Pages

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ υπέβαλε την Πέμπτη ο Αλέξης Χαρίτσης. Όπως τονίζει ο κ. Χαρίτσης σε δήλωσή του, θα παραμείνει ενεργός, μέσα από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεχιζόμενη προσπάθεια η χώρα να υπερβεί τις σημερινές δυσκολίες. «Για να διαμορφώσουμε, με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ένα μέλλον με βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία» συμπληρώνει. Ο κ. Χαρίτσης ευχαριστεί «από καρδιάς» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη που του έδειξαν

ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΑ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ...

Σε όμορφες στιγμές εθεάθησαν στο καφέ Αγκάλη στο Ακρογιάλι, οι Νίκος Καρβέλας και Αννίτα Πάνια. Το ζευγάρι σε τρυφερά τετ α τετ συνεχίζει να απολαμβάνει τις διακοπές τους στη Μεσσηνία. Βέβαια η Ανίτα κατάγεται από το Μελιγαλά, έχει συγγενικό πρόσωπο στην Κυπαρισσία αλλά δεν τους έχει επισκεφθεί από ότι γνωρίζουμε

Ενοπλη ληστεία σε γνωστό ζαχαροπλαστείο στη Θουρία

Ληστεία στο ζαχαροπλαστείο "Λάμπου" στη Θουρία έγινε προχθές το βράδυ, όταν εισέβαλε ένας ένοπλος ληστής, ο οποίος απειλώντας με πιστόλι την ταμία άρπαξε από το ταμείο την είσπραξη ύψους 500 ευρώ. Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, ενώ δεν υπήρχε πλέον πελάτης μέσα στο κατάστημα. Ο άντρας διέπραξε τη ληστεία, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του με μαύρο μαντίλι, μαύρη μπαντάνα και γυαλιά ηλίου. Στη συνέχεια διέφυγε τρέχοντας. Την υπόθεση διερευνά η Ασφάλεια Καλαμάτας, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τον εντοπισμό του δράστη. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μαγική… και όπως πάντα – αφού καθιερώθηκε – μοναδική η «Λευκή Νύχτα» που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία στην πόλη της Καλαμάτας. Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει ντυθεί  στα γιορτινά της σε κάθε γωνιά της με τα καταστήματα ανοιχτά και με πολλές προσφορές να περιμένουν τους πολίτες που έχουν σημειώσει αυτή τη μέρα στο «καλεντάρι» για τις αγορές τους, παρά την δυσκολία της εποχής.
Παντού εκδηλώσεις στο Ιστορικό Κέντρο, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, στον εμπορικό ιστό, στην κεντρική πλατεία και τον πεζόδρομο της Ιατροπούλου, με μια πόλη να κινείται σε καλοκαιρινούς γιορτινούς ρυθμούς. Μια βραδιά που όλοι περίμεναν και είχαν ανάγκη να ξεχυθούν στους δρόμους που είχαν κλείσει για τα αυτοκίνητα και να περάσουν μέχρι πρωίας κάτι το διαφορετικό και ξεχωριστό.




ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΥΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Συνελήφθησαν, (29.8.2015) το πρωί, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο (2) αλλοδαποί υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 18 και 33 ετών, αντίστοιχα, για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των ανωτέρω αλλοδαπών, οι οποίοι είχαν σκοπό να ταξιδέψουν με πτήση για τη Στοκχόλμη Σουηδίας, διαπίστωσαν ότι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα ήταν προφανώς πλαστά. Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένα (1) διαβατήριο Γερμανικών Αρχών και ένα (1) δελτίο ταυτότητας Ελληνικών Αρχών. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

ΨΙΧΟΥΛΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ


Στις... ήδη πετσοκομμένες συντάξεις θα επιβληθούν νέες μειώσεις σοκ από τον Σεπτέμβριο και για τρεις μήνες, καθώς η αυξημένη εισφορά 6% που πλήρωσαν χθες οι συνταξιούχοι για ασθένεια, ήταν μόνο για τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, χωρίς τις αναδρομικές κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αυτές, όπως αποφάσισε η απερχόμενη κυβέρνηση, θα επιβληθούν σε τρεις δόσεις από τις συντάξεις του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ώστε να εφαρμόσει την απόφαση για την αύξηση της εισφοράς ασθενείας από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις και να επιβάλει ανάλογη εισφορά-μείωση 6% στις επικουρικές συντάξεις. Έτσι, 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι αναμένεται να πάρουν... ψίχουλα τους επόμενους τρεις μήνες! Η εισφορά στην κύρια σύνταξη θα υπολογίζεται επί του αρχικού ποσού δηλαδή επί της σύνταξης που είχαν οι δικαιούχοι στις 31/12/2009, πριν επιβληθούν οι περικοπές του Μνημονίου. Στη συνέχεια το ποσό που θα προκύπτει θα αφαιρείται από τη σύνταξη που παίρνουν σήμερα δηλαδή θα μπαίνει το 2% σε σύνταξη 2.000 ευρώ και τα 40 ευρώ της μείωσης που προκύπτει από την εισφορά αυτή, θα αφαιρούνται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Στις επικουρικές η μείωση 6% επιβάλλεται στα καταβαλλόμενα ποσά δηλαδή στις συντάξεις που παίρνουν οι δικαιούχοι μετά από όλες τις περικοπές.

ΟΛΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ;

Από την πρώτη ημέρα των capital controlsτα μετρητά άρχισαν σταδιακά να εξαφανίζονται. Πάρα τη μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η ορθότητα μιας παροιμίας. Ότι ουδέν κακό αμιγές καλού. Έτσι, μέσα στα πολλά κακά των capital controls, εμφανίστηκε και ένα πολύ μεγάλο καλό. Οι καταναλωτές άρχισαν να χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους για τις συναλλαγές τους. Αυτό το κύμα που ακόμη σε μεγάλο βαθμό διατηρείται θέλει τώρα να καβαλήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να σπρώξει τους φορολογουμένους στις πληρωμές μέσω τραπεζικού συστήματος για να πετύχει και το καίριο πλήγμα στη φοροδιαφυγή. Η επιτελική ομάδα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επέκταση και μαζικοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οποίο περιλαμβάνει από κίνητρα μέχρι και αυστηρές κυρώσεις για όσους παρανομούν. Ας δούμε αναλυτικά το σχέδιο που πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Από το πρώτο ευρώ
Το πρώτο βήμα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αφορά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για να αναγνωρίζεται μια δαπάνη για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους θα πρέπει υποχρεωτικά να εξοφλείται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Σήμερα το όριο για την υποχρεωτική πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος είναι 500 ευρώ και πάνω. Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι από το πρώτο ευρώ επαγγελματικής δαπάνης θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσω των τραπεζών, δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μεταφορά ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο της λήψης εικονικών τιμολογίων τα οποία μειώνουν τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και κατά συνέπεια μειώνουν και τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Χιλιάδες κόσμου χθες βράδυ κατέκλυσαν την Καλαμάτα, χαρίζοντας τεράστια επιτυχία στη Λευκή Νύχτα 2015! Πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλο το κέντρο δίδουν κέφι και αισιοδοξία στον κόσμο, ενώ τα καταστήματα προσέφεραν σε Καλαματιανούς και επισκέπτες τη 
δυνατότητα να αγοράσουν είδη σε μεγάλη ποικιλία με πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης, υπήρχαν μεγάλες προσφορές σε πολλά αγαθά, που προσελκύουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού.
lefki nyxta prosfores 11
Ο Δήμαρχος, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Λευκή Νύχτα προσφέρει τη δυνατότητα στον κόσμο να κάνει συμφέρουσες αγορές, στηρίζει τους εμπόρους, προβάλλει την Καλαμάτα, χαρίζει ψυχαγωγία και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην επιτυχία της.
dimarxos-milaei-me-kosmo
Σημειώνεται ότι για τη διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης, ο Δήμος Καλαμάτας συνεργάσθηκε με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, με την υποστήριξη του Υπεραστικού και του Αστικού ΚΤΕΛ, των ταξί και κρατικών Υπηρεσιών.

xoreftikos-syllogos-lefkipos 2
Το κέντρο της Καλαμάτας έχει αποδοθεί στους πεζούς, πολλοί από τους οποίους έχουν έλθει από όλη την Πελοπόννησο κι ακόμη παραπέρα. Πολλά καταστήματα προσφέρουν κεράσματα, ενώ ανά περιοχές διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες πλαισιώνουν τις 7 εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς του Επιχείρησης «Φάρις» στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου και στο Ιστορικό Κέντρο.
kosmos-brosta-apo-dimarxeio
Η Λευκή Νύχτα θα συνεχισθεί μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής 30 Αυγούστου. Είναι ένα πραγματικό ολονύκτιο πανηγύρι, με τα καταστήματα, όπου έχουν «σπάσει» οι τιμές, ανοικτά και με ψυχαγωγία για όλους!

ΚΑΘΑΡΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. πραγματοποιεί, κάθε δεκαπενθήμερο, ελέγχους στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητάς της (από την πίστα καρτ στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια).
Κατά τη μέτρηση του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου 2015 (δειγματοληψία στις 24 του μηνός) διεπιστώθη από τα ευρήματα των αναλύσεων ότι τα νερά κολύμβησης στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι τιμές βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια των επιθυμητών και επιτρεπτών επιπέδων, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, που μπορείτε να δείτε εδώ

50 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ..

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών,πραγματοποιήθηκε χθες εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε τέσσερις (4) νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. 
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε οκτακόσια πέντε(805) άτομα, εκ των οποίων εξακόσια πενήντα (650) ήταν ημεδαποί και εκατόν πενήντα πέντε (155) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε επτακόσια δεκαέξι (716) οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν εκατόν πενήντα εννέα (159)άτομα, από τα οποία εκατόν δώδεκα (112) ήταν ημεδαποί και σαράντα επτά (47) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν πενήντα (50) άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

  • Δύο (2) ημεδαποί στην Αργολίδα, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αρκαδία, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1)ημεδαπός στην Αρκαδία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δύο (2)ημεδαποί στην Αρκαδία, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Ένας (1)αλλοδαπός στην Αρκαδία,ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Κορινθία, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων, εράνων και λαχειοφόρων αγορών.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Κορινθία, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Έξι (6) ημεδαποί και τρεις (3) αλλοδαποί στην Κορινθία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1)ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός στην Κορινθία, για παράνομο υπαίθριο εμπόριο.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Κορινθία, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
  • Δύο (2) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για ληστεία. Ειδικότερα, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 35χρονος και μία (1) 30χρονη, οι οποίοι κατηγορούνται ότι την 27.8.2015 το απόγευμα, στο Καλάμι Μεσσηνίας, με τη χρήση σωματικής βίας, σε βάρος δύο (2) ημεδαπών,  αφαίρεσαν χρήματα και κόσμημα.  
  • Δύο (2) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για εμπρησμό.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Μεσσηνία, για κλοπή.
  • Πέντε (5) ημεδαποί και τρεις (3) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Τρείς (3) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Τέσσερις (4)αλλοδαποί στη Μεσσηνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά διακόσιες ογδόντα εννέα (289) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και έξι (6) παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, ενώ κατασχέθηκαν:

  • Δύο (2) δενδρύλλια κάνναβης, στην Αρκαδία.
  • Το χρηματικό ποσό των -595- ευρώ, μία (1) κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθώς και δύο (2) οθόνες, δύο (2) πληκτρολόγια και δύο (2) ποντίκια ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην Κορινθία.   

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΤΙ ΛΕΡΩΣΑΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ξεκίνησε πριν από λίγο, με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Αθηναΐς». Μια συνδιάσκεψη που πραγματοποιείται στη σκιά της διάσπασης του κόμματος και των αποχωρήσεων στελεχών. «Παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να περάσουμε τον δύσκολο κάβο, για να υπερασπιστούμε τις μεγάλες αξίες, τους εργαζόμενους τους ανέργους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος. «Συζητάμε, συνεδριάζουμε, αποφασίζουμε, δρούμε σε ένα πολεμικό πολιτικό τοπίο», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Ολο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε να δίνουμε μάχες με πείσμα και αποφασιστικότητα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού». «Ματώσαμε. Δώσαμε μάχες μέσα σε αντίξοες συνθήκες, Παλέψαμε», τόνισε, «με θεριά, μέσα κι έξω από τη χώρα, ούτε μια στιγμή όμως δεν δειλιάσαμε να πάρουμε ρίσκα, να ξεπεράσουμε τα όρια, να φτάσουμε μέχρι το τέλος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε όσους λένε ότι αυτός ο αγώνας πήγε χαμένος: «Κάποιοι λένε πήγε χαμένος ο αγώνας. ας φανταστούμε πού θα ήταν η χώρα, η συμφωνία και η αριστερά χωρίς αυτόν τον αγώνα. Τι συμφωνία θα έφερνε αλήθεια ο Σαμαράς αν έμενε πρωθυπουργός;». «Στο τέλος πήραμε μια δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε τη μαζική αυτοκτονία που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη», είπε και τόνισε ότι «έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μας, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας αλλά και για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης, και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμυχές του πολεμιστή που δεν παραδόθηκε και την αποφασιστικότητα και την εμπειρία για να συνεχίσουμε τον αγώνα». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην εκλογική μάχη θα κριθεί το δικαίωμα του λαού να συνεχίσει να αγωνίζεται και να ελπίζει. Με το βλέμμα στους αποχωρήσαντες, σημείωσε ότι «Θα μπορούσαμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια. Θα μπορούσαμε να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι, να υποκριθούμε ότι εκτός ευρωζώνης μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο και καλύτερο επίπεδο για τους πολλούς, να παραδώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στη μανία του παλαιού πολιτικού καθεστώτος». «Αν δεν λερώναμε τα δικά μας τα χέρια ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον;» διερωτήθηκε, για να σημειώσει ότι «είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και τις δικές μας αδυναμίες, προσπαθώντας να ανοίξουμε δρόμους, προχωρώντας μπροστά ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν.
Αλλά αν ο δρόμος ήταν στρωμένος, δεν θα ήμασταν εμείς εδώ, αλλά άλλοι. Η Αριστερά όμως πάντα έπαιρνε το τιμόνι στα δύσκολο»». «Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε μπροστά, μόνο μπροστά», σημείωσε, για να επισημάνει: «Όποιος θέλει να πενθήσει, έχει το δικαίωμα να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, έχει το δικαίωμα να αποδράσει». «Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Εμείς δεν καταθέτουμε τα όπλα. Η μάχη συνεχίζεται. Να μην φύγει από το μυαλό μας το ερώτημα: ποια είναι η επιλογή που θα δώσει ελπίδα στο λαό μας. Σήμερα, τώρα, βαδίζουμε υπό πυκνά πυρά. Το σχέδιό τους ήταν από την πρώτη στιγμή η αριστερή παρένθεση. Δεν χωράνε αυταπάτες. Ζούμε μια από τις στιγμές εκείνες που ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Επιδιώκουν να μας σύρουν στο βάλτο. Ό,τι δεν κατάφεραν τους 7 μήνες, ό,τι δεν προέβλεψαν καλά αφού μας είχαν τελειωμένους, ό,τι δεν πέτυχαν με τράπεζες και πιστωτική ασφυξία, θέλουν να το πετύχουν τώρα. Καταφέραμε παρά τις δυσκολίες να αφήσουμε ένα δείγμα γραφής που κανείς δεν μπορεί να σβήσει. Θα θυμίσω ότι όλες οι παρεμβάσεις και νομοθετικές μας πρωτοβουλίες είχαν φιλολαϊκό και προοδευτικό πρόσωπο. Το άνοιγμα της ΕΡΤ, η επαναπρόσληψη σχολικών φυλάκων, η κατάργηση εισιτηρίου στα νοσοκομεία, ο νόμος για την ιθαγένεια, η αποσυμφόρηση των φυλακών, το κλείσιμο στις Σκουριές, τα χτυπήματα στη διαφθορά και τη διαπλοκή».

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ!

Γενική κινητοποίηση έχει σημάνει στην Καλαμάτα για μια πετυχημένη, μεγάλη Λευκή Νύχτα, αύριο Σάββατο 29 Αυγούστου 2015! Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο, με τη συμμετοχή αιρετών του Δήμου και υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και εκπροσώπων φορέων και κρατικών υπηρεσιών, 
ο Δήμαρχος ζήτησε να βρίσκονται όλοι σε ετοιμότητα για άψογη διεξαγωγή της Λευκής Νύχτας, μιας βραδιάς γεμάτης συμφέρουσες αγορές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όλοι όσοι συμβάλλουν στη διοργάνωση της 3ης Λευκής Νύχτας είναι έτοιμοι, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, ενώ οι έμποροι έχουν εμπλουτίσει τα εμπορεύματά τους και ετοιμάζονται να προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις στο αγοραστικό κοινό, Καλαματιανούς και επισκέπτες, που αναμένονται κατά χιλιάδες.
Ο Π. Νίκας τόνισε ότι η διοργάνωση της Λευκής Νύχτας αποβλέπει στην οικονομική τόνωση των επιχειρήσεων της Καλαμάτας, στην παροχή της ευκαιρίας για συμφέρουσες αγορές, στην προβολή της πόλης και στη δωρεάν ψυχαγωγία προς τους Καλαματιανούς και τους επισκέπτες.
Σημειώνεται ότι δε θα επιτρέπεται η δραστηριοποίηση μικροπωλητών.
Ο Δήμος Καλαμάτας με τις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού, Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται επί ποδός, ώστε να συντελέσει πάση δυνάμει στην επιτυχία της Λευκής Νύχτας. Ο εμπορικός κόσμος είναι πανέτοιμος, ενώ παρούσα θα είναι με όλη της τη δύναμη η Αστυνομία, καθώς και άλλες Υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ κ.λπ. Το Δημαρχείο θα είναι ανοικτό από τις 19.00 το βράδυ του Σαββάτου, ενώ το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου θα υπάρχει Σταθμός Πρώτων Βοηθειών, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι το ξημέρωμα.
 leuki-nuxta
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή και όλους τους φορείς και εθελοντές που συμμετέχουν, για τις προσπάθειές τους να διενεργηθεί η καλύτερη Λευκή Νύχτα της Ελλάδος.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
leukinuxta  3 Medium
Η Καλαμάτα είναι έτοιμη για τη διοργάνωση μιας μεγάλης Λευκής Νύχτας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα καταστήματα θα προσφέρουν πάμπολλα είδη σε πολύ συμφέρουσες τιμές, ενώ η πόλη θα γιορτάσει με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και ιδιώτες.
leukinuxta  1 Medium
Το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού είναι μεγάλο, ενώ η Λευκή Νύχτα 2015 αναμένεται να προσελκύσει επισκέπτες από την Πελοπόννησο και πέραν αυτής, καθώς η πρωτοβουλία αυτή προβάλλεται από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα σε όλη την Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα και στα Ιόνια Νησιά, αλλά και από ΜΜΕ των Αθηνών.
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΜΕ ΕΥΧΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Για την εξυπηρέτηση όσων θα έλθουν και επειδή στο κέντρο της Καλαμάτας θα επιτρέπεται μετά τις 20.00 του Σαββάτου η πρόσβαση μόνο σε πεζούς, θα λειτουργήσουν μεγάλα πάρκινγκ, πέραν των πάρκινγκ στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα και στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας. Αυτά θα βρίσκονται στο Metro, στο Lidl και στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Η μεταφορά των επισκεπτών στο κέντρο θα γίνεται δωρεάν με λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, με δρομολόγια ανά μισήν ώρα.
Το πρώτο δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί με αφετηρία το Βιοτεχνικό Πάρκο στις 20.30 του Σαββάτου και το λεωφορείο θα κατευθυνθεί στο κέντρο μέσω της Νέας Εισόδου και της οδού Αρτέμιδος. Κύριος σταθμός αποβίβασης θα είναι η στάση έναντι του Δημαρχείου, αν και οι επιβάτες προς και από το κέντρο θα εξυπηρετούνται για επιβίβαση και αποβίβαση σε διάφορα σημεία.
Το τελευταίο δρομολόγιο από το κέντρο προς τα 3 περιφερειακά πάρκινγκ θα πραγματοποιηθεί από τη στάση έναντι του Δημαρχείου, στην οδό Αρτέμιδος, στις 03.00 της Κυριακής 20 Αυγούστου.
ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
lefki-nyxta-mesa
lefki-nyxta-exo
Οι τιμές θα είναι εξαιρετικά χαμηλές, αλλά η νύχτα αυτή δε θα είναι, όμως, αφιερωμένη μόνο στο εμπόριο! Ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις» έχουν προγραμματίσει τη διοργάνωση μουσικών παραστάσεων, ενώ πολλοί ιδιώτες, ανά περιοχές, θα διοργανώσουν μουσικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερο χρώμα στις οδούς και στους πεζοδρόμους όπου δραστηριοποιούνται.
ΕΠΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
Οι εκδηλώσεις του Δήμου είναι οι εξής:
lefki-nyxta-filarmoniki
• Έναρξη βραδιάς στις 20.00 - Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει μουσική περιοδεία ως εξής: Αριστομένους - επιστροφή Αναγνωσταρά – Γερμανού – Όθωνος (στάση 10 λεπτών για 2 τραγούδια) – Ιθώμης – Άγιοι Απόστολοι (στάση 10 λεπτών για 2 τραγούδια) – 23ης Μαρτίου
• Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου
19.00 Ζωντανή ραδιοφωνική και διαδικτυακή εκπομπή
21.30 Πρόβα χορού bachata από σχολές χορού για τη διεκδίκηση του ρεκόρ Guinness
22.15 Έντεχνη - Ευρωπαϊκή μουσική από το συγκρότημα Jukebox
• Πλατεία 23ης Μαρτίου
21.30 Συγκρότημα «Λαϊκό Συνεργείο» με ρεμπέτικη και ελαφρολαϊκή μουσική
Leuki Nuxta 1 Medium
• Πλατεία Όθωνος
21.00 Παραδοσιακό χορευτικό γλέντι με Πολιτιστικούς Συλλόγους
lefki nyxta-faris
• Έναντι Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου
21.00 Δραστηριότητες για παιδιά – Ζωγραφική για παιδιά («Φάρις» - Εικαστικό Εργαστήρι).
Στο φυλλάδιο που παρατίθεται στο τέλος της σελίδας, μπορείτε να δείτε τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν ιδιώτες, σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας.
Leuki Nuxta 4 Medium
ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Σημειώνεται ότι λαμβάνεται, επίσης, πρόνοια για την ασφάλεια και την υγεία όσων βρεθούν στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.
Το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα είναι ανοικτό όλη τη νύχτα και σ' αυτό θα εγκατασταθεί Σταθμός Πρώτων Βοηθειών. Επιπλέον, ομάδες Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού και μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης θα βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία, για να βοηθήσουν όπου παρουσιασθεί ανάγκη.
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Τουαλέτες θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ διαθέσιμα θα είναι και τα WC της πλατείας Μαυρομιχάλη, καθώς και οι χημικές τουαλέτες στους χώρους στάθμευσης στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα.
ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα υπάρχουν εκτός από τα καλαθάκια απόρριψης σύμμεικτων απορριμμάτων και έξι κάδοι ανακύκλωσης (δύο στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, τρεις στον πεζόδρομο της Αριστομένους και ένας στην πλατεία Αγίων Αποστόλων).
Ο Δήμος καλεί τους δημότες και τους επισκέπτες να δείξουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και να απορρίπτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικές, γυάλινες, μεταλλικές και χάρτινες συσκευασίες) στους εν λόγω μπλε κάδους, για να κρατηθεί καθαρό το κέντρο της πόλης και να διαφυλαχθεί η ανακύκλωση υλικών συσκευασίας, «ρεύμα» στο οποίο η Καλαμάτα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στα ανακτώμενα υλικά ανά κάτοικο.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Για τη διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης, ο Δήμος Καλαμάτας συνεργάζεται με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, με την υποστήριξη του Υπεραστικού και του Αστικού ΚΤΕΛ, των ταξί και κρατικών Υπηρεσιών.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Από τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου 29 Αυγούστου έως τις 5.00 το πρωί της Κυριακής 30 Αυγούστου, θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλευση του κοινού στις εκδηλώσεις για τη «Λευκή Νύχτα».
Οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, έχουν ως εξής:
Απαγόρευση της κυκλοφορίας και στάθμευσης στις οδούς:
• Κροντήρη
• Αριστομένους από Κροντήρη έως και Βασ. Κωνσταντίνου
• Βασιλέως Γεωργίου από Φαρών έως Αριστομένους
• Φραντζή από Αριστομένους έως Σιδ. Σταθμού
• Ανδρέα Σκιά από Βασιλέως Γεωργίου έως Βαλαωρίτου
• Αναγνωσταρά
• Σταδίου από Αρτέμιδος έως Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου)
• Υπαπαντής από Μητροπολίτου Μελετίου έως Σταδίου
• Νέδοντος από Σταδίου έως Κροντήρη και
• Κολοκοτρώνη από Νέδοντος έως Αναγνωσταρά.
Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις οδούς:
• Ανδρέα Σκιά από Β. Σοφίας έως Β. Όλγας
• Σταδίου από Φαρών έως Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου)
• Ασκληπιού από Β. Όλγας έως Β. Γεωργίου
• Β. Σοφίας από Αριστοδήμου έως Αριστομένους
• Ξενοφώντος από Ψαρών έως Αριστομένους
• στις οδούς που περικλείονται στην περιοχή μεταξύ Αριστομένους, Σταδίου, Αναγνωσταρά και Β. Γεωργίου, καθώς και
• στις κάθετες οδούς μεταξύ Αριστοδήμου και Αναγνωσταρά που έχουν κατεύθυνση προς Αναγνωσταρά.
Αλλαγή των διαδρομών των γραμμών του αστικού λεωφορείου:
• Η γραμμή 1 με κατεύθυνση προς Παραλία, θα διέρχεται μέσω των οδών Αρτέμιδος – Νέδοντος – Σόλωνος
• Η γραμμή 1 με κατεύθυνση προς κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, θα διέρχεται μέσω των οδών Φαρών – Πλάτωνος – Μακεδονίας – Νέδοντος – Αρτέμιδος
• Η γραμμή 2 από Άσυλο προς Αγία Τριάδα θα διέρχεται μέσω των οδών Μητρ. Μελετίου - Φαρών - Πλάτωνος – Μακεδονίας – Νέδοντος – Αρτέμιδος
• Η γραμμή 2 από Αγία Τριάδα προς Άσυλο θα διέρχεται μέσω των οδών Κλαδά - Αρτέμιδος - Νέδοντος – Σόλωνος – Β. Κωνσταντίνου - Φαρών - Βασ. Όλγας – Ακρίτα - Παλαιολόγου - Μαυρομιχάλη.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Αστυνομία 100
Πυροσβεστική 199
ΕΚΑΒ 166
Δημοτική Αστυνομία 27213 60742 και 60750
Δήμος Καλαμάτας 27213 60700
Τμήμα Εμπορίου Δήμου Καλαμάτας 27213 61704

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΜΦΙΔΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ξεκινούν Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015, οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου «Συντήρηση – Ασφαλτόστρωση δρόμων Καλαμάτας (Τμήματα οδών Βασ. Γεωργίου, Ακρίτα, Αρτέμιδος)». Ο ανάδοχος θα αρχίσει να εργάζεται στη Βασιλέως Γεωργίου και στο τμήμα της από τη Φαρών μέχρι την Ασκληπιού, αύριο Πέμπτη 27/8. 
Η στάθμευση θα απαγορεύεται και στις δύο πλευρές του δρόμου, προκειμένου να διεξάγεται η κυκλοφορία και να εργάζονται τα συνεργεία.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρέμβαση στην οδό Αρτέμιδος (πλησίον της Eurobank), με σκοπό να διαθέτει η κάθοδος τρία ρεύματα κυκλοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι μειοδότης είχε αναδειχθεί η εταιρεία Ανέλιξη ΟΕ, καθώς προσέφερε έκπτωση 5,03% όσον αφορά σε έργο προϋπολογισμού 163.639,89 ευρώ με το ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από δημοτικούς πόρους και ΣΑΤΑ.
ΑΜΦΙΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΤΑ
Επισημαίνεται πως με την υπ' αρ. 468/2013 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας αποφασίστηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν α) στην αμφιδρόμηση της οδού Βασ. Γεωργίου από την οδό Αριστομένους μέχρι την οδό Φαρών και β) στην αμφιδρόμηση της οδού Ακρίτα από την οδό Βασ. Γεωργίου μέχρι την οδό Βασ. Όλγας.
ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι στην κάθοδο της οδού Αρτέμιδος από την οδό Αγίου Γεωργίου έως την οδό Σταδίου / Μεσσήνης δημιουργούνται ουρές αναμονής για αριστερή στροφή στο φωτεινό σηματοδότη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις.
Προκειμένου να επιλυθούν τα παραπάνω ζητήματα, κατέστη απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης, η οποία έχει στόχο μέσω της εκτέλεσης των αντιστοίχων εργασιών την αναδιάταξη των νησίδων διαχωρισμού των κατευθύνσεων κυκλοφορίας και την ανάπλαση των οδικών τμημάτων, όπου πραγματοποιείται αναδιάταξη της νησίδας, με σκοπό την εύρυθμη κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών.
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΑ
Για την εφαρμογή πρότασης μελετητή για την αμφιδρόμηση της οδού Βασ. Γεωργίου και τμήματος της οδού Ακρίτα, η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι απαραίτητο:
• Να κλείσει η νησίδα στην οδό Αριστοδήμου
• Να επεκταθεί η νησίδα της Βασ. Γεωργίου από την Ασκληπιού μέχρι τη Φαρών
• Να γίνουν εργασίες διαμόρφωσης των κρασπέδων
• Να τοποθετηθούν ιστοί σηματοδότησης στη νησίδα, σε όποιες διασταυρώσεις είναι σηματοδοτούμενες
• Να τροποποιηθούν τα προγράμματα σηματοδότησης στις διασταυρώσεις Αριστομένους - Βασ. Γεωργίου, Φαρών - Βασ. Γεωργίου, Ακρίτα - Βασ. Γεωργίου, αλλά και σε όσες διασταυρώσεις υπάρχει συντονισμός με αυτές (π.χ. Φαρών - Βασ. Όλγας)
• Να αλλάξει η προτεραιότητα στις διασταυρώσεις Αριστομένους - Βασ. Όλγας και Ακρίτα - Βασ. Όλγας
• Να απαγορευθεί η στάθμευση στη νότια πλευρά της νησίδας της Βασ. Γεωργίου μεταξύ των οδών Αριστομένους και Φαρών
• Να απαγορευθεί η στάθμευση στη οδό Ακρίτα μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου και Βασ. Όλγας
• Να πεζοδρομηθεί ο ανατολικός κλάδος της οδού Ασκληπιού.
Στην παρούσα φάση, λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης, προτείνεται να μην πεζοδρομηθεί ο ανατολικός κλάδος της οδού Ασκληπιού. Η αναγκαιότητα πεζοδρόμησης του συγκεκριμένου οδικού τμήματος θα διερευνηθεί μεταγενέστερα.
Περιλαμβάνεται ακόμη η αποξήλωση – καθαίρεση υφιστάμενων τσιμεντοϊστών και η αντικατάσταση αυτών με νέους μεταλλικούς ιστούς, με ύψος ιστού 9 μέτρα, που θα έχουν διπλό βραχίονα και φωτιστικά σώματα ατμών νατρίου 100 W, στη νησίδα της οδού Βασιλέως Γεωργίου μεταξύ των οδών Αριστομένους και Ασκληπιού.
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Σχετικά με την οδό Αρτέμιδος και την αναδιάταξη της νησίδας στο τμήμα από την οδό Αγίου Γεωργίου έως την οδό Σταδίου / Μεσσήνης, όπου δημιουργούνται ουρές αναμονής για αριστερή στροφή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις, η κάθοδος θα έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας: μία για αριστερή στροφή, μία για ευθεία κίνηση και μία για ευθεία κίνηση και δεξιά στροφή. Για να επιτευχθεί το παραπάνω, απαιτείται η μείωση του πλάτους της νησίδας διαχωρισμού των κατευθύνσεων κυκλοφορίας, με όσα αυτό συνεπάγεται, μεταξύ άλλων και την εκρίζωση των ευκαλύπτων.

Ναυτική Εβδομάδα στην Καλαμάτα από 30 Αυγούστου -6 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Έλληνες έχουν στενό σύνδεσμο με τη θάλασσα από τα πανάρχαια χρόνια. Η θάλασσα τρέφει τους ανθρώπους, διευκολύνει την επικοινωνία τους, φέρνει πλούτο, χαρίζει υγεία.

Η Ναυτική Εβδομάδα, την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, θα διεξαχθεί από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2015, με τη συμμετοχή πολλών φορέων. Στόχος των εκδηλώσεών της είναι να αναδειχθεί και ενισχυθεί ο σύνδεσμος των Καλαματιανών με τη θάλασσα και τις δραστηριότητες που συναρτώνται προς αυτή. Οι εκδηλώσεις θα είναι ποικίλες και θα περιλαμβάνουν πολιτιστικές δραστηριότητες, ανάδειξη των γαστρονομικών δυνατοτήτων που προσφέρει ο πλούτος αλιευμάτων τον οποίο παρέχει η θάλασσα, δράσεις αναψυχής στην ακρογιαλιά, προβολή της ναυτοσύνης των Ελλήνων, καθώς και αγώνες ιστοπλοΐας και ψαρέματος.
Στη Ναυτική Εβδομάδα θα συμμετάσχουν η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας, με διάλεξη για τον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο και η Πολεμική μας Αεροπορία, πραγματοποιώντας επίδειξη με την αεροβατική ομάδα "Δαίδαλος", καθώς και επίδειξη διάσωσης ναυαγών με ελικόπτερο.
Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις παρουσιάζονται στο πρόγραμμα που ακολουθεί:
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ
ΠΑΡΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Καθ' όλη τη διάρκεια της Ναυτικής Εβδομάδος θα λειτουργεί καθημερινά (17:00 - 23:00) έκθεση μοντέλων σκαφών του κ. Σοφικίτη Παναγιώτη και του κ. Καπρούλια Γεώργιου, ενημερωτικό περίπτερο Σχολείου Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης 120 ΠΕΑ και περίπτερο Συστημάτων Ναυτοπροσκόπων.
ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ
Κυριακή 30/08/2015 ώρα 20:00
Τελετή έναρξης - συναυλία με την παραδοσιακή ορχήστρα του κ. Σταθέα (κεντρική προκυμαία)
Δευτέρα 31/08/2015
ώρα 16:00: Διαγωνισμός «Κτίσματα στην άμμο» (αμμουδιά ανατολικά Ναυτικού Ομίλου)
ώρα 20:00: Συναυλία ρεμπέτικου τραγουδιού με το μουσικό σχήμα «Λαϊκό Συνεργείο» (Πάρκο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου)
Τρίτη 01/09/2015
ώρα 18:00: Έκθεση μαγειρικής τέχνης με αλιεύματα σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (χείμαρρος Καλαμίτσι)
ώρα 21:00: Προβολή ντοκιμαντέρ ναυτικού περιεχομένου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (περιοχή νότια Πανελληνίου)
Τετάρτη 02/09/2015
ώρα 17:00: Παιχνίδια στην άμμο σε συνεργασία με το Καλαματιανό Καρναβάλι (χείμαρρος Καλαμίτσι)
ώρα 18:30: Σκάκι. Αγώνας σιμουλτανέ (κεντρική προκυμαία)
ώρα 19:00: Επίδειξη διάσωσης ναυαγών από αέρος (ελικόπτερο) σε συνεργασία με το Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης 120 ΠΕΑ
Πέμπτη 03/09/2015
ώρα 18:00: Ναυτικό εργαστήρι κατασκευής αλιευτικών εργαλείων σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Καλαμάτας (Πάρκο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου).
ώρα 19:00: Σκάκι. Γνωριμία με το σκάκι (κεντρική προκυμαία)
ώρα 21:00: Προβολή ντοκιμαντέρ «Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία» σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Στέκι - Μουσική Βραδιά με την ορχήστρα από το Καλλιτεχνικό Στέκι (κεντρική προκυμαία)
Παρασκευή 04/09/2015
ώρα 19:00: Παρουσίαση εναέριων ακροβατικών από την ομάδα επιδείξεων της 120 ΠΕΑ "Δαίδαλος" (κεντρική προκυμαία)
ώρα 20:30: Παράσταση Καραγκιόζη σε συνεργασία με το Σύλλογο Τριτέκνων Μεσσηνίας από τον νεαρό καραγκιοζοπαίχτη Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο (Πάρκο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου)
Σάββατο 05/09/2015
ώρα 11:00: Αγώνες Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης και Ιστιοπλοΐας Τριγώνου για μικρούς αθλητές (θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν Ναυαρίνου)
ώρα 15:00: Αγώνας ψαρέματος με καλάμι σε συνεργασία με το Σύλλογο Αθλητικής Αλιείας «Νηρέας» (ανατολικός πρόβολος προλιμένα)
ώρα 20:00: Διάλεξη εκπροσώπου Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας με θέμα «Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών» (κεντρική προκυμαία)
ώρα 21:00: Απονομές αγώνα ψαρέματος (κεντρική προκυμαία)
ώρα 22:00: Προβολή ντοκιμαντέρ ναυτικού περιεχομένου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (προβλήτα 7, περιοχή γερανού)
Κυριακή 06/09/2015
ώρα 11:00: Αγώνες Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης και Ιστιοπλοΐας Τριγώνου για μικρούς αθλητές (θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν Ναυαρίνου)
ώρα 20:00: Τελετή Λήξης (κεντρική προκυμαία)
- Απονομές αγώνων ιστιοπλοΐας.
- Βαρκαρόλα.
- Συναυλία με τους "Juke Box".

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Ενώ, βρισκόμαστε ένα βήμα από την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου στο ΤΕΙ Καλαμάτας. Δεν έχουν ανακοινωθεί οι βαθμοί για τα μαθήματα που δόθηκαν στην προηγούμενη εξεταστική περίοδο του Ιουνίου. Είναι ανάγκη να μπει άμεσα ένα τέλος σε αυτή την καθυστέρηση καθώς οι σπουδαστές και οι οικογένειες τους βρίσκονται ήδη σε δύσκολη θέση, μια και είναι πολλοί αυτοί που περιμένουν τα αποτελέσματα για να αποφασίσουν τι θα κάνουν, πως θα προχωρήσουν, αν θα ξενοικιάσουν. Την ίδια στιγμή μάλιστα που οι πολιτικές των μνημονίων τσακίζουν τη λαϊκή οικογένεια, οι φοιτητές μένουν δέσμιοι με αυτή την κατάσταση. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ Να βγουν τώρα οι βαθμολογίες όλων των μαθημάτων.

Ο ΝΙΚΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΡΕΧΕΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Στην Αθήνα μετέβη χθες, Τρίτη 25 Αυγούστου 2015, ο Δήμαρχος και συναντήθηκε στις 12.30 με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Αλέξανδρο Χαρίτση.
Α. Τη συνάντηση απασχόλησε η πληρωμή λογαριασμών έργων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στο Δήμο Καλαμάτας. Πρόκειται για τα έργα ανάπλασης στις πλατείες Ανάληψης και Ανάστασης, εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού στην οδό Αρτέμιδος και στη Νέα Είσοδο και αντικατάστασης των αγωγών ύδρευσης, καθώς και για έργα LEADER.
Για την εξόφληση λογαριασμών έργων του ΕΣΠΑ δίδονται χρήματα και η διαδικασία αποπληρωμής είναι σε εξέλιξη, με ρυθμούς που συνεχώς θα αυξάνονται.
Β. Επίσης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός του Δήμου Καλαμάτας για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, σε συνδυασμό με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή σειράς έργων.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη, υπήρξε σύμπτωση απόψεων.
• Στις 19.00, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Χρήστο Σπίρτζη, αρμόδιο για θέματα Υποδομών, παρουσία του Γιώργου Δέδε, Γενικού Γραμματέα Υποδομών του ίδιου Υπουργείου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Α. Σχετικά με την κατασκευή του δρόμου Ριζομύλου – Καλαμάτας, εντός των ημερών θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο. Η κατεύθυνση είναι να κατασκευασθεί είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω ΣΔΙΤ.
Β. Συζητήθηκε η εκτέλεση έργων στο Δήμο Καλαμάτας με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτά είναι ο αγωγός ομβρίων από τη Θουρία μέχρι το Νέδοντα, η βελτίωση των εισόδων της Καλαμάτας και το master plan του λιμανιού.
Γ. Αποφασίσθηκε η συγκρότηση μεικτής επιτροπής (θα μετέχουν 2 μηχανικοί του Δήμου) από το Δήμο και το Υπουργείο, για την επιλογή λυομένων οικίσκων, με στόχο τη στέγαση των αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα.

ΠΑΡΩΝ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τα καθήκοντα που απορρέουν μπροστά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συμπλήρωσή της. Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:
"Η Ν.Ε. Μεσσηνίας εκτιμά, ότι η νίκη του Γενάρη, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στο Νεοελληνικό Κράτος, η μοναδική Αριστερή Κυβέρνηση στον Δυτικό κόσμο μεταπολεμικά, αποτελεί γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας: Την πρώτη, ζώσα, αμφισβήτηση, στον νεοφιλελευθερισμό. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Ενέπνευσε ελπίδα στον χειμαζόμενο Ευρωπαϊκό Νότο ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ.
Ήταν δυστυχές, και συνάδει με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της Αριστεράς, ιστορικά καταγεγραμμένες, το ότι αυτή η κυβέρνηση εκτροχιάσθηκε «εκ των έσω».
Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τον ωμό εκβιασμό, τον συντριπτικό σε βάρος μας συσχετισμό δυνάμεων και την δύσκολη συμφωνία -συμβιβασμό, βουλευτές του κόμματός μας κατά παράβαση του κώδικα δεοντολογίας που είχαν όλοι συνυπογράψει, με πρόσχημα την συνέπειά τους στις προεκλογικές μας εξαγγελίες, καταψήφισαν ουσιαστικά την κυβέρνηση της αριστεράς, υπηρετώντας έστω και ασυνείδητα το σχέδιο του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου για την αριστερή παρένθεση, προκρίνοντας πιο σημαντική την ανάδειξη της ιδεολογικής τους καθαρότητας, χωρίς διάθεση να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Αγνοήθηκε το σκληρό ερώτημα που έφερε την συμφωνία της 12ης Ιούλη, ερώτημα που τέθηκε στην κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνία ή άτακτη χρεωκοπία και είχε μόνο μία απάντηση. Συμφωνία. Γιατί μία άτακτη χρεωκοπία θα οδηγούσε σε στάση πληρωμών, έξοδο από το ευρώ, εθνικό νόμισμα, μεγάλη υποτίμηση, οικονομία χωρίς παραγωγική βάση, άρα νέα μνημόνια με το Δ.Ν.Τ με χειρότερους όρους και μία χώρα απομονωμένη, χωρίς να έχει εξασφαλισμένη ούτε καν την διατροφική της αυτάρκεια μέσα σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Το σχέδιο Σόϊμπλε για συμφωνημένη έξοδο θα σήμαινε την διατήρηση του χρέους σε ευρώ και την ελληνική οικονομία με εθνικό νόμισμα πάλι όμως με την επιτήρηση των δανειστών, άρα και με νέο μνημόνιο. Δηλαδή μνημόνιο με δραχμή και υποτιμημένο νόμισμα.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το μικρό διάστημα της διακυβέρνησης, παρά τις εμφανείς αδυναμίες και τα λάθη της, ανέδειξε τη θέλησή της για αλλαγή στη μέχρι τότε ασκούμενη πολιτική. Ψήφισε το νόμο για τις 100 δόσεις, το νόμο για την ιθαγένεια, το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, επανέφερε τις απολυμένες καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες και τους καθηγητές, επανέφερε την δημοκρατία στα σχολεία με τον νέο τρόπο ορισμού διευθυντών, αποκατάστησε την δημοκρατία με την λειτουργία της ΕΡΤ, κατέθεσε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ και τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, έστειλε στην εισαγγελία το σκάνδαλο της Α.Τ.Ε, έκλεισε προσωρινά τις Σκουριές.
Η συμφωνία της 12ης Ιούλη, δεν συγκρίνεται με τις δύο προηγούμενες. Το κόστος των μέτρων της είναι 9,7 δισ. ευρώ, όταν στο πρώτο μνημόνιο ήταν 40 δισ. και στο δεύτερο 25 δισ. Επειδή όμως έρχεται σε συνέχεια και αθροιστικά με τα προηγούμενα μνημόνια, είναι βαριά και δύσκολη. Όμως μας δίνει τις δυνατότητες:
-  Να απομειωθεί το χρέος. Όλοι σήμερα αποδέχονται ότι το χρέος της χώρας ΔΕΝ είναι βιώσιμο.
-  Να αξιοποιήσουμε το πακέτο των 35 δις για την ανάπτυξη.
- Να εκμεταλλευτούμε την επίτευξη πολύ χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα μνημόνια (λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα κατά 20 δις).
-  Να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών σε βάρος των πλουσίων και όσων μέχρι σήμερα δεν υπέφεραν από τα μνημόνια.
-  Να ασκηθεί κυβερνητική πολιτική με αριστερό πρόσημο, με εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης με διαφάνεια, αξιοκρατία, κτύπημα της διαπλοκής και του πελατειακού κράτους.
-  Η επαναφορά της χώρας από το καθεστώς του αγγλικού δικαίου, στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο είναι μια σημαντικότατη αλλαγή κ.ά.
Η προσφυγή στις κάλπες ήταν αναγκαιότητα επειδή η συνέχεια μιας κυβέρνησης που είχε απώλεια της πλειοψηφίας θα λειτουργούσε στην διατήρηση μιας πολιτικής αστάθειας και την δημιουργία μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία και τη χώρα.
Η Ν.Ε Μεσσηνίας είναι βέβαιη ότι στις εκλογές, η ετυμηγορία του λαού θα οδηγήσει σε μία ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση της αριστεράς, που θα αγωνιστεί για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών πλευρών της συμφωνίας, τη δημιουργία ενός παράλληλου προγράμματος στήριξης των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα βρει όλα τα αναγκαία κοινωνικά αντίμετρα που θα οδηγήσουν την χώρα στην ανασυγκρότησή της.
Η νίκη στις εκλογές θα αυξήσει τα ρήγματα που έχουν δημιουργηθεί ήδη στο τείχος της ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, θα δημιουργήσει νέες ρωγμές και θα ανοίξει δρόμους σε όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς για την δημιουργία μίας Ευρώπης της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της ισότιμης συνεργασίας των κρατών της.
Έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των ευθυνών μας, είμαστε έτοιμοι για την μάχη που θα δώσουμε, για μία μεγάλη νίκη της αριστεράς, για μία μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις των Ο.Μ. στο νομό μας. Την Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, συνεδριάζουν οι Ο.Μ. Καλαμάτας στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, ενώ έχουν ήδη προγραμματισθεί οι συνεδριάσεις των Ο.Μ. Μεσσήνης, Θουρίας, Αρφαρών, Μάνης, Μελιγαλά, Κοπανακίου-Αετού, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Χώρας, Πύλου και περιοχής Κορώνης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του κόμματος στη Μεσσηνία παραμένει στο μετερίζι του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ακουμπάνε τα λαϊκά στρώματα, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι μαζί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που θα συνεχίσει τον αγώνα για μια πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική και πιο προοδευτική κοινωνία, κόντρα στο παλαιοκομματικό σύστημα της διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στην κοινωνική και οικονομική καταστροφή. Αναγνωρίζουμε τις συνέπειες της συνθηκολόγησης και παλεύουμε να τις υπερβούμε. Πατάμε στο έδαφος της πραγματικότητας, όχι για να την αποδεχθούμε, αλλά για να την αλλάξουμε. Η συνθηκολόγηση είναι προσωρινή, ο αγώνας όμως μακροχρόνιος, οι ελπίδες βάσιμες".

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Τον κίνδυνο να μην εγκριθούν οι προϋπολογισμοί των δήμων, επισημαίνει σε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του προς το νέο υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Στην επιστολή η οποία κοινοποιείται προς το Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Κώστα Πουλάκη, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι σχετικά με τη σύνταξη των προϋπολογισμών τους. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ανάγκη, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, να έχει προηγηθεί των προϋπολογισμών, η σύνταξη πίνακα προγραμματισμού για τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και έργων που προτίθενται να συνάψουν στο επόμενο κάθε φορά οικονομικό έτος.
Για το λόγο αυτό ο Γ. Πατούλης ζητεί από τον Α. Μανιτάκη, να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση επείγουσας εγκυκλίου, παρέχοντας και σχετικές τεχνικές πληροφορίες, μέσω των οποίων θα ενημερώνονται άμεσα όλοι οι ΟΤΑ δια των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Οι Δήμοι με τον τρόπο αυτό θα μπορούν «να γνωρίζουν και να είναι σε θέση να προβούν στη σύνταξη του πίνακα προγραμματισμού έγκαιρα, καθ΄όσον λόγω των επικείμενων εκλογών τον Σεπτέμβριο δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για τις δέουσες ενέργειες, στις οποίες πρέπει να προβούν εκείνοι».

ΣΕ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει αρχίσει και οι... μετρήσεις των δημοσκόπων έχουν πάρει "φωτιά" εν όψει της 20ης Σεπτεμβρίου!
Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας μικραίνει, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή.

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

 
Metron Analysis για τα Παραπολιτικά: Ντέρμπι με διαφορά 1%

Ντέρμπι μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας και οκτακομματική Βουλή, δίχως τους ΑNEΛ, αλλά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Μάλιστα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση η συντριπτική πλειοψηφία ζητεί παραμονή στο ευρώ, ενώ οι πολίτες φαίνεται να απορρίπτουν το δίλημμα μνημονιακός/αντιμνημονιακός.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 22,2% και η Νέα Δημοκρατία 21,2%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,4%, το Ποτάμι με 4,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,1%, στη Βουλή μπαίνουν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Λαϊκή Ενότητα με 3,8% και 3,1%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ με 1,7%. Στο 11,2% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφόνονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 29%
ΝΔ 27,8%
Χρυσή Αυγή 8,3%
Ποτάμι 6,7%
ΚΚΕ 5,9%
ΠΑΣΟΚ 5,4%
Ένωση Κεντρώων 4,9%
Λαϊκή Ενότητα 4,1%
ΑΝΕΛ 2,3%

Στην εκτίμηση εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 129, η ΝΔ 75, η Χρυσή Αυγή 23, το Ποτάμι 18, το ΚΚΕ 16, το ΠΑΣΟΚ 15, η Ένωση Κεντρώων 13 και η Λαϊκή Ενότητα 11.

Την ίδια στιγμή το 79% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, ενώ το 17% ζητεί την επιστροφή στη δραχμή.

Το 73% θεωρεί ότι πλέον δεν έχει νόημα το δίλημμα μνημονιακός/αντιμνημονιακός, το 18% χαρακτηρίζει τον εαυτό του αντιμνημονιακό και το 6% μνημονιακό.

Τέλος το 55% εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σωστά πως υπέγραψε τη νέα συμφωνία, ενώ το 40% θεωρεί αυτή την κίνηση λάθος.


MRB για την «Αγορά»: Μικρό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 2,2 μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της MRB στην εφημερίδα «Αγορά».
Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,6% έναντι 27,4% για τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν Ποτάμι με 6,7% και ΚΚΕ με 5,7%. Ποσοστό 5,7% λαμβάνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη ενώ η Λαϊκή Ενότητα λαμβάνει 5,1%.

Στο 4,7% το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες προσγειώνονται στο 2,8% που εάν επαληθευτεί, τους αφήνει εκτός Βουλής. 

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 16,9%.

Στην πρόθεση ψήφου, η "ψαλίδα" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι ακόμη μικρότερη, στη 1,8 μονάδα. Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: 24,6%
ΝΔ: 22,8
ΧΑ: 6,2%
Το Ποτάμι : 5,6%
ΚΚΕ: 4,7%
Ενωση Κεντρώων: 4,7%
Λαϊκή Ενότητα: 4,2%
ΠΑΣΟΚ: 3,9%
ΑΝΕΛ: 2,3%

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Αλέξης Τσίπρας, συγκεντρώνοντας ποσοστό 38,1%, έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (31,7%). Ωστόσο, ποσοστό 27,6% ψηφίζει «κανέναν από τους δύο».


Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ: Παραλίγο... καταλληλότερος ο Μεϊμαράκης

Η δημοσκόπηση που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αποτυπώνει το κλίμα, τις ανατροπές και τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί το προβάδισμα, ωστόσο η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία μικραίνει. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 25% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και ακολουθεί η ΝΔ με 22%, βλέποντας τα ποσοστά της να ενισχύονται σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε και συγκέντρωνε 16,5%. Αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το 34,5% που συγκέντρωνε το ίδιο διάστημα.

Τα ποσοστά όλων των κομμάτων διαμορφώνονται σύμφωνα με την δημοσκόπηση ως εξής:
25% ο ΣΥΡΙΖΑ και 22% η ΝΔ. 6% για Ποτάμι αλλά και ΚΚΕ. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει το 5,5% και αμέσως μετά η ΛΑΕ (Π. Λαφαζάνης) με 5%. ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων (Β. Λεβέντης) συγκεντρώνουν από 4,5%. Εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ, με ποσοστό 2%.

Στο 14% το ποσοστό όσων δεν απάντησαν ή δεν γνωρίζουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.

Πιο δημοφιλής πολιτικός Αρχηγός αναδεικνύεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 23%, όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ακολουθεί με διαφορά μόλις 0,5% (22,5%).

Τρίτος δημοφιλέστερος ο Σταύρος Θεοδωράκης (19,5%)ενώ η Φώφη Γεννηματά τέταρτη, συγκέντρωσε το 16%. Ο Πάνος Καμμένος, μολονότι το κόμμα του φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής, συγκεντρώνει ως αρχηγός το 13,5%. Πολύ κοντά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας (13%) ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ακολουθεί, στην προτελευταία θέση, με 10%. Τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, ο οποίος συγκέντρωσε ένα 5% αλλά το 54% της δυσμενέστερης γνώμης των ερωτηθέντων.

Marc για τον Alpha: Στο 2,1% η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ

Προβάδισμα 2,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την Τρίτη ως την Παρασκευή σε 1.006 νοικοκυριά.
Σε αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,3%, ενώ η Νέα Δημοκρατία έπεται με 23,2%. Ως τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Ποτάμι με 5,8% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,5%, ΠΑΣΟΚ με 4,4%. Επειτα, βρίσκεται το ΚΚΕ με 4,2%, ενώ η Λαϊκή Ενότητα και η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνουν 3,8%. Οριακά μπαίνουν στη Βουλή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που αγγίζουν το 3%. Το ΔΓ/ΔΑ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 18,8%.

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 60,3%, έναντι 19,4% της Νέας Δημοκρατίας, με την αδιευκρίνιστη ψήφο να είναι στο 17,4%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει 47,8% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, ενώ 50,9% αρνητικές και μάλλον αρνητικές και έρχεται πρώτος σε δημοτικότητα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ποσοστό 44,1% στις θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, ενώ το 49,1% έχει αρνητική άποψη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, συγκεντρώνει 42,9% θετικές γνώμες και 53,1% αρνητικές, ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θετικές γνώμες 35,2% και αρνητικές 59,5%. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έχει θετικές γνώμες σε ποσοστό 31,2% και αρνητικές 66,2%, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θετικές γνώμες 23,2% και αρνητικές 68,3%, ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος θετικές γνώμες 11,9% και αρνητικές 84,4%, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας θετικές γνώμες 11,4% και αρνητικές 84,7, ενώ η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζει θετικές γνώμες σε ποσοστό 20,9% και αρνητικές γνώμες σε ποσοστό 76,6%.

Σε ερώτηση για το τι κυβέρνηση προτιμούν, απάντησαν αυτή της Εθνικής ενότητας σε ποσοστό 33,7%, συνεργασίας με βασικό κορμό ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 17,2%, κυβέρνηση με βασικό κορμό σε ΝΔ το 17,6%. 

ProRata για την "Εφημερίδα των Συντακτών": Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι!

Μικρό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει πανελλαδική δημοσκόπηση της ProRata για την "Εφημερίδα των Συντακτών", όπου πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι αναποφάσιστοι με 25,8%!

Στην πρόθεση ψήφου πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 23% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 19,5%.

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: 23%
ΝΔ: 19,5%
Χρυσή Αυγή: 6,5%
ΚΚΕ: 5%
ΠΑΣΟΚ: 4,5%
Ποτάμι: 4%
Λαϊκή Ενότητα: 3,5%
Ένωση Κεντρώων: 3%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 25,8%

Στο όριο του 3% είναι η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ενώ εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝΕΛ, που συγκεντρώνουν μόλις 2%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει "ευρώ πάση θυσία", ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.

Σε ότι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι 49%, στη ΝΔ 70%, στη ΧΑ 72%, στο Ποτάμι 38%, στο ΚΚΕ 82%, στους ΑΝΕΛ 24% και στο ΠΑΣΟΚ 56%.