Πάσχα στην Ελλάδα υπέροχοι προορισμοί στη Πελοπόννησο! - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Πάσχα στην Ελλάδα υπέροχοι προορισμοί στη Πελοπόννησο!

Πάσχα στην Ελλάδα υπέροχοι προορισμοί στη Πελοπόννησο!

Share This
Θες να γιορτάσεις το Πάσχα κοσμικά ή προτιμάς την κατανυκτική απομόνωση; Υπάρχει βέβαια και η μέση λύση όπου οι πασχαλινές διακοπές γιορτάζονται απλά παραδοσιακά. Αν φέτος έχεις αποφασίσει να ξεφύγεις λίγο από την πρωτεύουσα, σου προτείνουμε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη για να γιορτάσεις φέτος το Πάσχα, την εποχή που η φύση είναι στα καλύτερά της. Εμείς πάντως, ψηφίζουμε (και θα κάνουμε) Ανάσταση στην Ελλάδα. Εξάλλου, γιατί να τρέχουμε αλλού, όταν έχουμε τόσες ομορφιές μπροστά στα μάτια μας;
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Η μυστηριακή χειμωνιάτικη εικόνα που έχει η πόλη με τα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες και στριφογυριστά καλντερίμια, την άνοιξη δίνει τη θέση της σε ένα ανθισμένο τοπίο που, το Πάσχα, έχει την τιμητική του. Τα λιθόκτιστα σοκάκια της καστροπολιτείας και η ησυχία δημιουργούν μια ιδιαίτερα ρομαντική και γραφική ατμόσφαιρα, που κορυφώνεται τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια, με τη μουσική υπόκρουση της μπάντας του δήμου.Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αξίζει να παρακολουθήσεις το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, όπου ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα και άχυρα παραγεμισμένο με εκρηκτικά παίρνει φωτιά στον περίβολο της εκκλησίας.
ΛΕΩΝΙΔΙΟ
Ένα από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα του Πάσχα γίνονται κάθε χρόνο στο Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της επαρχίας Κυνουρίας. Την ημέρα της Ανάστασης, με το πρώτο “Χριστός Ανέστη” χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα – φαναράκια πυροδοτούνται και γενιζουν τον ουρανό. Η παράδοση λέει πως στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες, ξαφνικά, τη στιγμή της Ανάστασης, επικρατεί νηνεμία με ελαφρό δυτικό αεράκι. Το πέταγμα των αερόστατων συνοδεύεται από πολλά πυροτεχνήματα, ενώ δίπλα στην εκκλησία καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα πάνω σε ξερά κλαδιά.Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα πήγαινε στην τελετή της Αγάπης, όπου το Ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.
ΝΑΥΠΛΙΟ
Στο Ναύπλιο θα κάνεις γραφικότατο Πάσχα. Η περιφορά του Επιταφίου ακολουθεί μια μοναδική πορεία, μέσα στα σοκάκια της πόλης καθώς ανεβαίνει προς το κάστρο, κάνοντας το γύρο της Ακροναυπλίας. Σε όλη τη διαδρομή η μπάντα του Ναυπλίου παίζει πένθιμα εμβατήρια, που συνοδεύονται από μελωδικές ψαλμωδίες. Οι επιτάφιοι συναντιούνται στην πανέμορφη πλατεία Ελευθερίας. Το μεγάλο Σάββατο το βράδυ, το αναστάσιμο μήνυμα μεταδίδεται με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις καμπάνες των ναών και με εκκωφαντικούς κρότους βεγγαλικών στην πλατεία Συντάγματος. Αν θέλεις πιο ήσυχη Ανάσταση, καλύτερα να πας στην εκκλησία της Μητρόπολης. Αξίζει να παρακολουθήσεις την περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στον Ψαρομαχαλά, στη γειτονιά των ψαράδων, που βρίσκεται κάτω από την Ακροναυπλία. Το θέαμα των αναμμένων κεριών και το γραφικό σκηνικό είναι το κάτι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages