Αν και ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις ζημίες καθώς ημέρα με την ημέρα οι δυσάρεστες εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη, το βέβαιο είναι ότι η ιδιωτική οικονομία αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη εισέρχονται στη ζώνη του λυκόφωτος.
Οι επιχειρηματίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πότε, αν και πώς θα πληρωθούν, η κατανάλωση μέρα με τη μέρα βαίνει μειούμενη, με ορατό τον κίνδυνο λουκέτων σε μικρές αλλά και μεγάλες πλέον επιχειρήσεις, η αγορά νεκρώνει σε όλους τους τομείς, ενώ κίνδυνοι εκφράζονται για αλματώδη πλέον αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα τα ράφια των σούπερ μάρκετ κινδυνεύουν μέσα στην εβδομάδα να βρεθούν άδεια αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων, ακόμα κι αν αυτή στην καλύτερη των περιπτώσεων διαρκέσει για λίγες ακόμα ημέρες, πράγμα όχι όμως και τόσο ορατό ακόμα κι αν αύριο υπερψηφιστεί το «Ναι». Κι όλα αυτά ενώ η απόγνωση έχει χτυπήσει κόκκινο, πλην όμως ο κόσμος δεν έχει ακόμα αντιληφθεί ούτε το πώς, ούτε όμως και το γιατί φτάσαμε ως εδώ και ενώ το κριτήριο του μέσου κουρασμένου από την κρίση πολίτη είναι αμβλυμένο στην απόφαση της Κυριακής την οποία καλείται να λάβει δίχως πλήρη ενημέρωση και ευρισκόμενος σε σαφή σύγχυση.
Πλάνα απολύσεων, υποχρεωτικές άδειες και φυγή επιχειρήσεων
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δημοσκόπηση ελληνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας την προηγούμενη Δευτέρα (και ενώ άρχιζε ένα κύμα ανατροπής της υπεροχής του «Οχι» υπέρ του «Ναι») έδειχνε ότι 47% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν «Οχι» στα νέα μέτρα έναντι 44% που έλεγαν «Ναι», όμως όταν το ερώτημα άλλαζε και πήγαινε στο θέμα της παραμονής ή όχι στο ευρώ, 50% έλεγαν «Ναι» και μόλις 40% «Οχι». Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι οι πολίτες μέχρι και αυτές τις ημέρες δεν είχαν αντιληφθεί το διακύβευμα αυτού του δημοψηφίσματος πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων από τον ιδιωτικό τομέα ο οποίος βιώνει ήδη έναν απίστευτο Αρμαγεδδώνα.
Ηδη πολλές βιομηχανίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν δώσει υποχρεωτικές καλοκαιρινές άδειες στους εργαζόμενούς τους καθώς έκαναν παύση εργασιών μέχρι να δουν πού θα πάει η κατάσταση, ενώ άλλες εταιρείες υπό το βάρος της διαφαινόμενης ή υπαρκτής κιόλας καθίζησης των τζίρων τους έχουν ειδοποιήσει για απολύσεις προσωπικού ή μεγάλες μειώσεις μισθών και αμοιβών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλης βιομηχανίας τροφίμων η οποία έχει ήδη plan B για 200 απολύσεις λόγω της ραγδαίας συρρίκνωσης της παρουσίας της στην αγορά, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε δεκάδες άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.
Οπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Λιανικής Πώλησης Ελλάδος Αντώνης Ζαΐρης που στους κόλπους του περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, «η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα ήδη αποδεικνύεται μοιραία και θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία ή ψηφιστεί το "Ναι"». Κύκλοι του ΙΟΒΕ αναφέρονται σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας λόγω της μεγάλης κατάρρευσης του καθοριστικού για το ΑΕΠ τουριστικού προϊόντος με το κύμα ακυρώσεων τουριστών που φαίνεται ότι θα στοιχίσει πάνω από 5 εκατομμύρια -προς το παρόν- λιγότερους τουρίστες (το μέγεθος αυτό μπορεί να εκτοξευθεί εάν συνεχιστεί η επιδείνωση με ένα «Οχι» στις κάλπες και τις τράπεζες κλειστές για μεγαλύτερο διάστημα) αλλά και λόγω των προβλημάτων με τις παραγγελίες στα σούπερ μάρκετ, τις ελλείψεις προϊόντων και τα προβλήματα στις εισαγωγές και εξαγωγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου