Pages

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Μήνας μεγάλων αλλαγών στους φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων θα είναι ο Οκτώβριος, ο οποίος σε έξι νησιά του Αιγαίου κάνει σήμερα «ποδαρικό» με αυξήσεις έως και 50% στους συντελεστές του ΦΠΑ ενώ τις επόμενες μέρες «κληρώνει» και για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Το πρώτο φορολογικό μπουρίνι θα πιάσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο καθώς από σήμερα αλλάζει άρδην το φορολογικό τοπίο. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα νησιών στα οποία έπειτα από 30 χρόνια καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές του φόρου.Αυτό προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Σ' αυτά τα νησιά τα κλιμάκια του φόρου 5%, 9% και 16% εξομοιώνονται με αυτά που ισχύουν ήδη σε ολόκληρη τη χώρα και αυξάνουν σε 6%, 13% και 23%.
Αν δεν υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για να βοηθούν οι ασθενέστεροι φορολογούμενοι η φορολογική καταιγίδα θα καταστεί μόνιμη για αυτούς, καθώς από σήμερα:
Εστίαση - catering και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί μετακομίζουν στο 23%
Ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα θα επιβαρύνονται με 13%
Φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου αυξάνουν στο 6% .

Εκπαίδευση: Εξετάζουν μικρότερο ΦΠΑ
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται προ αυτήν την κατεύθυνση, την ώρα που ο υπουργός Παιδείας κύριος Νίκος Φίλης αφήνει παράθυρο ακόμη και για κατάργηση του «χαρατσιού». Αυτό όμως προαπαιτεί και την εξεύρεση ισοδύναμων από την κυβέρνηση. Για την άρση του ΦΠΑ 23% σε σχολεία - φροντιστήρια απαιτούνται 300 - 350 εκατ. ευρώ και για το λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο για μικρότερο συντελεστή ( 13%).

Φόρος Εισοδήματος
Μέσα στον Οκτώβριο θα οριστικοποιηθούν και οι αλλαγές που θα γίνουν στον χάρτη της φορολογίας εισοδήματος με τα σχέδια να περιλαμβάνουν αφορολόγητο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και ενιαία κλίμακα για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, κινητές αξίες ( μετοχές, ομόλογα, repos, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα) και τόκους καταθέσεων.
Η νέα κλίμακα θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα άρα  και περισσότερα φορολογικά κλιμάκια ώστε τα φορολογικά βάρη να διαχέονται στα μεγαλύτερα εισοδήματα. Το ύψος του νέου αφορολόγητου, αν και δεν έχει ακόμη αποφασισθεί καθώς εξαρτάται από τις αντοχές του προϋπολογισμού, τα πρώτα σενάρια κάνουν λόγο για ποσό που θα φτάνει τα 9.000 και στην καλύτερη περίπτωση τα 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με αυτά σχεδιάζεται όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με μικρότερο όμως συντελεστή.
Μάλιστα, εξετάζεται η τελική επιβάρυνση να παραμείνει για τους μικρομεσαίους στα σημερινά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο  πρώτος φορολογικός συντελεστής ενδεχομένως να ξεκινάει από το 6%-8% και ο καταληκτικός θα φτάνει στο 50% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα συνεχίσουν να φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα, αν και ακόμη όλα είναι ανοικτά.
Εξετάζεται ακόμη η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση τους από ένα εφάπαξ βοήθημα στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που δεν έχουν «κοπεί» ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προϋπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά).

Νέος χάρτης στα ακίνητα
Ο Οκτώβρης θα μας χαιρετίσει αφήνοντας πίσω άλλο σκηνικό στους φόρους ακινήτων ( μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές).
Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν σε αφορολόγητα ποσά, κλίμακες και συντελεστές φόρων θα έχουν κεντρικό στόχο την περαιτέρω αύξηση των εσόδων του κράτους. Έτσι από το νέος έτος, που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις, οι γονικές παροχές για τους φορολογουμένους θα καταστούν ακριβότερες, ενώ την ανιούσα αναμένεται να πάρουν και οι φόροι στις μεταβιβάσεις, από τη στιγμή που οι αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσαρμογές στην κλίμακα υπολογισμού των φόρων.
Να σημειωθεί ότι έπειτα από αρκετά χρόνια οι συντελεστές στους φόρους μεταβίβασης μειώθηκαν για πρώτη φορά το 2010, με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στο 8% από 9% για την αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου έως 20.000 ευρώ και στο 10% από 11% για το υπερβάλλον ποσόν. Το 2015 που η κτηματαγορά έπνεε τα λοίσθια στη χώρα ο φόρος μεταβίβασης έπεσε στο 3% για να μπορέσει να σωθεί η οικοδομή.
Από τις αλλαγές θα θιγεί και η πρώτη κατοικία, τα αφορολόγητα όρια της οποίας σήμερα διαμορφώνονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσόν αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο, και καθένα από τα επόμενα.
Τα πάνω κάτω θα έρθουν από το 2016 και στους φόρους για γονικές παροχές και δωρεές, αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων που θα νομοθετηθούν τον Οκτώβριο.
Το σημερινό αφορολόγητο όριο στις δύο αυτές κατηγορίες είναι 150.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για κληρονομιά ή δωρεά προς τέκνο ή εγγονό. Με την ισχύουσα κλίμακα, για αξία μεταβίβασης έως 300.000 ευρώ ο φόρος γονικής παροχής ή κληρονομιάς ανέρχεται έως 1.500 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής για την αξία από τα 150.000 ευρώ έως τα 300.000 είναι 1% (τα πρώτα 150.000 είναι αφορολόγητα).
Στην ίδια φορολογική κλίμακα ο ανώτατος συντελεστής είναι 10%, ο οποίος σύμφωνα με τα νέα σενάρια πρόκειται να αυξηθεί προκειμένου να πληρώνουν περισσότερα όσοι κληρονομούν μεγάλης αξίας ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου