Μια ανάσα από τη σπουδαία ανασκαφή στον Ανω Εγκλιανό που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, το μεγαλύτερο μυκηναϊκό νεκτροταφείο της Μεσσηνίας έχει γίνει βοσκοτόπι και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας απαξιώνεται σε ένα ασυντήρητο κτίριο, χωρίς νυχτοφύλακα, με εκατοντάδες σπουδαία ευρήματα κλεισμένα σε μια αποθήκη.
Βρισκόμαστε στην Μεσσηνία. Στην Χώρα του Νέστορα. Μόλις τέσσερα χλμ από την μεγάλη ανασκαφή του Γρύπα πολεμιστή, σε απόσταση αναπνοής από το αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας. Εδώ, στα Βολιμίδια, βρίσκεται ένα από δύο μεγαλύτερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Μεσσηνίας, με 35 θαλαμοειδείς τάφους. Η πινακίδα «αρχαιολογικός χώρος» δείχνει μόνο μπάζα και κατσίκες.
Μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από το Παλάτι, στην Χώρα όπου βρισκόταν κάποτε η αρχαία Πύλος, ο πολιτισμός αιμορραγεί μέσα από το φθαρμένο κτίριο της δεκαετίας του 1960 όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής.
Η υγρασία έχει ποτίσει τους τοίχους του Μουσείου, η συλλογή του οποίου θεωρείται μία από τις πλουσιότερες συλλογές μυκηναϊκών ευρημάτων στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει σπουδαία αγγεία και μοναδικά αντικείμενα μικροτεχνίας, μεσοελλαδικών και μυκηναϊκών χρόνων από τις γύρω περιοχές καθώς επίσης και κινητά ευρήματα από το Ανάκτορο του Νέστορος. Αυτά τα ευρήματα, πολλά από τα οποία κάποτε έφερε στο φως ο Καρλ Μπλέγκεν, είναι στριμωγμένα σε προθήκες που θα μπορουσαν να ειναι και βιτρινες καταστηματος δεκαετιας ‘60 . Και είναι οι ίδιες από το 1969.
Ενα φορητό καλοριφέρ και ένας ανεμιστήρας, δίπλα από εξαιρετικά δείγματα κεραμικής. Τα αγγεία είναι τοποθετημένα σε βάσεις που θυμίζουν σιδερένιες ζαρντινιέρες. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν όσοι περνούν το κατώφλι του κτιρίου, είναι αυτή της άδειας κεντρικής προθήκης. «Εδώ ήταν τα χρυσά μας» λέει θλιμένος ο φύλακας. Η επιγραφή «υπό συντήρηση» που τοποθετήθηκε για να δικαιολογήσει την άδεια, μπλε βελούδινη βάση, της παλιάς βιτρίνας, δε λέει την αλήθεια. Ο πραγματικός λόγος που τα χρυσά, απομακρύνθηκαν από την έκθεση του Μουσείου με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, δεν είναι η συντήρηση αλλά ο φόβος: «Δεν μπορούσα να τα αφήσω εκεί, χωρίς επαρκή φύλαξη» τονίζει απεγνωσμένη η Εφορος Ευαγγελία Μηλίτση, αναφερόμενη στα δύο χρυσά κύπελλα από έναν θολωτό τάφο της Περιστεριάς.
Αν και η ίδια προσπαθεί εδώ και επτά χρόνια, κάτω από αντίξοες συνθήκες να βάψει, να επισκευάσει τα ηλεκτρολογικά και τα υδραυλικά προβλήματα και να σουλουπώσει το κρίριο, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο τελευταίος νυχτοφύλακας του Μουσείου Χώρας συνταξιοδοτήθηκε το 2008 και από τότε νυχτερινή φύλαξη υπήρχε για ένα εξάμηνο μόνο. Σύμφωνα με πηγές, ο νυχτοφύλακας που πήγε εκεί με ΑΣΕΠ το 2009, αποσπάστηκε έξι μήνες μετά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η Χώρα έχει περισσότερους μόνιμους κατοίκους από την Πύλο, δεν έχει Αστυνομικό Τμήμα.
Tags
# Ελλάδα
# Καλαμάτα
# greece
# kalamata
# news
Share This
About OMAΔΑ UNWIRED
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Post Bottom Ad
Responsive Ads Here
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΤΟ KALAMATA NEWS ΚΟΝΤΆ ΣΑΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου