Pages

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΔΑΠΕΔΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ

Προς ολοκλήρωση βαίνει το έργο «∆ηµοτικό Πάρκο Σιδηροδρόµων (Κεντρικός διάδροµος, κ.λπ.)», προϋπολογισμού μελέτης 60.000 ευρώ με το ΦΠΑ και με χρηματοδότηση από ΣΑΤΑ.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχεδιασμένες υπαίθριες διαδρομές περιπάτου, με δαπεδόστρωση από θραυστό υλικό λατομείου (στουρνάρι), είχαν γίνει, σε πολλά σημεία τους, ακατάλληλες για χρήση από τους περιπατητές και με την παραμικρή βροχόπτωση σχηματιζόταν λάσπη.Για τον κεντρικό διάδρομο περιπάτου, προβλέφθηκε η δαπεδόστρωση με κυβόλιθους τσιμέντου τεχνητής παλαίωσης και ολόσωμης βαφής (χρώματος terracotta), προηγηθείσας της αναγκαίας προεργασίας. Επίσης, στους περιμετρικούς διαδρόμους προγραμματίσθηκε η ανακατασκευή της υφιστάμενης δαπεδόστρωσης από στουρνάρι. Όπου ήταν αναγκαίο, διενεργήθηκε συμπλήρωση κρασπέδων από σκυρόδεμα.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Ξεκίνησαν, επίσης, οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου «Ενίσχυση φωτισμού Πάρκων (Ανατολικού Κέντρου, Δυτικού Κέντρου, Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων» με υποέργο: 1. Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων - Αντωνοπούλου, Μητροπέτροβα, Φαρών, Άγιος Ιωάννης - Ιστορικό Κέντρο. Το έργο είχε προϋπολογισμό μελέτης 45.500 ευρώ, χρηματοδοτείται από δημοτικούς πόρους και περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
Α. Ενίσχυση φωτισμού στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων – κεντρικά μονοπάτια, γήπεδα, πίστα πατινάζ
Β. Δημιουργία υπόγειου δικτύου για το φωτισμό των οδών Μητροπέτροβα – Χρυσάνθου Παγώνη - Αντωνοπούλου, όπου θα τοποθετηθούν ιστοί και φωτιστικά
Γ. Εκσκαφή χάνδακα για την αποκατάσταση βλάβης του παλιού δικτύου στο βόρειο τμήμα της οδού Φαρών
Δ. Ενίσχυση του φωτισμού στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Ιστορικό Κέντρο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΙΑΝΟ

Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του Τζακ Λ. Ντέιβις και της Σάρον Ρ. Στόκερ, από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στην Πελοπόννησο. Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορα, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:
tafos pulos0 Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια.
Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από χίλιες (1000) ψήφους από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.
tafos pulos4Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, οι οποίοι εργάζονται πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή της Πυλίας, η ανακάλυψη ασύλητου λακκοειδούς τάφου, εντός του οποίου είχε ενταφιασθεί νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, που συνοδευόταν από περισσότερα από 1400 μοναδικά αντικείμενα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη ΒΑ Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1.500 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική στον τάφο.
tafos pulos6Το ανάκτορο του Νέστορος στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου το 1200 π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και ανασκάφηκε από τον Carl Blegen, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cincinnati. Η ανασκαφή του Blegen επικεντρώθηκε κυρίως στην ύστερη φάση του Ανακτόρου του Νέστορος και τα στοιχεία που αφορούσαν την πρώιμη φάση του, δηλαδή πριν το 1300 π.Χ. είναι σχετικά λίγα. Επικεντρωμένοι κυρίως σε αυτή την πρώιμη σχετικά άγνωστη περίοδο, ο Davis και η Stocker ξεκίνησαν εκ νέου την ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό το Μάιο του 2015 και βρήκαν τη μία από τις τέσσερις πλευρές του τάφου την πρώτη μέρα της ανασκαφής. Ο καθαρισμός και η συντήρηση των ευρημάτων έγινε από το συντηρητή Αλέξανδρο Ζώκο.
tafos pulos5Στο δάπεδο του τάφου, που είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος, βρέθηκε σε στάση εκτάδην ο σκελετός ενός ενήλικα άνδρα, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο. Όπλα βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών, κοσμήματα στην δεξιά πλευρά, ενώ, κοντά στο λαιμό, μια μοναδική και θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα και χρυσά κύπελλα είχαν αποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του νεκρού. Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από 1000 ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους —κορναλίνη, αμέθυστος, αχάτης και χρυσός, περισσότεροι από πενήντα (50) σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους (ταυροκαθάψια) καθώς και άλλες δυσερμήνευτες σκηνές. Επίσης, τέσσερα (4) χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους, με εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή.
tafos pulos3Κτερίσματα που αρχικά είχαν τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο, διασκορπίστηκαν μετά τη διάλυσή του και θρυμματίστηκαν πάνω στον σκελετό, δυσκολεύοντας έτσι την ανασκαφική εργασία. Στα κτερίσματα που είχαν τοποθετηθεί επάνω από το φέρετρο περιλαμβάνονται: χάλκινες πρόχοι, μεγάλη χάλκινη λεκάνη, λεπτές λωρίδες χαλκού προερχόμενες ενδεχομένως από την πανοπλία του πολεμιστή και διάτρητοι χαύλιοι αγριόχοιρου από το κράνος του πολεμιστή.
tafos pulosΟ νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, περίοδο που οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Ο πολεμιστής αυτός θα κατοικούσε στην Ακρόπολη του Εγκλιανού, όταν κτίσθηκαν τα πρώτα οικοδομήματα με λαξευμένη τοιχοποιία, σύμφωνα με τα μινωικά πρότυπα, και οι τοίχοι τους διακοσμήθηκαν με νωπογραφίες επηρεασμένες από τη μινωική τεχνοτροπία. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα 1400 αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό πολεμιστή είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη, αναφέρουν οι ανασκαφείς. Συμπληρώνουν, επίσης, ότι η εναπόθεση τόσων πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί την μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές.
tafos pulos1Σχολιάζοντας τη σπάνια ανακάλυψή τους, ο Jack L. Davis και η Sharon R. Stocker σημειώνουν ότι το τελευταίο πράγμα που περίμεναν να βρουν το περασμένο καλοκαίρι στην ανασκαφή της Πύλου ήταν ένας μυκηναϊκός λακκοειδής τάφος. Ήταν πράγματι μεγάλη τύχη η ανακάλυψή του δίπλα στο μεγάλο συλημένο θολωτό τάφο IV του Εγκλιανού, ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια χρήσης και περιείχε πολλές ταφές.
tafos pulos2Η ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό αποκάλυψε επίσης τα οικοδομικά κατάλοιπα ορισμένων μικρών σπιτιών, μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και αποθέτη της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού.
Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου τoυ Cincinnati (Οχάϊο, ΗΠΑ) διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Cincinnati στον Άνω Εγκλιανό της Πύλου υποστηρίχθηκε από το Ινστιτούτο Προϊστορικής Αρχαιολογίας, το Louise Taft Semple Fund του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cincinnati και από ιδιώτες χορηγούς, όπως ο Ελληνοαμερικανός Φωκίων Ποταμιάνος, οι James H. Ottaway, Jr., Trustee of the American School Classical Studies at Athens και ο Robert McCabe, President of the Board of Trustees of the American School Classical Studies at Athens και η σύζυγός του Dina McCabe.
Κατάλογος Ευρημάτων
Χρυσά: Τέσσερα (4) ακέραια χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια∙ δύο συνθλιμμένα χρυσά κύπελλα, ένα ασημένιο κύπελλο με χρυσό χείλος και μία χρυσή αλυσίδα μήκους 0.76 μ., τα άκρα της οποίας καταλήγουν σε φύλλα κισσού καθώς και αμέτρητες χρυσές ψήφους.
Ασημένια: Έξι (6) ασημένια κύπελλα.
Χάλκινα: Επίμηκες ξίφος με ελεφαντοστέινη λαβή, επικαλυμμένη με χρυσό -σπάνια τεχνική που μιμείται την κεντητική- ήταν τοποθετημένο στο αριστερό στήθος του πολεμιστή. Ακριβώς από κάτω, βρέθηκε εγχειρίδιο με χρυσή λαβή παρόμοιας τεχνικής. Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκαν χάλκινα όπλα, επίσης, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, αμφορέας, πρόχοι και μία λεκανίδα.
Σφραγιδόλιθοι: Περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι, πιθανόν κατασκευασμένοι στην Κρήτη, με περίτεχνα εγχάρακτα σχέδια μινωικής τεχνοτροπίας, απεικονίζουν στην επιφάνειά τους θεές, βωμούς, καλάμια, λέοντες, ταύρους, ταυροκαθάψια κλπ., μινωικής τεχνοτροπίας.
Ελεφαντοστό: Διάφορα κομμάτια ελεφαντοστού, το ένα απεικονίζει γρύπα με μεγάλα φτερά, το άλλο λέοντα που επιτίθεται σε γρύπα, καθώς επίσης και έξι ελεφαντοστέινα κτένια.
Ψήφοι από πολύτιμους λίθους: Περισσότερες από 1000 ψήφοι από κορναλίνη, αχάτη, ίασπι, αμέθυστο. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι διακοσμούσαν το σάβανο του νεκρού.

ΠΑΧΙΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΙΡΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Για όλες τις "καυτές" εξελίξεις που αφορούν το υπό διαμόρφωση νέο ασφαλιστικό μίλησε, φιλοξενούμενος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης BEST ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία των χαμηλών συντάξεων.
 Μίλησε για την θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης που θα προστατεύει από τη φτώχεια, ωστόσο απέφυγε να δώσει αριθμούς καθώς όπως ανέφερε βρισκόμαστε στην φάση της ποσοτικοποίησης αυτών. Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθούν τελικά οι συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι στόχος δεν είναι να υπάρξουν μειώσεις αλλά να διαμορφώσει ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, μέσα από μία νέα αρχιτεκτονική, σημειώνοντας ότι μελετώνται τα πάντα.

ΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΖΟΓΟΣ, ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ατέρμονες είναι οι συζητήσεις στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν τα 250 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Οι στόχοι για τα έσοδα μοιάζουν φιλόδοξοι, ενώ οι όποιες λύσεις προσκρούουν είτε στις αντιδράσεις των δανειστών είτε στις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων. Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν πως στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετές προτάσεις, ενώ εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια από τη φορολόγηση σε: 
  • ηλεκτρονικό τζόγο
  • εταιρείες εκμετάλλευσης και διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων 
  • εταιρείες που κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό
Τι θα γίνει τελικά με τα τέλη κυκλοφορίας
Το ενδεχόμενο της αύξησης των τελών κυκλοφορίας ή η επιβολή τελών στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας παραμένει στο τραπέζι με τα σενάρια. Ωστόσο, στις τάξεις του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η εισπραξιμότητα από ένα τέτοιο μέτρο για να καλυφθούν τα 250 εκατ. ευρώ δεν θα είναι επαρκής. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, αφού ακόμα και μικρές αυξήσεις να αποφασιστούν θα είναι κέρδος για τα ταμεία του κράτους.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Πλήθος κόσμου στην παρέλαση για την επέτειο του "Όχι" στην Καλαμάτα. Την Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.
O καλός καιρός ήταν σύμμαχος για την επετειακή εκδήλωση παρουσία πλήθος κόσμου όπου χειροκροτήθηκε η νεολαία της πόλης...

Κάλεσμα σε αγώνα από το Συντονιστικό Μπλόκων Πελοποννήσου

Με δελτίο Τύπου, η ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες ολόκληρης της Πελοποννήσου σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, προκειμένου να ενημερωθούν και να αναλάβουν δράση απέναντι στις νέες διατάξεις για τη φορολογία των αγροτών.
Ακολουθεί το δελτίο Τύπου:
Την Τρίτη 3 Νοέμβρη στις 8 μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης, θα πραγματοποιηθεί η Παμπελοποννησιακή αγροτική σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων Πελοποννήσου.
Την Κυριακή 18 Οκτώβρη αντιπροσωπεία από αγροτικούς συλλόγους και τις επιτροπές μπλόκων Πελοποννήσου βρέθηκαν στην Λάρισα με πρόσκληση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Εκεί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 250 εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, Επιτροπών αγώνα και Μπλόκων, εκπρόσωποι Αλιέων από 37 Νομούς της χώρας από τον Έβρο ως την Κρήτη. 
Πραγματοποιήθηκε μια πλούσια, ζωντανή συζήτηση στην οποία εκφράστηκε το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, αλλά και η αποφασιστικότητα μας να διεκδικήσουμε με αγώνες την επιβίωση μας. Αποφασίστηκε το κοινό πλαίσιο πάλης και ο συντονισμός δράσης σε πανελλαδικό επίπεδο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης.
Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων από όλη την Πελοπόννησο, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν, μαζικά, μέρος στη σύσκεψη, όπου θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την οργάνωση αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Για να οργανώσουμε την αγωνιστική μας αντίδραση στη νέα, σφοδρή επίθεση που εξαπολύσουν εναντίον της μικρομεσαίας αγροτιάς η ΕΕ και η κυβέρνηση, μέσω του 3ου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ.
Για να στήσουμε ισχυρό μπλόκο στην φοροεπιδρομή σε βάρος μας με μέτρα όπως :
* Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
* Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
* Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
* Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
* Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Για να συγκρουστούμε με την νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που φέρνει νέα αντιαγροτικά μέτρα, όπως η δραματική μείωση των επιδοτήσεων κατά 50% μέχρι το 2019, περιορισμούς στην παραγωγή, κ.α.
Κι αυτή τη φορά, όπως τα προηγούμενα χρόνια, μέσα στο αγροτικό κίνημα θα συγκρουστούν δυο “γραμμές”, δυο κατευθύνσεις, δυο προοπτικές.
Από τη μια θα είναι η “γραμμή” της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων που καλεί τους αγρότες να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ την οποία εφαρμόζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κι έχει ως αποτέλεσμα το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – μεγαλοεπιχειρηματιών.
Από την άλλη είναι η “γραμμή” κάποιων αγροτοσυνδικαλιστικών “σχημάτων” - όπως, π.χ. της “Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων” - που, συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ, καθώς υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και, επί της ουσίας, συνδράμουν την κυβέρνηση στη νέα επίθεση κατά των μικρομεσαίων αγροτών. Γιατί τι άλλο από στήριξη αυτής της πολιτικής που αποσκοπεί στο “ξεπάστρεμα” της μικρομεσαίας αγροτιάς σημαίνει το αίτημά τους να παραμείνει η φορολογία των αγροτών από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, (χωρίς, δηλαδή, να υπάρχει αφορολόγητο όριο), καθώς και η θέση τους ότι η ΚΑΠ αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα μας;
Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να απομονώσουν τους εκπροσώπους του αγροτοσυνδικαλισμού που στηρίζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών – μεγαλοεπιχειρηματιών και να μπουν, μαζικά, στον πραγματικό αγώνα που οργανώσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων για την σωτηρία τους από το ξεκλήρισμα, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ - κυβέρνησης και για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στον τόπο μας, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού. 
Ο αγώνας των φτωχών αγροτών είναι κοινός αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων. Οι εργατοϋπάλληλοι η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αναπτύξουμε κοινούς στόχους και αλληλεγγύη. Η αιτία των προβλημάτων είναι κοινή και επομένως οι αγώνες μας πρέπει να πετυχαίνουν την υποστήριξη του ενός με του άλλου. Το "όλοι για έναν και ένας για όλους

Η ΕΛΛΑΔΑΠ ΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ...

Ένα μικρό αφιέρωμα στη αυριανή επέτειο με συνδρομή από τον Μάνο Χατζηδάκι: «Πάντα μ’ απασχολούσε το γνωστό εμβατήριο όσες φορές τ’ άκουγα. Έλεγα μέσα μου, τι άραγες εννοεί; Αντιπαρέρχομαι την αντιπάθεια που μου προκαλούν οι άδοντες παρελαύνοντες στρατιώτες, αστυνομικοί και πυροσβέστες, μαθητές και μαθήτριες, ναύτες και αεροπόροι κι όλοι μαζί μετά φανατισμού και πείσματος. “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει” —τι άραγε το άσμα να εννοεί; Βέβαια δε μου διέφευγε η προπαρασκευή και η επίπονη άσκηση που απαιτούσεν ένας τόσος “φανατισμός” και τέτοιο “πείσμα” για να εκτοξευθεί εις τας εθνικάς εορτάς το περίφημον “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”. Όμως αυτό δεν έχει τόση σημασία. Γεγονός ήταν πως η Ελλάδα είτε με πείσμα είτε χωρίς, δεν εννοούσε να πεθάνει. Και το διαλαλούσε μετά χαλκίνων και ξύλινων πνευστών, καθώς και μ’ έναν αρκετό μεγάλον αριθμό τυμπάνων. Κι ήρθε ένα Μεγάλο Σάββατο, έτσι καθώς παρακολουθούσα τη λειτουργία της Αναστάσεως σαν τυπικός χριστιανός κι εγώ, μ’ όλες τις ένοπλες δυνάμεις παρούσες και γυαλιστερές, που μου ξαναθύμισαν το γνωστό εμβατήριο της εθνικής μας υπερηφάνειας
“Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει” —τ’ άκουγα μέσα μου καθώς την ίδια στιγμή ηκούγετο το ανακουφιστικό “Χριστός Ανέστη”, ενώ μερικοί εύζωνοι, τιμητική φρουρά, χαμογελούσαν αμήχανα και ηλιθίως. Σκέφθηκα, σαν κάτι να φωτίστηκε μέσα μου, εφόσον η Ελλάδα δεν πεθαίνει ποτέ, πάει να πει πως και ποτέ δε θα αναστηθεί. Πως θα ’ναι αιώνια δίχως ανάσταση, μια και δεν δέχθηκε ποτέ της να πεθάνει. Τότες άρχισα να καταλαβαίνω, καθώς ο κόσμος έφευγε βιαστικά με το “Χριστός Ανέστη” στα χείλη του, και την Ελλάδα και το εμβατήριο και την Ανάσταση κατά κάποιον τρόπο. Ψέματα η Ελλάδα πως τάχα δεν πεθαίνει ποτέ. Ψέματα το εμβατήριο για μια μη θνήσκουσα Ελλάδα. Ψέματα και η Ανάσταση για μια περίπτωση χώρας μη θνήσκουσας και μη αναστημένης, αλλά γενναίως επαρμένης. Όπως και να το δούμε το “ψέμα”, ένα είναι σίγουρο και αδιαφιλονίκητο: πως η Ελλάδα σε ρυθμό εμβατηρίου δεν πεθαίνει ποτές».

ΣΤΕΡΝΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΙΝΙΟ

Θρήνος στο μεσσηνιακό ποδόσφαιρο για το θάνατο του Δημήτρη Νινιού. Δεν θα ξαναδούμε τον Δημήτρη στα μεσσηνιακά γήπεδα να σημειώνει πανέμορφα γκολ και να πνίγεται στις αγκαλιές των συμπαικτών του. Ο Δημήτρης Νινιός αγωνίστηκε σε αρκετές τοπικές ομάδες όπως τον ΠΑΟ Καλλιθέας, τον Αίαντα Καλαμάτας, τον Ατρόμητο Πλατέος και χαιρόσουν να τον βλέπεις να παίζει με πάθος και να ξεδιπλώνει το ταλέντο του. Ο Δημήτρης Νινιός άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τρίτης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας σε ηλικία 31 ετών. Την τελευταία διετία έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Τον προηγούμενο Μάιο, διεξήχθη φιλικός αγώνα μεταξύ της Καλαμάτας και ομάδας φίλων και συμπαικτών του Δημήτρη Νινιού στο Γήπεδο Μεσσηνιακού, όπου η αθλητική οικογένεια έδειξε την αγάπη της. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα και ώρα 2.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κοκορόγιαννη.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Χαμός αυτή την ώρα στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας!!! Εκεί βρίσκεται ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για σύσκεψη με τα σωματεία, με στελέχη του ΠΑΜΕ να διαδηλώνουν εναντίον των μέτρων που λαμβάνονται και μεγάλη ένταση να επικρατεί. Ο υπουργός είχε έρθει να μιλήσει με οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό και προφανώς για το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο όμως συναντά κοινωνικές αντιδράσεις...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΕΜΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ 24ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


ΜΙΑ όμορφη επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο 24ο Πρότυπο Δημοτικό σχολείο Καλαμάτας για την επέτειο του ΟΧΙ. Η άρτια ολοκληρωμένη εκδήλωση είχε ως επίκεντρο την ιστορία της 28ης Οκτωβρίου 1940 με πολυφωνικές μικρές χορωδίες από διάφορες τάξεις που συνέδεαν τα ιστορικά δρώμενα με μουσική υπόκρουση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την αρτιότητα της εκδήλωσης συμμετείχαν αρμονικά όλοι οι δάσκαλοι των τάξεων του σχολικού συγκροτήματος για την ποιητική απαγγελία των γεγονότων, το θεατρικό δρώμενο και τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν υπό το άγρυπνο βλέμμα της Διευθύντριας κας Αθανασίας Χρονοπούλου, του αεικίνητου υποδιευθυντή κ. Βαγγέλη Πλακιά καθώς και την άψογη θεατρική απόδοση της θεατρολόγου κ. Ελένης Μπουποπούλου. 
Η θεατρική οργάνωση μαζί με την ερμηνεία των παιδιών αποδεικνύει την εκπαιδευτική οργάνωση ανάλογων ιστορικών εκδηλώσεων στο σχολείο της Καλαμάτας που μας υπενθυμίζει ότι η υπενθύμιση της ιστορίας αποτελεί στοιχείο πολιτισμού για όλους μας. Ιδίως όταν στοιχεία χορωδιών και θεατρική παιδείας πρέπει να αποτελούν πυρήνα εκπαίδευσης στα σχολεία μας και για αυτό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση το 24ο Πρότυπο Δημοτικό σχολείο της Καλαμάτας. Οφείλουμε ευχαριστίες για την αρωγή στο ρεπορτάζ μας από την συνεργάτη μας κα Μαίρη Κουμουνδούρου που μας παραχώρησε το φωτογραφικό υλικό από την όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και ευχόμαστε πάντα επιτυχίες στην πρότυπη εκπαιδευτική μονάδα που θεσμοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 75η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ορίζουμε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, που θα γίνουν στηv έδρα του Νομού, ως εξής:
ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣαπό της ογδόης πρωινής ώρας της 26ης μέχρι και της δύσης του ηλίου της 28ηςΟκτωβρίου 2015.
ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ της πόλεως και όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων, καθώς και των Καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Τραπεζών.
ΦΩΤΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ των ελλιμενισμένων και ναυλοχούντων στο λιμάνι πλοίων, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2015.

TΡΙΤΗ  27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Ώρα 10.00: ΟΜΙΛΙΕΣ και εορταστικές εκδηλώσεις σε ειδικές συγκεντρώσεις των Σχολείων όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης.
Ώρα 11.00: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ από μαθητές και μαθήτριες, επί της Κεντρικής Πλατείας, στους ανδριάντες των Ηρώων και στην Παραλία, στο μνημείο του Αφανούς Ναύτη.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Εθνικός Ύμνος.
Ώρα 12.00: ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ από Φοιτητές Παν/μίου Πελοποννήσου, Σπουδαστές ΤΕΙ Καλαμάτας, μαθητές και μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς, στις προτομές των Ηρώων επί της Πλατείας 23ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής - Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Ώρα 13.00: Εορταστική Εκδήλωση  στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ», για τους υπαλλήλους των Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Τραπεζών και Οργανισμών.
Την εορταστική εκδήλωση θα επιμεληθεί το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 

Ώρα 07.00:  ΘΑ ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών, η δε Φιλαρμονική του Δήμου θα περιέλθει τις οδούς της πόλης και θα παιανίσει θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.

Ώρα 8.00: ΕΠΑΡΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ στο χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου κατά την οποία θα αποδοθούν τιμές από στρατιωτικό άγημα με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Ώρα 10.15: ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος. Ακολούθως, εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον κ.Κακούρη Παναγιώτη, φιλόλογο του 1ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, με τίτλο: «Το ΟΧΙ του χθες και η ανάγκη του ΟΧΙ του σήμερα»
ΜΕΤΑΒΑΣΗ Αρχών, Οργανώσεων και Κοινού από τον Μητροπολιτικό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ψαλεί ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ προ του Ηρώου των Πεσόντων.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ στο Μνημείο των Ηρώων από τους κ.κ.: α) Εκπρόσωπο Κυβέρνησης, β) Εκπρόσωπο Βουλής, γ) Ανώτατο Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, δ) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, ε) Δήμαρχο Καλαμάτας, στ) Ένωση Αποστράτων Στρατού Ξηράς Ν.Μεσσηνίας και ζ) Εκπρόσωπο όλων των Παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων του Νομού.
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων.   
  • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ σε πομπή, Αρχών, Εκπροσώπων Οργανώσεων και Κοινού στο χώρο της παρέλασης, επί της Κεντρικής Πλατείας.

Ώρα 11.15: ΠΑΡΕΛΑΣΗ προ των επισήμων με την εξής σειρά:
Φιλαρμονική Δήμου Καλαμάτας, Μαθητές και Μαθήτριες των Σχολείων Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Τμήμα Εθελοντριών Νοσηλευτικής Ερυθρού Σταυρού, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ., Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Τμήμα Τοπικής Εφορίας Οδηγών και Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ: Οδός Αριστομένους μέχρι τη συμβολή της με την οδό Βασ. Κωνσταντίνου.
ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ: Επί της Κεντρικής Πλατείας.

Ώρα 17.31: ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑΣ με τη συμμετοχή στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Προσέλευση επίσημων προσκεκλημένων στον Μητροπολιτικό Ναό μέχρι 10.10΄.

Παρακαλούνται όπως ρυθμίσουν τα σχετικά με:
  • Τη Δοξολογία και την Επιμνημόσυνη Δέηση, η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.
  • Την παράταξη και απόδοση Τιμών ο  Α.Δ.Φ.Κ.
  • Την τήρηση της τάξης, η Αστυνομική Δ/νση Μεσσηνίας.

-          Τελετάρχες ορίζουμε τους κ.κ. α) Ηλιόπουλο Ηλία, πρώην υπάλληλο Δήμου Καλαμάτας, β) Καραμπέτσο Δημήτριο, υπάλληλο Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
-          Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης έχει ο κ. Αγγελόπουλος Χαρίλαος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

«Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015»

Ανοικτή ημερίδα 

«Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015» Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015
Καλαμάτα

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” διοργανώνει ανοικτή ημερίδα με θέμα:«Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015» την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, στις 17:00, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου EliteCity Resort, στην Καλαμάτα.
Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” παρουσιάζει αποτελέσματα των δράσεών του καθώς και επίκαιρα θέματα που αφορούν άμεσα την αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας σε πληθυσμό της Αμερικής σχετικά με την καρδιοπροστατευτική δράση του μεσσηνιακού ελαιολάδου το οποίο είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Ένα επίσης θέμα της ημερίδας είναι η παρουσίαση τωνπλεονεκτημάτων των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας και οι δυνατότητες προώθησής τους. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα δώσει τις κατευθύνσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική - “ΚΑΠ” ενώ εκπρόσωποι θα αναλύσουν την επέκταση του “ΠΟΠ Καλαμάτα”. Τέλος η ημερίδα θα κλείσει με την παρουσίαση του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής αλλά και των αποτελεσμάτων συνεργασίας του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη” με το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Σκοπός τη ημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα που πρoκύπτουν από συνεργασίες που αναπτύσσει το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη” και να ανταλλαχθούν χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου.

Ομιλητές:  
κος Κουτσομήτρος Σωτήρης, Προϊστάμενος τμήματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής «ΚΑΠ», Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, διεθνών σχέσεων και προώθησης προϊόντων, 
κος Κυριακόπουλος Ιωάννης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας,
 κος Παρασκευόπουλος Αντώνης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας, 
κος Μαγιάτης Προκόπιος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 
κος Μπιλάλης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής εργαστηρίου γεωργίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 
κος Δημόπουλος Βασίλης, Επιστημονικός Υπεύθυνος/Επικεφαλής Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, 
κα Μηλιώνη Ιωάννα, Υπεύθυνη Ποιότητας & Επικοινωνίας Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, 
κος Κάππας Ξενοφών, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη”, Υπεύθυνος Έργου Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής, 
κα Μαυρογένη Μαρία, Υπεύθυνη Διαχείρισης Λογαριασμών/Πελατών - MOZAIK

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

H καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στο Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και στο Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, μεταφέρεται με άγνωστη ημερομηνία αφού κανείς αρμόδιος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να ορίσει ημερομηνία πληρωμής. O υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε πριν λίγα 24ωρα ανοιχτό το ενδεχόμενο, εμμέσως πλην σαφώς, η καταβολή της γ’ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων να καθυστερήσει και άλλο, δηλώνοντας ότι η εκταμίευση των ποσών που απαιτούνται (περίπου 225 εκατ. ευρώ), θα γίνει οπωσδήποτε πριν από τη λήξη κατάθεσης της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή πριν από τις 31 Οκτωβρίου.
Στις 20 Οκτωβρίου ήταν, σύμφωνα με το νόμο, να γίνει η εκταμίευση της τρίτης δόσης για το οικογνειακό επίδομα, όμως από τους 635.000 δικαιούχους μόνο οι 235.463 έχουν ήδη λάβει τις δύο πρώτες δόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Τα επιδόματα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στην «πρόσφατη κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους μετά την 1-1-1993, ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ καθώς και σε ποινικές φορολογικές διατάξεις του ίδιου νόμου» εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό τη προεδρία του προέδρου της και Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασιλείου Αλεξανδρή και συζήτησε εκτενώς τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν το δικηγορικό σώμα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας στις νέες διατάξεις, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγόρων αποφάσισε σειρά ενεργειών αλλά και τη συμμετοχή των δικηγόρων σε αποχή στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα της Πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΜΑΝΤΑ ΣΕ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Ν.Δ.

Με μία σκληρή ανακοίνωση προς τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του στα όσα τελευταία και ενόψει των εσωκομματικών εκλογών αποφασίζονται. Στην επιστολή προς τον κ. Παπαμιμίκο αναφέρει: "Αγαπητέ Γραμματέα, Μετά την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΦΕ, με την οποία στερείτε το δικαίωμα των προέδρων ΝΟΔΕ, που έχουν υπογράψει για κάποιον από τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους να είναι πρόεδροι των Νομαρχιακών Εφορευτικών Επιτροπών, πραγματικά αναρωτιέμαι αν βρισκόμαστε στο ίδιο κόμμα. Αναρωτιέμαι αν μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, τον ίδιο σκοπό, αν έχουμε κοινό στόχο για την παράταξη και για τη χώρα. Το δικαίωμα της επιλογής υποψηφίου προέδρου το έχουν όλα τα μέλη και τα στελέχη αυτής της παράταξης. Κάποιοι επέλεξαν να το κάνουν φανερά με την υπογραφή τους. Κάποιοι όχι. Με την απόφασή σας αυτή, τορπιλίζετε την εκλογική διαδικασία, κρίνοντας εκ προοιμίου, πως διακυβεύεται το αδιάβλητό της. Και μάλιστα, από αυτούς που κρατούν την παράταξη όρθια, σε δύσκολους καιρούς, με προσωπικές θυσίες και ανιδιοτέλεια. Μια τέτοια απόφαση, ενισχύει την εσωστρέφεια, στιγματίζει τα στελέχη της παράταξης, δημιουργεί συνθήκες αντιπαλότητας και εν τέλει δεν αρμόζει στη Νέα Δημοκρατία. Η εκλογή Προέδρου αποτελεί μια κορυφαία διαδικασία για την παράταξη. Πόσο μάλλον όταν αυτή η διαδικασία εξαπλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Αντί λοιπόν να σπαταλάτε χρόνο για ανούσια διαδικαστικά ζητήματα, που περισσότερη ζημιά προκαλούν, σπαταλείστε χρόνο για να βρείτε τρόπους, ώστε αυτή η διαδικασία να λάβει την όσο το δυνατό μεγαλύτερη νομιμοποίηση από τους πολίτες. Γιατί πολύ φοβάμαι, πως δεν θα υπάρξουν πολλοί, που θα μας κάνουν την τιμή να προσέλθουν στις κάλπες στις 22 Νοεμβρίου".

ΕΞΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Έτοιμο πακέτο από άλλες χώρες, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους φαίνεται ότι έχουν οι δανειστές για τα κόκκινα δάνεια και η κυβέρνηση σοκαρισμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις μη μπορώντας να βρει το ισοδύναμο καθώς οι θεσμοί πιέζουν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις καταθέσεις. Η άποψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν πάγωσε τους κυρίους Σταθάκη και Τσακαλώτο.
Η φράση πως “ανάλογα θέματα έχουμε αντιμετωπίσει και σε άλλα κράτη και η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο” ουσιαστικά παραπέμπει στο παράδειγμα της Ισπανίας με τις εκατοντάδες χιλιάδες εξώσεις δανειοληπτών από τα σπίτια τους, τα επεισόδια αλλά και τα τραγικά γεγονότα με αυτοκτονίες ανθρώπων. Ουσιαστικά οι δανειστές απαιτούν να προστατεύονται άτομα με εισόδημα μόλις 12.000 ευρώ το χρόνο και σε ότι αφορά στην αξία του ακινήτου αυτή τοποθετείται στις 120.000 ευρώ. Από τα όρια αυτά και πάνω οι πλειστηριασμοί επί της ουσίας απελευθερώνονται. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Ο. Γεροβασίλη με τον τρόπο αυτό προστατεύονται μόλις οι 2 στους 10 δανειολήπτες.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΙΑΝΟ

Μια σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σκαπάνη του Τζακ Λ.Ντέιβις και της Σάρον Ρ.Στόκερ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, στην Πελοπόννησο. 

Ασύλητος, πλούσια κτερισμένος, λακκοειδής τάφος ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι από διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, πλησίον του μυκηναϊκού ανακτόρου του Νέστορος, στον Άνω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος.
Ο τάφος, ο οποίος ανήκε σε πολεμιστή, χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια.



Δίπλα στον πολεμιστή είχαν εναποτεθεί: χάλκινο σπαθί με επιχρυσωμένη ελεφαντοστέινη λαβή, χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια και κύπελλα, σπάνια χρυσή αλυσίδα, ασημένια κύπελλα -ορισμένα με χρυσά χείλη-, χάλκινα αγγεία και κύπελλα, χάλκινος αμφορέας, χάλκινες πρόχοι, καθώς και χάλκινες λεκανίδες, περισσότεροι από πενήντα σφραγιδόλιθοι τεμάχια ελεφαντοστού με εγχάρακτες παραστάσεις και περισσότερες από 1.000 ψήφους από πολύτιμους λίθους. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι έργα μινωικής τεχνοτροπίας.

Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, οι οποίοι εργάζονται πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή της Πυλίας, η ανακάλυψη ασύλητου λακκοειδούς τάφου, εντός του οποίου είχε ενταφιασθεί νεαρός άνδρας, ηλικίας 30-35 ετών, που συνοδευόταν από περισσότερα από 1400 μοναδικά αντικείμενα, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η υψηλή ποιότητα των αντικειμένων αποδεικνύει ότι η Πύλος, όπως και οι Μυκήνες στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, είχε έντονα επηρεαστεί από τη μινωική τέχνη γύρω στο 1.500 π.Χ. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι δεν βρέθηκε μυκηναϊκή ή μινωική κεραμική στον τάφο.

Το ανάκτορο του Νέστορος στο λόφο του Άνω Εγκλιανού, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά περίπου το 1200 π.Χ., ανακαλύφθηκε το 1939 από τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και ανασκάφηκε από τον Καρλ Μπλέγκεν, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι. Η ανασκαφή του Μπλέγκεν επικεντρώθηκε κυρίως στην ύστερη φάση του Ανακτόρου του Νέστορος και τα στοιχεία που αφορούσαν την πρώιμη φάση του, δηλαδή πριν το 1300 π.Χ. είναι σχετικά λίγα. 



Επικεντρωμένοι κυρίως σε αυτή την πρώιμη σχετικά άγνωστη περίοδο, ο Ντέιβις και η Στόκερ ξεκίνησαν εκ νέου την ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό το Μάιο του 2015 και βρήκαν τη μία από τις τέσσερις πλευρές του τάφου την πρώτη μέρα της ανασκαφής. Ο καθαρισμός και η συντήρηση των ευρημάτων έγινε από το συντηρητή Αλέξανδρο Ζώκο.

Στο δάπεδο του τάφου, που είχε διαστάσεις 2,44 μ. μήκος, 1,52 μ. βάθος και 1,22 μ. πλάτος, βρέθηκε σε στάση εκτάδην ο σκελετός ενός ενήλικα άνδρα, τοποθετημένου σε ξύλινο φέρετρο. Όπλα βρέθηκαν στην αριστερή πλευρά του και στο ύψος των ποδιών, κοσμήματα στην δεξιά πλευρά, ενώ, κοντά στο λαιμό, μια μοναδική και θαυμάσια διατηρημένη χρυσή αλυσίδα και χρυσά κύπελλα είχαν αποτεθεί επάνω στο στήθος και στο στομάχι του νεκρού. Στη δεξιά πλευρά του σκελετού και γύρω από το κεφάλι, βρέθηκαν πάνω από 1000 ψήφοι από ημιπολύτιμους λίθους —κορναλίνη, αμέθυστος, αχάτης και χρυσός, περισσότεροι από 50 σφραγιδόλιθοι στην επιφάνεια των οποίων απεικονίζονται θεές, ταύροι με ακροβάτες πιασμένους από τα κέρατά τους (ταυροκαθάψια) καθώς και άλλες δυσερμήνευτες σκηνές. Επίσης, τέσσερα χρυσά σφραγιστικά δακτυλίδια, προσωπικά αντικείμενα κύρους, με εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις. 

Στα πόδια του νεκρού, βρέθηκε ελεφαντοστέινο πλακίδιο με απεικόνιση φτερωτού γρύπα και δίπλα του χάλκινος καθρέπτης με ελεφαντοστέινη λαβή.

Κτερίσματα που αρχικά είχαν τοποθετηθεί πάνω στο φέρετρο, διασκορπίστηκαν μετά τη διάλυσή του και θρυμματίστηκαν πάνω στον σκελετό, δυσκολεύοντας έτσι την ανασκαφική εργασία. Στα κτερίσματα που είχαν τοποθετηθεί επάνω από το φέρετρο περιλαμβάνονται: χάλκινες πρόχοι, μεγάλη χάλκινη λεκάνη, λεπτές λωρίδες χαλκού προερχόμενες ενδεχομένως από την πανοπλία του πολεμιστή και διάτρητοι χαύλιοι αγριόχοιρου από το κράνος του πολεμιστή.

Ο νεκρός πολεμιστής ήταν προφανώς εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής του, δηλαδή της πρώιμης μυκηναϊκής περιόδου, περίοδο που οι λακκοειδείς τάφοι των Μυκηνών χρησιμοποιούνταν για τον ενταφιασμό της μυκηναϊκής αριστοκρατίας. Ο πολεμιστής αυτός εκτιμάται ότι θα κατοικούσε στην Ακρόπολη του Εγκλιανού, όταν κτίσθηκαν τα πρώτα οικοδομήματα με λαξευμένη τοιχοποιία, σύμφωνα με τα μινωικά πρότυπα, και οι τοίχοι τους διακοσμήθηκαν με νωπογραφίες επηρεασμένες από τη μινωική τεχνοτροπία. 



Οι ανασκαφείς αναφέρουν ότι ως εκ τούτου, δεν πρέπει να ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα 1400 αντικείμενα που συνόδευαν το νεκρό πολεμιστή είναι μινωικής τεχνοτροπίας ή κατασκευάσθηκαν στην Κρήτη. Συμπληρώνουν, επίσης, ότι η εναπόθεση τόσων πολλών κοσμημάτων σε ανδρική ταφή αμφισβητεί την μέχρι τώρα ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα κοσμήματα συνόδευαν κυρίως γυναικείες ταφές.

Σχολιάζοντας τη σπάνια ανακάλυψή τους, οι ανασκαφείς σημειώνουν ότι το τελευταίο πράγμα που περίμεναν να βρουν το περασμένο καλοκαίρι στην ανασκαφή της Πύλου ήταν ένας μυκηναϊκός λακκοειδής τάφος. Ήταν πράγματι μεγάλη τύχη η ανακάλυψή του δίπλα στο μεγάλο συλημένο θολωτό τάφο IV του Εγκλιανού, ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια χρήσης και περιείχε πολλές ταφές.

Η ανασκαφή στον Άνω Εγκλιανό αποκάλυψε επίσης τα οικοδομικά κατάλοιπα ορισμένων μικρών σπιτιών, μικρό τμήμα από την πρώιμη οχύρωση της ακρόπολης, καθώς και αποθέτη της Μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού.

Το ανασκαφικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου τoυ Σινσινάτι (Οχάϊο, ΗΠΑ) διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται νέο ΕΣΠΑ και για την Πελοπόννησο

Ένα νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο έρχεται το Νοέμβριο, δίνει το δικαίωμα σε δικαιούχους να έχουν πρόσβαση σε 100% επιδότηση.
Πρόκειται για πτυχιούχους ανέργους που επιθυμούν να εργαστούν ως αυτοαπασχολούμενοι.
Το πρόγραμμα θα φέρει το όνομα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, θα ενισχύσει πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 1991, «για την έναρξη ή υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου». Οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 100%.
Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Οικονομίας στην ηλεκτρονική του σελίδα για το ΕΣΠΑ (www.espa.gr):
– Πρόκειται για προδημοσίευση του προγράμματος, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων από τη συλλογή απόψεων και παρατηρήσεων.
– Όταν πραγματοποιηθεί η οριστική προκήρυξη του προγράμματος, η Πρόσκληση που θα περιέχει τους τελικούς όρους και προυποθέσεις και τα δικαιολογητικά θα αναρτηθεί με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά αρχεία στο διαδικτυακό τόπο του ΕΣΠΑ www.espa.gr και της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ www.antagonistikotita.gr
– Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της πρόσκλησης και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες.
– Στην αξιολόγηση των αιτήσεων ο χρόνος υποβολής δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων.
– Οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, εφόσον πραγματοποιηθούν, μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Ποιοι είναι οι πιθανοί δικαιούχοι
– Άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες:
Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού, κ.α.
Εξαιρούνται οι δραστηριότητες που δεν στηρίζονται από το ΕΤΠΑ (ΕΚ. 1301/2013, άρθρο 3 παρ.2) και τον Κανονισμό για τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας-De minimis (ΕΚ.1407/2013, άρθρο 1), καθώς, επίσης και οι δραστηριότητες οι σχετικές με την εστίαση. Το λιανικό εμπόριο είναι επιλέξιμο, μόνον αν αποτελεί συμπληρωματική δραστηριότητα απαραίτητη για την παροχή της υπηρεσίας (π.χ. πώληση φαρμάκων από κτηνίατρο).
Οι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της δράσης θα ορισθούν αναλυτικά στην πρόσκληση του προγράμματος.
Εισοδηματικά κριτήρια και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων θα τεθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ Η ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ- ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εξιχνιάστηκαν άμεσα, ύστερα από εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, που διενέργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, δύο (2) περιπτώσεις εκρήξεων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, που έγιναν την 23.10.2015 και πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και στο Μυστρά Λακωνίας.

Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθησαν προχθές (24.10.2015) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, α πό αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, πέντε (5) ημεδαποί, ηλικίας 25, 28, 30, 34 και 52 ετών αντίστοιχα. Από τους συλληφθέντες ο 52χρονος είναι κάτοικος Καλαμάτας και οι υπόλοιποι κάτοικοι περιοχών της βορείου Ελλάδας (Δράμα και Χαλκιδική).

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξη, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και παράβασης των νομοθεσιών για τα όπλα, τα βεγγαλικά και τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης και μεθοδικής αστυνομικής έρευνας, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης και μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, διακριβώθηκε ότι οι ανωτέρω την 23.10.2015 και πρώτες πρωινές ώρες, τοποθέτησαν δύο (2) αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και προκάλεσαν εκρήξεις, αρχικά σε αύλιο χώρο υποκαταστήματος τράπεζας, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και στη συνέχεια σε πλατεία, στο Μυστρά Λακωνίας.

Αποτέλεσμα των εκρήξεων ήταν να προκληθούν υλικές ζημιές στον αύλιο χώρο του υποκαταστήματος της τράπεζας και σε υαλοπίνακα εισόδου απέναντι κτηρίου, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, ενώ στο Μυστρά Λακωνίας να προκληθούν υλικές ζημιές, στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες είχαν αναγράψει με σπρέι, χρώματος μαύρου, σύμβολο, το όποιο αποτελούνταν από σταυρό και δύο αντίρροπα έψιλον.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των ανωτέρω στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και στη Δράμα, καθώς και σε όχημα που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
  • τέσσερις (4) αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί,
  • τέσσερα (4) κυνηγητικά όπλα, από τα οποία το ένα με ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα,
  • τρία (3) τόξα και δύο (2) βαλλίστρες,
  • ποσότητα κάνναβης, βάρους -10,2- γραμμαρίων,
  • ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, βάρους τριών (3) κιλών περίπου,
  • -2599- φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
  • -43- βέλη,
  • δύο (2) γεμιστήρες πιστολιού,
  • δύο (2) τσεκούρια,
  • σπαθί, μαχαίρια και σουγιάδες,
  • σιδερογροθιά και δύο (2) γκλόμπς,
  • -89- καπνογόνα-βεγγαλικά,
  • τρεις (3) συσκευές ενδοεπικοινωνίας,
  • ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,
  • κινητά τηλέφωνα,
  • τρεις (3) κουκούλες τύπου full face,
  • είδη ρουχισμού (φόρμες στρατιωτικού τύπου, γάντια, τζάκετ κ.α.),
  • διάφορα είδη “επιχειρησιακού” εξοπλισμού (θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, σακίδια κ.α.),
  • διάφορα έγγραφα και σημειώσεις και
  • δύο (2) οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Όπως επιπλέον προέκυψε, οι συλληφθέντες τοποθέτησαν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και πραγματοποίησαν τις εκρήξεις, προκειμένου να “εκπληρώσουν” την ιδεολογική βάση και το σκοπό ομάδας, που δημιούργησε ο 52χρονος από το έτος 2009 και στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά και οι υπόλοιποι συλληφθέντες.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Καλαμάτας ενώ οι αστυνομικές έρευνες και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους στη διάπραξη ή στο σχεδιασμό και άλλων παρόμοιων αδικημάτων.