Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2013 υποχώρησε τον Απρίλιο η δραστηριότητα στην ελληνική μεταποίηση σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit που δόθηκαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης
Υπευθύνων Προμηθειών υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή χαμηλότερη από τις 48,9 μονάδες του Μαρτίου, διαμορφούμενος κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για όγδοο συνεχή μήνα.
Σύμφωνα με την Markit, η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης μετά από τέσσερις μήνες μέτριας αύξησης, ενώ οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και της περιορισμένης ρευστότητας. Εάν στα δεδομένα αυτά προστεθούν και οι αυξανόμενες πιέσεις επί του κόστους λόγω του εξασθενημένου ευρώ, η τελευταία έρευνα έδωσε μια συνολικά θλιβερή εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα παραγωγής αγαθών.
Ο συνολικός όγκος των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο, και με αισθητά ταχύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα.
Το γεγονός αυτό επιμήκυνε την τρέχουσα ακολουθία μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών σε οκτώ μήνες.
Η εξασθένηση των παραγγελιών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Αναφορές των μελών του πάνελ υπογράμμισαν ότι η αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια έδρασαν ανασταλτικά ως προς το ενδιαφέρον των πελατών. Τον Απρίλιο για πέμπτο συνεχή μήνα όπου καταγράφηκε αύξηση του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Ο βαθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών ήταν, στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος από τον Ιανουάριο του 2014. Η ταχύτερη συρρίκνωση της παραγωγής στα εργοστάσια συνέβαλε στην υποχώρηση του κύριου δείκτη τον Απρίλιο – τη σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 22 μηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου