Pages

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Γυναίκα, 30-44 ετών, απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι το κυρίαρχο προφίλ της ανεργίας σήμερα στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ για τον περασμένο Απρίλιο.Οι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό φτάνουν συνολικά τους 988.582, περίπου στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο (993.118) και ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με τον φετινό Μάρτιο (1.057.350), αποκλιμάκωση που μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην αύξηση των εποχικών επαγγελμάτων λόγω τουριστικής σεζόν.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται πως η ανεργία είναι γένους θηλυκού, καθώς οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 60% του πληθυσμού που βρίσκεται εκτός εργασίας. Κι όχι μόνο αυτό. Oπως δείχνουν τα στοιχεία, πλήττονται δυσανάλογα από την ανεργία, αφού οι περισσότερες από τις μισές είναι μακροχρόνια άνεργες, βρίσκονται δηλαδή εκτός της αγοράς εργασίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους 12 μήνες.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως γενικά ο πληθυσμός των μακροχρόνια ανέργων δείχνει να παγιώνεται σε υψηλούς αριθμούς, καθώς οι άνεργοι που βρίσκονται αποκλεισμένοι από τη δουλειά για περισσότερο από έναν χρόνο είναι σε σταθερή βάση πιο πολλοί από όσους μετρούν κάποιους μήνες στην ανεργία.
Γένους... θηλυκού η ανεργία
Αρκεί να σημειωθεί πως οι μακροχρόνια άνεργοι ήταν τον περασμένο Απρίλιο 534.551 (54% του συνόλου) έναντι 510.404 τον Απρίλιο του 2014 και 537.893 τον περασμένο Μάρτιο, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι από τους μισούς αδυνατούν να βρουν δουλειά για πάνω από ένα έτος.
Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν πως στην… πρώτη γραμμή του πυρός βρίσκονται οι πλέον παραγωγικές ηλικίες, καθώς οι περισσότεροι άνεργοι, σχεδόν το 40%, ανήκουν στην κατηγορία των 30-44 ετών.
Γένους... θηλυκού η ανεργία
Αντίστοιχα, το υψηλότερο ποσοστό όσον αφορά στο εκπαιδευτικό επίπεδο κατέχουν οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (47%), αν και αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν τελειώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ «διεκδικούν» ένα ποσοστό στην ανεργία της τάξης του 16,3%.
Με επίδομα
Την ίδια στιγμή, επίδομα ανεργίας εισπράττουν 104.888 άτομα, από τα οποία 4,69% είναι οικοδόμοι, 13,89% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 3,58% είναι λοιποί εποχικοί (αγροτικά) κ.ά. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι μειώθηκαν σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο κατά 2,54%.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως οι άνεργοι που αναζητούν εργασία έχουν ελαφρώς αυξηθεί σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο (από 828.299 σε 840.216 ), ενώ αντίστοιχα έχουν μειωθεί σημαντικά όσοι άνεργοι δηλώνουν πως δεν αναζητούν πια εργασία (από 164.819 σε 148.366), κυρίως επειδή απελπίστηκαν, κουράστηκαν, απογοητεύτηκαν κ.ά.
«Δυστυχώς με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που είχαμε τα τελευταία χρόνια πολλές γυναίκες βρέθηκαν εκτός εργασίας, πολύ περισσότερο όταν έχουν δημιουργήσει οικογένεια και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους», δηλώνει ο Γιώργος Χότζογλου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Η ζωή στην ανεργία
Αννα Κουρή
Εχω στείλει πάνω από 150 βιογραφικά
«Σε αυτήν την ηλικία και με ένα ανήλικο παιδί είναι δυστυχώς πάρα πολύ δύσκολο να σε προσλάβει κάποιος». Η 44χρονη Αννα Κουρή είναι μία από τις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που έχουν βρεθεί άνεργες μέσα στην κρίση και πλέον αδυνατούν να βρουν δουλειά. Για 12 χρόνια, από το 2001 μέχρι και το 2013, εργαζόταν σε κατάστημα εστίασης στον Πειραιά.
Απολύθηκε πριν από δύο χρόνια, λόγω περικοπών όπως λέει. «Εδιωξαν όλους τους παλιούς για να πάρουν νεότερους, με πολύ λιγότερο κόστος». Απόφοιτος λυκείου, έχει βγει στην αγορά εργασίας από 18 χρόνων με ένα πτυχίο Αγγλικών σε επίπεδο Lower και κάποια σεμινάρια σε χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, διοίκηση κ.ά.
Ξεκίνησε με πωλήσεις αυτοκινήτων και μετά έκανε διάφορες δουλειές για να καταλήξει στο εστιατόριο. «Είμαι 26 μήνες στην ανεργία, χωρίς επίδομα πλέον και ψάχνω δουλειά, αλλά είναι πολύ δύσκολο». Εχει ένα παιδί 10 ετών και είναι σε διάσταση με τον σύζυγό της. «Πολλοί εργοδότες εκλαμβάνουν το παιδί ως… υποχρέωση και θέλουν εργαζομένους χωρίς υποχρεώσεις, ενώ βρίσκουν την ηλικία μου απαγορευτική για πρόσληψη». Η Αννα φιλοξενείται στη μητέρα της και έχει κόψει κάθε προσωπικό έξοδο για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του παιδιού της. «Αυτό που αντιμετωπίζω εγώ σήμερα το αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες από τα 35 και πάνω. Αυτήν τη στιγμή έχω εισόδημα μηδέν και έχω ψάξει οπουδήποτε για δουλειά. Εχω στείλει πάνω από 150 βιογραφικά. Μάταια, παρά την εμπειρία και την προϋπηρεσία μου»…
Ελλη Βρατσίδου
Μετά τα 30 είναι σαν να μην υπάρχεις
«Μετά τα 30 είναι σαν να μην υπάρχεις ως εργαζόμενη».
Η 33χρονη Ελλη Βρατσίδου είναι άνεργη από το 2012, όταν απολύθηκε από ένα κατάστημα γρήγορης εστίασης, όπου εργαζόταν περίπου έναν χρόνο.
«Καθυστερούσε να με πληρώσει, ζήτησα τα δεδουλευμένα και με απέλυσε». Οπως λέει, δουλεύει από τα 17 της και είναι η πρώτη περίοδος της ζωής της που βρίσκεται εκτός δουλειάς. «Σπούδασα σχεδιάστρια μόδας σε ΤΕΕ, αλλά δεν μπόρεσα να συνεχίσω. Οι δικοί μου δεν είχαν τη δυνατότητα να με στηρίξουν οικονομικά. Λόγω ανάγκης έπρεπε να πιάσω δουλειά».
Είναι απόφοιτος Λυκείου και έχει δουλέψει σε καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, σούπερ μάρκετ, βιοτεχνίες κ.α., τα περισσότερα χρόνια πρωί και βράδυ, δύο δουλειές.
«Εχω ψάξει παντού για μια δουλειά, στον κλάδο του καθαρισμού, σε καφετέριες, σε μαγαζιά, πωλήτρια, σέρβις, ό,τι υπάρχει. Στα μαγαζιά, όμως, δεν ζητούν πια γυναίκες με τη δική μου ηλικία. Οι αγγελίες για σέρβις σε μαγαζιά εστίασης είναι οι περισσότερες για κορίτσια μέχρι 28 ετών. Δυστυχώς η ηλικία είναι μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας».
Συζεί με τον σύντροφό της πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουν παντρευτεί, ούτε σκέφτονται για παιδί. «Αν όλα ήταν ομαλά, θα είχα προ πολλού παντρευτεί και θα είχα κάνει και παιδιά. Βλέπω πολλές γυναίκες που έχουν παιδιά και σκέφτομαι μακάρι να είχα κι εγώ. Αλλά τι θα του δώσω να φάει; Είναι κρίμα για το παιδάκι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου