Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκαν σήμερα εκπαιδευτικοί και μαθητές από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Λιθουανία, συνοδευόμενοι από καθηγητές και μαθητές από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας, οι οποίοι μετέχουν στο πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης «Comenius» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα «Youngsters European Society – Κοινωνία Ευρωπαίων εφήβων, μαθητών».
Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των σχολικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της Ε.Ε., καθώς και η εκμάθηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών τους ως ενεργών Ευρωπαίων πολιτών.
Κατόπιν επιθυμίας που εξέφρασαν, οι μετέχοντες στη συγκεκριμένη δράση του προγράμματος Comenius συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα, ο οποίος αφού τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε για την επίσκεψή τους στην πόλη μας, αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και στη σημασία της διατήρησης των ηθών και των εθίμων μας μέσα στο μεγάλο αυτό «πλανητικό» χωριό. Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και αλληλοκατανόησης, χωρίς όμως ομογενοποίηση, αλλά με διατήρηση των χαρακτηριστικών κάθε λαού.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021
Ο Δήμαρχος μίλησε στους επισκέπτες για την Καλαμάτα, την ιστορία της, την πορεία της στο χρόνο και τη ζωντάνια που τη χαρακτηρίζει, καθώς και για το γεγονός ότι η νεολαία είναι αυτή που κυριαρχεί στην πόλη του σήμερα.
Τόνισε ότι, κατά το 19ο αιώνα, η πόλη αποτέλεσε κέντρο εμπορίου, ναυτιλίας, βιομηχανίας, ενώ σήμερα είναι μια πόλη υπηρεσιών με σαφή τουριστικό χαρακτήρα, με το δικό της διεθνές αεροδρόμιο που συνδέεται με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να μεταφέρουν στις πόλεις τους τις εντυπώσεις τους και να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Καλαμάτας, προκειμένου να επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.
ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΡΟΝΕΣ ΛΟΓΟΙ
Εκπαιδευτικός από την πόλη Χάσκοβο της Βουλγαρίας ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την θερμή υποδοχή του και του προσέφερε χαρακτικό με το έμβλημα της πόλης της, το όποιο απεικονίζει την Παναγία. Μετέφερε επίσης τους θερμούς χαιρετισμούς του Δημάρχου της πόλης Χάσκοβο, καθώς και την επιθυμία του για επικοινωνία, με απώτερο σκοπό τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων.
Ο Δήμαρχος την ευχαρίστησε για το δώρο της και επεσήμανε την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού λαού, η οποία καταρχάς βασιζόμενη στην Ορθοδοξία, και έχοντας περάσει από ιστορικά δύσκολες αλλά και καλές στιγμές, είναι σήμερα αδελφική. Επίσης, ανέφερε ότι στην Καλαμάτα υπάρχει σημαντική βουλγαρική κοινότητα, με έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, την οποία ο Δήμος στηρίζει, ενώ προτίθεται να της παραχωρήσει αίθουσα για τη διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας.
Εκπαιδευτικός από την Ανδριανούπολη της Τουρκίας, που σήμερα ονομάζεται Εντίρνε, προσέφερε δώρα λαϊκής τέχνης στο Δήμαρχο και γλυκό αμυγδαλόπαστα, που αποτελεί τοπική σπεσιαλιτέ.
Ο Δήμαρχος απηύθυνε ευχαριστίες, τονίζοντας πως – πέραν της πολιτικής - ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός ζουν ο ένας δίπλα στον άλλον εδώ και αιώνες και χρησιμοποιούν ο ένας λέξεις από τη γλώσσα του άλλου, ευχήθηκε δε να υπάρχει συνεργασία και αλληλοκατανόηση. Έκανε, επίσης, αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ανδριανούπολη, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε πρωτεύουσα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ διαθέτει και το μεγαλύτερο τζαμί.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε εκπαιδευτικός από τη Λιθουανία, αναφέροντας πως στη χώρα της είναι οι Έλληνες γνωστοί για τη φιλοξενία τους και για την …ανοργανωσιά τους. Στη συνέχεια, αστειευόμενη, εξέφρασε την «απογοήτευσή» της για το γεγονός ότι με την επίσκεψή της καταρρίφθηκε το στερεότυπο περί έλλειψης οργάνωσης των Ελλήνων. Επίσης, με χιουμοριστικό τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν την Καλαμάτα στη διεκδίκηση του τίτλου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου