εξής:
Ισπανία: Από τον Ιούνιο του 2014, οι τιμές παραγωγού έχουν αρχίσει να αυξάνονται συνεχώς. Τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει στα  € 2,74 / kg, αλλά η αγορά φαίνεται να επιδίωξε μια ισορροπία και οι τιμές μειώθηκαν σε € 2,66 / kg στα τέλη του Οκτωβρίου (την εβδομάδα 20-26.10.2014). Ακόμα κι έτσι, αυτό το επίπεδο είναι 13% υψηλότερο από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα και 36% υψηλότερο από τη χαμηλή καταγραφή του Μαΐου του 2014 (€ 1,96 / kg). Κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου, οι τιμές κορυφώθηκαν στις αρχές του Μαρτίου 2013 (όταν χτύπησαν τα € 3,02 / kg.
Ιταλία: Κατά τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε μια πολύ σαφή ανοδική τάση. Κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου που έσπασε το φράγμα των τεσσάρων ευρώ και από την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ήταν σε ένα υψηλό των € 4,13 / kg. Μετά από ελαφρά κάμψη, οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου για να φτάσουν € 4.08 / kg μέχρι το τέλος του μήνα, που ισοδυναμεί με αύξηση 34% σε σχέση με ένα ένα χρόνο νωρίτερα και 54,5% σε σύγκριση με το χαμηλό που καταγράφηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2013 (€ 2,64 / kg).

Τυνησία: Στο τέλος του Οκτωβρίου του 2013, οι παραγωγοί πληρώθηκαν € 2,53 / κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Οι τιμές στη συνέχεια άρχισε να κινούνται καθοδικά μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2013, όταν σταθεροποιήθηκαν μετά από κάποιες διακυμάνσεις. Στα τέλη του Οκτώβρη του 2014 έφτασαν σε € 2,89 / kg και έχουν παραμείνει σε αυτό το επίπεδο κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τιμή η οποία είναι 24% υψηλότερη από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου