Pages

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Πράσινο φως από το ΣτΕ στην τακτοποίηση αυθαιρέτων

«Ζωντανή» παραμένει η διαδικασία τακτοποίησης χιλιάδων αυθαίρετων κατασκευών σε όλη τη χώρα, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας -σύμφωνα με πληροφορίες- έκρινε (κατά πλειοψηφία) ότι ο σχετικός νόμος 4178/13 δεν παραβιάζει το Σύνταγμα στις βασικές του ρυθμίσεις.
Περίπου 750.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί για τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών
Αντίθετα -κατά τις ίδιες πληροφορίες- κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη που επέτρεπε την τακτοποίηση ακόμα και όσων κτισμάτων είχαν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με δικαστικές αποφάσεις.
Ετσι, στην πράξη «διασώζεται» και θα μπορέσει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί χωρίς συνταγματικά προβλήματα και αναταράξεις, η τακτοποίηση των περισσότερων αυθαίρετων κατασκευών, που είχαν ανεγερθεί πριν από τις 28-7-2011, δηλαδή πριν από την κομβική ημερομηνία που έθεσε ο ν. 4178/13, βάζοντας έναν φραγμό στην προσπάθεια ανέγερσης ή νομιμοποίησης οποιουδήποτε άλλου νεότερου κτίσματος.
Ηδη στη διάρκεια ισχύος του ν. 4014/11 και του νέου νομοθετικού πλαισίου (ν. 4178/13) έχουν υποβληθεί περίπου 750.000 δηλώσεις για τακτοποίηση, ενώ είχαν καταβληθεί πρόστιμα πάνω από 2,3 δισ. ευρώ τα οποία το κράτος αναμένεται να αξιοποιήσει για το «πράσινο ταμείο» και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Κατά πλειοψηφία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια ΣτΕ σε «κεκλεισμένων των θυρών» διάσκεψη έκρινε ότι οι νέες ρυθμίσεις του ν. 4178/13 που επιτρέπουν την τακτοποίηση για 30 χρόνια, δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν το περιβάλλον και τη χωροταξία, την ισότητα και το κράτος δικαίου, απορρίπτοντας κατά πλειοψηφία τις σχετικές προσφυγές.
«Πράσινο φως» για συνέχιση της «τακτοποίησης» είχε ανάψει προσωρινά η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ το καλοκαίρι, αρνούμενη να «παγώσει» το μέτρο κι επισημαίνοντας ότι οι νέες διατάξεις διαφέρουν από εκείνες του ν. 4014/11 που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές.
Ωστόσο, η Ολομέλεια ΣτΕ βγάζει «κόκκινη κάρτα» στην προσπάθεια τακτοποίησης των κτισμάτων που κρίθηκαν αυθαίρετα με δικαστικές αποφάσεις, γιατί έτσι επιχειρείται να θιγεί το δεδικασμένο, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου