Σε δημόσια διαβούλευση για μόλις επτά ημέρες τίθεται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε χθες στο opengov.gr προστέθηκε ως νέα ρύθμιση η οργάνωση προγραμμάτων αντισταθμιστικής εκπαίδευσης για την στήριξη παιδιών από χαμηλά οικονομικά στρώματα. Συγκεκριμένα, σε κάθε γυμνάσιο ή λύκειο ιδρύονται Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης τα οποία θα υλοποιούνται από αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, αλλά και από μόνιμους ή αναπληρωτές που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας. Η δαπάνη λειτουργίας των Κέντρων αυτών θα βαρύνει το ΕΣΠΑ.
Σε ό, τι αφορά τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλάζει το σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ. Ενδεικτικά, τα Συμβούλια καταργούνται, ενώ οι φοιτητές θα έχουν ρόλο «ρυθμιστή» αφού θα συμμετέχουν τόσο στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων όσο και στις εκλογές πρυτανικών αρχών. Επίσης, καταργείται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, ενώ οι νυν πρυτάνεις θα πρέπει να διεξάγουν εκλογές με βάση το νέο σύστημα ψηφοφορίας έως τις 31 Ιουλίου 2016.
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται, επίσης, η ρύθμιση που καταργεί τις «ελεύθερες» μετεγγραφές, καθώς προβλέπει μοριοδότηση ανάλογα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και θεσπίζει «πλαφόν» 15% στον αριθμό των μετεγγραφομένων επί των εισακτέων ανά σχολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου