Pages

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΡΟΦΕΣ Ο ΠΕΡΙΠΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει και να γνωρίσει σε βάθος μια περιοχή, αν δεν την περπατήσει... Οι βόλτες στα αξιοθέατα, στα μουσεία, στις παραλίες, στις
πλατείες και στα μπαράκια δίνουν μια πολύ καλή εικόνα, όμως η ουσιαστική γνώση έρχεται με το περπάτημα και την πεζοπορία σε μέρη που η φύση διατηρείται αναλλοίωτη. Εκεί αισθάνεται κάποιος πως βλέπει, ζει, περπατά στις «πίσω σελίδες» της περιοχής, στα σημεία που δεν προσφέρονται απλόχερα με την πρώτη επίσκεψη, αλλά που απαιτούν την προσοχή του επισκέπτη και την πραγματική, αυθεντική κι επίμονη θέλησή του να βιώσει την πραγματική εικόνα του τόπου που επισκέπτεται.
Η ελληνική φύση, προικισμένη με ένα εντυπωσιακό ανάγλυφο που δημιουργεί μοναδικά τοπία για πεζοπορία και περιπλάνηση, έχει ακόμα ένα σπουδαίο πλεονέκτημα, τον καιρό. Οι... «έξι μήνες καλοκαίρι» ευνοούν τις πεζοπορίες στη φύση, κάνοντας τις διαδρομές ιδανικές για μια ανανεωτική εμπειρία διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Το terrabook.com συγκέντρωσε 13 μαγικές διαδρομές στην ελληνική φύση, ιδανικές για όλες τις ηλικίες και τις... αντοχές, πεζοπορίες που θα σας δείξουν ομορφιές και μυστικά της γης που δεν είναι «ανοιχτά» για τον καθένα.
Επιλέξτε αθλητικά ρούχα και παπούτσια για πεζοπορία μέσα από την μεγάλη γκάμα του delikaris-sport.gr!
1. Χανιά: Φαράγγι Σαμαριάς
Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας και η διάσχισή του αποτελεί τον κύριο σκοπό του ταξιδιού πολλών τουριστών που φτάνουν στα Χανιά. Η κατάβασή του ξεκινάει από το οροπέδιο του Ομαλού στα Λευκά Όρη, έχει μήκος 18 χιλιόμετρα και διαρκεί από 4 έως 7 ώρες ανάλογα με την εμπειρία και τις αντοχές των πεζοπόρων. Καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στα νότια του νομού Χανίων. Στο Φαράγγι της Σαμαριάς ζουν τα αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα Κρι - Κρι, αλλά και πολλά άλλα είδη ζώων που δεν συναντώνται πουθενά αλλού, όπως και περισσότερα από 450 είδη χλωρίδας, πολλά από τα οποία είναι επίσης μοναδικά στον κόσμο. Στη μέση περίπου του φαραγγιού βρίσκεται ο μικρός βυζαντινός ναός Οσία Μαρία, από τον οποίο προέκυψε το όνομα του φαραγγιού, αλλά και του ερειπωμένου πλέον οικισμού που συναντάμε εκεί. Το μεγαλύτερο πλάτος του φαραγγιού της Σαμαριάς φτάνει τα 150 μέτρα, ενώ το στενότερο σημείο του είναι οι «Πόρτες» - λίγο πριν την έξοδο - με πλάτος 3 μέτρα. Οι βράχοι εκεί φτάνουν σε ύψος στα 600 μέτρα και το τοπίο σου κόβει την ανάσα!
terrabook
Το Φαράγγι της Σαμαριάς μένει ανοιχτό συνήθως από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες. Αν επιλέξετε να το διασχίσετε την άνοιξη ή το φθινόπωρο θα αποφύγετε την πολυκοσμία. Συνήθως οι πεζοπόροι ξεκινούν γύρω στις 08:00 το πρωί, έτσι ώστε να φτάσουν στην παραλίας της Αγία Ρουμέλη το μεσημέρι, να βουτήξουν στην καταγάλανη θάλασσά της και να πάρουν το πλοίο για να φύγουν προς τα Σφακιά ή την Παλαιόχωρα. Αν προτιμάτε μια πιο ήρεμη κατάβαση, ξεκινήστε το μεσημεράκι και περάστε τη νύχτα σας στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Αγίας Ρουμέλης.
chania
2. Μεσσηνία: Μπίλιοβο
Το Μπίλιοβο είναι ένα πέτρινο καλντερίμι μήκους τριών χιλιομέτρων στον Ταΰγετο στη Μεσσηνία, κατασκευασμένο το 1904 από κατοίκους της περιοχής για την επικοινωνία των χωριών του βουνού. Εχει 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών) ώστε να ανεβαίνει από τα Σωτηριάνικα (υψόμετρο 300 μέτρων) σταΑλτομιρά (υψόμετρο 800 μέτρων), δυο από τα χωριά της Δυτικής Μάνης. Σε ορισμένα τμήματα «αναρριχάται» πάνω στο βράχο και κατά το μεγαλύτερό του κομμάτι κινείται παράλληλα και μέσα σε ρέμα μεγάλης κλίσης. Η θέα προς το Μεσσηνιακό Κόλπο είναι ανεμπόδιστη και συναρπαστική. Η πεζοπορική ανάβαση στο Μπίλιοβο είναι από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές στην Μεσσηνία. Διαρκεί περίπου δύο με δυόμισι ώρες και αν εξαιρέσει κανείς ότι είναι ανηφορικής πορείας, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.
terrabook
3. Δελφοί - Κωρύκειον Άντρο
Η διαδρομή Δελφοί - Κωρύκειον Άντρο, στη Φωκίδα είναι αρκετά εύκολη και βατή για όλους. Καλύπτει μια απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων και διαρκεί γύρω στις 3,5 ώρες. Σε όλο το μήκος της «πατά» πάνω στα αρχαία βήματα που ένωναν το Μαντείο των Δελφών με το Κωρύκειον Άντρο, σπήλαιο με πολύ σπουδαία αξία στην αρχαιότητα. Το σήμα του μονοπατιού είναι ένα κόκκινο τρίγωνο. Η διαδρομή ξεκινά από τον πλάτανο των Δελφών με το μικρό καφενείο, περνά από το πλάι του αρχαιολογικού χώρου, μετά το αρχαίο Στάδιο και η ανάβαση συνεχίζει από την «Σκάλα», το αρχαίο λαξευτό μονοπάτι. Οδηγεί στο «Κρόκι», τον κατασκηνωτικό οικισμό των Δελφών και συνεχίζει ανηφορικά, ενώ λίγο πριν την είσοδο του σπηλαίου, η πορεία εξομαλύνεται. Η θέα προς τις κορυφές του Παρνασσού από το τέλος της διαδρομής είναι εκπληκτική.
parnassos

4. Κέρκυρα: Μονοπάτι Ερημίτη
Ακολουθώντας τις ακτογραμμές μια περιοχής εντελώς παρθένας και ανέγγιχτης από τον τουρισμό, το Μονοπάτι Ερημίτη στην Κέρκυρα ξεκινά από τον Άγιο Στέφανο Σινιών και καταλήγει στην παραλία Αυλάκι, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Στην διαδρομή αυτή θα περπατήσετε μέσα σε πυκνή βλάστηση, θα συναντήσετε εντελώς απομονωμένες παραλίες της Κέρκυρας, όπως και τρεις λίμνες, σημαντικούς υγρότοπους και καταφύγια σπάνιων πουλιών. Η συνολική διάρκεια του μονοπατιού δεν ξεπερνά τη μιάμιση ώρα.
terrabook
5. Μεσσηνία: Μονοπάτι της Φύσης
Το Μονοπάτι της Φύσης δημιουργήθηκε στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, στηΜεσσηνία από την Ορνιθολογική Εταιρία. Αποτελεί μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου και διασχίζει τα οκτώ σημαντικά οικοσυστήματα που συναντώνται σε έναν από τους σπουδαιότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας. Η αρχή του βρίσκεται στο παλιό Αντλιοστάσιο της λιμνοθάλασσας, ενώ για κάθε οικοσύστημα κατά μήκος της διαδρομής υπάρχει πινακίδα που ενημερώνει πλήρως τον επισκέπτη. Η συνολική διαδρομή διαρκεί 45 λεπτά και θεωρείται μια εύκολη, εκπαιδευτική διαδρομή για όλες τις ηλικίες.
terrabook
6. Έβρος: Πεζοπορία στην Δαδιά
Τα μονοπάτια στον Έβρο που διασχίζουν το Δάσος της Δαδιάς είναι αμέτρητα. Η πιο δημοφιλής είναι εκείνη που ξεκινά από το Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς και καταλήγει στο Παρατηρητήριο Αρπακτικών Πουλιών. Διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται πάνω στους καρόδρομους που διασχίζουν το δάσος. Για την επιστροφή μπορεί κανείς να επιλέξει διαφορετικό μονοπάτι και να περιηγηθεί στο πανέμορφο οικοσύστημα που δημιουργείται σε ένα από τα σπουδαιότερα δάση της χώρας.
Εναλλακτικά, ξεκινώντας και πάλι από το Κέντρο Ενημέρωσης, μπορεί κανείς να κατευθυνθεί προς στην κορυφή της Γκίμπρενας, σε υψόμετρο 520 μέτρα περίπου. Η πεζοπορία διαρκεί 2,5 ώρες, ενώ στο τέλος, η απέραντη θέα ολόκληρου του Εθνικού Δρυμού είναι η επιβράβευση! Στην Γκίμπρενα υπάρχουν ερείπια βυζαντινού οχυρού και λίγο νοτιότερα οι βράχοι του «Ικί Καγιά» με μεγάλες ταΐστρες για σπάνια είδη αρπακτικών, αετογερακίνες, πετρίτες, χρυσογέρακες που έρχονται εδώ για αναπαραγωγή και ξεκούραση.
terrabook
7. Γκιώνα: Η ανάβαση του Φαραγγιού της Ρεκκάς
Σε ένα από τα πιο «άγρια» ελληνικά βουνά, στη Γκιώνα σχηματίζεται ένα από τα εντυπωσιακότερα ελληνικά φαράγγια. Η ανάβαση του φαραγγιού της Ρεκκάς ξεκινά από την Βίνιανη, στο Προσήλιο και διαρκεί 13 χιλιόμετρα (περίπου 10 ώρες) μέσα στο βουνό ως την Πυραμίδα, την κορυφή της Γκιώνας, στα 2.510 μέτρα υψόμετρο. Απότομες ορθοπλαγιές, πλούσια βλάστηση, ζώα που διαβιούν στην περιοχή - είναι χαρακτηρισμένο καταφύγιο άγριας ζωής άλλωστε - αλλά και σχετικά σπάνια για την Γκιώνα, τρεχούμενα νερά συνθέτουν το βουνίσιο τοπίο. Η πρώτη στάση των πεζοπόρων γίνεται στους «Μύλους», με τα ερείπια των παλιών νερόμυλων αλλά και στις πηγές με το ορμητικό τρεχούμενο νερό, στον Πλατύλιθο. Η δεύτερη είναι αναμφίβολα στο καταφύγιο του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, στην θέση Λάκα Καβούνη. Από το καταφύγιο ως την Πυραμίδα η πεζοπορία διαρκεί περίπου 2 ακόμα ώρες.
terrabook
8. Άμφισσα: Χάρμαινα - Κάστρο
Η διαδρομή Χάρμαινα - Κάστρο εκτυλίσσεται στην πόλη της Άμφισσας και συνδέει την παλιά συνοικία των Ταμπάκηδων με το Κάστρο της Άμφισσας, που είναι γνωστό και ως Κάστρο των Σαλώνων ή Κάστρο της Ωριάς. Ενδιάμεσα περνάει από τον Ναό του Σωτήρα, που είναι βυζαντινό μνημείο και χρονολογείται του 11ου αιώνα. Το μονοπάτι είναι εύκολο για τους πεζοπόρους, είναι πρόσφατα κατασκευασμένο από τους τοπικούς φορείς και έχει συνολικό μήκος 2.200 μέτρα. Οι πληροφοριακές πινακίδες για την διαδρομή φέρουν την ένδειξη Α1, που είναι το όνομα του μονοπατιού ενώ στην αρχή και το τέλος του αναλυτικοί πίνακες εξιστορούν την ιστορία των μνημείων.
terrabook
9. Κεφαλονιά: Καταρράκτες Γραδού
Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της φύσης στην Κεφαλονιά είναι οι Καταρράκτες της Γραδού, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, όπου τα νερά του χειμάρρου πέφτουν από αρκετά μεγάλο ύψος και σχηματίζουν στη βάση τους μια μικρή λιμνούλα. Για να φτάσει κανείς ως εκεί ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τον Πόρο, το λιμάνι στα νοτιοανατολικά του νησιού, με τη Σκάλα, ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της Κεφαλονιάς. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη, ενώ η ταμπέλα με την επιγραφή «Προς Βιολογικό Καθαρισμό» που θα συναντήσετε θα σας βεβαιώσει πως ακολουθείτε τη σωστή κατεύθυνση.
terrabook
10. Σίφνος: Κάστρο-Αποκοφτό
Μια από τις οκτώ διαδρομές φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της Σίφνουείναι το Κάστρο-Αποκοφτό. Το γραφικό μονοπάτι ξεκινά από τον οικισμό του Κάστρου και συγκεκριμένα από την παραλία του χωριού, Σεράλια και χρειάζεται κανείς περί τις 2,5 ώρες για να το διασχίσει. Περπατώντας ανάμεσα στη «σιφνιώτικη» φύση, έχει κανείς τη δυνατότητα να απολαύσει στο έπακρον κάθε στιγμή, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, περνώντας ανάμεσα από πολλές ξερολιθιές και πεζούλες. Η διαδρομή περνάει από το Καλαμάκι και τον Άγιο Ιωάννη Σιδερού, ενώ θα συναντήσετε στο δρόμο σας και την παραλία του Φάρου, που είναι βέβαιο πως θα σας δελεάσει για μια δροσερή βουτιά! Το τέρμα της διαδρομής βρίσκεται στην παραλία του Αποκοφτού, από πού μπορεί κανείς να απολαύσει πέρα από το μπάνιο του, την εξαιρετική θέα προς την Παναγία την Χρυσοπηγή.
terrabook
11. Λήμνος: Μονοπάτι για την Παναγία Κακκαβιώτισσα
Η Παναγία η Κακκαβιώτισσα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ξωκλήσια της Λήμνου. Για να προσεγγίσει κανείς το ολόλευκο εκκλησάκι που έχει χτιστεί στην καρδιά των βράχων στο βουνό Κάκκαβο, θα πρέπει να διασχίσει το μονοπάτι για την Παναγία την Κακκαβιώτισσα που ξεκινά λίγο έξω από το χωριό Θάνος. Πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή, ακόμα και στον κόλπο του Μούδρου, άγρια βράχια σε όλες τις αποχρώσεις της γης, αλλά κα ένα πηγάδι που το νερό του θα μας ξεδιψάσει στον ανήφορο, συναντούν οι πεζοπόροι στη διαδρομή. Το μονοπάτι είναι ανηφορικό και θεωρείται σχετικά κουραστικό, αν και σύντομο - έχει μήκος λίγο παραπάνω από ένα χιλιόμετρο. Η θέα του κάτασπρου ξωκλησιού μετά από 30 λεπτά ανάβασης μας εντυπωσιάζει και δίνει κουράγιο στους κουρασμένους για τη συνέχεια. Λίγα σκαλοπάτια στο τέλος μας οδηγούν μπροστά στο ξωκλήσι, που δεν έχει στέγη παρά μόνο την εσοχή του βράχου, στα σπλάχνα του οποίου είναι χτισμένο από το 1300...
terrabook
12. Σαμοθράκη: Φονιάς - Κλείδωση
Αν και το όνομά του προδιαθέτει αρνητικά, ο ποταμός Φονιάς στη Σαμοθράκη κρύβει μερικά από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία στις όχθες και τους καταρράκτες του. Η Κλείδωση είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης του Φονιά, με ύψος περίπου 35 μέτρων. Η διαδρομή Φονιάς - Κλείδωση γίνεται στους πρόποδες του βουνού της Σαμοθράκης, του Σάου, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, διαρκεί περίπου δύο ώρες και μπορεί να την διασχίσει κάποιος με μέτρια φυσική κατάσταση. Το μονοπάτι ξεκινά από την Γέφυρα του Φονιά, κοντά στα Θέρμα και συνεχίζει μέσα στα πλατάνια κατά μήκος της όχθης του ποταμού, που ειδικά το καλοκαίρι είναι ένας γάργαρος χείμαρρος. Παρολαυτά, η πορεία μέσα από την κοίτη του ποταμού θεωρείται επικίνδυνη και θα πρέπει να αποφεύγεται. Μετά από είκοσι λεπτά εύκολης πορείας στη φύση, συναντούμε την πρώτη βάθρα, ενώ στη συνέχεια της πεζοπορίας, το τοπίο διαφέρει: το μονοπάτι αποκτά μεγάλη κλίση, περνάει μέσα από ρίζες παλιών δέντρων και βράχια, για να οδηγήσει στη δεύτερη κι εντυπωσιακότερη βάθρα του Φονιά. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όσο το μονοπάτι ανεβαίνει ψηλότερα το όρος Σάος, η στιγμή που οι πεζοπόροι αντικρίζουν την Κλείδωση όμως αξίζει την όποια ταλαιπωρία. Ο εντυπωσιακός καταρράκτης του Φονιά πέφτει με ορμή από ύψος 35 μέτρων και σχηματίζει μια πανέμορφη βάθρα, όπου όλοι ρίχνουν τις βουτιές τους και απολαμβάνουν το κολύμπι στον καταρράκτη - μια πραγματικά εξωτική εμπειρία!
terrabook
12. Ιθάκη: Παλαιοχώρα - Σπήλαιο Νυμφών - Βαθύ
Από το Περαχώρι και από την Παλαιά Παναγιά της Ιθάκης ξεκινά το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει από τη μεσαιωνική «Χώρα», την Παλαιόχωρα, στη σπηλιά των Νυμφών, όπου - κατά τον Όμηρο - έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα των Φαιάκων όταν έφτασε επιτέλους στην πατρίδα του. Το μονοπάτι έχει καθαριστεί και είναι ιδιαίτερα εύκολο, προσφέρει, δε, καταπληκτική θέα του κόλπου της Ιθάκης και φυσικά του Ιονίου, ως τις ακτές της Κεντρικής Ελλάδας. Περνάει μέσα από τα κτίσματα του σημαντικότερου μεσαιωνικού οικισμού του νησιού, όπου μάλιστα σώζεται και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση η κεντρική εκκλησία με το επιβλητικό καμπαναριό. Σε λιγότερο από μία ώρα ευχάριστης διαδρομής θα βρεθείτε στο Σπήλαιο και από εκεί πολύ σύντομα πια στο Βαθύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου