Pages

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΝΕΣ

Ως το κρυφό περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας περιγράφει τους καλά καταρτισμένους Ελληνες επιστήμονες ο Economist και αναφέρεται στα... προσωπικά τους Grexit, καθώς όλοι τους φεύγουν από την Ελλάδα αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. 
Γράφει ο Economist: 
«Ο Νίκος, ένας χειρουργός σε περιφερειακό νοσοκομείο στην Ελλάδα αγωνίζεται να λάβει μια οδυνηρή απόφαση. Καθώς το Grexit έχει γίνει από ένα υποθετικό σενάριο μια πραγματική απειλή, αυτός και η γυναίκα του έμειναν ξάγρυπνοι μέχρι αργά τη νύχτα και συζητούσαν για το τι πρέπει να κάνουν. «Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να μείνω», λέει ο Νίκος πατέρας δύο μικρών παιδιών, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της ιατρικής εκπαίδευσής του στη Βρετανία. Ηλπιζε ότι η χώρα του θα ανακάμψει και ήθελε τα παιδιά του να μεγαλώσουν εκεί. Αλλά οι τελευταίοι μήνες ήταν σκληροί, με τις βασικές και τις ιατρικές προμήθειες να εξαντλούνται, και τις θέσεις εργασίας να περικόπτονται. Και είναι σίγουρος ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ. 
Σε όλη τη χώρα, παρόμοιες συζητήσεις γίνονται σε πηγαδάκια γιατρών, δικηγόρων, επιχειρηματιών, μηχανικών και άλλων επαγγελματιών. Πράγματι, τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξε μια μεγάλη έξοδος ταλαντούχων και υψηλά εξειδικευμένων Ελλήνων στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αμερική και άλλες πλούσιες χώρες. Περίπου 180.000 Ελληνες επαγγελματίες εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό και πολλοί άλλοι ακόμη σπουδάζουν σε άλλες χώρες. Πάνω από 130.000 Ελληνες, απόφοιτοι πανεπιστημίων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον Λόη Λαμπρινιάδη, έναν ακαδημαϊκό που ειδικεύεται στη διαρροή επιστημόνων από την Ελλάδα. 
Ο κύριος λόγος της διαρροής επιστημόνων είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας με υψηλή πανεπιστημιακή εξειδίκευση. Ενα από τα κρυφά περιουσιακά  στοιχεία στην Ελλάδα είναι οι επιστήμονες. Το 3% των κορυφαίων επιστημόνων είναι από την Ελλάδα, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 0.2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αλλά το 85% από αυτούς τους σούπερ σταρ των επιστημόνων ζουν στο εξωτερικό. 
Η απειλή της εξόδου από το ευρώ και ενδεχομένως από την ΕΕ έχει πυροδοτήσει εκ νέου το σκεπτικισμό των Ελλήνων επιστημόνων. 
Την ίδια ώρα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι γεμάτα από εργαζομένους με πολλά περισσότερα προσόντα από αυτά που απαιτεί η θέση τους. Μηχανικοί, δικηγόροι και άλλοι επαγγελματίες δουλεύουν εκεί περιμένοντας τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Μάλιστα, τελευταία στην Αθήνα εκτινάχθηκαν οι αιτήσεις για τη χορήγηση διαβατηρίων, από Ελληνες που θελουν να ετοιμαστούν για το δικό τους, προσωπικό Grexit. 
Ο Γιάννης, ένα λαμπρός επιχειρηματίας που μιλάει άψογα αγγλικά επέστρεψε στην Ελλάδα το 2013, μετά το τέλος των σπουδών του στη Βρετανία, επειδή ήθελε να κάνει κάτι ριζοσπαστικό. Αρχικά έφτιαξε ένα site αναζήτησης εργασίας, ωστόσο η προσπάθειά του δεν είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Από τους συμμαθητές του, μόνο τέσσερις μένουν πλέον στην Ελλάδα και δύο από αυτούς, ο ίδιος και ένας άνεργος αρχιτέκτονας εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν για το εξωτερικό. 
Για τους εκπαιδευτικούς, όπως και για τόσους άλλους επαγγελματίες, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή. Η Μαρία, που έχει σπουδάσει δασκάλα πουλάει κάρτες κινητής τηλεφωνίας σε μια πλατεία της Αθήνας...». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου