Pages

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

NEO ΚΔΑΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Με δεύτερο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) ενισχύθηκε η διαδικασία διαχείρισης απορριμμάτων, που ο Δήμος Καλαμάτας διενεργεί στη Μαραθόλακκα υπό την επιστημονική επίβλεψη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με τη διαδικασία αυτή, ο Δήμος ανακτά από τα σύμμεικτα απορρίμματα μεγάλη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ διαχωρίζει και το οργανικό κλάσμα των σκουπιδιών, οδηγώντας το σε κομποστοποίηση. Τα δύο ΚΔΑΥ έχουν τοποθετηθεί και εργάζονται εν σειρά, ενώ με την εγκατάσταση του δευτέρου ΚΔΑΥ αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας. Η διαδικασία αυτή, σε συνδυασμό με την πρωτογενή ανακύκλωση και τη συνοικιακή κομποστοποίηση εντός της πόλης, έχει ως αποτέλεσμα να πρωτοστατεί στην Ελλάδα ο Δήμος Καλαμάτας όσον αφορά στην ανακύκλωση, να έχει κληθεί για να παρουσιάσει τα θετικά δείγματα της δουλειάς του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και να τον επισκέπτονται εκπρόσωποι Δήμων από την Πελοπόννησο και πέραν αυτής, προκειμένου να δουν από κοντά τη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων.

OI ITΑΛΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ..

Πολλοί από τους τουρίστες που την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2015, αποβιβάσθηκαν από το κρουαζιερόπλοιο Costa Νeoromantica ήταν Ιταλοί. Μια παρέα εξ αυτών έκανε το λεγόμενο “check in” στο Facebook, στην τοποθεσία «Δήμος Καλαμάτας», συνοδεία φωτογραφιών, με αποτέλεσμα να μας έλθει ειδοποίηση στη σελίδα του δήμου Καλαμάτα

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΑΚ

Εργασίες για την καλύτερη παροχέτευση των ομβρίων υδάτων από τη συμβολή των οδών Ηροδότου και Κανάρη, εκτελεί η ΔΕΥΑΚ. Κατασκευάζεται αγωγός, με τον οποίο τα νερά της βροχής θα οδηγούνται στον αγωγό ομβρίων της Φαρών. Θα ακολουθήσει ανάλογη παρέμβαση στη στροφή της Ναυαρίνου (με κατεύθυνση προς Μάνη) πριν το Filoxenia, όπου θα κατασκευασθεί αγωγός που θα οδηγεί τα όμβρια στη θάλασσα. Οι εργασίες αυτές εκτελούνται στο πλαίσιο έργου, με μελέτη προϋπολογισμού 190.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΚ. Η εκτέλεσή του ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και η σύμβαση έχει διάρκεια ένα έτος, ενώ μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 50% του έργου. Έχουν ήδη διενεργηθεί παρεμβάσεις στα Σπιτάκια Λαιΐκων, στο Φραγκοπήγαδο, στις Εργατικές Κατοικίες βορείως της Αγίας Τριάδος, ενώ θα ακολουθήσουν και στην οδό Αθηνών.

Περιφερειακό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας νοτιοδυτικής Ελλάδος στη Καλαμάτα

Με εκπροσώπους των ναυταθλητικών σωματείων Ναυτικός Όμιλος Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» και Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αίολος» συναντήθηκε ο Δήμαρχος το βράδυ της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου 2015, στο Δημαρχείο. Αντικείμενο της συζητήσεως υπήρξε η διοργάνωση στην Καλαμάτα του περιφερειακού πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας νοτιοδυτικής Ελλάδος για αθλητές 6 έως 17 ετών, με σκάφη Optimist και Laser 4.7, την οποία έχουν αναλάβει τα προαναφερθέντα σωματεία, ενώ οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Θα μετάσχουν αθλητές από την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου. Οι διακρίσεις οδηγούν σε πρόκριση σε επόμενες αγωνιστικές διαδικασίες, από τις οποίες θα προκύψει η εθνική ομάδα. Οι αγώνες θα διεξαχθούν μεταξύ 20 και 25 Μαρτίου 2015, ενώ θα έλθουν στην Καλαμάτα περί τους 120 αθλητές και 80 συνοδοί. Ο Δήμος Καλαμάτας θα υποστηρίξει την τέλεση αυτών των αγώνων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα διευκόλυνσης και υποστήριξης των ναυταθλητικών σωματείων.

ΣΠΕΙΡΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΕΙΧΕ ΡΗΜΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Ληστείες και στη Μεσσηνία είχαν διαπράξει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης η οποία εξαρθρώθηκε στα Εξαμίλια Κορινθίας από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών.
Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πάτρας προχώρησε σε εξάρθρωση δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες ενέχονται συνολικά σε 16 ληστείες, 9 κλοπές, βιασμό, μια απόπειρα βιασμού και διακίνηση όπλων, σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
 
Συλλήψεις
Σε ό,τι αφορά την εγκληματική οργάνωση που εμπλέκεται και σε ληστείες στη Μεσσηνία, συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης, στα Εξαμίλια Κορίνθου, 3 Αλβανοί, ηλικίας 42, 39 και 33 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε – κακουργηματικού χαρακτήρα –δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, διακίνηση όπλων, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία.
Με τις ίδιες κατηγορίες βαρύνονται ακόμη 3 Αλβανοί ηλικίας 39, 33 και 32 ετών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν εξακριβωθεί, και τουλάχιστον 2 ακόμη συνεργοί τους, οι οποίοι αναζητούνται.
Σε έρευνες στα σπίτια τους, οι αστυνομικοί βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:
-3 πιστόλια, από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα με φυσίγγια στους γεμιστήρες
-174 φυσίγγια πιστολιών και πολεμικών τυφεκίων
-6 κινητά τηλέφωνα και πληθώρα καρτών κινητών τηλεφώνων (sim).
 
Τρόπος δράσης
Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν τελέσει από κοινού, με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, από τις 26/5/2013 μέχρι και 8/11/2013, 11 ληστείες και 5 κλοπές, σε περιοχές της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Θεσσαλίας, καθώς και διακίνηση όπλων.
Οι δράστες επέλεγαν κυρίως απομακρυσμένες περιοχές από τα αστικά κέντρα και αφού εντόπιζαν εξοχικές κατοικίες ή κατοικίες που διέμεναν ηλικιωμένα άτομα, τις προσέγγιζαν, κυρίως νυχτερινές ώρες, ώστε να είναι αθέατοι από κατοίκους της περιοχής και, παραβιάζοντας πόρτες ή παράθυρα, εισέρχονταν στο εσωτερικό κατά τη στιγμή που βρίσκονταν μέσα οι ένοικο 

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Απογοητευτική είναι η εικόνα των χειμερινών εκπτώσεων για τις εμπορικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), καθώς σε ετήσια βάση απώλεσαν τζίρο εκτιμώμενου ύψους 930 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η μεσοσταθμική μείωση της αγοραστικής κίνησης το 2015 σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2014 κυμαίνεται στα επίπεδα του -17,3%, ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο θα διαμορφωθεί το 2015 περίπου στα 4,44 δισ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 930 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2014. Σημειώνεται πως την εκπτωτική περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουάριου 2014 ο τζίρος σε απόλυτα νούμερα ήταν 5,37 δισ. ευρώ και είχε σε ετήσια βάση σημειώσει μείωση 2,37% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. «Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους, καθώς και με στοιχεία από μικρομεσαίες και μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα, δεν επιτρέπουν να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις για την πραγματικά επικρατούσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς», αναφέρει η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Υπερψηφίστηκε με 542 «Ναι» η παράταση του ελληνικού προγράμματος από την Bundestag

Σόιμπλε: «Ψηφίστε για να δώσουμε χρόνο, όχι λεφτά»
«Μας είναι απίστευτα δύσκολο – Έχει κλονιστεί πολύ η εμπιστοσύνη μας» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ – «Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί»
Την άποψη ότι η απόφαση της Γερμανικής Βουλής για την επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup με την οποία δίδεται παράταση τεσσάρων μηνών στο χρηματοοικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, δεν θα είναι καθόλου εύκολη παρά τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη Γερμανική Βουλή.
«Ψηφίστε, όχι για να δώσουμε περισσότερα λεφτά, αλλά περισσότερο χρόνο» ήταν το μήνυμα του Γερμανού υπουργού προς τους συναδέλφους του, θέλοντας να δώσει το στίγμα της σημερινής ψηφοφορίας που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής. «Μας είναι απίστευτα δύσκολο. Δεν πρόκειται για νέα δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για παράταση της ήδη υπάρχουσας, συμφωνηθείσας οικονομικής βοήθειας. Έχει κλονιστεί πολύ η η εμπιστοσύνη μας» είπε χαρακτηριστικά και ανέδειξε ως βασικό στοιχείο ότι οι όροι δεν έχουν αλλάξει. Σχετικά με το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι στην Ελλάδα «αλλά οι Γερμανοί έχουμε αποδείξει πως είμαστε αλληλέγγυοι και πιστοί στο όραμα της ενιαίας Ευρώπης». «Η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη. Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι πρέπει τα κράτη-μέλη να εκβιάζονται» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι ενώ τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πάντα σεβαστά «η Ελλάδα ούσα μέσα στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο κατάλληλος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί». Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας ότι πήραν σημαντικές αποφάσεις για την επιβολή δομικών μεταρρυθμίσεων και σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους του προγράμματος διάσωσης χωρίς προηγούμενη συμφωνία με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών. «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τους θεσμούς, να ξεπληρώσει όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα, να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα». «Η αλληλεγγύη συνδέεται με τη σταθερότητα» είπε. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γερμανική Βουλή είναι το γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε, όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διεκόπη από παρεμβάσεις βουλευτών τόνισε ότι «δεν έχει διάθεση» για τέτοια και ότι το ζήτημα «είναι πολύ σοβαρό». Σημειώνεται ότι στη συζήτηση παραβρίσκεται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας υπό την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. CDU/CSU – Μη αποδεκτό να υπογράφεις συμφωνία στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα να παριστάνεις ότι κάτι εντελώς διαφορετικό συνέβη Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) μίλησε ο Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος αναφερόμενος στα προβλήματα της Ελλάδας είπε ότι προκλήθηκαν πολλά χρόνια πριν και ότι η τρόικα ήταν γενναιόδωρη στη βοήθεια που προσέφερε. Ο Μπρίνκχαους είπε επίσης ότι πέντε χώρες έλαβαν χρηματοδοτική βοήθεια κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης και οι τέσσερις αποτέλεσαν «success story». 

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΧΑΙΡΕΙ ΑΚΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ...

Συστηματικά συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισης-αντικατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αυτές τις ημέρες λαμβάνει χώρα ένα ακόμη μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 500.000 € ολοκληρώνοντας σχεδόν τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Και με αυτό το έργο διασφαλίζεται σε ηλεκτρομηχανολογικό επίπεδο υποδομών η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία για την επόμενη 20ετία στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας. Στόχος της Διοίκησης για το επόμενο διάστημα είναι να συνεχίσει με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια υλοποίησης και άλλων προτάσεων-έργων.

Θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό το 2015

Αύξηση των αεροπορικών κρατήσεων για τη χώρα μας, το 2015, κατά ένα εκατομμύριο σε σχέση με το 2014, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Οι εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού τουρισμού αυτό το έτος είναι θετικές, με στόχο τα 25 εκατ. διεθνών αφίξεων, (εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας) και τα, άνω των 14 δισ. ευρώ, άμεσα έσοδα. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και την αποδοχή από το Eurogroup των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, λήγει μία τρίμηνη περίοδος αβεβαιότητας και δίνεται η δυνατότητα να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015, τονίζει ο ΣΕΤΕ. Προς την κατεύθυνση αυτήν, ο ΣΕΤΕ συνεργάζεται στενά με το αρμόδιο υπουργείο για τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού είναι, σε πρώτη φάση, η διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, το οποίο δεν θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ..ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Μία σειρά από σοβαρά ερωτήματα αναδεικνύονται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Η αρχή έγινε με την αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου Δ. Μανιάτη να προχωρήσει στο κόψιμο της επιχορήγησης της ΕΤΑΠ (!!!) λόγω... καρναβαλιού.Πιο συγκεκριμένα με μια κίνηση που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο ο κ. Μανιάτης επειδή η ΕΤΑΠ συμφώνησε στο να δοθεί ποσό της τάξης των 600 ευρώ για το Καρναβάλι της Καλαμάτας αντέδρασε και όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Παύλος Κρανιώτης στο κεντρικό δελτίο της τηλεόρασης BEST μάλλον του κακοφάνηκε. Αποτέλεσμα είναι να αφήσει στον... αέρα την ΕΤΑΠ και παρά το γεγονός ότι το Σώμα έχει ψηφίσει το αντίθετο και να μην προχωρήσει στην επιχορήγηση των 5.000 ευρώ που προοριζόταν για κάλυψη μισθοδοσίας υπαλλήλων της ΕΤΑΠ που προσφέρουν την εργασία τους στο Επιμελητήριο!
Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από τον κ. Κρανιώτη ακόμα δεν έχουν δοθεί στην ΕΤΑΠ και παρά το ότι έχουν υπάρξει σχετικές αποφάσεις τα 180.000 ευρώ για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών του ψηφισμένου και εγκεκριμένου προϋπολογισμού της. Επίσης έγινε αναφορά και για αρχηγική και εμπαθής στάση του κ. Μανιάτη καθώς η Διοικούσα Επιτροπή έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση σε αντίθεση με τα όσα το Σώμα έχει αποφασίσει.
Μάλιστα επί του ζητήματος ήδη έχει συγκληθεί έκτακτο Δ.Σ. της ΕΤΑΠ ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν απλήρωτοι, μετά από αυτή την αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου του Επιμελητηρίου.
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ... ΠΑΡΑΘΥΡΟ
Και σαν να μην έφτανε αυτό, σαν... κεραυνός έσκασε η είδηση ότι στο Επιμελητήριο μονιμοποιούνται 10 άτομα! Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολλά ερωτηματικά το οποίο μετά από εισήγηση του Α' Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Νίκου Μπελογιάννη θα τεθεί ως θέμα συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να διαλευκανθεί το τι ακριβώς συνέβη. Τονίζεται ότι αρνητικά στην εισήγηση τάχθηκαν οι κύριοι Μανιάτης, Μαρκόπουλος και Μπομπόνης.
Πρόκειται για την μονιμοποίηση 10 εργαζομένων επί εποχής Καραμπάτου, οι οποίοι όταν άλλαξε η διοίκηση του Επιμελητηρίου έκαναν προσφυγή και δικαιώθηκαν σε α' και β' βαθμό με αποτέλεσμα ξαφνικά να υπάρξει η ενημέρωση από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την πρόσληψή τους! Άξιο βέβαια αναφοράς είναι ότι το Επιμελητήριο δεν παραστάθηκε σε κανένα από τα δικαστήρια, ούτε έκανε προσφυγή επί της απόφασης, ενώ δεν είχε υπάρξει ποτέ ενημέρωση του Δ.Σ. για το ζήτημα. Αποτέλεσμα είναι να μονιμοποιηθούν από το... παράθυρο 10 άτομα, ενώ άλλοι περιμένουν στην ουρά του ΑΣΕΠ!

ΚΑΥΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

4η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί στις
2 Μαρτίου 2015, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4.00 μ.μ, στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης», με θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Επερώτηση των Συμβούλων κ.κ. Νίκου Γόντικα και Βαγγέλη Γούργαρη με θέμα: Δηλώσεις για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.
2. Έγκριση ρύθμισης της κυκλοφορίας για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου: «Ισόπεδος κόμβος αερολιμένα Καλαμάτας».
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Ελένη Αλειφέρη.
3. Έγκριση θέσπισης παγίου κατ’ αποκοπή χορηγήματος καθαριότητας Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη και Τμήματος της Δ/νσης Διοικητικού – Οικονομικού της ΠΕ Αργολίδας, για το έτος 2015.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.
4. Έγκριση θέσπισης παγίων χορηγημάτων καθαριότητας για τις υπηρεσίες της ΠΕ Κορινθίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πελοπίδας Καλλίρης.
5. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Μετεγκατάσταση-Μετατόπιση πλωτής μονάδας εκτροφής θαλασσίων ψαριών με παράλληλη αύξηση της ετήσιας δυναμικότητας, τον εκσυγχρονισμό των πλωτών εγκαταστάσεων, την αλλαγή των εκτρεφόμενων ειδών σε θαλάσσιους Μεσογειακούς Ιχθύες, καθώς και την αδειοδότηση των χερσαίων υποστηρικτικών εγκαταστάσεων της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε.» στη θέση «Κατελάνος» του Δήμου Ν. Κυνουρίας της Π.Ε. Αρκαδίας (εξ αναβολής).
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας.
6. Έγκριση ένταξης του έργου «Προστασία ακτών Μικράς Μαντίνειας Β’ Φάση» με προϋπολογισμό 120.000,00 € εις βάρος της πράξης «Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από ανωτέρα βία στην ΠΕ Μεσσηνίας (2014 – 2017), προϋπολογισμού 1.500.000,00 €.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Ελένη Αλειφέρη.
7. Έγκριση τροποποίησης των πιστώσεων υποέργων – ένταξη νέου υποέργου του ενταγμένου έργου στο ΠΔΕ-ΣΑΕΠ026, «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» με κωδικό 2013ΕΠ02600004.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Ελένη Αλειφέρη.
8. Αεροδρόμιο Λευκοχώματος Σπάρτης.
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΚΟΥΡΟΣ

ΜΕ ΓΕΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ...

Ολοταχώς για τρίτο Μνημόνιο και δάνειο οδεύει η Ελλάδα εκτιμούν πηγές της Ευρωζώνης, της οποίες επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Οι πηγές αναφέρουν ότι θα προκύψει αναπόδραστα η ανάγκη ενός τρίτου πακέτου στήριξης, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.
Το πρακτορείο, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές υποστηρίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για λήξη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων» και πως αρκετοί υπουργοί Οικονομικών δεν είναι πεπεισμένοι για τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup.
Τέλος, αναφέρει επίσης πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο επόμενο τετράμηνο.
«Φουντώνει» η συζήτηση στο Βερολίνο
Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια στην Γερμανία που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα χρειαστεί σύντομα και τρίτο πακέτο διάσωσης. 
Μετά το χθεσινό ρεπορτάζ της Rheinische Post, η οποία ανέφερε ότι ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται για τρίτο πακέτο στήριξης, ήρθαν και δηλώσεις από το Βερολίνο που δείχνουν πως το σενάριο είναι σχεδόν εμπεδωμένο για τους Γερμανούς πολιτικούς.
Χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος για τρίτο πακέτο.
«Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο Σνάιντερ για να προσθέσει ότι «μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη»

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΥΟΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ακόμα μία φορά κατέπλευσε σήμερα, Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 9.00, το κρουαζιερόπλοιο Costa Neoromantica στο λιμένα Καλαμάτας. Το κρουαζιερόπλοιο ήλθε από τη Νάπολη της Ιταλίας, ενώ απόψε στις 20.00 θα αποπλεύσει για το λιμάνι του Βόλου και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στον Πειραιά, από όπου θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στη Μασσαλία. Το σκάφος ήλθε στο λιμένα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας με 1.381 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και πλήρωμα αποτελούμενο από 612 άτομα, επικεφαλής του οποίου είναι Ιταλός πλοίαρχος. Οι επιβάτες είναι Γάλλοι, Ιταλοί, Γερμανοί, Ελβετοί, Ισπανοί, Ρώσοι κ.ά. Τους τουρίστες υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας και τους προσέφερε χάρτες, κάρτες με αξιοθέατα της περιοχής που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαμάτας και τοπικά προϊόντα, ενώ τους έδωσε και τουριστικές πληροφορίες. Οι περισσότεροι τουρίστες περιηγήθηκαν στην Καλαμάτα, ενώ ορισμένοι είδαν με ταξί την πόλη και τη γύρω περιοχή. Επίσης, ορισμένοι επισκέπτες προτίμησαν εκδρομές, κυρίως στην Αρχαία Μεσσήνη, στη Μάνη, στο Μυστρά και στην Πύλο.

Συνάντηση για την εκπόνηση μελέτης για την ανέγερση του πατρικού σπιτιού της Μ. Κάλλας, στο Νεσοχώρι

Τα μέλη της Ένωσης Φίλων Σωματείου Μαρία Κάλλας συναντήθηκαν χθές στις εγκαταστάσεις του New York College όπου το Δ.Σ έθεσε ως πρώτο στόχο την εκπόνηση μελέτης και ανέγερσης του πατρικού σπιτιού της Μαρία Κάλλας, στο Νεσοχώρι Μεσσηνίας. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια επαφών του διοικητικού συμβουλίου με φορείς και προσωπικότητες που θα ενταχθούν σ’ αυτή την προσπάθεια ανάδειξης της προσωπικότητας του έργου και της σημασίας της ζωής της Μαρία Κάλλας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν:
Ο πρόεδρος του New York College Educational Group Ηλίας Φούτσης, ο Αντιπρόεδρος του New York College Athens Νίκος Κατσαρός, η Πολιτιστικής Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Στοκχόλμη Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, ο Πρόεδρος των Μεσσηνίων της Νέας Υόρκης Σταύρος Γιαννόπουλος, ο ταμίας και Αναπληρώτρια Γραμματέας Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας Ιωάννης Καπράλος και Μαρία Λιακάκη αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγου Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος ενώ από την Ένωση Φίλων Μαρία Κάλλας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Φίλιππος Μπάμης και ο Αντιπρόεδρος Παύλος Γκραίκης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών για τα σκουπίδια

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θέμα των απορριμμάτων που θα γίνει την Πέμπτη στις 19:30 στην πλατεία Πετρινού στην πόλη της Τρίπολης προσφεύγουν δημότες της πόλης. Η δράση αυτή ξεκίνησε από πολίτες οι οποίοι μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης προχωρούν στο κάλεσμα των συμπολιτών μας αναφέροντας τα εξής: Η συγκέντρωση είναι έμπνευση απλών πολιτών που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης 24/2,όπου έγινε σαφές ότι οι αρχές δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα ούτε τις αρμοδιότητες τους. Ασφαλώς μας αφορά όλους ! Διαδώστε το με όποιο μέσο διαθέτετε !

ΣΠΕΙΡΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΡΗΜΑΞΕ ΤΗΝ ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δεκαεπτά (17) περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών, σε οικίες, ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες, στην ευρύτερη περιοχήτου Δήμου Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, που αφορούσε εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε συστηματικά κλοπές σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα,
ενοικιαζόμενα δωμάτια και οικίες, στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα, (Σχετικό το από 12.8.2014 Δελτίο Τύπου της Υπηρεσίας μας), προέκυψε ότι τα μέλη της ενέχονται στην διάπραξη και των ανωτέρω περιπτώσεων.
Ειδικότερα, από την πρόοδο της έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, κατά το χρονικό διάστημα από την 6.5.2014 έως και την 10.8.2014, είχαν διαπράξει επιπλέον δεκαεπτά (17) διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες, ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες και πιο αναλυτικά:
  • Δύο (2) διαρρήξεις-κλοπές σε οικίες, στο Νεοχώριο Μεσσηνίας,
  • έξι (6) διαρρήξεις-κλοπές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες, στην ευρύτερη περιοχή της Στούπας Μεσσηνίας,
  • πέντε (5) διαρρήξεις-κλοπές σε ενοικιαζόμενες κατοικίες, στον Άγιο Δημήτριο Μεσσηνίας,
  • τρεις (3) διαρρήξεις-κλοπές σε ξενοδοχείο, στον Άγιο Νικόλαο Μεσσηνίας και
  • μία (1) διάρρηξη-κλοπή σε ενοικιαζόμενη κατοικία, στην Πλάτσα Μεσσηνίας.
Συνολικά, από την παραπάνω εγκληματική τους δράση, είχαν αφαιρέσει χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα, που η αξία τους ξεπερνά τις -18.000- ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.
Επιπλέον, μετά από συστηματική και ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε η εμπλοκή στην ανωτέρω εγκληματική ομάδα, ακόμη ενός (1) 34χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων. 

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ...

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας απάντησε αρνητικά σε αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για κλείσιμο της οδού Ναυαρίνου επί 4ωρο (!!!) την προσεχή Κυριακή, για συγκεκριμένη δράση, που από το Δήμο χαρακτηρίζεται ως εμπορικήμε πρόσχημα τον αθλητισμό. Σχετικά, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας απέστειλε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το έγγραφο που παρατίθεται εδώ.
Για το θέμα αυτό, η άποψη του Δήμου Καλαμάτας, η οποία και κατατέθηκε εγγράφως από το Δήμαρχο προς το Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας και κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, τη ΔΟΥ Καλαμάτας, τον Α.Ο. «Ακρίτας» και τον Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Καλαμάτας, έχει ως εξής, μεταξύ άλλων:
«3) Ο Δήμος Καλαμάτας δε συναινεί στη χρησιμοποίηση της πόλης και των υποδομών της, ούτε στη διακοπή της κυκλοφορίας σε δημοτικές οδούς επί 4ωρο (!), κύρια δε στην οδό Ναυαρίνου, που είναι βασική οδική αρτηρία εξόδου προς ανατολάς. Δε συμβάλει, δηλαδή, ο Δήμος στην ταλαιπωρία των διακινουμένων πολιτών για την εξυπηρέτηση μηχανισμών έμμεσης διαφήμισης προϊόντων και υπηρεσιών.
4) Εξυπακούεται ότι οι χορηγοί της εκδήλωσης  πρέπει να καταβάλουν στο Δήμο Καλαμάτας τα προβλεπόμενα για τη διαφήμισή τους ποσά,  ως επίσης και τα προβλεπόμενα τέλη στην περίπτωση που γίνει χρήση πεζοδρομίου ή χώρου παραλιακής ζώνης».

Η ΧΑΜΗΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων αναμένεται να είναι η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη. Αποτέλεσμα οι τιμές του ελαιολάδου σε Ιταλία καιΙσπανία,να αυξάνονται συμπαρασύροντας και τις τιμές στην Ελλάδα. Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών που αφορούν τις δύο μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία είναι αποκαλυπτικά. Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Ιταλία έφτασαν τα 6.260 ευρώ ανά μετρικό τόνο στις 19 Φεβρουαρίου.
Την ίδια περίοδο οι τιμές του ελαιολάδου που παράγεται στη Νότια Ισπανία διαμορφώνονταν στα 2.704 ευρώ ανά μετρικό τόνο. Η διαφορά τιμών του ιταλικού και του ισπανικού ελαιολάδου (premium) έφτασε κατά μέσο το 131,5%. Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για τη φετινή περίοδο που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο θα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15 χρόνων, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο που εδρεύει στη Μαδρίτη. Η ξηρασία που έπληξε ορισμένες περιοχές της Μεσογείου και η υπερβολική βροχή που έπεσε σε άλλες περιοχές μείωσαν την παραγωγή. Αρνητικά επέδρασε και ο δάκος που έπληξε πολλές σοδειές. Από τον δάκο και από άλλες ασθένειες υπέστη ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα η Ιταλία, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για το Ελαιόλαδο.

Ερώτηση ουσίας για τα Πειραματικά σχολεία

Ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας για το ζήτημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων Το ζήτημα που ανέκυψε έπειτα από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θέτει με ερώτησή του προς το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Συγκεκριμένα ο κ. Δήμας χαρακτηρίζει άστοχη την δήλωση του αρμόδιου Υπουργού και αντίθετη με το σύνολο ανάλογων εκπαιδευτικών πρακτικών αριστείας που επιτυχημένα εφαρμόζονται στις δυτικές και ευρωπαϊκές κοινωνίες και που έχουν λειτουργήσει υπέρ των βελτιωτικών μεταρρυθμίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης των χωρών τους.
Στο κείμενο της ερώτησής του, επίσης, ο Χρίστος Δήμας αναφέρει πως τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία αποτελούν φυτώρια καινοτομίας με στόχο την εισαγωγή και εφαρμογή πρότυπων μεθόδων διδασκαλίας τα οποία δυνητικά θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και να ωφελήσουν το σύνολο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα. Παράλληλα, ζητά να πληροφορηθεί για το αν σκοπεύει η κυβέρνηση να καταργήσει τον θεσμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, για την τύχη των πειραματικών σχολείων των ΑΕΙ αλλά και συνολικά για τη θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα των κέντρων αριστείας στον χώρο της εκπαίδευση

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΜΗΕΡΙΔΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΡΙΑ

Σημαντική επιτυχία είχε το διεθνές σεμινάριο για την τέχνη της σύνθεσης του ελαιόλαδου Στην κοινωνία μας και σε όλες τις εκφράσεις της υπάρχει ένα σημαντικό ζητούμενο: η συνέπεια λόγων και έργων. Είναι γνωστές οι φράσεις "πολλά λέγονται αλλά δεν γίνονται και άλλα που "γίνονται χωρίς να έχουν λεχθεί". Όσοι μετέχουν στο εγχείρημα της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου κάνουν, κατά παρέκκλιση, αυτά που έχουν λεχθεί και, πολύ περισσότερο, δεν κάνουν τίποτα αντίθετο απ' όσα έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς. Παρά τους χαμηλούς επικοινωνιακούς τόνους που κρατούν, έχουν καταφέρει, σε διάστημα ελάχιστων χρόνων, να πραγματοποιούν με εξαιρετική επιτυχία διεθνή σεμινάρια, με συμμετοχές επιστημόνων από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία, να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των περισσότερων ιδιωτικών μονάδων τυποποίησης ελαιόλαδου που δρουν στη Μεσσηνία, οι δράσεις τους να χρηματοδοτούνται και από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, να πρόκειται στην ουσία για μια αυτοχρηματοδοτούμενη λειτουργία, ενώ, παράλληλα, να σχεδιάζουν συνεχώς καινούργια πράγματα. Χωρίς υπερβολές πρόκειται αυτή τη στιγμή για τη "ναυαρχίδα" του ΤΕΙ Πελοποννήσου, αλλά και γενικότερα του ελαιόλαδου στη Μεσσηνία. Η τελευταία τους προσπάθεια, η διοργάνωση διεθνούς σεμιναρίου για τηΝ τέχνη της σύνθεσης πολυποικιλιακών ελαιόλαδων, η οποία διεξήχθη σε τρεις πόλεις, Καλαμάτα, Χανιά και Αθήνα, σημείωσε τεράστια επιτυχία. Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο Τύπου, "παρ’ ότι η Κορωνέικη ποικιλία δικαιωματικά κυριαρχεί ως μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα άλλων ελληνικών ποικιλιών τα οποία χρήζουν διερεύνησης, προβολής και αξιοποίησης. Στο πρόγραμμα «Εξαιρετικά παρθένο πολυποικιλιακό ελαιόλαδο: η τέχνη της σύνθεσης» αναλύθηκαν τα γευσιγνωστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τις ελληνικές ποικιλίες, με σκοπό τη σύνθεση νέων γεύσεων και αρωμάτων σε πολυποικιλιακά ελαιόλαδα και τη σταθερή αναπαραγωγή τους σε κάθε ελαιοκομική περίοδο. Θάρρος

ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Τελικά το να μετρήσεις την ανεργία είναι... πολύ ακριβή διαδικασία. Δύο έρευνες που έχει προκηρύξει η ΕΛΣΤΑΤ για το 2015 κοστίζουν, συνολικά, 1.078.178 ευρώ!  Τα δύο σχετικά ΦΕΚ, υπογεγραμμένα από τον Ανδρέα Γεωργίου, έχουν ήδη δημοσιευτεί και τα νούμερα προκαλούν... ζάλη. Στο ΦΕΚ 254 της 20ης Φεβρουαρίου 2015, εγκρίνεται η προκήρυξη, ανάθεση και κατανομή των δαπανών διενέργειας της στατιστικής έρευνας σχετικά με την απασχόληση του πληθυσμού της χώρας (Έρευνα Εργατικού Δυναμικού), έτους 2015. 
Από αυτήν, όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει ο κ. Γεωργίου, προκαλείται δαπάνη ύψους 805.439,97 ευρώ − συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. όπου προκύψει − η οποία θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων της ΕΛΣΤΑΤ οικονομικού έτους 2015. 
Για τη διενέργεια της έρευνας θα απασχοληθούν:
• Μέχρι πενήντα (50) μόνιμοι και με σύμβαση Ι.Δ. υπάλληλοι της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με δυνατότητα μετακίνησης εντός έδρας –εκτός γραφείου και εκτός έδρας και κατά τις αργίες, τα Σάββατα και τις Κυριακές, κατόπιν σχετικής απόφασης, για τη
συλλογή των ερωτηματολογίων και κατάρτιση καταλόγων.
Από τους υπαλλήλους της ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα συλλεχθούν χίλια (1000) περίπου νέα και τρεις χιλιάδες (3000) περίπου επαναλαμβανόμενα ερωτηματολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Οι ανωτέρω υπάλληλοι θα μετακινηθούν όπου δεν υπάρχει διαθεσιμότητα Ιδιωτών συνεργατών
• Μέχρι οκτακόσιοι (800) ιδιώτες − συνεργάτες, οι οποίοι θα απασχοληθούν στη συλλογή των ερωτηματολογίων.
• Μέχρι είκοσι (20) συνεργάτες − διερμηνείς, για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων στα νοικοκυριά, στα οποία υπάρχει πρόβλημα γλωσσικής επικοινωνίας 
Στο ΦΕΚ 255 της 20ης Φεβρουαρίου 2015, περιγράφεται η απόφαση για έγκριση, προκήρυξη, ανάθεση και κατανομή δαπανών διενέργειας της στατιστικής Έρευνας Κενών Θέσεων Εργασίας και Δεικτών Κόστους Εργασίας και Απασχόλησης στις Επιχειρήσεις για το έτος 2015.

ΣΕ ΚΑΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τα στοιχεία της Eurostat είναι αμείλικτα επιβεβαιώνοντας και για το 2014 το έλλειμμα του ισοζυγίου φυτικής και ζωικής παραγωγής, με την πρώτη να υπερέχει σαφώς με ποσοστό 69% επί του συνόλου της γεωργικής παραγωγής στην χώρας μας. Ως φαίνεται τα μέχρι σήμερα μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας ελάχιστα έως καθόλου απέδωσαν και αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές για την αύξηση της ζωικής παραγωγής η Ελλάδα θα συνεχίσει να εισάγει πολλά από τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνει ο πληθυσμός και οι επισκέπτες της. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat, την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. το 2014 η φυτική παραγωγή ήταν μόλις πάνω από το ήμισυ (52%) της συνολικής γεωργικής παραγωγής και τα ζωικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 43%, στην Ελλάδα οι καλλιέργειες συνέβαλαν τα μέγιστα στην εθνική γεωργική παραγωγή (69%) με την ζωική να υστερεί καθώς η συμβολή της ήταν χαμηλότερη του 1/3 (27%).

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Θα συνεχιστούν κανονικά όσα προγράμματα voucher έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα στη διαδικασία αλλά και να μην χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, τα νέα προγράμματαθα σχεδιαστούν με νέα φιλοσοφία η οποία θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους καταρτιζόμενους και όχι στα ΚΕΚ, όπως τα προηγούμενα, ενώ είναι πιθανόν εφόσον ο Οργανισμός αναδιοργανωθεί άμεσα, να «τρέξουν» εξ ολοκλήρου μέσω ΟΑΕΔ. Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες της αftodioikisi.gr, αναφορικά με τα προγράμματα voucher.
Nα σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρία προγράμματα:
– Για 12 άνεργους νέους  18 έως 24 ετών
-Για 30.000 άνεργους νέους 25 έως 29 ετών εκ των οποίων: 12.000 είναι απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ και 18.000 είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
-Για 16.620 άνεργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Για τη συγκεκριμένη πρόσκληση δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα αποτελέσματα ήταν αρχικά να ανακοινωθούν το Δεκέμβριο στη συνέχεια τον Ιανουάριο αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα υπάρξει και άλλη καθυστέρηση.

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΔΟΥΣΑ

Ο Διόνυσος ζει σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της ελληνικής ιδεολογίας, νυν και αεί, κάθε εποχή, κάθε µέρα, κάθε στιγµή. Επί της ουσίας ζει και βασιλεύει η αρχέγονη ιδέα της άφθαρτης ζωής από τον κύκλο του χρόνου που κυλά αέναα.
Αλλά µια εξαιρετική φορά, την Καθαρά Δευτέρα, σε ένα ειδυλλιακό χωριό στις υπώρειες του φορτωµένου µε µύθους Ταΰγετου από τη µεριά της Καλαµάτας, η ιδέα του Διόνυσου, που διαπερνά σαν αιµοφόρα αρτηρία ολόκληρη τη ζωή των κοινοτήτων των Ελλήνων, γίνεται εικόνα και εκδηλώνεται µεταµφιεσµένη σε συναρπαστικό δρώµενο. Η µικρή Νέδουσα - η αρχαία Δενθαλιάτις Χώρα και η µετέπειτα Μεγάλη Αναστάσοβα -  είναι το επίκεντρο της πιο αυθεντικής εκδήλωσης του διονυσιακού πνεύµατος, κατ' εικόνα και καθ' οµοίωσιν του πιο δηµοφιλούς αρχαίου θεού της γονιµότητας, της βλάστησης, των πανηγυριών, της µέθης της ζωής.
Η ρίζα της ιδέας του θεού της χαράς της ζωής φτάνει στο λίκνο των ευρωπαϊκών θρησκειών, τη µινωική Κρήτη, εκεί όπου άνθιζε και βλάσταινε ο πρώτος πολιτισµός που τον χαρακτήριζαν η αγάπη για τη ζωή και τη φύση, και το µεράκι για το ωραίο. Ολα αυτά αχνοσχεδιάζονταν στο ιλαρό πρόσωπο της Μεγάλης Θεάς, της µητέρας των πάντων. Ο Νικόλαος Πλάτωνας έλεγε: «Η µυστική ζωή της φύσης εξαπλώνεται στην ανθρώπινη δηµιουργία και διαποτίζεται από ιδιαίτερη γοητεία και ιδιαίτερη χάρη. Ενας ύµνος στη θεά φύση αντηχεί παντού, ένας ύµνος στη χαρά και στη ζωή». Κι αυτός ο ύµνος δεν σταµάτησε ποτέ να αντηχεί στους αιώνες των αιώνων. Ο Καρλ Κερένυι γράφει στο βιβλίο του «Διόνυσος. Η αρχέγονη εικόνα της άφθαρτης ζωής» (εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας): «Κανένας άλλος θεός των Ελλήνων δεν έχει την παρουσία του Διονύσου στα µνηµεία και στη φύση της Ελλάδας και της Ιταλίας, στη διασωσµένη αισθητική παράδοση της αρχαιότητας. Θα µπορούσαµε εδώ σχεδόν να πούµε ότι το διονυσιακό στοιχείο είναι πανταχού παρόν. Από τις δύο στο είδος τους µοναδικές και χαρακτηριστικές δηµιουργίες της ελληνικής αρχιτεκτονικής, που ως ερείπια ή σε ίχνη απαντώνται και στον µεγαλύτερο αριθµό, δηλαδή από τον ναό και το θέατρο, το τελευταίο ανήκε αποκλειστικά στον Διόνυσο. Από τα φυτά που καλλιεργούνταν στη γεωγραφική περιοχή της Αρχαιότητας, το αµπέλι είναι εκείνο που είχε περισσότερο την τάση για οργιώδη ανάπτυξη: κι αυτό ήταν αφιερωµένο στον Διόνυσο, µαρτυρούσε την παρουσία του».
Τίποτε απ' όλα αυτά δεν έµεινε πίσω στο πέρασµα, έρχονται µαζί µε τους καιρούς. Ο σπόρος των µυστηρίων του Διονύσου, το σπέρµα της ζωής, είναι παντός καιρού και βλασταίνει κάθε µέρα. Ακούστε την ηχώ της παλιάς θρησκείας - ειδικά των Ορφικών Μυστηρίων - στη νέα θρησκεία: Η πλέον ελκυστική προσφορά του Διόνυσου στους πιστούς του ήταν η αιώνια σωτηρία. Γι' αυτό τον λάτρευαν, µε πένθος για τον θάνατό του και πανηγυρισµούς για την ανάστασή του. Στα δείπνα που ήταν αφιερωµένα σε αυτόν, έπιναν συµβολικά και το αίµα του θεού για να πετύχουν τη δική τους θέωση. Στις τελετές ο θεός και ο χορός από Σατύρους και Μαινάδες που τον ακολουθούσε δηµιουργούσαν έναν ιερό θόρυβο. Οπως στην παλιά Μεγάλη Αναστάσοβα, τη σηµερινή Νέδουσα, ο χορός των «σατύρων» δηµιουργεί τον ιερό θόρυβο µε τις µουσικές του νταουλιού, της φλογέρας, των µεγάλων και των µικρών κουδουνιών των τράγων και των ταύρων. Υπάρχουν όλα, ο θίασος των µυηµένων στα µυστήρια του δρώµενου, η ανάσταση, ο ενθουσιασµός, η έκσταση, η µέθη, οι ερωτικών προεκτάσεων αιχµές, το γεύµα µε αχνιστή φασολάδα, οι µάσκες µε κέρατα τράγων.
Πηγαίνοντας, Καθαρά Δευτέρα, από τον κόλπο του Ναβαρίνου για τη Νέδουσα, σκέφτεσαι ότι πραγµατικά η διαδροµή είναι από τα πιο θελκτικά συστατικά του ταξιδιού. Η ατέρµονη γραµµή της ασφάλτου από το Σουληνάρι προς την Καζάρµα είναι από τα πιο δυνατά τοπία, πλαισιωµένο από τα γήινα κόκκινα του χειµώνα. Κι όµως, πιο πέρα, στη διαδροµή από Βελίκα προς Μεσσήνη, η αναγεννητική άνοιξη έχει κάνει ήδη την εµφάνισή της στους πάγκους µπροστά στα τοπία του ελαιώνα, που προσφέρουν οβριές και σπαράγγια. Και µετά την Καλαµάτα, η πορεία δίπλα στον ποταµό Νέδοντα και µετά οι κορδέλες που ανεβαίνουν στον Ταΰγετο προς Σπάρτη, και µετά η διακλάδωση ανάµεσα στις «σκάλες» µε τις εικαστικές ελιές, και µετά τα πέτρινα διώροφα σπίτια της Νέδουσας (14 χλµ. από την Καλαµάτα) µε τη µικρή πλατεία της εκκλησιάς, την κεντρική σκηνή του δρώµενου.
Στα µικρά καφενεία της πλατείας συγχρωτίζονται πολύ στενά οι άνθρωποι που έχουν µουντζουρωµένα τα πρόσωπά τους και στο κεφάλι τους στεφάνια από κισσό, το ιερό φυτό του Διόνυσου. Οι µυηµένοι, µουντζουρωµένοι και µεταµφιεσµένοι, περιφέρονται στα σπίτια της Νέδουσας - ακούγεται στην πέρα γειτονιά η µουσική του νταουλιού και της φλογέρας - και η φασολάδα κοχλάζει στα µεγάλα καζάνια στην ξύλινη καλύβα κοντά στην πλατεία. Οταν η εξαιρετική νοστιµιά της αρχίσει να ακουµπά τον ουρανίσκο του κοινού του δρώµενου µαζί µε λαγάνα και κρασί, συγκλίνει στην πλατεία και η παρέα των µυηµένων και πιάνεται στον χορό. Κάποια στιγµή αποχωρούν διακριτικά και χάνονται στα στενά σοκάκια του χωριού. Σε µια απόµερη αποθήκη φορούν τις ποιµενικές κάπες από τραγόµαλλο, τις µάσκες µε τα µεγάλα κέρατα και τα κουδούνια στη µέση τους. Αυτούς τους ατίθασους τράγους έχει δεµένους µε σκοινί ο βοσκός και κάπου κάπου χτυπά τα κέρατά τους µε το µπαστούνι του. Και η παρέλαση από την πλατεία των στιγµιότυπων της ζωής µιας αγροτικής κοινότητας αρχίζει. Οργωµα µε ξύλινο αλέτρι, «υποζύγια» δεµένα στον πραγµατικό ζυγό, γεωργό και σπορέα. Γάµος, µε πολύ διαχυτικό ζευγάρι ανδρών φυσικά και «παπάδες» που πίνουν φανερά τσίπουρο και πιάνουν τον χορό µαζί µε τους επισκέπτες και τους «νεόνυµφους». Κηδεία µε τον «νεκρό» µέσα στο φέρετρο σκεπασµένο µε κλαδιά δάφνης, που κάποια στιγµή ανασταίνεται και πιάνει τον χορό.

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας πρόκειται να καταρτίσει πρόγραμμα για τον εξηλεκτρισμό των εγκαταστάσεων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν οι επαγγελματίες αγρότες προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν εγκαταστάσεις υδροληψιών (π.χ. πηγάδια, γεωτρήσεις), κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (π.χ. βουστάσια, χοιροστάσια, ποιμνιοστάσια, πτηνοτροφεία, μελισσοκομεία), θερμοκήπια, κ.α. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην Υπηρεσία και να διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας (π.χ. συμβόλαια ή ενοικιαστήρια διάρκειας τουλάχιστον 8 ετών), νόμιμες κτιριακές εγκαταστάσεις, άδειες οικοδομής, άδειες λειτουργίας και άδειες χρήσης νερού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2710238103.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σε συνέχεια του από 22.2.2015 και ώρα 11.00’ Ενημερωτικού Δελτίου Αδικημάτων και Συμβάντων της Υπηρεσίας μας, που αφορούσε σύλληψη δύο (2) αλλοδαπών, υπηκόων Ρουμανίας, ηλικίας 19 και 30ετών αντίστοιχα, οι οποίοι προχθές (21.2.2015) το μεσημέρι, στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας, είχαν αφαιρέσει χρήματα από κατάστημα (πρατήριο υγρών καυσίμων), ανακοινώνεται ότι, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω προχθές (21.2.2015) το πρωί, στη Σπερχογεία Μεσσηνίας, διέπραξαν ακόμη μία (1) περίπτωση κλοπής σε κατάστημα (πρατήριο υγρών καυσίμων), όπου αφαίρεσαν χρήματα, μέρος των οποίων βρέθηκε και αποδόθηκε σε αρμόδιο υπάλληλο του καταστήματος. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

ΣΕ ΧΩΡΟ ΤΑΦΗΣ ΤΑ ΦΟΙΝΙΚΟΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ..

Παρά τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Καλαμάτας, όπως η αντιμετώπιση αυτού του εχθρού των φοινίκων με ωφέλιμους νηματώδεις σκώληκες, η συνεχής επισκόπηση, η δενδροχειρουργική (που σώζει ορισμένα δένδρα, εφόσον δεν έχει προσβληθεί η καρδιά τους),η μάχη με το σκαθάρι που νεκρώνει τα φοινικοειδή είναι άνιση. Αυτό το έντομο (rhynchophorus ferrugineus) έχει έλθει στην Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική και δεν έχει στον τόπο μας εχθρούς, δηλαδή άλλους οργανισμούς που το ανταγωνίζονται. Το αποτέλεσμα είναι η νέκρωση πολλών φοινίκων στην περιοχή της Καλαμάτας: δύο δένδρα στη Νέα Είσοδο, 6 στο Κοιμητήριο και δεκάδες σε ιδιωτικά οικόπεδα. Πέραν της συνέχισης των προσπαθειών του Δήμου για την αντιμετώπιση – κατά το δυνατόν – του κόκκινου σκαθαριού, με απόφαση του Δημάρχου και σε εφαρμογή σχετικού νόμου, ορίζεται δημοτικός χώρος για να θάβονται τα απομεινάρια των προσβεβλημένων – νεκρωμένων φοινικοειδών.
ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΠΕΥΚΟΚΑΜΠΙΑ
Προσβολές από πευκοκάμπια, που δεν νεκρώνει τα δένδρα αλλά τα πλήττει στο φύλλωμα (βελόνες), έχουν παρατηρηθεί σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας. Ο Δήμος θα προχωρήσει σε σχετική παρέμβαση, τελώντας σε επαγρύπνηση και για τυχόν άλλο εχθρό των πεύκων.
ΚΟΠΗ ΓΗΡΑΣΜΕΝΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ
Σήμερα, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κοπή γηρασµένων δένδρων σε κεντρικούς δρόµους (Ακρίτα, Φαρών, Πλάτωνος, Αριστοµένους και Ναυαρίνου) της Καλαμάτας. Τα δένδρα θα κοπούν δωρεάν από ιδιώτες, με διαδικασία που θα καθορισθεί από την Υπηρεσία και αυτοί θα πάρουν τα καυσόξυλα. Συνολικά, για άρση της επικινδυνότητας και βελτίωση της εικόνας της πόλης από αισθητικής πλευράς, θα κοπούν 118 γηρασμένα δένδρα, τα οποία – όπου επιτρέπει το πλάτος του πεζοδρομίου – θα αντικατασταθούν με νέα, για παράδειγμα με άκαρπες μουριές στη Φαρών.
Η κοπή γηρασμένων δένδρων θα συνεχισθεί σε άλλα σημεία όπου υπάρχει αυτή η ανάγκη και πάντοτε με μέριμνα για την αντικατάστασή τους.
ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
Επίσης, με εντολή του Δημάρχου, η Υπηρεσία Πρασίνου θα προβεί στην αναγκαία προετοιμασία, ώστε να είναι έτοιμο το αρδευτικό σύστημα στα κηπάρια του Δήμου, εν όψει άνοιξης και θερινής περιόδου.
Τέλος, θα ειδοποιηθούν και φέτος, από τις αρχές της άνοιξης, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, για τον έγκαιρο καθαρισμό τους εν όψει θερινής περιόδου.

Στα 350 ευρωπαϊκά αεροδρόμια Καλαμάτα και Μύκονος!!!

Δύο ελληνικά αεροδρόμια βρίσκονται στη δεκάδα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη αύξηση της επιβατικής τους κίνησης για το 2014. Πρόκειται για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά μεταξύ 350 αεροδρομίων σε 43 χώρες ανά την Ευρώπη, με μία αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 73,3% πέρυσι σε ετήσια βάση και στη 10η θέση βρίσκεται το αεροδρόμιο της Μυκόνου, με μία αύξηση κατά 33%. Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις όλων των ελληνικών αεροδρομίων το 2014 κατατάσσουν τελικά τη χώρα μας στην 6η θέση πανευρωπαϊκά, όσον αφορά την αύξηση της επιβατικής κίνησης για το 2014, με βάση την έρευνα που πραγματοποίησε στη βάση δεδομένων του το εξειδικευμένο anna.aero.
Στην έρευνα περιλαμβάνονται στοιχεία για πάνω από 300 ευρωπαϊκά αεροδρόμια σε πάνω από 43 χώρες. Τα νούμερα της Ελλάδας, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, είναι εντυπωσιακά, με τα ελληνικά αεροδρόμια να έχουν εξυπηρετήσει συνολικά 45 εκατ. επιβάτες το 2014, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 16,9% σε σύγκριση με το νούμερο των 38,5 εκατομμυρίων επιβατών του 2013, ενώ στους ''πρωταθλητές'' είναι και η Τουρκία εξυπηρετώντας συνολικά σε όλη τη χώρα από τους 149,4 εκατ. επιβάτες του 2013, συνολικά 166 εκατομμύρια το 2014. Ενδεικτικά μάλιστα των μεγεθών που παρουσιάζει πλέον η Τουρκία είναι ότι μόνο τρεις χώρες – η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Ισπανία- εξυπηρέτησαν πέρυσι περισσότερους επιβάτες. Συνολικά στην Ευρώπη το 2014, η αύξηση της επιβατικής κίνησης αυξήθηκε κατά 5,5% και πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια επιβάτες. Πανευρωπαϊκά, τη μεγαλύτερη αύξηση της επιβατικής κίνησης το περασμένο έτος σημείωσε η Μολδαβία (34,9%) και ακολουθούν με 30,9% η Σερβία και τα Σκόπια με 23%. Μεταξύ των μεγαλύτερων αεροπορικών αγορών της Ευρώπης (οι επονομαζόμενες και ως FIGUS), η Ισπανία είχε τις καλύτερες επιδόσεις, με αύξηση της επιβατικής της κίνησης κατά 4,5% και 196 εκατομμύρια επιβάτες, η Ιταλία ακολουθεί με ένα 4,4%, η Μεγάλη Βρετανία με 4,2% και 241 εκατ. επιβάτες και η Γερμανία με 3% και 209 εκατ. επιβάτες. Οι εν λόγω χώρες συγκεντρώνουν, σε νούμερα, πάνω από το ήμισυ της επιβατικής κίνησης για το 2014.

Σύλληψη Ρουμάνων που ρήμαξαν βενζινάδικα στην Καλαμάτα

Σε συνέχεια του από 22.2.2015 και ώρα 11.00’ Ενημερωτικού Δελτίου Αδικημάτων και Συμβάντων της Υπηρεσίας μας, που αφορούσε σύλληψη δύο (2) αλλοδαπών, υπηκόων Ρουμανίας, ηλικίας 19 και 30ετών αντίστοιχα, οι οποίοι προχθές (21.2.2015) το μεσημέρι, στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας, είχαν αφαιρέσει χρήματα από κατάστημα (πρατήριο υγρών καυσίμων), ανακοινώνεται ότι, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω προχθές (21.2.2015) το πρωί, στη Σπερχογεία Μεσσηνίας, διέπραξαν ακόμη μία (1) περίπτωση κλοπής σε κατάστημα (πρατήριο υγρών καυσίμων), όπου αφαίρεσαν χρήματα, μέρος των οποίων βρέθηκε και αποδόθηκε σε αρμόδιο υπάλληλο του καταστήματος. Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Εντυπωσιακό το 155ο Νησιώτικο Καρναβάλι στη Μεσσήνη

Με το καιρό να τους κάνει το χατίρι, οι καρναβαλιστές στη Μεσσήνη έδωσαν για μια ακόμα χρονιά τον καλύτερο εαυτό τους, με το 155ο νησιώτικο καρναβάλι να κερδίζει τις εντυπώσεις. Εντυπωσιακά άρματα και καρναβαλιστές με πολύ κέφι σε μια μοναδική ατμόσφαιρα. Φυσικά εκεί και η Τηλεόραση BEST για την απευθείας μετάδοση του καρναβαλιού σε όλο τον κόσμο.

Η ΓΡΙΑ ΣΥΚΟΥ...ΚΡΕΜΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Η Καθαρά Δευτέρα στην Μεσσήνη ξεκινάει με …Κρεμάλα. Στις 10.30 το πρωί από την Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης οι Φουστανελάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσήνης συνοδεία κλαρίνου και τύμπανου όδευσαν χορεύοντας προς την Κρεμάλα. Στις 11 ξείνησε η Αναπαράσταση της Δίκης και του Απαγχονισμούς της Γριας Συκούς από τον Ιμπραιμ Πασά. Το έθιμο φέτος το παρουσίασε ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, με τη νεοσύστατη θεατρική του ομάδα που αποτελείται από τους: Πουλάκο Ιωάννη, Μαλιαρού Μαρία, Τριαντοπούλου Κωνσταντίνα, Παπαβασιλοπούλου Σοφία, Μουραφέτης Διονύσιος, Μουκιουρούφη Αλεξάνδρα, Γιαννουσάκος Άγγελος και Παναγιώταρης Αγησίλαος, κάτω από τη σκηνοθετική βοήθεια του ερασιτέχνη σκηνοθέτη Μπεσσή Παναγιώτη. Το δρώμενο υποστηρίζουν οι φουστανελάδες από το Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσήνης, και ο Δήμος Μεσσήνης.

O ΠΛΑΝΗΤΑΡΧΗΣ ΕΧΕΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η Τζένιφερ Ψάκη επελέγη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ως η νέα Διευθύντρια Επικοινωνίας του. Μέχρι πρότινος ήταν εκπρόσωπος τύπου του State Department των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε επίσης και εκπρόσωπος τύπου
του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. Γεννήθηκε στο Κονέκτικατ ενώ η καταγωγή της είναι από την Μεσσηνία.
590_4b3a3b90912d18e75e5635409ba4149a
Σύμφωνα με το ellines.com, οι γονείς της είναι η Eileen D. Medvey και ο Δημήτρης Ψάκης. Ο πατέρας της ασχολήθηκε με την αγορά των ακινήτων και ήταν ιδιοκτήτης 2 εταιριών πριν συνταξιοδοτηθεί. Η Τζένιφερ φοίτησε στο Κολέγιο William & Mary, από όπου και αποφοίτησε το 2001 και ουσιαστικά την καριέρα της το 2001, δουλεύοντας στις καμπάνιες των Δημοκρατών Tom Harkin and Tom Vilsack.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

«Να μην σφυρίζει αδιάφορα ο κ.Τατούλης»

H παράταση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί σήμερα, σχετικά με το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, απασχόλησε τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος (Δευτέρα 16/2/2015), όπου το θέμα έθεσαν με πρωτοβουλία τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η παράταξη της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας» σημείωσε πως η συσσώρευση του τεράστιου όγκου των απορριμμάτων στην Τρίπολη καθιστά κρίσιμη και οριακή την σημερινή κατάσταση. Η συσσώρευση των σκουπιδιών απειλεί άμεσα τη Δημόσια υγεία και η διολίσθηση στην άρνηση ανάληψης πρωτοβουλιών αποτελεί εμπαιγμό για μια τοπική κοινωνία που αγωνιά και αναζητά λύση. Οι αιρετοί όλων των βαθμίδων δεν μπορεί να αδιαφορούν. Για το λόγο αυτό και με αφορμή την συζήτηση περί «αρμοδιοτήτων» που εξελίχθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης, Γιώργος Δέδες, κάλεσε όλες τις πλευρές να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο της επίρριψης ευθυνών ένθεν κακείθεν και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη, να μην «ταμπουρώνεται» πίσω από το θέμα της μη αρμοδιότητας, αρνούμενος κάθε παρέμβαση για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος. Επισημάνθηκε μάλιστα, πως είναι πλέον αργά να σφυρίζει αδιάφορα ο κ. Τατούλης και να πετά το μπαλάκι των ευθυνών, που ο ίδιος επιδίωξε να αναλάβει το 2011.
Τότε, η Περιφέρεια επέλεξε να «άρει το φορτίο» της ευθύνης για το σύνολο της διαχείρισης των απορριμμάτων, ευθύνη που άνηκε στους Δήμους. Διεκδίκησε όμως και τελικά, καλώς, ανέλαβε τότε ο Περιφερειάρχης την αρμοδιότητα, με βάση δύο παραμέτρους: Την δηλωμένη αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης από τους τότε ΦΟΔΣΑ της Πελοποννήσου, αλλά και το σχέδιο δράσης της Περιφέρειας για την προσωρινή και ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η κρισιμότητα και η σοβαρότητα των στιγμών επιβάλλει να αναλογισθούν ανεξαιρέτως όλοι, χωρίς υπεκφυγές, τις ευθύνες τους: Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι, Περιφερειακό και Δημοτικά Συμβούλια, ΠΕΔ, ΦΟΔΣΑ οφείλουν να μιλήσουν και να σκύψουν στο πρόβλημα, ώστε να δοθεί λύση.

ΕΞΥΠΝΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Συνεχίζονται οι εργασίες στο πλαίσιο του έργου «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό», στο τμήμα από τη διασταύρωση των οδών Αρτέμιδος και Ευαγγελιστρίας μέχρι τη διασταύρωση της Αρτέμιδος με την οδό Μακεδονίας.Συνολικά, οι παρεμβάσεις στην Αρτέμιδος θα πραγματοποιηθούν από τη διασταύρωση με την Ευαγγελιστρίας μέχρι το παλιό ΚΤΕΛ, ενώ στη Νέα Είσοδο θα γίνουν από τη διασταύρωση προς Διασπορά μέχρι την Αρτέμιδος.
Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, στο τμήμα από τη διασταύρωση των οδών Αρτέμιδος και Ευαγγελιστρίας μέχρι τη διασταύρωση της Αρτέμιδος με την οδό Μακεδονίας, ο εργολάβος αναμένεται να έχει τοποθετήσει τους ιστούς και τα φωτιστικά σώματα και να προβεί σε ηλεκτροδότηση.
ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ 24/2/2015, ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 
ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Από την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015, ο εργολάβος θα συνεχίσει τις εργασίες στο τμήμα από τη διασταύρωση Αρτέμιδος και Μακεδονίας μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή. Στο κομμάτι αυτό, εκτιμάται πως θα εργασθεί – καιρού επιτρέποντος – για 10 ημέρες. Συνιστάται η προσοχή των οδηγών, τόσο την ημέρα κατά την εκτέλεση των εργασιών, όσο και τη νύκτα, διότι το τμήμα αυτό δε θα φωτίζεται.
Θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεμβάσεις στην Αρτέμιδος προς βορράν, διαδοχικά κατά τμήματα και το έργο θα ολοκληρωθεί με εργασίες στη Νέα Είσοδο. Εκτιμάται πως το έργο θα περαιωθεί μέχρι τέλους Απριλίου, καιρού επιτρέποντος. 
Το έργο έχει προϋπολογισμό μελέτης 279.930 ευρώ με το ΦΠΑ και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ανάδοχος έχει αναδειχθεί ο Νικόλαος Πετρόγιαννης, που προσέφερε έκπτωση 42%.
Θα εγκατασταθούν νέοι ιστοί, 108 τον αριθμό, που θα φέρουν νέα φωτιστικά σώματα μεταλλικών αλογονιδίων, ενώ θα τοποθετηθούν και 44 νέα φωτιστικά σώματα σε παλιούς ιστούς. Οι ευρισκόμενοι σε καλή κατάσταση παλιοί ιστοί που θα αποξηλωθούν, θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα σημεία του Δήμου. Στο έργο περιλαμβάνονται οι σχετικές εργασίες υποδομής στο έδαφος.
Τα νέα φωτιστικά σώματα θα προσφέρουν καλύτερο φωτισμό, θα παράσχουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20 % - 30 % και θα έχουν μεγάλο χρόνο ζωή

ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΕΦΙ ΤΟ 3ο ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Κέφι και χορός υπό βροχή στο 3ο Καλαματιανό Καρναβάλι. Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για το 3ο Καλαματιανό Καρναβάλι. Οι εκδηλώσεις θα είναι πολλές και θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Καλαμάτας, αλλά και στις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες του Δήμου. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, με τη συμμετοχή 39 γκρουπ και περίπου 4.300 καρναβαλιστών, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, με έναρξη στις 14.30. Μετά το τέλος της παρέλασης, στην τελετή λήξης, θα τραγουδήσει η Καλαματιανή Demy με το συγκρότημά της.
Still0222_00021.jpg

Ανεπίσημα ο Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ανεπίσημη επίσκεψη στη γενέτειρά του πραγματοποίησε σήμερα, 22 Φεβρουαρίου, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Προκοπής Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος μετέβη το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα, όπου προσκύνησε τη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας «Υπαπαντής», ζητώντας τη μεσιτεία της στα νέα του υψηλά καθήκοντα. Αμέσως μετά, συναντήθηκε με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, καθώς τους συνδέει πολύχρονη φιλία.Ο κ. Χρυσόστομος ευχήθηκε στον κύριο Παυλόπουλο υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο του. Τέλος, ο Πρόεδρος μετέβη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Καλαμάτας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των αειμνήστων γονέων του από το Μητροπολίτη Χρυσόστομο.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΝΕΟ ΣΤΗΝ ΑΝΘΕΙΑ

Ένας ακόμα νεκρός σε τροχαίο στην περιοχή της Καλαμάτας. Τα ξημερώματα νεαρός οδηγός για άγνωστη αιτία ξέφυγε της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα ηλεκτροφωτισμού με αποτέλεσμα το θάνατό του. Το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Άνθειας στην παλαιά εθνική οδό.

» Η υπερβολική αγάπη ανοίγει τον δρόμο του εθισμού στην κακοποίηση..»

» Η υπερβολική αγάπη ανοίγει τον δρόμο του εθισμού στην κακοποίηση..»
Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές: Γιατί πολλοί και πολλές διαλύουμε τις ζωές μας συντηρώντας σχέσεις καταστροφικές για την ψυχική και την σωματική υγεία ή αναπαράγοντας ένα μοντέλο σχέσης που βασίζεται σε δύο πρωταγωνιστές, εκείνο του θύματος και εκείνου του τρομοκράτη; Οι πρόσφατες δηλώσεις της Βίσση ότι κακοποιήθηκε τρεις φορές σε σχέσειςεπιχειρώντας να δραπετεύσει αλλά μένοντας τελικά από φόβο,  ήταν η αφορμή να υποστηρίξω την θέση μου ότι όσοι αγαπάμε υπερβολικά, δεν είμαστε απλώς καλοί άνθρωποι α λλά ίσως και να είμαστε εθισμένοι στην κακοποίηση. Και γι′ αυτό πρέπει να ελευθερωθούμε, να απεξαρτητοποιηθούμε. Νομίζω ότι είναι περίπου το ίδιο ή πιο δύσκολο ακόμη κι από την απεξάρτηση από τοξικές ουσίες…
Η υπερβολική αγάπη για τον άλλον ή την άλλη, σημαίνει ότι τα πάντα όλα που κάνουμε ή δεν κάνουμε, έχουν σημείο αναφοράς εκείνον ή εκείνη. Για να είναι το κείμενο πρακτικό θ’ αναφερθώ σε γυναίκες που αγαπούν υπερβολικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για εσάς που είστε άντρες και διαβάζετε.
Ξέρω φίλες που από την εφηβική ζωή μας έως σήμερα, την όψιμη εφηβεία μας δηλαδή, καταναλώνουμε πάρα πολύ χρόνο αναφερόμενες στα προβλήματά ΤΟΥ, στα συναισθήματά ΤΟΥ, στις εργασιακές δυσκολίες ΤΟΥ, στα δύσκολα παιδικά χρόνια ΤΟΥ, επιχειρώντας να βρούμε συνεχώς άλλοθι για τον εθισμό του στο αλκοόλ, στις ουσίες, στην τεμπελιά, στην επιθετικότητα, στην απάθεια, στην κατάθλιψη, στην αποχή από το σεξ, στην απιστία ΤΟΥ, στην αδιαφορία ΤΟΥ…  Γυναίκες δυναμικές, πετυχημένες, εργαζόμενες, ταλαντούχες, όμορφες, συχνά  επιλέγουν να μένουν δίπλα σε ανίσχυρους, ανήμπορους συντρόφους, καταθλιπτικούς ή αλκοολικούς.
Κατάλαβα ότι ο «δράκος» αυτός έχει τις ρίζες του στα παιδικά χρόνια μας, καθώς πολλές φορές ένας πολύ επικριτικός γονιός ή δυο προβληματικοί γονείς ή μια παιδική οικογενειακή ζωή που την σακάτεψε η ανασφάλεια, έχει ως αποτέλεσμα να εξουδετερώνεται η αυτοεκτίμησή μας. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν έχουμε χαμηλή έως καθόλου αυτοεκτίμηση; Αναζητάμε εκείνον που θα προσφέρουμε τόση φροντίδα όση αυτή που δεν πήραμε εμείς ως παιδιά, κυρίως σε άντρες που δείχνουν ότι την χρειάζονται. Ο φόβος του να μην μας εγκαταλείψουν, λοιπόν, είναι εκείνος που μας οδηγεί στο να μην θεωρούμε τίποτα εξαιρετικά δύσκολο, χρονοβόρο ή πολύ ακριβό για να «βοηθήσουμε» τον άνθρωπό μας…
Με δεδομένο ότι δεν πιστεύουμε ότι αξίζουμε την ευτυχία, αγωνιζόμαστε σκληρά για να κερδίσουμε το δικαίωμα σε αυτήν, επιχειρώντας να προσφέρουμε τα πάντα, ζώντας περισσότερο στο όνειρο μιας ιδανικής κατάστασης παρά έχοντας συναίσθηση της πραγματικότητας. Αν και δείχνουμε δυσφορία, επιλέγουμε να συντηρούμε καταστάσεις με συντρόφους που συντηρούν την αβεβαιότητά μας στον υπερθετικό βαθμό.
Είναι καταπληκτικό πως το μυαλό μπορεί να παίξει το πιο άτιμο παιχνίδι αυτοπαγίδευσης μας. Κάνουμε τα πάντα για να τον εξυπηρετήσουμε, να τον κανακέψουμε, να του βρούμε δουλειά, να τον στηρίξουμε κοινωνικά, να τον δικαιολογήσουμε, να τον «καλύψουμε» μ’ ένα ασυνείδητο σκοπό. Να αναπληρώσουμε όλα εκείνα που εμείς δεν πήραμε σαν παιδιά, με υπερπροσφορά κυρίως σε άντρες που νομίζουμε ότι  η αδυναμία τους στο να χειριστούν καταστάσεις, δικαιολογεί και την δική μας υπερελεγκτική συμπεριφορά. Όσο πιο «φτωχός», «άρρωστος», «άτυχος», τόσο περισσότερο νομίζουμε ότι η δική μας πείρα, η δική μας εμπειρία και η δική μας δραστηριότητα θα βελτιώσει την ζωή του.
Έτσι:
Του αγοράζουμε εμείς ρούχα για να βελτιωθεί η εμφάνισή του, μπορεί να πληρώνουμε εμείς τα ακριβά του χόμπι, ν ‘αλλάζουμε χώρο γιατί «δεν του αρέσει εδώ», να του προσφέρουμε περιουσιακά μας στοιχεία (κινητά και ακίνητα) για να μην νιώθει μειονεκτικά, να του επιτρέπουμε συναισθηματική εκμετάλλευση επειδή δεν του επέτρεψαν στο παρελθόν να εκφράσει τα συναισθήματά του. Και φυσικά να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να του βρούμε δουλειά!
Η υπερβολική αγάπη, το υπερβολικό δόσιμο, η υπερβολική αφοσίωση, είναι χαρακτηριστικά που ανοίγουν τον δρόμο στην κακοποίηση. Έτσι εύκολα τα θύματα μπορεί ν’ αρχίσουν να πίνουν, να τρώνε, να πέφτουν σε κατάθλιψη ή και να σωματοποιούν την συναισθηματική τους αναπηρία… Όλα όσα γράφω, ισχύουν το ίδιο και για τις γυναίκες θύματα και για τους άντρες, καθώς και τα δύο φύλλα γίνονται υποκείμενα της κακοποίησης…
Νανά Παλαιτσάκη