Pages

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας, με εργολαβία, πραγματοποίησε διαγραμμίσεις με συνεχή γραμμή, δίπλα στα ερείσματα της οδού, σε όλους τους δρόμους που οδηγούν σε χωριά της περιοχής της Αλαγονίας. Σκοπός είναι η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων, δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί από τους δρόμους αυτούς δε φωτίζονται τη νύχτα. Όμοιες διαγραμμίσεις θα πραγματοποιηθούν και στην ορεινή περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών.

ΧΩΡΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Ένα δημοσίευμα για τα νέα κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ελλάδα και πολλές αναφορές στον φράχτη που υψώνει η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, σήμερα στον γερμανικό τύπο. «Κρίση και κανένα τέλος στον ορίζοντα: μόνο ένας στους τρεις Έλληνες ανήκει στο οικονομικά ενεργό μέρος του πληθυσμού. Συγχρόνως οι συντάξεις βουλιάζουν. Και μόνο ένας στους δέκα ανέργους λαμβάνει οικονομική βοήθεια από το κράτος». Κάπως έτσι η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου συνοψίζει το νέο κοινωνικό status quo που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Η εφημερίδα σχολιάζει τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. «Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε να είναι ένα καλό νέο: Τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έπεσε από το 24,9% στο 24,6%. (…) Ωστόσο αυτή η ελαφρά μείωση οφείλεται κυρίως στην παροδική άνθηση του ελληνικού τουρισμού μέσα στο καλοκαίρι. (…) Aπό την πλευρά της η Κομισιόν, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές τις προβλέψεις για την Ελλάδα του 2016, αναμένει εκ νέου αύξηση της ανεργίας στο 25,8%. Στο μεταξύ ολοένα λιγότεροι άνθρωποι έχουν προσωπικό εισόδημα, ενώ ολοένα περισσότεροι ζουν από τη μηνιαία καταβολή κοινωνικών παροχών, όπως συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, είτε από χρηματική βοήθεια που λαμβάνουν από τις οικογένειές τους». Σε αυτή την σκληρή πραγματικότητα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, προστίθενται τώρα περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους διεθνείς πιστωτές της.
Η εφημερίδα στη συνέχεια εκθέτει την εκτίμηση του Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββα Ρομπόλη, σύμφωνα με τον οποίο ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί σε μια «αναπόφευκτη παγίδα φτώχειας». Όπως σημειώνει ο Σάββας Ρομπόλης «υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, χωρίς βιώσιμα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης». Ο ίδιος θεωρεί επικίνδυνη τη «μόνιμη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού καθώς και τη διάβρωση των τεχνολογικών και παραγωγικών δομών της χώρας». Σε αυτά προστίθεται το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός είναι από τους γηραιότερους στην ΕΕ. Όπως αναφέρει η Tagesspiegel, τρεις στους δέκα οικονομικά ενεργούς πολίτες είναι άνω των 65, ενώ το 2060 θα είναι έξι στους δέκα. To δεύτερο μεγάλο θέμα που καταγράφει σήμερα ο γερμανικός τύπος αναφορικά με την Ελλάδα, έχει να κάνει με την ανέγερση φράχτη ύψους από τον στρατό και την αστυνομία της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.
«Μπλόκο στους πρόσφυγες στη βαλκανική οδό: Η ΠΓΔΜ χτίζει χτίζει μεγάλο φράχτη στα σύνορα» είναι ο σχετικός τίτλος στο Spiegel Online, σημειώνοντας ότι στόχος της ανέγερσης του συρμάτινου αυτού φράχτη ύψους τριών μέτρων είναι ο περιορισμός της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών προς τη βαλκανική οδό, μολονότι η κυβέρνηση των Σκοπίων το διαψεύδει. Εκτενές δημοσίευμα αλλά και φωτορεπορτάζ από την περιοχή παραθέτει και η Süddeutsche Zeitung, η οποία υπογραμμίζει τη «χαοτική κατάσταση» που επικρατεί στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ εδώ και καιρό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία πείνας προσφύγων. Κι ενώ εκτυλίσσονται όλα αυτά στην περιοχή της Ειδομένης, η Handelsblatt παρατηρεί ότι στο μεταξύ και η κατάσταση στο Αιγαίο «γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη», με τις δραματικές ιστορίες προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης κι ενώ οι χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες να αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ-ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ!

Με το μυαλό στις επιβαρύνσεις που φέρνει ο νέος Προϋπολογισμός, ετοιμάζονται να πληρώσουν τη Δευτέρα οι φορολογούμενοι τα περίπου 2 δισ ευρώ για την τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Αυτοί που αισθάνονται πιο... άβολα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να βρουν και να πληρώσουν περίπου 1 δισ ευρώ- για την ακρίβεια 1,006 δισ ευρώ- παραπάνω για φόρο εισοδήματος εντός του 2016, καθώς την επόμενη χρονιά θα "ξεδιπλωθούν" πλήρως όλα τα μέτρα που έχουν ή πρόκειται να ψηφιστούν. Το κρυφό... δωράκι του Προϋπολογισμού, που ψηφίζεται εντός των ημερών, είναι τα 150 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο ποιος θα τα πληρώσει, το προφανές είναι ότι ένα μέρος από αυτά θα προέλθει από την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα, με ανατροπές στα αφορολόγητα, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των επιβαρύνσεων για εισοδήματα άνω των 25.000- 30.000 ευρώ, στο πλαίσιο της ανακατανομής των φορολογικών βαρών που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Αναζητώντας τις... πηγές των πρόσθετων επιβαρύνσεων, διαπιστώνει κανείς κατ' αρχάς ότι η η αύξηση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς, που έγινε το καλοκαίρι, θα προκαλέσει διπλή ζημιά στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και αυτό γιατί δεν θα πληρώνουν μόνο αυξημένες μηνιαίες κρατήσεις από την αρχή του νέου έτους, αλλά συν τοις άλλοις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016 θα έχουν και αναδρομική επιβάρυνση για το πρώτο 6μηνο του 2015, όταν οι συντελεστές ήταν μειωμένοι κατά 30% για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός, με αποδοχές 2.285 ευρώ, τη νέα χρονιά θα έχει κρατήσεις αυξημένες κατά 96 ευρώ, ενώ με την εκκαθάριση του περσινού του εισοδήματος θα πρέπει να δώσει 96 ευρώ παραπάνω από τις κρατήσεις που είχε αρχικά το 2015.

ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗ ΜΕ ΝΕΟ ΑΔΡΕΥΤΙΚΟ

Ξεκινάνε οι εργασίες για τη βελτίωση του αρδευτικού δικτύου Χανδρινού- Πλατανόβρυσης, καθώς εχθές το πρωί στο Δημαρχείο Πύλου-Νέστορος υπογράφηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου κ. Δημητρίου Καφαντάρη και του Εργολήπτη Δημόσιων Έργων κ. Ηλία Ζωντανού. Πρόκειται για τις εργασίες βελτίωσης του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου Χανδρινού-Πλατανόβρυσης και την κατασκευή νέας δεξαμενής άρδευσης. Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και έχει προϋπολογισμό 615.000,00 Ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Καφαντάρης δήλωσε σχετικά: «Με την έναρξη των εργασιών σφραγίζεται ένα επιπλέον έργο ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία. Οι εργασίες για τη βελτίωση του αρδευτικού δικτύου στις περιοχές του Χανδρινού και της Πλατανόβρυσης είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων και εντατικών ενεργειών, σε συνδυασμό με τις ώριμες μελέτες, τις οποίες υπέβαλλε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας, έχοντας ως προτεραιότητα την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής.»

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΒΑΝΤΕ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Την ήττα γνώρισε για μια ακόμα αγωνιστική η ομάδα της Καλαμάτας αυτή την φορά από τον ΑΟ Λεβάντε με 1-0. 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 29/11

Ηρακλής Ψαχνών – ΠΑΟ Βάρδας 0-2 ΤΕΛΙΚΟ (31′ Κωνσταντινίδης, 57′ Πολυχρόνης)

Δόξα Ν. Μανωλάδας – Χαλκίδα 1-0 ΤΕΛΙΚΟ (42΄Γούρμος)

Αιολικός – Ερμιονίδα 4-1 ΤΕΛΙΚΟ (20′ Σίμωσης πεν., 32′ Ιορδανίδης, 38′ Μπακάλης)

Βύζας Μεγάρων – Σπάρτη 0-0 ΤΕΛΙΚΟ

Κανάρης – Παναργειακός 0-2 ΤΕΛΙΚΟ 

Παναρκαδικός – Λουτράκι 1-0 ΤΕΛΙΚΟ (60′ Τσόφλιος)

ΑΟ Λεβάντε –ΠΣΗ  Καλαμάτα 1-0 ΤΕΛΙΚΟ (8′ Μουτσάι)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΕ 9 ΑΓΩΝΕΣ

1. Παναργειακός 14-2, 22

—————————————-

2. ΑΕ Σπάρτης 12-6, 18

3. Παναρκαδικός 16-5, 17

4. ΠΑΟ Βάρδας 15-9, 16

5. Βύζας Μεγάρων 12-16, 16

6. Δόξα Ν.Μανωλάδας. 11-9, 15

7. Αιολικός 14-10, 14

8. Λουτράκι 12-8, 13

9. ΠΣ Η Καλαμάτα 8-7, 11

——————————————

10. Χαλκίδα 7-10, 10

11. Ερμιονίδα 10-13, 9

12. Κανάρης Χίου 4-17, 7

13. Ηρακλής Ψαχνών, 2-14, 6

14. ΑΟ Λεβάντε 4-18, 3

ΣΗΜ: Ο 1ος ανεβαίνει απευθείας στη Β” Εθνική – Οι ομάδες από τη 10η θέση και κάτω υποβιβάζονται στα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεων 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ 

 ΠΑΟ Βάρδας – Βύζας Μεγάρων

 Α.Ε. Σπάρτης – Δόξα Ν. Μανωλάδας

 Αιολικός – Ηρακλής Ψαχνών

Ερμιονίδα – Κανάρης Χίου

Παναργειακός – Παναρκαδικός

Χαλκίδα – ΠΣ Η Καλαμάτα

 Λουτράκι – α.ο. Λεβάντε


Α” ΤΟΠΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η 12η αγωνιστική στο Πρωτάθλημα της Α” Τοπικής. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα, η βαθμολογία και η επόμενη αγωνιστική έχουν ως εξής:

Τα αποτελέσματα

Ολυμπιακός Καλαμάτας – Εθνικός Μελιγαλά 2-2

Πανθουριακός – Μιλτιάδης 1-0

Φαραί – Πάμισος Μεσσήνης 1-2

ΑΟ Διαβολιτσίου – Μεσσηνιακός 3-1

Ανδρούσα – Δώριο 5-0

Κυπαρισσία – Τσικλητήρας Πύλου 2-2

Τέλλος Άγρας – Απόλλωνας Καλαμάτας 2-0

Αστέρας Αρφαρών – Σπερχογεία 2-3

H βαθμολογία

1. Πάμισος Μεσσήνης 33
2. Τσικλητήρας Πύλου 28
3. ΑΟ Κυπαρισσίας 26
4. Εθνικός Μελιγαλά 23
5. ΑΣ Πανθουριακός 20
6. Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας 17
7. Αστέρας Αρφαρών 15
8. ΑΣ Ανδρούσης 15
9. ΑΟ Φαραί 15
10. Σπερχογεία 15
11. Τέλος Άγρας 13
12. Ολυμπιακός Καλαμάτας 12
13. Δωριέας Δωρίου 10
14.ΑΟ Διαβολιτσίου 9
15. Μεσσηνιακός 8
16. Απόλλων Καλαμάτας 7

Η επόμενη αγωνιστική

Μιλτιάδης – ΑΟ Φαραί

Μεσσηνιακός – Ανδρούσα

Δώριο – Τέλλος Άγρας

Ολυμπιακός Καλαμάτας – Πανθουριακός

Εθνικός Μελιγαλά – ΑΟ Διαβολιτσίου

Πάμισος – Κυπαρισσία

Τσικλητήρας Πύλου – Αστέρας Αρφαρών

Σπερχογεία – Απόλλωνας Καλαμάτας


Α1 ΤΟΠΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής μαζί με την βαθμολογία αλλά και η επόμενη αγωνιστική έχει ως εξής:

Τα αποτελέσματα

Ακρίτας Κορώνης – Ηρακλής Καλαμάτας 4-2

Χανδριναϊκός – Ομόνοια 4-2

Νέος Άρις – Κεραυνός Καλαμάτας 2-2

Αβία – Ασπρόχωμα 2-0

Απόλλωνας Πεταλιδίου – Εράνη Φιλιατρών 1-3

Μεθώνη – Παπαφλέσσας Χώρας 1-2

Αίαντας Καλαμάτας – Αναγέννηση Παραλίας 0-0

H βαθμολογία

1. Εράνη Φιλιατρών 26
2. Ακρίτας Κορώνης 23
3. ΑΕ Αβίας 21
4. Αναγέννηση Παραλίας 19
5. Αίαντας Καλαμάτας 15
6. Ομόνοια 14
7. Ασπρόχωμα 13
8. Παπαφλέσσας Χώρας 13
9. Χανδριναϊκός ΠΣ 13
10. Απόλλωνας Πεταλιδίου 10
11. Νέος Άρις 9
12. Κεραυνός Καλαμάτας 7
13. Ηρακλής Καλαμάτας 5
14. Μεθώνη 3

Η επόμενη αγωνιστική

Αβία – Ακρίτας Κορώνης

Ομόνοια – Απόλλωνας Πεταλιδίου

Εράνη Φιλιατρών – Μεθώνη

Κεραυνός Καλαμάτας – Αίαντας Καλαμάτας

Ασπρόχωμα – Νέος Άρις

Παπαφλέσσας Χώρας – Αναγέννηση Παραλίας

Ηρακλής Καλαμάτας – Χανδριναϊκός


Β” ΤΟΠΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ, Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Τα αποτελέσματα, η βαθμολογία καθώς και η επόμενη αγωνιστική σε Α” και Β” όμιλο της Β” Τοπικής έχει ως εξής:

Τα αποτελέσματα

1ος Όμιλος

Διαγόρας Κοπανακίου – Αιθαία 6-1

Καλό Νερό – Ατρόμητος Πλατύ 0-0

ΑΟ Φυτειάς – Παπαφλέσσας Άμφειας 1-0

Θύελλα Μερόπης – Ηρακλής Κυπαρισσίας 1-0

ΑΟ Πατίστα- ΑΕ Γαργαλιάνων 1-0

Πανιώνιος Καλαμάτας – Αστέρας Μικρομάνης 30/11

2ος Όμιλος

Πράσινα Πουλιά – Παναθηναϊκός Καλαμάτας 3-0

Ολυμπιακός Ανάληψης – Δήμου Παπαφλέσσα 3-0

Ατρόμητος Καλαμάτας – Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης 0-2

ΠΑΟ Καλλιθέας – Θύελλα Χαρακοπιού 0-4

ΑΕΚ Καλαμάτας – Στενωσιά Αναβλήθηκε

Μάνη – Δόξα Καλαμάτας 1-0

Η βαθμολογία

1ος Όμιλος

1. ΑΟΠΚ Πατίστα 18
2. ΑΟ Φυτειάς   16
3. ΠΑΟ Καλού Νερού   16
4. Αστέρας Μικρομάνης 14
5. AE Γαργαλιάνων 11
6. Παπαφλέσσας Άμφειας 11
7. Ατρόμητος Πλατύ 11
8. Ηρακλής Κυπαρισσίας 10
9. Θύελλα Μερόπης 9
10. Διαγόρας Κοπανακίου 7
11. Πανιώνιος Καλαμάτας 6
12. ΑΕ Αιθαίας -1

2ος Όμιλος

1. Θύελλα Χαρακοπιού 21
2. Ολυμπιακός Ανάληψης 19
3. ΑΟ Μάνης 16
4. Πράσινα Πουλιά 16

5. Ακαδημία Παμίσου 16
6. Δόξα Καλαμάτας 10
7. ΑΕΚ Καλαμάτας 9
8. ΠΑΟ Καλλιθέας 8
9. Δήμου Παπαφλέσσα 8
10. Στενωσιά 7
11. Παναθηναϊκός Καλαμάτας 3
12. Ατρόμητος Καλαμάτας 1

Η επόμενη αγωνιστική

1ος Όμιλος

Θύελλα Μερόπης – Πατίστα

Ηρακλής Κυπαρισσίας – ΑΟ Φυτειάς

ΑΕ Γαργαλιάνων – Διαγόρας Κοπανακίου

Αιθαία – Καλό Νερό

Ατρόμητος Πλατύ – Αστέρας Μικρομάνης

Παπαφλέσσας Άμφειας – Πανιώνιος Καλαμάτας

2ος Όμιλος

Ακαδημία Πάμισος Μεσσήνης – Μάνη

Παναθηναϊκός Καλαμάτας – Ολυμπιακός Ανάληψης

Στενωσιά – Πράσινα Πουλιά

Δόξα Καλαμάτας – ΠΑΟ Καλλιθέας

Δήμου Παπαφλέσσα – Θύελλα Χαρακοπιού

Ατρόμητος Καλαμάτας – ΑΕΚ Καλαμάτας


ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 0-2

Συνεχίζει την ανοδική πορεία η νεανική ομάδα της Ακαδημίας Παμίσου που επικράτησε με 2-0 πριν από λίγο στο γήπεδο Γ. Λουκαρέας του Ατρόμητου Καλαμάτας.

Στο 44′ και λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου ο Νικολόπουλος πέτυχε το 0-1 και έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του.

Στο 55′ ο Κώστας έκανε το 0-2 όπου και ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Μανιατέας, με βοηθούς τους Μιχαλόπουλο και Κομπιλίρη.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Γιαννούλης, Διαμάντι (85′ Κατσίπης), Λυκούσης, Τσάσης, Παπανικολάου, Λογκαράκης, Αγγελόπουλος, Καλογερόπουλος, Μάλαμας, Τζεμόπουλος (58′ Λυμπερόπουλος), Μητρόπουλος (77′ Γιαννακόπουλος).

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ: Αλεβίζος, Κοντομανωλόπουλος, Χαραλαμπόπουλος, Πετρουλάκης, Lena (71′ Φράγκος), Κώστας, Νικολόπουλος, Αλεβίζος, Δαβέρος (56′ Μπορχάν), Παπαδόπουλος, Δημητρόπουλος (56′ Σταθόπουλος).


ΣΤΙΣ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Επιβεβαιώνεται πλήρως από πληροφορίες που αφήνονται να διαρρεύσουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το δημοσίευμα του Agro24 ότι η πληρωμή της βασικής ενίσχυσης θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου, σε ποσοστό 90%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πάρουν στις 4 Δεκεμβρίου περίπου το 55% του ποσού που είχαν λάβει συνολικά πέρυσι. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο, έπειτα από συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διαπιστώθηκε ότι ο μηχανισμός είναι έτοιμος να καταβάλει την προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως είχε προγραμματιστεί. Με δεδομένο όμως ότι φτάνουμε ήδη στο τέλος Νοεμβρίου, επιλέγεται τελικά, ως καλύτερη λύση, να μετατεθεί για λίγες μέρες η πληρωμή και να γίνει «εκκαθάριση» της βασικής ενίσχυσης σε ποσοστό 90%, όπως δίνει τη δυνατότητα ο κοινοτικός κανονισμός, εφόσον μπούμε στο Δεκέμβριο. Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιοποιηθεί η κατανομή των δικαιωμάτων και στη συνέχεια, μέχρι την Παρασκευή 4/12, θα πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να πληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών οφειλών (κάποιες από το 2008!) από εξισωτική, αγροπεριβαλλοντικά κ.λπ. Το σύνολο των ποσών που θα πληρωθούν μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΕΡΟΠΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΓΟΝΙΑ...

Χειμερινό το σκηνικό στην ορεινή περιοχή της Αλαγονίας χθες. Βροχή, χαλάζι, ρέματα γεμάτα νερό, καταχνιά, συνέθεταν μιαν εικόνα εντελώς διαφορετική από το μεγάλο διάστημα ανομβρίας που προηγήθηκε. Οι έντονες βροχοπτώσεις, όμως, συνεπάγονται και μικρής έκτασης ζημιές, όπως οι καταπτώσεις χώματος από τα πρανή στο κατάστρωμα του δρόμου σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα χώματα θα απομακρύνονταν από μηχάνημα του Δήμου Καλαμάτας εντός της ημέρας. Επίσης, λόγω των ανέμων, κόπηκε καλώδιο της ΔΕΗ πριν την Αλαγονία και καλώδιο του ΟΤΕ μετά το Καρβέλι, για τα οποία ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιοι Οργανισμοί. Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Καλαμάτας, με εργολαβία, πραγματοποίησε διαγραμμίσεις με συνεχή γραμμή, δίπλα στα ερείσματα της οδού, σε όλους τους δρόμους που οδηγούν σε χωριά της περιοχής της Αλαγονίας. Σκοπός είναι η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων, δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί από τους δρόμους αυτούς δε φωτίζονται τη νύχτα. Όμοιες διαγραμμίσεις θα γίνουν και στην ορεινή περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

«Γέφυρες»  συνεννόησης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης προσπαθεί να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της επώδυνης μεταρρύθμισης
για το ασφαλιστικό, που φέρνει σημαντικές περικοπές στις συντάξεις. 
Η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, και μάλιστα από το Ισραήλ όπου βρισκόταν χθες το πρωί, μαρτυρά την πρόθεσή του να καταστήσει «συνυπεύθυνα» τα κόμματα και έχει πολλαπλούς αποδέκτες και σαφή στόχευση.
Ωστόσο, στο τραπέζι της συζήτησης εκτός του Ασφαλιστικού και του προσφυγικού θα πέσει και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. 
Τριπλή η στόχευση της κυβέρνησης
1. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος από τα μέτρα που εισηγείται και ταυτόχρονα να αναγκάσει τις δυνάμεις της  αντιπολίτευσης να πάρουν ξεκάθαρη θέση μπροστά σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν η όποια πρόταση, είναι αντίθετη από αυτήν της κυβερνητικής. Όπως εξηγούν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού «τα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν κι αυτά», πέρα από το να επενδύουν στην πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Επ’ αυτού, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δηλώνει στο iefimerida.gr ότι «μπορούμε να συζητήσουμε με ψυχραιμία για να τα πάμε καλύτερα στο ασφαλιστικό», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «μακροπρόθεσμο θέμα».
2. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει παράλληλα να προτάξει και να επικοινωνήσει το επιχείρημα ότι «το ασφαλιστικό είναι μια μεταρρύθμιση μακράς πνοής», εξηγώντας έτσι ότι θα μπορούσε να υπάρξει κοινή γραμμή απέναντι στους δανειστές.
3. Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας ανεβάζει… στροφές για να θέσει σε εγρήγορση και τους δικούς του βουλευτές. Η μειωμένη κοινοβουλευτική ισχύς έχει εδραιώσει το αίσθημα της ανησυχίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, η ηγεσία επιθυμεί να στείλει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το μήνυμα ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και πρέπει να «βάλουν πλάτη» ενόψει της πρώτης αξιολόγησης που μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.

Ο Τσίπρας στα τηλέφωνα 
Με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό...ραντεβού, το οποίο κατά πληροφορίες θα γίνει στις 12,  ο πρωθυπουργός θα έχει από νωρίς το πρωί αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες. Ηδη έχει συνομιλήσει με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, αλλά και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ενώ αναμένεται να ενημερώσει και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 
Κλείνουν εκκρεμότητες
Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει Ασφαλιστικό και δεύτερο πακέτο μέτρων να ψηφίζεται ως τις 15 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε με το ξεκίνημα του νέου χρόνου να μην υπάρχουν για το Μαξίμου τρύπες και ανοιχτά θέματα και βέβαια το... άγχος για νέες ψηφοφορίες.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες(27.11.2015), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε επτακόσια εξήντα οκτώ (768) άτομα,εκ των οποίων πεντακόσια πενήντα εννέα (559) ήταν ημεδαποί και διακόσια εννέα (209) ήταν αλλοδαποί,καθώς και σε πεντακόσια ενενήντα επτά (597) οχήματα.Επιπλέον, προσήχθησαν εκατόν σαράντα (140) άτομα, από τα οποία εβδομήντα επτά (77) ήταν ημεδαποί και εξήντα τρία (63) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν πενήντα (50) άτομα.
Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:
  • Τρείς (3) ημεδαποί και μία (1) αλλοδαπή στην Αργολίδα, για παράνομα τυχερά παιχνίδια.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Αρκαδία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αρκαδία, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Μία (1) ημεδαπή και δύο (2) αλλοδαπές στην Αρκαδία, για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Τρείς (3) αλλοδαποί στην Αρκαδία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για κλοπή.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για καταδικαστικό έγγραφο.
  • Οκτώ (8)ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί στην Κορινθία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός στην Κορινθία, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στην Κορινθία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) ημεδαπός και πέντε (5) αλλοδαποί στη Λακωνία, για ναρκωτικά.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Λακωνία, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Λακωνία, για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Τρείς (3) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Μεσσηνία, για ναρκωτικά.
  • Δύο (2) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Μεσσηνία, για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Πέντε (5) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά διακόσιες ενενήντα έξι (296) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επτά (7) παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και έξι (6) παραβάσεις για στέρηση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων, ενώ κατασχέθηκαν:
  • Έξι (6) ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μία (1) κασετίνα με μάρκες και το χρηματικό ποσό των -490- ευρώ, στην Αργολίδα.
  • Μικροποσότητα κάνναβης, στη Λακωνία.
  • Ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους -5,8- γραμμαρίων, στη Μεσσηνία.
  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.
Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΡΗΓΜΑΤΑ

6 μεγάλα ρήγματα πέρα από τα υπόλοιπα ενεργά αποτύπωσε στην περιοχή μας η έρευνα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τα οποία μάλιστα είναι ικανά να δώσουν σεισμό πάνω από τα 6 ρίχτερ. Αυτά τα ρήγματα εκτείνονται στην περιοχή από το Διαβολίτσι μέχρι το ακρωτήριο Κούρτισσα και πέρα από την συστηματική παρακολούθηση και αποτύπωσή τους αποτελούν και πεδίο έρευνας για τους ειδικούς. Η Μεσσηνία σύμφωνα με τα στοιχεία μετακινείται προς τα νότια, «θύμα» της σύγκρουσης με την αφρικανική πλάκα και ανοιχτά της Πύλου μπορούμε να έχουμε ως αποσυμπίεση αυτής της σύγκρουσης, έναν πολύ μεγάλο σεισμό.
Still1128_00001.jpg
Η έρευνα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην περιοχή της Μεσσηνίας είχε ενδιαφέροντα από κάθε άποψη ευρήματα. Η Καλαμάτα μαζί με το Αίγιο και το Ηράκλειο, ήταν οι τρεις πόλεις στις οποίες ολοκληρώθηκε η αποτύπωση του προγράμματος ΑΣΠΙΔΑ και τα όσα παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Διευθυντή Ερευνών τον κ. Γκανά δείχνουν πως βρέθηκαν 6 μεγάλα ρήγματα μήκους 60 χιλιομέτρων που εκτείνονται από την περιοχή του Διαβολιτσίου μέχρι το ακρωτήρι Κούρτισσα και τα οποία έχουν τη δυναμική να δώσουν σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ.

ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΙΧΑΛΙΑ

Τη σύμβαση υλοποίησης του έργου «Καθαρισμός κοίτης – κατασκευή – επισκευή τεχνικών έργων σε ρέματα του Δήμου Οιχαλίας» στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, καθώς και τη δημοπράτηση των έργων «Αντιπλημμυρικά έργα στις Τ.Κ. Καρυοβουνίου – Μηλιάς – Καστανέας – Κέντρου (Δήμου Δυτικής Μάνης)», «Βελτίωση – συντήρηση δρόμου από 22η Επ. Οδό Γέφυρα «Μάμι» έως Ανδρομονάστηρο» και «Βελτίωση – Συντήρηση 1ης Επ. Οδό (Τμήμα Καλαμάτα Σωτηριάνικα)».

ΠΡΑΣΟΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ

Το Δ.Σ. άναψε το πράσινο φως και αν και νωρίτερα δεν υπήρξε διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή ο φάκελος για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021, έφυγε για το υπουργείο πολιτισμού. Με λίγο πολύ γενικόλογο περιεχόμενο και με προαποφασισμένο το πλαίσιο για την οργανωτική δομή και τα λειτουργικά, όπως και για τα οικονομικά θέματα που προκαλούν αρκετά ερωτήματα. \Η Καλαμάτα προσδοκά αρκετά από αυτή την υπόθεση όσον αφορά την εξωστρέφειά της και είναι γεγονός πως στην όλη προσπάθεια υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση. Όμως κάτι οι… copypasteαναφορές κάτι τα ποσά που ακούγονται λόγω του… αδιευκρίνιστου της υπόθεσης υπέρογκα, κάτι οι… 29 υπεύθυνοι, μάνατζερ και διευθυντές είναι διάφορα ζητήματα τα οποία όμως πάνε σε έναν φάκελο για… αργότερα.

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ ΑΒΙΑΣ....

Mεγάλα και σοβαρά τα προβλήματα στην περιοχή του Ακρογιαλίου εκεί που πρόσφατα έγιναν έργα, αυτό που αντίκρισαν μετά το πέρασμα της πρωινής μπόρας δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους οι κάτοικοι της περιοχής. Μια άνευ προηγουμένου καταστροφή, με τους ανθρώπους να παραμένουν αποκλεισμένοι και πολλές και σημαντικές ευθύνες για εκείνους που έκαναν την... όποια αποκατάσταση στο πόδι.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΗ

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 έργα ανάπλασης γύρω από τους Ιερούς Ναούς Ανάστασης και Ανάληψης. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν απελευθερωθεί οι είσοδοι των δύο Εκκλησιών.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΕ

Αλλάζουν όλα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ με τις εισφορές ουσιαστικά να συνδέονται με το εισόδημα και να μειώνονται σημαντικά για μεγάλο μέρος των 750.000 ασφαλισμένων του Οργανισμού. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” μπαίνει πλέον κατώτατο όριο στα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης το οποίο θα ξεκινάει από τα 150 με 200 ευρώ και από 'κει και πέρα οι εισφορές θα συνδέονται με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου.
Ουσιαστικά και με τον μέσο όρο των ασφαλισμένων στον ΟΠΑΕΕ να δηλώνουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ τον χρόνο η αλλαγή στις εισφορές θα σημάνει μια μείωση της τάξης των 400 ευρώ. Η ελάχιστη εισφορά των 150 ως 200 ευρώ το μήνα θα παρέχει σε όλους πλήρη κάλυψη για σένταξη και περίθαλψη και από εκεί και πάνω το ποσό που θα πληρώνουν θα καθορίζεται από το εισόδημα που δηλώνεται στην εφορία. Παράλληλα όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει κατάργηση των σημερινών 14 διαφορετικών ασφαλιστικών κατηγοριών οι οποίες με το νέο σύστημα θα περιοριστούν σε τρεις με τέσσερις το πολύ.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Ενώ η έκταση που χρησιμοποιείται για τη γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε σταθερή πάνω από 1 στις 4 αγροτικές εκμεταλλεύσεων εξαφανίστηκε μεταξύ του διαστήματος 2003 και 2013. Παράλληλα, όσον αφορά τους διαχειριστές των εν λόγω εκμεταλλεύσεων, το 31,1% είναι άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και το 24,7% είναι ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών, ενώ οι κάτω των 35 ετών αντιπροσωπεύουν το 6,0% στο σύνολο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 26 Νοεμβρίου από την Eurostat, την Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, στην ΕΕ υπήρχαν 10,8 εκατομμύρια γεωργικές εκμεταλλεύσεις το 2013 οι οποίες καταλαμβάνουν 174.600.000 εκτάρια χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης. Μεταξύ του 2003 και του 2013, λίγο περισσότερο από 4 εκατομμύρια εκμεταλλεύσεις εξαφανίστηκαν στην ΕΕ, ενώ η συνολική έκταση που χρησιμοποιείται για τη γεωργία παρέμεινε σχεδόν σταθερή. Αυτό σημαίνει αύξηση της γεωργικής συγκέντρωσης, με τη μέση έκταση ανά εκμετάλλευση να αυξάνεται κατά 38%, από 11,7 εκτάρια το 2003 σε 16,1 εκτάρια το 2013.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 75ΧΡΟΝΣ ΜΕ ΧΑΣΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ...

Να καλλιεργήσει τώρα σε γλάστρες 4 φυτά χασίς επιχείρησε ένας 75χρονος στην Καλαμάτα που συνελήφθη την Τετάρτη το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Έπειτα από πληροφορίες οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του 75χρονου, όπου βρήκαν και κατάσχεσαν: 4 φυτά κάνναβης, ύψους 2 έως 4 εκατοστών φυτεμένα σε γλάστρες, χασίς βάρους 123 γραμμαρίων, τμήμα φυτού κάνναβης, σπόρους κάνναβης σε δύο συσκευασίες, βάρους 20,9 γραμμαρίων, 174 κροτίδες, ζυγαριά ακριβείας και ένα κινητό τηλέφωνο. Ο 75χρονος χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τον παρέμπεψε στην ανακρίτρια για παράβαση των νομοθεσιών για ναρκωτικά και βεγγαλικά.

Η ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας προκήρυξε ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό για την πραγματοποίηση του έργου «Κρασπεδώσεις και φωτισμός της οδού Αρτέμιδος από οδό Λαιΐκων έως οδό Σπάρτης»,
προϋπολογισμού 149.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 10.00 στα γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τεύχη του διαγωνισμού από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων μέχρι την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015.
Η ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟΣ
ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Μετά την κατασκευή της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας, η δημοτική οδός Αρτέμιδος θα αποτελέσει μια νέα είσοδο και έξοδο της πόλης. Η πρόσβαση των οχημάτων από την περιμετρική οδό προς το κέντρο της πόλης θα γίνεται κυρίως μέσω του κόμβου της περιμετρικής, που θα οδηγεί στη διασταύρωση των οδών Αρτέμιδος και εθνικής οδού προς Σπάρτη. Η διασταύρωση αυτή αποτελεί και την αφετηρία της παρέμβασης, που αποσκοπεί στη δημιουργία κυκλοφοριακής τάξης και υποδομής εισόδου πόλης. Παράλληλα, καθώς η ανατολική παραποτάμια πλευρά της Αρτέμιδος βρίσκεται σε άμεση οπτική σχέση με το Κάστρο και το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, θα επιτευχθεί και η αισθητική αναβάθμιση της συνολικής εικόνας της πόλης.
ΔΥΟ ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ
Η παρέμβαση ξεκινά με κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο, που υλοποιείται στη συμβολή Αρτέμιδος και εθνικής οδού προς Σπάρτη (η οριστικοποίησή του θα επέλθει με την ολοκλήρωση της περιμετρικής), για να διευθετήσει την πρόσβαση προς την περιμετρική οδό. Η παρέμβαση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία κυκλικού κυκλοφοριακού κόμβου στο σημείο όπου διασταυρώνεται η Αρτέμιδος με την οδό Δαμηλάτη.
ΝΗΣΙΔΑ ΠΛΑΤΟΥΣ 2 ΜΕΤΡΩΝ
ΜΕ ΕΥΡΟΣ ΚΛΑΔΟΥ 7,5 ΜΕΤΡΑ
Στην οδό Αρτέμιδος δημιουργείται κεντρική νησίδα πλάτους 2 μέτρων, η οποία κατά την ολοκλήρωση του έργου θα διαμορφώνει δύο κλάδους κυκλοφορίας, με εύρος 7,5 μέτρων καθένας και θα εξασφαλίζει κυκλοφοριακές προδιαγραφές εισόδου πόλης.
Προβλέπεται η απαγόρευση μόνιμης στάθμευσης λεωφορείων στο χώρο, με εξαίρεση ορισμένες θέσεις για τη στάθμευση αστικών λεωφορείων, που στο άμεσο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή στάθμευση τουριστικών λεωφορείων.
Εσοχές στάθμευσης οχημάτων διαμορφώνονται εκατέρωθεν της οδού. Η οδός Δαμηλάτη μονοδρομείται για την αποσυμφόρηση του νότιου κυκλικού κόμβου.
Η υφιστάμενη από σκυρόδεμα ζώνη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού παραμένει ως έχει και γίνονται μόνο εργασίες αποκατάστασης και συντήρησής της. Επίσης, διατηρείται και συντηρείται η ζώνη φύτευσης μεταξύ της οδού και της οριοθετημένης κοίτης. Θα φυτευθούν νέα δένδρα, που θα περιβάλλουν από δυτικά τη διαδρομή πεζών και ποδηλατών, ενώ καθιστικά και χώροι δράσεων θα αναπτύσσονται κατά μήκος της διαδρομής. Δύο ξύλινες πεζογέφυρες, που θα εφάπτονται στις υφιστάμενες γέφυρες, θα σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος της διαδρομής.
Το έργο θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και η διακήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού αφορά κυρίως σε παρεμβάσεις διευθέτησης της κυκλοφορίας. Σχετικό σχεδιάγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ

ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Προσέρχονται -πλην ΚΚΕ- στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά δύσκολα δίνουν συναίνεση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις τους μετά το αίτημα του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ΝΔ θα συμμετάσχει με τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ δεν θα λάβει μέρος η Χρυσή Αυγή.
Όπως αναφέρουν από τη ΝΔ ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα λάβει μέρος στη σύσκεψη, θα ακούσει, αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί. Επίσης, από τη Συγγρού θέτουν ερώτημα γιατί η κυβέρνησης αποφάσισε τη σύγκληση του Συμβουλίου, όταν η ΝΔ δεν έχει ακόμη εκλέξει αρχηγό.
Από την κυβέρνηση, ωστόσο, απαντούν πως ο πρωθυπουργός πίστευε ότι η ΝΔ θα είχε εκλέξει αρχηγό την περασμένη Κυριακή, και γι’αυτό προγραμμάτιζε την κίνησή του αυτή εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Πάντως, μιλώντας στο Βήμα, ο Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Θα πρέπει να μάθουμε την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους σε κοινή σύσκεψη. Θα διαμορφώσουμε τη θέση μας, την οποία θα αναπτύξουμε στο Συμβούλιο χωρίς παρέκκλιση».
Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού ‘ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης΄, όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές».
«Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού, να ψάξει αλλού» τονίζει και καλεί τον πρωθυπουργό αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής «τότε βεβαίως η ΝΔ είναι ανοικτή να συζητήσει, καθώς σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».
«Το ασφαλιστικό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα μηνών και πιστεύω ότι δεν θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη», προσθέτει και σημειώνει πως η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, «ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία».
Συμπληρώνει, επίσης, ότι μέχρι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκλέξει επόμενο αρχηγό, τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.
«Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε» υπογραμμίζει.
Μιλώντας επίσης στο Βήμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκηςτόνισε ότι «εφόσον γίνει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας βεβαίως και θα συμμετάσχω. Θα επικοινωνήσω αμέσως με τον κ. Παυλόπουλο, για να μάθω πότε θα γίνει». Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση του αν του ζητηθεί συναίνεση για το Ασφαλιστικό είπε: «Το Ασφαλιστικό είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση».
Ο κ. Θεοδωράκης έστειλε και μήνυμα μέσω Facebook, με τίτλο «Τα δανεικά τέλος», στο οποίο αναφέρει:
«Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ. Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε.

ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να δημοσιοποιηθεί η κατανομή των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης και εν συνεχεία έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα ποσά των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιλέχθηκε να γίνει η πληρωμή τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου καθώς οι δικαιούχοι- με βάση τον κοινοτικό κανονισμό- θα λάβουν έτσι το 90% της βασικής ενίσχυσης, αντί του 70% αν η πληρωμή γινόταν μέσα στο Νοέμβριο. Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να πληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών οφειλών (κάποιες από το 2008) από εξισωτική, αγροπεριβαλλοντικά κ.λπ. Το σύνολο των ποσών που θα πληρωθούν μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα ξεπεράσει το 1 δισ. Ευρώ.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΣΚΛΗΡΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΕ 40 ΗΜΕΡΕΣ....

Πρέπει να πληρώσουμε φόρους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ σε 36 ημέρες, 250 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ημέρα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους ή, 10,4 εκατομμύρια ευρώ ανά …ώρα μέχρι να εκπνεύσει το 2015.
Μόνον έτσι θα κλείσει εντός στόχων ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός της φετινής χρονιά. Τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι παρά τη θετική πορεία του Οκτωβρίου και την αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου, στο 10μηνο εξακολουθεί να εμφανίζεται υστέρηση 300 εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα, αν δεν ήταν ο ΕΝΦΙΑ, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι έσπευσαν να εξοφλήσουν όχι την 1η από τις πέντε δόσεις αλλά ολόκληρο το ποσό. Είναι λοιπόν ένα ερώτημα το κατά πόσον η εισπρακτική επιτυχία του ΕΝΦΙΑ για τον Οκτώβριο, θα επαναληφθεί και τον Νοέμβριο δεδομένου ότι αυτή τη φορά, στο παιχνίδι της πληρωμής θα μπουν 1,5 εκατομμύριο λιγότερα άτομα.
Πώς προκύπτει το ποσό των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ;
Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, είχαν εισπραχθεί από φόρους 34 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο στόχος αποκλειστικά για τα φορολογικά έσοδα διαμορφώνεται στα 43,16 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη Δευτέρα, εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων του Νοεμβρίου. Τι περιλαμβάνει το μενού; Έξι διαφορετικούς φόρους. Είναι η πρώτη φορά φέτος που συμπίπτει χρονικά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ. Μόνο αυτές οι δύο πληρωμές, θα ξεπεράσουν τα επτά εκατομμύρια.
Η 3η υποχρέωση αφορά στην καταβολή της αυξημένης δόσης για την παραμονή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα είναι η πρώτη φορά που οι οφειλέτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τη αυξημένη δόση που προήλθε από την αναπροσαρμογή του επιτοκίου. Τι μένει για να συμπληρωθεί ο κατάλογος; Οι περίπου 25.000 κερδοφόρες εταιρείες θα έρθουν αντιμέτωπες με την πρώτη από τις δύο δόσεις καταβολής των αναδρομικών που προήλθαν από την αύξηση της προκαταβολής φόρου. Μόνο από αυτή τη δόση, προκύπτει φόρος 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον Νοέμβριο και άλλα τόσα για τον Δεκέμβριο.
Μέχρι τέλος Νοεμβρίου, στο ταμείο θα πάνε τέλος όλοι οι επαγγελματίες για την καταβολή της 2ης δόσης του ΦΠΑ. Στο ταμείο θα πάνε επίσης αγρότες και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, ακινήτων με πισίνα και «σκαφάτοι». Οι πρώτοι λόγω της αυξημένης προκαταβολής φόρου και οι δεύτεροι για τις τελευταίες εκκρεμότητες με τον φετινό φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Ο Δεκέμβριος θα είναι εξίσου βαρύς μήνας καθώς θα «παντρευτούν» δύο εξίσου μεγάλες υποχρεώσεις: τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να αποφέρουν περίπου 1,06 δισεκατομμύρια ευρώ και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ. Το μενού συμπληρώνεται με τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και την αυξημένη προκαταβολή αλλά και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ποιο είναι το στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τον Δεκέμβριο; Όποια οφειλή του Δεκεμβρίου δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα, θα οδηγήσει τον οφειλέτη των 100 δόσεων εκτός ρύθμισης 100 δόσεων με τη συμπλήρωση ενός μήνα καθυστέρησης

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΜΕΣΣΗΝΗ

Σύμφωνα με έγγραφο του Εθνικού Κτηματολογίου & Χαρτογράφησης Α.Ε. παρατείνεται η υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης έως τις 28 Δεκεμβρίου 2015 για τους κατοίκους
εσωτερικού και έως τις 17 Φεβρουαρίου 2016 για τους κατοίκους του εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr
Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας είναι:

Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας
1) Καλλικρατικός Δήμος Καλαμάτας
Προκαποδιστριακοί Δήμοι/Κοινότητες:
Ελαιοχωρίου, Μικρομάνης
2) Καλλικρατικός Δήμος Μεσσήνης
Προκαποδιστριακοί Δήμοι/Κοινότητες:
Καρτερολίου, Μαυρομματίου Παμίσου, Πιπερίτσης.
Για περισσότερες πληροφορίες: Διεύθυνση Αρμοδίου Γραφείου Κτηματογράφησης:
Δυτικό Εμπορικό Κέντρο (Αγία Τριάδα) - Καταστήματα 10 & 11, Τ.Κ. 24100 Καλαμάτα, τηλ. 27210 62766
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 08:30-16:30 και κάθε Τετάρτη 08:30-20:30
Για πληροφορίες: μπορεί κανείς να επισκεφθεί το site www.ktimatologio.gr ή να καλέσει την ΕΚΧΑ ΑΕ στο 210 6505600.
Επίσης, στο κάτω αριστερά τμήμα της ιστοσελίδας του Δήμου Καλαμάτας υπάρχει αναρτημένο εικονίδιο, για απευθείας πρόσβαση στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΣΠΑΡΤΗ

Δημοπρατήθηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 το έργο με τίτλο: «Συντήρηση της με αριθμό 82 Ε.Ο. στο τμήμα Σπάρτη – Όρια Νομού (προς Καλαμάτα)» προϋπολογισμού 500.000,00€ από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Το έργο προβλέπει να εκτελεσθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης σε διάφορες θέσεις της παραπάνω οδού που έχουν υποστεί φθορές, βελτίωση της κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης κατά μήκος της οδού, καθώς και επισκευή – συντήρηση των τεχνικών έργων. Με την ευκαιρία δημοπράτησης του έργου, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα δήλωσε ότι η συντήρηση του συγκεκριμένου δρόμου κρίθηκε επιτακτική διότι η κατάστασή του κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω υψομέτρου και γεωμορφολογίας της περιοχής, επιδεινώνεται σωρευτικά, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σημαντικές φθορές τόσο ο ασφαλτοτάπητας όσο και τα τεχνικά έργα.