ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΟΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΟΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΟΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Share This
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές τράπεζες λόγω της εκροής των καταθέσεων, ενώ ο ένας μετά τον άλλο οι διεθνείς οίκοι αναφέρονται στο ενδεχόμενο της επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων....
Οι εκτιμήσεις μιλούν για απώλειες 4-5 δισ. ευρώ μέσα στον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο οι εκροές, σύμφωνα με την ΤτΕ, ήταν 6,3 δισ. ευρώ. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα και κυρίως η Παρασκευή 29 Μαΐου, πριν από την αργία του Αγίου Πνεύματος, ήταν «δύσκολη» ημέρα για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, που φαίνεται να προσμετρούν καινούργιες απώλειες οι οποίες ξεπερνούν πιθανότατα το 1 δισ. ευρώ στο διάστημα των τελευταίων επτά εργασίμων ημερών. Οι καταθέσεις χωρίς αυτές της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμώνται στην παρούσα φάση στα 128 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά υπολογίζεται πως προσεγγίζουν τα 136 δισ. ευρώ.
ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΟΥ
Οπως αναφέρει ο διεθνής οίκος Goldman Sachs οι εκροές του Απριλίου συμβαδίζουν με την αύξηση του ELA κατά 5,9 δισ. ευρώ στο διάστημα αυτό. Η αύξηση του ορίου ELA κατά 3,8 δισ. ευρώ από τα τέλη Απριλίου, υποδηλώνει πως οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν και ενδεχομένως αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.
Μάριο Ντράγκι
Οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφού σήμερα ή πιθανότατα αύριο, η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει εκ νέου για τη χορήγηση ELA στις ελληνικές τράπεζες. Kαθώς το «μαξιλάρι» του ELA έχει αισθητά υποχωρήσει, το ποσό που θα εγκρίνει η ΕΚΤ για έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα θα αποτελέσει ένδειξη για το πώς οι θεσμοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη διαπραγμάτευση.
Σε κάθε περίπτωση σημασία έχει και η απόφαση της ΕΚΤ για το αν θα διατηρήσει το ποσοστό του κουρέματος των collaterals των ελληνικών τραπεζών ανέπαφο ή αν θα αυξήσει το σχετικό κούρεμα. Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο της γερμανικής Welt το οποίο αναφέρει ότι οι Ελληνες σηκώνουν τις καταθέσεις τους και τις τοποθετούν σε γερμανικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αιμορραγούν ακατάπαυστα το 2015, καθώς η απειλή ενός Grexit ωθεί τους Ελληνες να σηκώνουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές καταθέσεις στη Γερμανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το 2012. Δισεκατομμύρια έχουν φύγει προς την Ελβετία, αλλά η Γερμανία είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός, αναφέρει η εφημερίδα. Οι ελληνικές καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ φτάνοντας συνολικά στα 3,8 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό από το 2012.
Το ίδιο άρθρο αναφέρει τις αρνητικές συνέπειες από έναν ενδεχόμενο έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και μάλιστα ο οικονομολόγος Kenneth Rogoff είναι της άποψης ότι η Ελλάδα χρειάζεται πέντε με δέκα χρόνια περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων για να εξυγιάνει την οικονομία της.
Τον κώδωνα του κινδύνου για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων κρούουν οι διεθνείς οίκοι Moody's και JP Morgan, καθώς συνεχίζεται η εκκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Στις εκθέσεις τους αναφέρουν πως η συνέχιση των εκροών καταθέσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οι ελληνικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να τις περιορίσουν. Μάλιστα κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο οίκος Moody's επισημαίνει πως τέτοιοι έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό την μορφή περιορισμών στις αναλήψεις και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό και θα αύξαναν την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους και σε ρευστότητα.
Capital controls
Η JP Morgan προειδοποιεί σε ανάλυσή της πως η πιθανότητα επιβολής capital controls ολοένα και αυξάνεται. «Το μέτρο των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων συνιστά έναν μηχανισμό που ωθεί την Ελλάδα πιο κοντά στη συμφωνία με τους δανειστές, παρά στην έξοδο από το ευρώ», σχολιάζουν οι αναλυτές της JP Morgan.
Όπως επισημαίνουν, πλέον, όλα δείχνουν πως η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι τα τέλη Ιουνίου, γιατί τότε η χώρα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με την υποχρέωση πληρωμής του 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και με την εκπνοή της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος.
Οι τραπεζίτες είναι ανήσυχοι απέναντι στις εξελίξεις γνωρίζοντας μεταξύ άλλων πως και αν ακόμη σταματήσει η «αιμοραγία» από τις αναλήψεις, οι καταθέσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται λόγω της βαριάς νέας φορολογίας που φαίνεται πως θα επέλθει, καθώς οι μισθοί όσων εργάζονται δεν θα επαρκούν για να την καλύψουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages