Pages

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μοναδικά μικρά ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο

Θα ήταν υπερβολή να ισχυριστώ ότι η Jacoline Vinke, η συγγραφέας τριών βιβλίων και δημιουργός της επιτυχημένης ιστοσελίδας smallhotelsingreece.com, μπορεί και να γνωρίζει την Ελλάδα καλύτερα από μένα κι εσένα. Όμως, σκέψου ότι εδώ και δεκαπέντε χρόνια γυρίζει όλη τη χώρα και καταγράφει τα πιο όμορφα μικρά ξενοδοχεία, σημειώνοντας ποιο σερβίρει καλό πρωινό, ποιο είναι το πιο ταιριαστό για τον χειμώνα, ποιο προσφέρει τις πιο πολλές δυνατότητες για τρέκινγκ, μαθήματα μαγειρικής ή ιππασία… Ή σε ποιο μαγειρεύει κάθε Χριστούγεννα μια χωριανή με τέτοια τέχνη, που θα τη ζήλευαν και φτασμένοι σεφ! «Πλέον πολλά μικρά ξενοδοχεία προσφέρουν όχι μόνο ένα εξαιρετικό πρωινό, μια πανδαισία τοπικών προϊόντων και γεύσεων, αλλά καλλιεργούν τους δικούς τους λαχανόκηπους και σερβίρουν καλό και νόστιμο, φρέσκο, ελληνικό φαγητό. Η Ελλάδα οδεύει προς το να γίνει ένας ισχυρός γαστρονομικός προορισμός!».
Magnify Image
Το 1998 που γύρισε με την οικογένειά της από το Παρίσι, όπου εργαζόταν ως Οικονομολόγος Περιβάλλοντος, όπως μου εξηγεί «τα πιο πολλά μικρά ελληνικά ξενοδοχεία που επισκέπτονταν τα Σαββατοκύριακα ήταν απλά καταλύματα, ένα δωμάτιο με άνετα κρεβάτια, ντους και κάτι για πρωινό. Αλλά μέσα σε ελάχιστο χρόνο όλα άλλαξαν και σύντομα εμφανίστηκαν οι πρώτοι ανακαινισμένοι πύργοι, αναστηλωμένα ιστορικά κτίρια, πετρόχτιστα αναπαλαιωμένα σπίτια, όπως και μερικά νεόχτιστα, με πανέμορφους κήπους και ευρύχωρα, ευχάριστα δωμάτια! Μοντέρνα ή παραδοσιακά, απλά ή πολυτελή, ξεφύτρωναν παντού, προσφέροντας περισσότερη άνεση, καλύτερα λουτρά και… θέρμανση, καθώς και νοστιμότερο πρωινό, με πίτες και σπιτικές μαρμελάδες, χωρίς όμως ακόμα να τολμούν να προσφέρουν ιδιαίτερο φαγητό στα εστιατόριά τους…». Mηλιά. Φωτο: Julia Klimi «Eκτός ορισμένων εξαιρέσεων», θυμάται, «όπως η Μηλιά, στα Χανιά. Το πρώτο εντελώς οικολογικό μικρό ξενοδοχείο που πρόσφερε “slow food” φαγητό, τότε που ακόμα κανείς δεν γνώριζε καν το διεθνές διατροφικό κίνημα Slow Food − κρέατα ελευθέρας βοσκής, άγρια μανιτάρια, εποχικά φρούτα και λαχανικά, γάλα από τα τριγύρω αγριοκάτσικα, τσάι του βουνού. Τα πάντα εκεί ήταν οργανικά και φρέσκα εκτός από τον καφέ και το βούτυρο, που δεν μπορούσαν ακόμα να φέρουν τη γεύση τους στο σημείο που ιδανικά θα ήθελαν εκείνοι.
Τα δοκίμασα όλα −κάπως διστακτικά ακόμα τότε, πρέπει να παραδεχτώ− και ήταν όλα τόσο νόστιμα!». www.smallhotelsingreece.com/hotels/crete/miliaΕνώ τώρα; «Πλέον πολλά μικρά ξενοδοχεία προσφέρουν όχι μόνο ένα εξαιρετικό πρωινό, μια πανδαισία τοπικών προϊόντων και γεύσεων, αλλά καλλιεργούν τους δικούς τους λαχανόκηπους και σερβίρουν καλό και νόστιμο, φρέσκο, ελληνικό φαγητό. Η Ελλάδα οδεύει προς το να γίνει ένας ισχυρός γαστρονομικός προορισμός!». Από τις δικές της, προσωπικές σημειώσεις γεννήθηκαν το 2002 τα βιβλία «Μοναδικά μικρά ξενοδοχεία στην Ελλάδα» και «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» με 222 μικρά ξενοδοχεία της χώρας μας! Και τα δύο είναι μεταφρασμένα στα αγγλικά με υπέροχες φωτογραφίες και πληροφορίες που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδευτή και, βέβαια, αποτελούν ένα ενδιαφέρον δώρο για τους αγγλόφωνους φίλους. Από όλα αυτά τα ξενοδοχεία, για τα οποία γνωρίζει τα πάντα, ανανεώνοντας τις πληροφορίες της με ετήσιες επισκέψεις, της ζητήσαμε να μας προτείνει μερικά για τις γιορτές που, όμως, εκτός από ευχάριστη διαμονή, να σερβίρουν και εξαιρετικό φαγητό, για όποιους θέλουν φέτος να γευτούν τις τοπικές συνταγές της Ελλάδας στο γιορτινό τους πιάτο!
Ταξιδεύοντας στη Μάνη, ούσα ακόμα στο στάδιο της έρευνας για τα τελευταία μου βιβλία, γεύτηκα ένα από τα καλύτερα πρωινά σε ένα μικρό, στυλάτο ξενοδοχείο που λειτουργεί σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα στο ιστορικό χωριό Κοίτα, το Citta dei Nicliani, με μόλις οκτώ δωμάτια και υπέροχες βεράντες με θέα τη θάλασσα.Οι Αθηναίοι ιδιοκτήτες του εγκατέλειψαν την πόλη και τώρα απολαμβάνουν τους περιπάτους τους στη φύση μαζεύοντας κάππαρη, σπαράγγια, θαλασσινό αλάτι, μάραθο και μυρωδικά, φτιάχνοντας τις δικές τους ελιές και μαρμελάδες (με ιδιαίτερα επιτυχημένες αυτές με ντομάτα και κολοκύθα). Το σπιτικό ριζότο με μανιτάρια που δοκίμασα για βραδινό ήταν εξαιρετικό, αλλά το πρωινό την επομένη ήταν απίστευτο: ομελέτα με μυρωδικά και σπαράγγια, καπνιστό χοιρινό μαγειρεμένο σε κρασί, τηγανητό φασκομηλο, γιαούρτι με ντόπια γλυκά του κουταλιού, φρέσκο τυρί με μέλι και τοπικά γλυκάκια. www.smallhotelsingreece.com/hotels/peloponnese-and-kythira/citta-dei-nicliani Magnify Image Citta dei Nicliani Magnify Image Citta dei Nicliani Magnify Image Citta dei Nicliani
Magnify Image
Magnify Image
Magnify Image
Μια επίσης υπέροχη γαστρονομική εμπειρία που είχα ενώ ταξίδευα στην Πελοπόννησο ήταν στοEumelia, ένα οικολογικό, απίστευτα άνετο εξοχικό ξενοδοχείο, με πέντε μόνο μικρά πανέμορφα σπιτάκια καταμεσής σε έναν ελαιώνα στη Λακωνία, με εκατοντάδες οπωροφόρα δένδρα, αμπελώνες, παραγωγικά ζώα, λαχανόκηπους και καλλιέργειες μυρωδικών τριγύρω τους. Φρέσκο ψωμί από τον κοντινό φούρνο για πρωινό, όπως και αυγουλάκια από τις χαρούμενες κοτούλες του αγροκτήματος, μαρμελάδες από τα δικά τους φρούτα, βιολογικό γάλα, μέλι, γιαούρτι, σαλάμι και τυριά της περιοχής. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στους κήπους του αγροκτήματος και να διαλέξουν τι θέλουν να γευτούν, αλλά τις μέρες των γιορτών τη φροντίδα των γευμάτων (που μαγειρεύονται εξ ολοκλήρου με φρέσκα βιολογικά και ντόπια προϊόντα και σερβίρονται στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι για όλους τους επισκέπτες) αναλαμβάνει σεφ που παραδίδει και μαθήματα μαγειρικής σε όσους το επιθυμούν.
Magnify Image
Για μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία αξίζει να επισκεφθείτε το ξενοδοχείο Kinsterna Hotel στους λόφους δίπλα στη Μονεμβασιά.
Το κτίριο του 13ου αιώνα, αναπαλαιωμένο στην εντέλεια, έχει μετατραπεί σε ένα πολυτελές spa με πανέμορφα δωμάτια, εξαιρετικό φαγητό και χαλαρή ατμόσφαιρα. Είναι ένα από τα πιο απίθανα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Έχει τον δικό του ελαιώνα, λαχανόκηπο, αμπέλια και οπωροφόρα δένδρα που προσφέρουν απλόχερα τα αγαθά τους για τα γεύματα του Kinsterna. Λειτουργούν δύο εστιατόρια, ένα all-day και το πιο σικάτο και γκουρμέ Kinsterna restaurant, που σερβίρει ό,τι πιο φρέσκο και εκλεκτό διαθέτει η περιοχή καθώς και το δικό τους ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου