Σύμφωνα με την εφημερίδα τα «Νέα», η αποχώρηση του Ταμείου είναι ίσως επιθυμητή και από τις δύο πλευρές.
Προς έξοδο από την Ελλάδα και το τρίτο πρόγραμμα προσανατολίζεται το ΔΝΤ, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα «Νέα».Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, υψηλόβαθμοι οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το 2016 θα φέρει ίσως το ΔΝΤ σε νέο ρόλο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε αυτόν του τεχνικού συμβούλου. Όπως λένε, οι Γερμανοί και άλλες χώρες της ευρωζώνης που βασίζονται στην τεχνογνωσία (βλ. αυστηρότητά του) και δεν εμπιστεύονται την Κομισιόν δεν θα συναινέσουν σε μια οριστική αποχώρησή του.
Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι είναι πιθανό πως το ΔΝΤ δεν θα συνεισφέρει άλλα κεφάλαια στην Ελλάδα, ενώ σε περίπτωση που κάτι τέτοιο τελικά πραγματοποιηθεί το ποσό αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.
Σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης η εφημερίδα σημειώνει ότι πλέον το ζήτημα του χρέους έχει δρομολογηθεί από τους υπόλοιπους θεσμούς και ο ρόλος του ΔΝΤ δεν αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο. Μάλιστα, έχουν ήδη τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι θεωρούν τη στάση του Ταμείου αντιπαραγωγική στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των παρεμβάσεων που ζητά στα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας.
Επίσης τα «Νέα» τονίζουν ότι οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο διαπιστώνουν πως η ΕΚΤ παίρνει πλέον το μέρος των ευρωπαϊκών θεσμών, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, όταν ήταν πιο κοντά στις αυστηρές θέσεις του ΔΝΤ. Η αντικατάσταση του Κλάους Μαζούχ από τον Ράσμους Ρέφερ αυτό συμβόλιζε, λένε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου