ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Share This
Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των παραγωγών ακόμη και μετά την ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων. Μεγάλοι χαμένοι από τη διαδικασία κατανομής εμφανίζονται οι δεντροκαλλιεργητές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις είτε έλαβαν μειωμένη α’ δόση, είτε δεν εισέπραξαν ούτε ευρώ.


Την ώρα που το υπουργείο  ψάχνει βοσκοτόπια να μοιράσει σε κτηνοτρόφους, υπάρχουν περιπτώσεις που κατανεμήθηκαν σε αγρότες.Την ώρα που το υπουργείο ψάχνει βοσκοτόπια να μοιράσει σε κτηνοτρόφους, υπάρχουν περιπτώσεις που κατανεμήθηκαν σε αγρότες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη που καταγγέλλει στο AgroNews τα ακόλουθα: «Δεν είναι μόνο η λάθος κατανομή δικαιωμάτων... Προσωπικά στην δική μου πράξη προσωρινών δικαιωμάτων ενώ στην αίτηση δηλώνω κανονικά 8,56 Ha με δενδρώδεις καλλιέργειες (τα οποία δήλωνα ανέκαθεν, χωρίς αλλαγές) τα χορηγούμενα ΔΒΕ είναι μόνο για τα 6,2Ha, εκ των οποίων τα 4,02 έχουν υπολογιστεί σαν βοσκοτόπια και αρόσιμες εκτάσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια εξωπραγματική διαφορά στο ποσό της ενίσχυσης που δικαιούμαι. Ότι να 'ναι έφτιαξαν... Τι κι αν δηλώνεις εσύ τις καλλιέργειες που έχεις, τι κι αν τις ορίζεις με την φωτοαπεικόνιση, τι κι αν κάνεις την δήλωσή σου χωρίς λάθη κι ελλείψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα κάνουν ότι να 'ναι... Πως είναι δυνατόν να ορίζεται μια περιφέρεια ως αρόσιμη έκταση ή βοσκότοπος από την στιγμή που έχει ελαιόδεντρα; Ποιο χέρι είναι αυτό που στην φωτοαπεικόνιση των κτημάτων έβλεπε ελαιόδενδρα και όριζε βοσκοτόπους; Με τους καινούριους χάρτες δείχνουν ότι να 'ναι; Είναι άμεση ανάγκη να ξανανοίξει το σύστημα και να επιτραπεί στους αγρότες να κάνουν ενστάσεις, ώστε να γίνει πάλι ο προσδιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης σωστά. Τώρα έστω και στο και πέντε να λυθούν τα προβλήματα γιατί δεν είναι κατάσταση αυτή... Είναι ντροπή όλο αυτό που γίνεται... Λυπάμαι για την χώρα μου και για την δουλειά που διάλεξα να κάνω... Καμιά ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει και κανείς δεν πρόκειται να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο. Μόνο δυσκολίες κι εμπόδια θα υπάρχουν για πάντα και καλά θα κάνουμε όλοι οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι της χώρας να βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στις δυνάμεις μας, μήπως και τελικά καταφέρουμε κάτι για εμάς και τις οικογένειές μας... Καλή δύναμη και καληνύχτα Ελλάδα».
Ο συγκεκριμένος παραγωγός δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οργισμένοι αγρότες έφτασαν στο σημείο να αποστέλλουν μέχρι και τους κωδικούς τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ στο AgroNews, μήπως και βρουν το δίκιο τους.
Δεκάδες ελαιοπαραγωγοί  Πηλίου εκτός επιδότησης, γιατί δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα οι εκτάσεις τους, αν και τα προηγούμενα έπαιρναν κανονικά τα ποσά και φέτος δεν είχαν καμιά μεταβολή στη δήλωση ΟΣΔΕ
Άλλοι πάλι, τέλος, που μεταπήδησαν από τα καπνά σε ροδιές και ελιές και το 2014 ελέγχθησαν με τηλεπισκόπηση, καταγγέλλουν ότι απορρίφθηκαν από το σύστημα και έτσι δεν πήραν επιδοτήσεις.
Για 112.000 απλήρωτους αγρότες κάνει λόγο το υπουργείο, 54% η δόση
Σημειωτέον ότι απλήρωτοι έχουν μείνει 112.000 παραγωγοί, μετά την πρώτη δόση καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης ή οποία περιορίστηκε μόλις στο 54% του συνόλου των δικαιωμάτων, σύμφωνα με νέα άτυπη ενημέρωση την οποία υποχρεώθηκε να εκδώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αμβλύνει τις μεγάλες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου στο χειρισμό της όλης υπόθεσης.
Το σχετικό έγγραφο (non paper) συνιστά αναγνώριση των εκτεταμένων προβλημάτων, που έχουν ανακύψει τόσο με τα δικαιώματα όσο και με τις πληρωμές, εξαιτίας του ερασιτεχνικού τρόπου με τον οποίο γίνεται διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, της σαθρής μηχανογραφικής βάσης επί της οποίας κινούνται οι διαδικασίες και της απουσίας προβολών, δηλαδή εικονικών πληρωμών, οι οποίες θα μπορούσαν να προλάβουν και να διορθώσουν πολλά από τα σημερινά μεγάλα λάθη. 
Εκτός όμως από τα σοβαρά διαχειριστικά σφάλματα που κοστίζουν ακριβά σε κάθε αγρότη που τα υπόκειται, υπάρχουν και θέματα ουσίας στο εθνικό πλαίσιο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι διατηρούν σχεδόν ακέραια τα δικαιώματά τους χιλιάδες παλιοί εικονικοί αγρότες, ενώ την ίδια στιγμή, μένουν στην ουσία εκτός πλαισίου ενισχύσεων χιλιάδες νέοι γεωργοί και αξιόμαχες σύγχρονες εκμεταλλεύσεις. Επ’ αυτού, όσο και για το γεγονός ότι η πολυπλοκότητα διευκολύνει την υποκειμενική διαχείριση, η απάντηση του υπουργείου είναι ότι… έφταιξαν οι προηγούμενοι.
Αναλυτικά οι εξηγήσεις που δίνει το υπουργείο έχουν ως ακολούθως:   
1.  Υπάρχουν παραγωγοί που υπέβαλλαν ενιαία αίτηση ενίσχυσης  αλλά δεν τους κατανεμήθηκαν Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενιαία αίτηση ενίσχυσης υπέβαλλαν συνολικά  718.000 παραγωγοί.
Από αυτούς που υπέβαλαν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, για το 94,2%, δηλαδή για 676.000 παραγωγούς, εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ).
Το υπόλοιπο ποσοστό (5,8%) αφορά αιτήσεις παραγωγών οι οποίοι:
- είτε κρίθηκαν ως μη ενεργοί γεωργοί (0,8%),
-είτε δήλωσαν συνολικές εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων (2,9%),
-είτε κρίθηκαν, για διάφορες αιτίες, μη δικαιούχοι ΔΒΕ με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο (2,7%).
Όσοι παραγωγοί από τους παραπάνω κρίθηκαν μη δικαιούχοι με βάση το κριτήριο του ενεργού γεωργού ή λόγω μη ταυτοποίησης των στοιχείων τους θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα αναθεώρησης εφόσον το επιθυμούν.
2. Υπάρχουν παραγωγοί για τους οποίους εκδόθηκαν Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης αλλά δεν πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους η 1ηδόση της εκκαθάρισης  Βασικής Ενίσχυσης;
Από το σύνολο των 676.000 παραγωγών για τους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης, πιστώθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου το 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς των 564.000 παραγωγών.
Από τους υπόλοιπους 112.000 παραγωγούς που δεν έλαβαν την 1η δόση της Βασικής Ενίσχυσης:
-Η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 90.000 παραγωγοί) δικαιούνται βασική ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ και ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει την καταβολή της. Οι παραγωγοί αυτοί, εάν είτε με την καταβολή του «πρασινίσματος» είτε και με την χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, συμπληρώσουν τα 250 ευρώ ως δικαιούμενη ενίσχυση, θα εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματά τους. Εάν δεν συμπληρώνουν τα 250 ευρώ, τότε, με βάση τον κανονισμό δεν θα εισπράξουν ενίσχυση, όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι, με το προηγούμενο καθεστώς, για τους παραγωγούς που εδικαιούντο ενίσχυση μέχρι 200 ευρώ.
-Για τους υπόλοιπους περίπου 22.000 παραγωγούς βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος τόσο των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης όσο και ο έλεγχος για τον “ενεργό γεωργό” από το Υπουργείο Οικονομικών. Όσους εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να τους συμπεριλάβει στην πληρωμή και θα τους ενημερώσει σχετικά με την ολοκλήρωση των ελέγχων, οπότε θα πάρουν τότε τα χρήματα που δικαιούνται.
3. Υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι είδαν στους λογαριασμούς τους λιγότερα χρήματα από εκείνα που υπολόγιζαν ότι θα πάρουν ή από εκείνα που είχαν πάρει πέρυσι;
Η εφετινή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Κοινότητας και ο υπολογισμός του πλήθους των δικαιωμάτων και της αξίας κάθε δικαιώματος έγινε από την αρχή, σε εντελώς διαφορετική βάση από ότι ίσχυε με την προηγούμενη ΚΑΠ. Κάθε σύγκριση είναι άτοπη, ωστόσο ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες είναι οι εξής:
- Ο προϋπολογισμός της  νέας ΚΑΠ, δηλαδή τα διαθέσιμα κονδύλια για τις ενισχύσεις των παραγωγών, είναι λιγότερα από εκείνα της «παλιάς» ΚΑΠ περίπου κατά 15%. Συνεπώς υπάρχει μια μείωση των ενισχύσεων «από την πηγή».
-Με τη νέα ΚΑΠ, καταργείται το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης και θεσπίζονται νέα καθεστώτα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της κοινοτικής χρηματοδότησης περίπου το 85% του εθνικού ανωτάτου ορίου  χωρίζεται στη βασική ενίσχυση (περίπου το 55%) και στην ενίσχυση που συναρτάται με τις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές, το λεγόμενο «πρασίνισμα», που είναι το υπόλοιπο 30%.  Οι εν λόγω ενισχύσεις αφορούν στο σύνολο των παραγωγών. Επιπλέον υπάρχουν για συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και οι ενισχύσεις για τους νέους αγρότες.
- Η 1η δόση που πιστώθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς είναι το 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή το 90% του 60% κατ΄ αντιστοιχία της ενιαίας ενίσχυσης. Συνεπώς ο παραγωγός έλαβε το 54% της ενιαίας ενίσχυσης. Το υπόλοιπο 46% θα το εισπράξει με την καταβολή του «πρασινίσματος» που υπολογίζεται να καταβληθεί τον Φεβρουάριο. Ορισμένες κατηγορίες αγροτών θα πάρουν επιπλέον και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τους ή τις ενισχύσεις για νέους αγρότες.
-Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται ανά περιοχή ή ανά καλλιέργεια σε σχέση με ότι εισέπραττε ο παραγωγός με το προηγούμενο καθεστώς, πέραν του μικρότερου προϋπολογισμού της ΚΑΠ που προαναφέρθηκε, οφείλονται σε επιλογές που έγιναν από τη χώρα μας όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα στην επιλογή να χωριστεί η χώρα σε τρείς περιφέρειες (αροτραία, δενδρώδεις, βοσκότοποι) κ.λπ. Οι επιλογές αυτές έχουν συγκεκριμένες συνέπειες (δυσμενείς για κάποιες καλλιέργειες και κάποιες περιοχές και ευνοϊκές για άλλες) οι οποίες ήταν γνωστές, χωρίς όμως να είναι καταλυτικές. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές αυτές έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
- Οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα αγρότες εμφανίζονται να εισπράττουν μικρότερα ποσά από τους «παλιούς» αγρότες  που έχουν την ίδια καλλιέργεια, στην ίδια περιοχή, ιδίως τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Είναι πράγματι μια αδικία που προέρχεται – και αυτή -  από επιλογές που έγιναν σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ, επιλογές ωστόσο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ήδη αποφασισμένες. Στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης το υπουργείο έχει περιλάβει ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων αγροτών καθώς τους θεωρεί ως την ατμομηχανή που μπορεί να οδηγήσει τον αγροτικό τομέα στην ανάπτυξη.
-Η ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο (η χώρα μας «έστησε» δυστυχώς ένα από τα πλέον περίπλοκα συστήματα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ) δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.  Παρόλα αυτά, καταβλήθηκε έγκαιρα η 1η δόση της εκκαθάρισης Βασικής Ενίσχυσης μέσα στις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα πληρώσει τις ενισχύσεις. Το κυριότερο είναι όμως ότι τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, ώστε να αποφευχθούν νέα πρόστιμα και καταλογισμοί που έχουν εξελιχθεί σε «κατάρα» για τον αγροτικό τομέα. Η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 15% ωχριά σε σχέση με τις απώλειες που δημιούργησε κατά τις παλαιότερες χρήσεις η επιβολή προστίμων και καταλογισμών από την Ε.Ε., απώλειες που εντέλει τις επιβαρύνεται ο Έλληνας αγρότης και ο Έλληνας φορολογούμενος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages