Και όμως, υπάρχουν τράπεζες με πελάτες που δεν... τρέμουν τυχόν capital controls! Είναι οι μοναδικές που παρέχουν «ρευστότητα» ακόμη και όταν δεν υπάρχει ούτε ευρώ και το τελευταίο διάστημα καταγράφουν αύξηση στην επισκεψιμότητα.
Ο λόγος για τις τράπεζες χρόνου, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και έχουν ως νόμισμα αποκλειστικά και μόνο τον ελεύθερο χρόνο του εκάστοτε πελάτη. Ουσιαστικά πρόκειται για δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων και αυτές τις κρίσιμες ημέρες έχουν αποτελέσει «καταφύγιο» για ανθρώπους που έχουν ανάγκη από διάφορα προϊόντα, ωστόσο δεν μπορούν να τα αγοράσουν!
«Στηριζόμενη στις αρχές της αλληλέγγυας οικονομίας, η τράπεζα προωθεί τον χρόνο ως μέσο συναλλαγής. Ετσι καλύπτονται διάφορες ανάγκες» περιγράφει στην «Espresso» η Δήμητρα Μασχαλίδη, μέλος της τράπεζας χρόνου του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. «Τις ημέρες του δημοψηφίσματος και πριν από τα capital controls υπήρχε ραγδαία αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που συμμετέχουν στην τράπεζα χρόνου χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της» τονίζει η ίδια.
Για να «μπει» κάποιος στην τράπεζα πρέπει πρώτα να δημιουργήσει ένα προφίλ στον ιστότοπό της με τα προσωπικά του στοιχεία και αφού καταχωρήσει την αγγελία του, μπορεί να γνωστοποιήσει την υπηρεσία που θέλει να προσφέρει ή να ζητήσει, αρχίζοντας να... ξοδεύει τον χρόνο που έχει κάνοντας «συναλλαγές».
Σε αυτές τις τράπεζες ένα μάθημα αγγλικών μπορεί να ανταλλαχθεί με το βάψιμο του δωματίου ή την καθαριότητα του σπιτιού ή ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής να πάρει τη θέση ενός πλυντηρίου ρούχων. Οπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της τράπεζας χρόνου του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες που ανταλλάσσονται πλέον είναι πάρα πολλές: από τη φύλαξη ηλικιωμένου μέχρι τα μαθήματα πλεξίματος ή και κλαρίνου, το μαγείρεμα, το σιδέρωμα, η βοήθεια σε μετακόμιση, η φύλαξη και η δημιουργική απασχόληση παιδιών, το κούρεμα, τα μαθήματα σκάκι, ο καθαρισμός προσώπου, οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας, εναλλακτικές θεραπείες (σιάτσου, ρεφλεξολογία και αρωματοθεραπεία!), νομική υποστήριξη. Στην τράπεζα χρόνου η μονάδα μέτρησης είναι το ΤΕΜ, που ισούται με μία ώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου