Τρία σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους δανειστές, για τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το χειρότερο από αυτά, προβλέπει άμεση έναρξη από το 2015 της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας, ώστε να προσαρμοστούν στο 62ο και στο 67ο έτος της ηλικίας και είναι το σενάριο που υποστηρίζουν οι δανειστές.
Το «ήπιο» σενάριο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των ορίων από 1.1.2020 και την ολοκλήρωσή του ως το 2025 και είναι αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για ένα συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναφέρει το «Βήμα».
Οσο για το πιο αισιόδοξο σενάριο, το οποίο προτείνει το υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνει μία δεκαετή μεταβατική περίοδο ως το 2025, κατά την οποία θα διατηρηθούν τα σημερινά όρια συνταξιοδότησης, ώστε να ικανοποιηθούν τα ώριμα δικαιώματα και αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2025 και μετά.
Από το 2012, τα γενικά όρια συνταξιοδότησης έχουν προσδιοριστεί στο 67ο έτος με 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο κατηγορίες ασφαλισμένων διατηρούν σε ισχύ μεταβατικές διατάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, περίπου 300.000 ασφαλισμένοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι εκείνοι που διατηρούν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από το 62ο έτος της ηλικίας. Οι μισοί από αυτούς έχουν τη δυνατότητα άμεσης αποχώρησης καθώς διαθέτουν θεμελιωμένα αλλά και ώριμα δικαιώματα. Ετσι, μία ενδεχόμενη εφαρμογή άμεσων αλλαγών στα όρια ηλικίας, μπορεί να κρύβει τον κίνδυνο αθρόων συνταξιοδοτήσεων.
Ακόμη, αντικείμενο των διαπραγματεύσεων σε αυτό τον τομέα είναι τόσο η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία όσο και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης από το 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου