Pages

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ...

Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ ανακοινώνει ότι διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στο κέντρο «Γρηγόρης» (πίσω από το ΚΤΕΛ). Εκεί θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η έναρξη της εκδήλωσης είναι στις 20:30. Η είσοδος γίνεται με πρόσκληση που διατίθεται στις οργανώσεις του ΚΚΕ και στα γραφεία της ΤΕ Μεσσηνίας (Αριστοδήμου 14 στην Καλαμάτα).

Κατ’ οίκον περιορισμός σε Καλαματιανό ισοβίτη

ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΟ Α.Τ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ Σε κατ’ οίκον περιορισμό τίθεται ο Καλαματιανός ισοβίτης που εξέτιε ποινή δις ισόβια για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του Αλβανού Φιλίπ Μεσάι και του 3χρονου γιου του Κέρι. Είχε κριθεί ένοχος ως ηθικός αυτουργός της διπλής αυτής ανθρωποκτονίας και ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά στην Καλαμάτα, εκβίαζε καταστηματάρχες και πουλούσε προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά.
Τον δρόμο για την αποφυλάκιση του Καλαματιανού βαρυποινίτη τον άνοιξε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει τη δυνατότητα σε κρατουμένους με υψηλό ποσοστό αναπηρίας να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής κατ’ οίκον. Στις εν λόγω διατάξεις αναφέρεται ρητά ότι τα ευεργετήματα ισχύουν και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης. Στον Καλαματιανό ισοβίτη επιβλήθηκε η υποχρέωση να παρουσιάζεται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα. Οσο για το περιβόητο βραχιολάκι, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται ακόμα στην πράξη στη χώρα μας. Ν.Κ.

ΛΗΣΤΕΨΕ INTERNET CAFE ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΑΚΕΡ...

Συνελήφθη, χθες (30.1.2016) το μεσημέρι, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 42χρονος ημεδαπός, γιατί το πρωί της ίδιας ημέρας, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, αφαίρεσε από κατάστημα internet-café, χρήματα. Μέρος των αφαιρεθέντων χρημάτων, βρέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η Καλαμάτα αναμένεται να πανηγυρίσει με καλό καιρό τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Χριστού. Οι θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη
και θα κορυφωθούν την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 1ηΦεβρουαρίου 2016, με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Ιερή Αγρυπνία, στο φερώνυμο Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Ναό. Την επομένη, κύρια ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Nαό της Yπαπαντής του Xριστού, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτου Mεσσηνίας κ. Xρυσοστόμου. Τις ιερές εκδηλώσεις θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ αναμένεται να παραστούν μέλη της πολιτικής ηγεσίας και έχουν κληθεί να μετάσχουν οι ακόλουθοι Σεβ. Μητροπολίτες: Σπάρτης Ευστάθιος, Ύδρας Εφραίμ, Παροναξίας Καλλίνικος, Ιλίου Αθηναγόρας, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος, Ιωαννίνων Μάξιμος, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος και Μεγάρων Κωνσταντίνος.
litaneia 2
Στις 11.00 το πρωί της Τρίτης 2 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Iεράς Eικόνος με τη συμμετοχή Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό Nαό. 
H IΕΡΗ EΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Ο NΑΟΣ ΤΗΣ YΠΑΠΑΝΤΗΣ 
upapanti-eikona
H Iερή Eικόνα της Παναγίας Yπαπαντής βρέθηκε επί τουρκοκρατίας θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας, κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770), που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο. Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε και καταστράφηκε επανειλημμένα η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.
O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.
H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ
ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ
Για τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση παντός είδους οχημάτων κι από τις δύο κατευθύνσεις στις οδούς Υπαπαντής, 23ης Μαρτίου, Αριστομένους, Π. Καίσαρη, Φαρών και Φάριος. Η απαγόρευση ισχύει για την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, από ώρα 07.00 έως ώρα 14.00 για τη στάθμευση, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί μεταξύ 10.00 και 14.00.
ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ
Σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας θα ανοίξουν.
Υπενθυμίζεται ότι, σε εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θα δοθούν κατά την εορταστική περίοδο ελάχιστες άδειες πλανοδίων, κυρίως σε χειροτέχνες και σε πωλητές ειδών ευλαβείας.
ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Μέριμνα, επίσης, έχει δοθεί για την εξυπηρέτηση προσκυνητών, που αναμένεται να έλθουν με λεωφορεία το Σαββατοκύριακο προ της εορτής, αλλά και την παραμονή και ανήμερα. Ειδικά τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, παραμονή και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, κύρια ημέρα της εορτής, τα λεωφορεία θα μπορούν να σταθμεύουν και να αποβιβάζονται οι προσκυνητές στην πλατεία 23ηςΜαρτίου έμπροσθεν του ηρώου, στο νότιο ρεύμα της οδού 23ης Μαρτίου από Σφακτηρίας μέχρι Αναγνωσταρά, καθώς και στην πλατεία Όθωνος, αλλά και στην οδό Κροντήρη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΕ ΒΕΡΝΑΔΑΚΗ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στο αμφιθέατρο ''Αλ. Κουμουνδούρος" πραγματοποιήθηκε απόψε η πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησης. Ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορς Βερναδάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής και προσέγγισε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με "το σχέδιοτων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και το κράτος". Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα νωρίτερα σημείωσε ο κ. Βερναδάκης για ασφαλιστικό, αγρότες, μετακλητούς και μεταρρυθμίσεις

35 συλλήψεις και 116 προσαγωγές σε όλη την Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών,πραγματοποιήθηκε χθες(29.1.2016), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. 
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε οκτακόσια σαράντα τέσσερα (844) άτομα, εκ των οποίων εξακόσια δεκαέξι (616) ήταν ημεδαποί και διακόσια είκοσι οκτώ (228) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε εξακόσια ένα (601) οχήματα.
Επιπλέον, προσήχθησαν εκατόν δεκαέξι (116) άτομα, από τα οποία εβδομήντα (70) ήταν ημεδαποί και σαράντα έξι (46) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν τριάντα πέντε (35) άτομα.
Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αργολίδα, για ναρκωτικά.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Αργολίδα, για καταδικαστικά έγγραφα.
  • Ένας (1) αλλοδαπός στην Αργολίδα, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, Αρχών Ουγγαρίας, για παραπλάνηση Αρχής, πράξη που έγινε  το έτος 2007 στην Ουγγαρία.
  • Ένας (1) αλλοδαπός στην Αργολίδα, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στην Αρκαδία, για παράβαση της νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
  • Ένας (1) αλλοδαπός στην Αρκαδία, για καταδικαστικό έγγραφο.
  • Ένας (1) αλλοδαπός στην Αρκαδία, για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στην Αρκαδία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Πέντε (5)ημεδαποί και πέντε (5) αλλοδαποί στην Κορινθία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Κορινθία, για παράβαση του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Τρείς (3) αλλοδαποί στην Κορινθία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στη Λακωνία, για παράβαση του Τελωνιακού Κώδικα.
  • Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός στη Λακωνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Λακωνία, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Μεσσηνία, για καταδικαστικό έγγραφο.
  • Δύο (2) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά διακόσιες εξήντα έξι (266) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τρεις (3) παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού και πέντε (5) παραβάσεις για στέρηση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων, ενώ κατασχέθηκαν:
  • Μικροποσότητα κάνναβης, στην Αργολίδα.
  • Δεκαέξι (16) πακέτα με λαθραία τσιγάρα, στη Λακωνία.
  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.
Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και στην καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Σενάρια πολλών ταχυτήτων για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύσει από φέτος για όλους τους φορολογουμένους άρχισε να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με τους φορολογικούς συντελεστές να ξεκινούν από χαμηλά 10% - 15% και να φθάνουν ακόμη και το 50% για τα μεγάλα εισοδήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια που εξετάζονται υπάρχει αφορολόγητο όριο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, θα κινείται κοντά στα σημερινά επίπεδα των 9.550 ευρώ και θα «χτίζεται» με δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα.
Τα σχέδια για τις φορολογικές ανατροπές στα εισοδήματα των φορολογουμένων που καταστρώνουν στην Καραγιώργη Σερβίας θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των θεσμών τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου. Όλα τα σενάρια για τις φορολογικές κλίμακες γίνονται με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού που «μετρά» τις δημοσιονομικές επιπτώσεις για κάθε σενάριο. Στο λογισμικό αυτό, το οποίο μάλιστα έχει προσφέρει δωρεάν η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών, «περνούν» τα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του περασμένου έτους και γίνονται δοκιμές σε επίπεδο αριθμού κλιμακίων, ύψους συντελεστών και πιθανού αφορολογήτου ορίου δίνοντας εκ των προτέρων το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα. Έτσι για κάθε ένα σενάριο φορολογικής κλίμακας το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει και το δημοσιονομικό αποτέλεσμά της.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που συνεδρίασε στις 28 Ιανουαρίου 2016

Στην 3η/2016 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου 2015 και έλαβε αποφάσεις επί 29 θεμάτων, εκ των οποίων 3 εκτός ημερησίας διατάξεως (ψηφίσματα).

1. ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 
ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
epitimos-iliopoulos
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ομόφωνα αποδέχθηκε την εισήγηση του Δημάρχου και υπερψήφισε την πρότασή του να αναδειχθεί Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να διοργανωθεί τελετή για την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη, περί τις 18.00 της 23ης Μαρτίου 2016, αμέσως μετά το πέρας διεξαγωγής των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού το 1821 και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από την πόλη μας.
Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος, θεωρητικός φυσικός στην επιστημονική εξειδίκευση, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1940, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, όπου έλαβε διδακτορικό στη θεωρητική φυσική από το Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Υπήρξε υπότροφος του CERN, επιμελητής και ερευνητής στα Πανεπιστήμια των Παρισίων και του Harvard, ενώ διετέλεσε Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) της Γαλλίας και κατόπιν Διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής στην Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι, όπου κατέχει σήμερα θέση επιτίμου Διευθυντή.
Ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος είναι διακεκριμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας στον κλάδο της Θεωρητικής Φυσικής και της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει λάβει το βραβείο Paul Langevin, από την Société Française de Physique το 1978, το μεγάλο βραβείο Ricard από την Société Française de Physique το 1984, το βραβείο J.J. Sakurai, από το American Physical Society το 1986. Το 2002 του απονεμήθηκε το Αριστείο Μποδοσάκη, ενώ έχει ανακηρυχθεί Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών και της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και επίτιμος διδάκτωρ τεσσάρων ελληνικών Πανεπιστημίων.
Το επιστημονικό έργο του κ. Ηλιόπουλου έχει συμβάλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της έρευνας και έχει τύχει παγκοσμίου αποδοχής.
Παρά το μεγάλο φόρτο της επιστημονικής του ενασχόλησης με την έρευνα και τα διευθυντικά του καθήκοντα, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρά του και συχνά επιστρέφει στην Καλαμάτα, για ομιλίες και πρωτοβουλίες ανάδειξης της επιστήμης και κινητοποίησης των νέων να ασχοληθούν με αυτήν και ιδιαίτερα με τη Φυσική, καθώς και με τις νέες τεχνολογίες. Έχει, όμως, τη δυνατότητα, εκ της θέσεώς του και με το αυξημένο κύρος που διαθέτει ως επιστήμονας, να προβαίνει σε παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες αντανακλούν στην Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, με ευεργετικά αποτελέσματα.
Οι πλέον πρόσφατες θετικές παρεμβάσεις του συνίστανται στην εισήγησή του προς τους Επτά Σοφούς και την Οργανωτική Επιτροπή του 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών, το οποίο διεξήχθη στις αρχές Οκτωβρίου 2015 και εστίασε στον κλάδο της Κοσμολογίας, ώστε το διεξαγόμενο ανά διετία Συμπόσιο να καταλήγει στην Καλαμάτα, με προφανή θετικά αποτελέσματα για την πόλη και την περιοχή μας. Υπενθυμίζεται ότι το 2ο Συμπόσιο κατέληξε στην Καλαμάτα την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 και στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε επιστημονική εκδήλωση, παρουσία των Σοφών της Κοσμολογίας, από τους οποίους 3 έχουν τιμηθεί με βραβείο Nobel.
Μάλιστα, ήδη ο Δήμαρχος Καλαμάτας έχει προσκληθεί να μετάσχει ως ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «Επιτροπή Συμποσίου των Επτά Σοφών», που θα προετοιμάζει, διοργανώνει και πραγματοποιεί το Συμπόσιο.
Επίσης, ο Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Ιωάννης Ηλιόπουλος δραστηριοποιήθηκε και στην προετοιμασία της διαδικασίας, κρίση των επιστημόνων και επιλογή όσων τιμήθηκαν το 2015 με το Μεσσηνιακό Αριστείο Επιστημών, χορηγός δε του επάθλου που το συνόδευε υπήρξε ο Δήμος Καλαμάτας με ποσόν 5.000 ευρώ, κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Αριστείο απονεμήθηκε στο Βασίλειο Νιάρχο του Ευσταθίου, ο οποίος είναι Ερευνητής Αναπληρωτής Καθηγητής (Research Associate Professor) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με γνωστικό αντικείμενο: «Θεωρητική Φυσική Υψηλών Ενεργειών», καθώς και στη Νίκη Σαουλίδου, Επίκουρο Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια στο CERN. Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης κατά την έλευση των Σοφών της Κοσμολογίας στην Καλαμάτα, στις 4 Οκτωβρίου 2015 και προγραμματίζεται να πραγματοποιείται ανά διετία, κατά την κατάληξη του Συμποσίου των Επτά Σοφών στην Καλαμάτα.
Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτή η ανακήρυξη του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Ιωάννη Ηλιόπουλου σε επίτιμο δημότη του Δήμου Καλαμάτας, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του από το σύνολο των συνδημοτών μας και επιπλέον ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του προς την Επιστήμη διεθνώς, καθώς και προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα.
Αποφασίσθηκε, επίσης, να επιδοθεί στον κ. Ηλιόπουλο, σε ειδική πανηγυρική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την 23η Μαρτίου 2016, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις του εορτασμού της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον Τουρκικό ζυγό και της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, σχετικό ψήφισμα.

2. ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ «ΚΕΡΑΣΟΥΛΙΑ»
kerasoulia athlitiko kentro
Με πολύμηνες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και άλλες Αρχές, τακτοποιείται σειρά θεμάτων, που δεν επέτρεπαν την ομαλή λειτουργία του αθλητικού κέντρου στην περιοχή Κερασούλια της Τοπικής Κοινότητας Πηγών, στον Ταΰγετο. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη ρευματοδότηση, η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε εκτεταμένη συντήρηση των αθλητικών χώρων και σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες της περιοχής Αλαγονίας θα προσδιορίσει το σχήμα για τη λειτουργία του αθλητικού κέντρου.

3. ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ
P1270743 Medium
Παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης της εκτέλεσης εργασιών στο ιπποδρόμιο του Πλατέος, που θα είναι το μοναδικό με προδιαγραφές στην Πελοπόννησο και θα συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Η παράταση συνδέεται με την ξυλεία που αναμένεται από την περιοχή του Αγίου Όρους, κυρίως για έργα περίφραξης του χώρου.
Υπενθυμίζεται ότι για την πραγματοποίηση του έργου «Αναβάθµιση ιπποδροµίου Πλατέος», ανάδοχος είναι η Παντεχνική Μεσσηνίας, που προσέφερε έκπτωση 44,57%, επί προϋπολογισμού 128.000 ευρώ με το ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007 – 2013» μέσω προσέγγισης LEADER.
Προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις: κατασκευή χώρου διεξαγωγής του αγωνίσματος υπερπήδησης εμποδίων, κατασκευή χώρου διεξαγωγής αγώνων ιππικής δεξιοτεχνίας, κατασκευή περίφραξης στο σύνολο της περιμέτρου του χώρου, κατασκευή ξύλινης περίφραξης εσωτερικά για την οριοθέτηση των χώρων διεξαγωγής των αγωνισμάτων, κατασκευή της κεντρικής εισόδου στο χώρο – ανατολικά – αλλά και δύο επιπλέον εισόδων στη νότια πλευρά, κατασκευή και τοποθέτηση δύο μεταλλικών κερκίδων δυναμικότητας 90 θέσεων περίπου έκαστη.

4. ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ
a-kalamata-rizomylos
Το Δημοτικό Συμβούλιο επανήλθε στο θέμα του δρόμου Καλαμάτας – Ριζομύλου και ζητεί την εφαρμογή της ολοκληρωμένης και κατατεθειμένης στο Υπουργείο Υποδομών μελέτης, που προβλέπει νέα παραλιακή χάραξη. Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τίθεται ζήτημα να είναι ο συγκεκριμένος δρόμος κλειστός.
Οι θέσεις που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αναλυτικά οι εξής:
1. Ο νέος δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος είναι έργο όχι μόνο μεσσηνιακής αλλά εθνικής σημασίας, για λόγους που συνδέονται με την τουριστική, αλλά και τη γενικότερη ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της νότιας Πελοποννήσου
2. Ο συγκεκριμένος δρόμος πρέπει να ακολουθεί τη νέα χάραξη, όπως προβλέπεται από τη μελέτη που ήδη έχει συνταχθεί και ολοκληρωθεί, για μια σειρά από σοβαρούς λόγους, μεταξύ των οποίων εντάσσεται η ανάπτυξη της δυτικής περιοχής της Καλαμάτας, μήκους 6 χιλιομέτρων περίπου
3. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μοναδική ολοκληρωμένη μελέτη σε επίπεδο Νομού σήμερα και μπορεί άνετα να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ
4. Ο υπάρχων δρόμος Καλαμάτα – Μεσσήνη – Ριζόμυλος είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αναβαθμισθεί σε επίπεδο ασφαλούς και λειτουργικού αυτοκινητοδρόμου, για μια σειρά λόγους (σιδηροδρομική γραμμή, αεροδρόμιο κ.λπ.).
5. Το ζήτημα αν είναι «κλειστός» ή «ανοικτός» ο αυτοκινητόδρομος είναι έλασσον ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνεννόηση των τοπικών κοινωνιών. Το μείζον είναι η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου.

5. ΜΟΝΟ 8 ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη ζήτησε από το Δήμο τις προτάσεις του, με απόφαση των συλλογικών του οργάνων, για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων προαιρετικά και άλλες Κυριακές, πέραν των υπό του νόμου προβλεπομένων. Με εντολή του Δημάρχου, ζητήθηκε η γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Η απάντηση του Εμπορικού Συλλόγου, την οποία υπέγραφαν η Πρόεδρος Λίλιαν Ψηλάκη και ο Γεν. Γραμματέας Φώτιος Μπουγάς, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στους καταναλωτές δε λείπει ο χρόνος για να ψωνίσουν, λείπει το χρήμα!
Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές διαταράσσει τον κοινωνικό και θρησκευτικό ιστό της κοινωνίας μας και θίγει τα συμφέροντα των υπαλλήλων.
Ως εκ τούτου ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας σας παρακαλεί να μην μεταβληθεί το υπάρχον καθεστώς αυτή τη στιγμή, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων οκτώ Κυριακές το χρόνο».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας υιοθέτησε την άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας και προτείνεται να παραμείνει η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ως έχει, δηλαδή να ανοίγουν μόνο 8 Κυριακές ετησίως.

6. ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε σχετική εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και προτείνεται να μη γίνει καμία μεταβολή στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2016 – 2017.

7. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
2009 03 26 Periferiako theatro
Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» για τη λειτουργία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, με ισχύ μέχρι 31/12/2016, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται και η επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με το ποσόν των 46.500 ευρώ.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πολιτική αναβάθμισης των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, από τα οποία θα παραμείνουν 6 επί συνόλου 13, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλαμάτας, με υποχρέωση να αναπτύσσουν περιφερειακή δράση και με πολύ μεγαλύτερη επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο Π. Νίκας εξήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία δικτύου φίλων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

8. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
parelasi 1
Με το άνοιγμα του Τριωδίου, αρχίζουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην πόλη της Καλαμάτας και τις Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες θα επιχορηγηθούν από το Δήμο με ποσόν μέχρι 60.000 ευρώ. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι η πόλη της Καλαμάτας και αποκορύφωμά τους η μεγάλη παρέλαση του Καρναβαλιού, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Η έναρξη των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016.
Ο Δήμαρχος, σε παρέμβασή του, μίλησε για τη λαογραφική αξία του Καρναβαλιού της Νέδουσας, για την ανάγκη διαπαραταξιακής παρουσίας στην οργάνωση του Καρναβαλιού της Καλαμάτας, καθώς και για την αναγκαιότητα το Καλαματιανό Καρναβάλι να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η ποιότητα, τα παραδοσιακά στοιχεία, η καλλιτεχνική διάσταση και η αποφυγή κάθε είδους ακροτήτων. Στόχος είναι η δωρεάν διασκέδαση και η οικονομική υποστήριξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των επαγγελμάτων που συνδέονται με τη σίτιση και τη διασκέδαση, το εμπόριο υφασμάτων, την κατασκευή στολών και άλλα.

9. ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
Εγκρίθηκε η έκδοση ψηφίσματος υπέρ της εξεύρεσης λύσης αμοιβαία αποδεκτής επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και των φορολογικών μέτρων, σε συνδυασμό με τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, χωρίς όμως να υπάρχουν αποκλεισμοί δρόμων και χωρίς να παρεμποδίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών
Ακόμη, εγκρίθηκαν ψηφίσματα υπέρ του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και υπέρ της υλοποίησης των επενδυτικών προτεραιοτήτων δράσεων κοινωνικής προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και κατά της υπονόμευσης του ρόλου των ΟΤΑ α΄ βαθμού κατά την υλοποίηση μιας τόσο σημαντικής δράσης.

ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ...

Γλίτωσαν τα ισόβια οι δύο 19χρονοι από τον Κάμπο Αβίας και την Καλαμάτα, που κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν... σε τριακονταετή φυλάκιση έκαστος από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Γυθείου, για το διπλό φονικό που διέπραξαν τα ξημερώματα της Τρίτης 19 Αυγούστου του 2014 στην Αλτομιρά της Μεσσηνιακής Μάνης και είχε συγκλονίσει την κοινωνία όλης της Πελοποννήσου.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου καταδίκασε τον Νίκο Μοσχανδρέου σε ποινή φυλάκισης 31 ετών για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και τον Παναγιώτη Μητσό σε ποινή φυλάκισης 30 ετών για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δυο καταδικασθέντες - σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση - θα πρέπει να περάσουν στη φυλακή τα επόμενα 25 χρόνια της ζωής τους. Η υπόθεση, ωστόσο, θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό και δεν αποκλείεται η ποινή τους να αλλάξει.

Το πρωτόδικο δικαστήριο αναγνώρισε στους δυο νεαρούς κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και αντίθετα απέρριψε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και του πρότερου έντιμου βίου. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Γυθείου με την απόφασή του έκρινε ότι το έγκλημα τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με αυτουργό τον Μοσχανδρέου και άμεσο συνεργό τον Μητσό.

«Σεβόμαστε την απόφαση, είναι αυστηρή αλλά για εμάς δεν είναι η πρέπουσα, έστω και με μειοψηφία, για αυτό το διπλό έγκλημα, όπως πρότεινε και ο κύριος εισαγγελέας. Θα προσφύγουμε στον Εισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας για να επαναληφθεί το ίδιο δικαστήριο», δήλωσε στο protothema.gr o κ. Πέτρος Μαντούβαλος, δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου Κωνσταντίνου Σγούρου, ενω ο αδελφός του δολοφονηθέντος 25χρονου, Γιάννης Σγούρος, ήταν περισσότερο επικριτικός: «Το μήνυμα που δίνει μια τέτοια απόφαση είναι ότι ο καθένας μπορεί να πάρει ένα όπλο, να δολοφονήσει, να εξευτελίσει, να αποκρύψει την αλήθεια και να μην λάβει την ποινή που του αρμόζει για τις πράξεις του. Αλίμονο... Να έχουν το δικαίωμα για ελαφρυντικά (μετεφηβικής ηλίκιας)  αυτοί που με τόσο στυγνό τρόπο οργάνωσαν, εκτέλεσαν και προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημά τους, αλλά και να τους αναγνωρίζουν και ελαφρυντικά αυτοί που πριν από λίγο τους καταδίκασαν ως ενόχους. Εμείς ως οικογένεια θα κάνουμε το παν η δίκη να επαναληφθεί και να αποδοθεί η δικαιοσύνη όπως πρέπει και αρμόζει».

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του μόνιμου υπαξιωματικού Νίκου Κομμάτη που καταγόταν από τη Σάμο Ζαχαρίας Κεσσές και Δημήτρης Πετρούσκας δήλωσαν στο protothema.gr: «Το αφήγημα των κατηγορούμενων κατέρρευσε. Ο βασικός ισχυρισμός του Μητσου ότι ήταν αθώος και του δεύτερου κατηγορουμένου ότι ήταν σε άμυνα απορρίφθηκαν και καταδικάστηκαν ομόφωνα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Αναδείχθηκε δε το εγκληματικό τους σχέδιο το οποίο ήταν προμελετημένο και καλά σχεδιασμένο».

Η δολοφονία των δύο ανδρών είχε προκαλεί αίσθηση όχι μόνο στην τοπική κοινωνία της Μάνης αλλά σε όλη την Ελλάδα. Οι σοροί τους ανασύρθηκαν έπειτα από ημέρες ερευνών από χαράδρα σε δυσπρόσιτη περιοχή στις Γαϊτσές, μεταξύ Καρδαμύλης και Καλαμάτας.

Ακόμη μεγαλύτερο σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη, ότι οι δράστες του διπλού φονικού ήταν δύο 18χρονοι. Υποστήριξαν ότι είχαν οικονομικές διαφορές με τα θύματα σχετικά με την αγορά αναβολικών. Οι δύο κατηγορούμενοι έδωσαν ραντεβού στον 25χρονο Κωνσταντίνο Σγούρο και τον 26χρονο Γιάννη Κομμάτη και με το πρόσχημα ότι ήθελαν να τους δείξουν ένα γρήγορο αυτοκίνητο το οποίο ήταν προς πώληση, τους οδήγησαν σε ερημική τοποθεσία. Εκεί ο Νίκος Μοσχανδρέου τους πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο και στη συνέχεια με τη βοήθεια του Παναγιώτη Μητσού επέταξαν τις σορούς σε μία χαράδρα για να τις εξαφανίσουν. Έπειτα από μερικές ημέρες ερευνών οι οι σωροί των δυο νέων βρέθηκαν στη χαράδρα και σε βάθος οκτώ μέτρων.
Στα γυμναστήρια 
Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα βάση του οποίου δικάστηκαν και καταδικάστηκαν οι Ν. Μοσχανδρέου και Π. Μητσός. Σύμφωνα με το βούλευμα, οι Μοσχανδρέου και Μητσός ήταν φίλοι για περίπου τρία χρόνια πριν προβούν στην αποτρόπαια πράξη τους και αυτό που τους ένωνε ήταν «η κοινή τους πορεία στο χώρο της βελτίωσης της σωματικής διάπλασης τους, μέσα από τα γυμναστήρια».

Οι δυο νεαροί «κατά την προσπάθειά τους να επιτύχουν το παραπάνω αποτέλεσμα απευθύνονταν σε οργανωμένους χώρους γυμναστηρίων της πόλης της Καλαμάτας». Σε ένα από τα γυμναστήρια αυτά, γνώρισαν και το ένα από τα δυο θύματά τους, τον Κων. Σγούρο, «ο οποίος ήταν ένα άτομο με ιδιαίτερα μεγάλη σωματική διάπλαση και ρώμη, που ανέλαβε να τους χορηγεί αναβολικά στεροειδή, για να επιταχύνουν το επιθυμητό αυτό αποτέλεσμα». Μάλιστα όπως αναφέρουν οι δικαστές μεταξύ του Μητσού και του Σγούρου είχε αναπτυχθεί μια πιο στενή σχέση με τον κατηγορούμενο να αγοράζει ενέσιμα αναβολικά από το θύμα του έναντι τιμήματος 800 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά τον κατηγορούμενο Μοσχανδρέου τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, κάνουν ιδιαίτερη μνεία «στον τομέα της εκπαίδευσής του στα όπλα και μάλιστα από παιδικής ηλικίας, γεγονός, που επεξηγεί τόσο την αποφασιστικότητά του, κατά την τέλεση του παραπάνω εγκλήματος, όσο και την σκοπευτική του ικανότητα».

Σκιαγραφούν την προσωπικότητα ενός ατόμου, «που έχει ταυτιστεί, με αυτό τον τρόπο ζωής, που από τα πρώιμα ευαίσθητα χρόνια της ζωής του υπέβοσκε και αθόρυβα καλλιεργούσε τάσεις εκδήλωσης μιας αλόγιστης βίας, υπό την επίδραση κάποιων περιστάσεων και ερεθισμάτων, ως εν προκειμένω».

Πως παγίδευσαν τα θύματά τους
Οι δικαστές περιγράφουν πως οι δυο νεαροί,καταδικασθέντες πλέον σε πολυετείς καθείρξεις, κατάφεραν να παγιδεύσουν τα θύματά τους και να τα οδηγήσουν στην ενέδρα θανάτου που τους είχαν στήσει σε δύσβατη περιοχή. Όπως λένε είχαν ενημερώσει τον Κων. Σγούρο ότι κατάφεραν να του βρουν ένα «πειραγμένο» αυτοκίνητο (χωρίς αριθμό πλαισίου) το οποίο για να του το δείξουν έπρεπε να τους ακολουθήσει στο σημείο που θα του υποδείκνυαν.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Αμφότεροι οι κατηγορούμενοι είχαν προσχεδιάσει τη συνάντηση αυτή και είχαν εφεύρει το επιχείρημα της παράδοσης του αυτοκινήτου, για να δελεάσουν και να παρασύρουν το θύμα τους Κων. Σγούρο. Στη συνέχεια συναποφάσισαν να μεταβούν στο παραπάνω ραντεβού οπλισμένοι και ειδικότερα ο 1ος (σ.σ. Μοσχανδρέου) των κατηγορουμένων, πήρε μέσα από την οικία του το κυνηγετικό όπλο, χωρίς να ενημερώσει τη μητέρα του, που ήταν εκεί και αμφότεροι, με ιδιαίτερες προφυλάξεις, για να μην το αντιληφθεί εκείνη το τοποθέτησαν στο πίσω κάθισμα του αγροτικού αυτοκινήτου, με το οποίο μεταφέρθηκαν στο προκανονισμένο σημείο συνάντησής τους, κατά τρόπο, που εξασφάλιζε τη συγκάλυψη των προθέσεών τους, αφού δεν ήταν δυνατόν εκ προοιμίου τα παραπάνω θύματα να αντιληφθούν ότι οι κατηγορούμενοι οπλοφορούσαν».

Η συνάντηση
Ακολούθησε συνάντηση των δυο κατηγορουμένων με τα θύματά τους κατά την οποία «επιβεβαιώθηκαν εκ νέου οι εξ' ολοκλήρου ψευδείς και παραπλανητικές παραστάσεις των κατηγορουμένων προς τα θύματα τους, «περί της δήθεν υπάρξεως ενός κλεμμένου "AUDI S3" μαύρο» και ότι ήταν ευχερώς εφικτό να του το παραδώσουν, μετά από λίγη ώρα, με το πρόσχημα ότι ήταν κρυμμένο και προστατευμένο στην απομονωμένη περιοχή των Αλτομυρών».

Έτσι – αναφέρουν οι δικαστές «μετά από μια δύσκολη διαδρομή οι κατηγορούμενοι οδήγησαν τα θύματά τους στο (0,7) χλμ. της επαρχιακής αγροτικής οδού Αλτομυρών - Πηγαδιών Δήμου Δυτικής Μάνης και ειδικότερα σε χωμάτινη οδό, με υπάρχουσα ανωφέρεια από τα Αλτομυρά προς τα Πηγάδια». Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα επιβαρυντικό το γεγονός ότι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι συνομολογούν στις ανακριτικές τους απολογίες πως δεν είχαν καμία πρόθεση «να μεταφέρουν τα θύματα με το αγροτικό αυτοκίνητο, στο οποίο οι ίδιοι, με άνεση επέβαιναν, επικαλούμενοι ότι δήθεν είχαν καταληφθεί από φόβο και δεν ήθελαν να ευρίσκονται κοντά τους».

«Έγκλημα αλόγιστου μίσους»
«Προχώρησαν απτόητοι στην αποπεράτωση του εγκληματικού τους σχεδίου, χωρίς κανένα συναισθηματισμό και οίκτο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο παραπεμπτικό βούλευμα και αυτό «ενώ θα μπορούσαν πολλαπλώς να αποφύγουν τη συνάντηση αυτή, γεγονός που αφήνει εύλογα περιθώρια αναδείξεως της διπλής αυτής ανθρωποκτονίας, ως ενός εγκλήματος αλόγιστου μίσους και άκρατης εκδικήσεως, για ήσσονος σημασίας λόγο και δη για μια ασήμαντη οικονομική διάφορα, που θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί ευχερώς, είτε μεταξύ τους, είτε με την παρέμβαση τρίτων και ψυχραιμότερων προσώπων».

Στο βούλευμα περιγράφεται καρέ – καρέ το σκηνικό της δολοφονίας: «Όταν λοιπόν ο 2ος των κατηγορουμένων (σ.σ. Μοσχανδρέου) όπλισε την κυνηγετική καραμπίνα κινήθηκε προς την πλευρά του 1ου των κατηγορουμένων (σ.σ. Μητσού) και των θυμάτων, γνωρίζοντας ότι στην γύρωθεν περιοχή υπήρχε επαρκής φωτισμός, λόγω του φεγγαριού, που φώτιζε την περιοχή, συνεπικουρούμενος όμως σε σημαντικό βαθμό και από την τεχνική εκπομπή των φώτων του ως άνω οχήματος, που εσκεμμένα άφησαν ανοικτά οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να διευκολυνθεί η ευστοχία του 2ου των κατηγορουμένων και να διασφαλιστεί απρόσκοπτα το αξιόποινο αποτέλεσμα της αφαίρεσης των δύο αυτών ανθρώπινων ζωών».

Και συνεχίζουν την συγκλονιστική περιγραφή τους οι δικαστές: «Αμέσως μόλις κινήθηκε ο 2ος των κατηγορούμενων προς την πλευρά των θυμάτων και ενώ ευρίσκονταν σε απόσταση περίπου δεκαπέντε μέτρων απ' αυτούς ο συγκατηγορούμενός του, που ευρίσκονταν, σε πλήρη συγχρονισμό μαζί του, κινήθηκε, με αστραπιαία ταχύτητα προς την αριστερή πλευρά του χωμάτινου δρόμου και τρέχοντας μέσα στην δασώδη περιοχή ξέφυγε από την εμβέλεια των φυσιγγίων του κυνηγετικού όπλου, που διεσπάρησαν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, που επακολούθησαν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αδιάσειστα συνομολόγησαν αμφότεροι οι κατηγορούμενοι ο 2ος εξ' αυτών, μόλις συνειδητοποίησε ότι ο συγκατηγορούμενός του αποσχίστηκε από την παρέα των θυμάτων και ότι δεν κινδύνευε άρχισε να πυροβολεί αδιάκριτα, κινούμενος προς την πλευρά τους και μάλιστα, όταν εξαντλήθηκαν τα πρώτα φυσίγγια, γέμισε εκ νέου την καραμπίνα, με τα φυσίγγια, που κρατούσε στα χέρια του.

Όταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος, αφού είδε ότι τα θύματα εβλήθησαν και έπεσαν στο έδαφος σε ύπτια θέση πλησίασε από κοντινότερη και αποτελείωσε αυτά με τα άλλα τρία φυσίγγια, με τα οποία είχε γεμίσει εκ νέου το κυνηγετικό όπλο, πυροβολώντας αυτά κάθετα και σχεδόν από πάνω τους, με ωμό και στυγνό τρόπο, έτσι ώστε να είναι βέβαιος ότι είχαν αποβιώσει. Αμέσως μετά οι κατηγορούμενοι πλησίασαν προς τα πτώματα των θυμάτων και αφού βεβαιώθηκαν ότι πλέον είχαν εκπνεύσει, αποφάσισαν να τα μεταφέρουν από εκεί και να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, καθόσον ο δρόμος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι προσβάσιμος σε βοσκούς και περιοίκους της γύρωθεν περιοχής και των όμορων χωριών και θα ήταν πιθανός ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές και η εξακρίβωση της δολοφονικής αυτής ενέργειας. Έτσι λοιπόν αμφότεροι οι κατηγορούμενοι, αφού μετέφεραν με όπισθεν κίνηση το αγροτικό όχημα προς την πλευρά των πτωμάτων και σε σχετικά κοντινή απόσταση απ' αυτά αποφάσισαν να μεταφέρουν πρώτα το πτώμα του Κων. Σγούρου επάνω στην καρότσα του αγροτικού οχήματος και στη συνέχεια, κατά τον ίδιο ψύχραιμο τρόπο το πτώμα του Ιωάννη Κομμάτη. Ακολούθως ο 2ος των κατηγορουμένων, που όπως προαναφέρθηκε είχε τον πρωταρχικό ρόλο στο οργανωτικό κομμάτι του σχεδιασμού, αλλά και της συγκάλυψης της διπλής αυτής «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως», έδεσε με ένα κομμάτι σκοινί το πόδι καθενός από τα θύματα στην καρότσα και κανόνισε, έτσι ώστε το κεφάλι τους να στρέφεται προς την καρότσα. Αξιοσημείωτο δε στοιχείο της προσχεδιασμένης αυτής εγκληματικής πράξεως ήταν ότι οι κατηγορούμενοι είχαν επιμεληθεί κάθε λεπτομέρειας, που θα διασφάλιζε, τόσο τον εκτελεστικό τομέα, όσο και αυτόν της συγκάλυψης της και για το λόγο αυτό είχαν φροντίσει να υφίσταται εκ των προτέρων το σκοινί αυτό στην καρότσα του αγροτικού οχήματος. Επακολούθησε δε η μεταφορά και η ρίψη των πτωμάτων των νεαρών θυμάτων στην γέφυρα «Κοσκάρακα», αφού οι κατηγορούμενοι αφαίρεσαν τα τσαντάκια τους, που είχαν στη μέση τους, επιδιώκοντας να εξαφανίσουν τα στοιχεία της ταυτότητας και προσδοκώντας ότι τα άγρια ζώα, που περιφέρονταν στην περιοχή και ιδίως τα αγριογούρουνα θα τα κατέτρωγαν και θα τα εξαφάνιζαν».

Δηλώσεις Δέδε για την γέφυρα Τσακώνας

H παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας Τ4 στην Τσακώνα είναι φυσικά το γεγονός για την περιοχή μας. Δείτε πως σχολίασε την εξέλιξη αυτή ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών
Γιώργος Δέδες το όλο ζήτημα και τι ανέφερε:Μετά από εντατικές και επίπονες προσπάθειες, αλλά και τη μέριμνα της κυβέρνησης και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστου Σπίρτζη που βρήκε το έργο σταματημένο, σήμερα, παραδόθηκε σε κυκλοφορία η γέφυρα της Τσακώνας. Η σύμμεικτη τοξωτή γέφυρα μήκους 390 μέτρων, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, με την αποπεράτωση του οποίου, ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Καλαμάτας.
Το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, μήκους 11,5 χλμ, ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις αρχές του 1990 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παραδόθηκε τελικά σε κυκλοφορία την άνοιξη του 2000. Ένα χρόνο μετά την παράδοσή του, εμφανίστηκαν σοβαρές ενδείξεις γεωλογικών ασταθειών οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2003 εκδηλώθηκε η ευρεία κατολίσθηση της Τσακώνας. Τα αίτια της κατολίσθησης αυτής, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον Ελλαδικό Χώρο μετά την κατολίσθηση στην Περιοχή της Παναγοπούλας στην Αχαΐα, δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως, ωστόσο σχετίζονται σίγουρα και με το τρόπο που κατασκευάστηκε το Έργο την περίοδο 1990 – 2000.
Η έκταση της κατολίσθησης ήταν τέτοια (μετακινήθηκαν περίπου 6.000.000 μ3 εδαφικής μάζας) που παρουσιάστηκαν προβλήματα και στην Π.Ε.Ο. Μεγαλόπολης – Καλαμάτας (Δερβένι κλπ) τα οποία ακόμα μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο μας.
Όλες οι μελέτες και εργασίες για αποκατάσταση της κατολίσθησης και την ανακατασκευή του αυτοκινητοδρόμου έγιναν με μέριμνα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με δεδομένη την αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων (από το 2003) από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι εργασίες αυτές περιλάμβαναν :
• Τέσσερεις μεγάλες γέφυρες συνολικού μήκους 1.220 μέτρων και για διέλευση του αυτοκινητοδρόμου από τις περιοχές που εκδηλώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα και συγκριμένα:
o Μια κοιλαδογέφυρα μήκους 500 μέτρων
o Δύο γέφυρες μήκους 160 μέτρων εκάστη
o Μία σύμμεικτη τοξωτή γέφυρα Τσακώνας (Γέφυρα Τ4) μήκους 400 μέτρων.
Εξ αυτών η σημαντικότερη είναι η σύμμεικτη τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας (Γέφυρα Τ4) μήκους 400 μέτρων για την γεφύρωση της περιοχής της μεγάλης κατολίσθησης που είναι ένα έργο εξαιρετικής πολυπλοκότητας τόσο ως προς την θεμελίωση όσο και ως προς την ανωδομή.
• Δύο (2) Τεχνικά με εκσκαφή και επανεπίχωση (Cut & Cover). Το ένα μήκους 125 μέτρων διπλού κλάδου και το άλλο μήκους 300 μέτρων μονού κλάδου.
• Σημαντικό αριθμό ειδικών γεωτεχνικών έργων σταθεροποίησης πρανών με αγκυρώσεις, κατασκευής οπλισμένων επιχωμάτων, πασσαλότοιχων, κλπ.
• Ανακατασκευή ή επισκευή σημαντικού αριθμού εγκάρσιων τεχνικών απορροής των όμβριων του αυτοκινητοδρόμου.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΞΩΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ
Η Τ4 είναι μια σύμμεικτη τοξωτή γέφυρα. Αποτελείται από δύο ακρόβαθρα και ένα μεσόβαθρο. Οι θέσεις αυτών έχουν κριθεί με βεβαιότητα από τη γεωλογική μελέτη ως απόλυτα ευσταθείς.
Τα επί μέρους ανοίγματα, που δημιουργούνται ανέρχονται σε 90m και 300m. Το άνοιγμα των 90m γεφυρώνεται με ένα προεντεταμένο φορέα, με λοξή αντηρίδα οπλισμένου σκυροδέματος που στηρίζεται επί του μεσοβάθρου Μ1. Το άνοιγμα των 300m γεφυρώνεται εν μέρει (σε μήκος 40m) με προεντεταμένο φορέα, ολόσωμα συνδεδεμένο με λοξή αντηρίδα οπλισμένου σκυροδέματος επί του μεσοβάθρου.
Το υπόλοιπο του ανοίγματος σε μήκος 260m καλύπτεται με 2 χαλύβδινα τόξα κιβωτιοειδούς διατομής (εσωτερικών διαστάσεων 1,60m X 2,80m). Τα τόξα αυτά αποτελούνται από χαλυβδόφυλλα πάχους 70÷120mm (πέλματα) και 20÷40mm (κορμοί). Κάθε τόξο διαθέτει 20 αναρτήρες που διατάσσονται ανά 12m, αναρτώντας το σύμμεικτο κατάστρωμα από τις 2 κύριες διαμήκεις δοκούς.
Η γέφυρα αυτή, συνολικού μήκους 390m και μέγιστου ελευθέρου ανοίγματος 300m, είναι η 2η μεγαλύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος (μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου) και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως. Είναι ένα επιβλητικό έργο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Έλληνες Μηχανικούς και τεχνίτες. Έχει συγκεντρώσει την προσοχή παγκόσμιας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως το Imperial College της Μεγάλης Βρετανίας με τακτικές επισκέψεις των μεταπτυχιακών φοιτητών της Γεωτεχνικής Μηχανικής.
Η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας θα βρίσκεται πάντα εδώ για να συμβολίζει την αιώνια πάλη των μηχανικών με τις δυνάμεις της φύσης. Να επιβεβαιώνει την ιστορική ρήση του Αρχιμήδη «Δως μοι πα στω και ταν γάν κινάσω». Αλλά και να υπενθυμίζει ότι κάθε φορά που ο άνθρωπος περιφρονεί τους φυσικούς νόμους θα έρχεται αντιμέτωπος με τις πράξεις του. Οι πρόγονοί μας που ανέπτυξαν πρώτοι την επιστήμη της μηχανικής σέβονταν πάντα τους φυσικούς νόμους.
Η φωτογραφία είναι από την υπογραφή Πρωτοκόλλου Διοικητικής παραλαβής. Παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Διονύσης Μακρής, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Κατασκευής Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης Πελοποννήσου και Βορείου Ελλάδος , Ιωάννης Καρνέσης, ο εκπρόσωπος του Παραχωρησιούχου, Γιώργος Συριανός, ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας, Μιχάλης Γουρζής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ταξίδι στην ιστορία της Καλαμάτας μέσα από την ιστορία του Μεσσηνιακού

Ο ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία της Καλαμάτας, μέσα από τη δική του μακρά ιστορία, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος, ο αρχαιότερος αθλητικός σύλλογος της χώρας, το βράδυ του Σαββάτου. Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν και πολλά πρόσωπα του αθλητισμού, κάποια από τα οποία έστειλαν δυνατά το μήνυμα για την αναγκαιότητα ώθησης των νέων στον αθλητισμό, γιατί αυτός συμβάλει στο χτίσιμο πιο ισορροπημένων χαρακτήρων. Στην εκδήλωση έγινε και η κοπή της πίτας του Μεσσηνιακού…
Όλα αυτά έγιναν στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος». Για την ιστορία του Μεσσηνιακού μίλησε ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, που παρουσίασε εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα και το αρχείο του. Μίλησε για την ίδρυση του Μεσσηνιακού, το 1888, την εποχή που ξεκινούσε ο αστικός μετασχηματισμός της Καλαμάτας, αναφέρθηκε στα σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης που συνδέθηκαν με τη διοίκηση του Μεσσηνιακού και μέσα από αυτή την ενασχόλησή τους ενίσχυσαν τη φήμη τους και την πολιτική τους δυναμική, περιέγραψε το πώς δημιουργήθηκε το σημερινό γήπεδο του Μεσσηνιακού και ιδιαίτερα πως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα παραχώρησε ο Δήμος ένα μέρος αυτής της έκτασης στο Σύλλογο για να φτιάξει το γυμναστήριό του, αυτό το περιουσιακό στοιχείο που φαίνεται ότι συνέβαλε περισσότερο από κάθε τι άλλο ώστε ο Μεσσηνιακός να μείνει ζωντανός στο πέρασμα εκείνων των δύσκολων χρόνων. Ο Ηλίας Μπιτσάνης μίλησε για τους παμπελοποννησιακούς αγώνες που ξεκίνησε να διοργανώνει ο Μεσσηνιακός πριν ακόμη από τον πόλεμο, για τα Παπαφλέσσεια, που ξεκίνησαν το 1956 και για πάρα πολλά ακόμη, μέχρι να φτάσει στη σύγχρονη εποχή που, όπως σημείωσε, ο Σύλλογος είναι τροφοδότης του ελληνικού στίβου.
Ο Χρήστος Ζερίτης
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο έφορος της ομάδας βόλεϊ γυναικών του Μεσσηνιακού, Χρήστος Ζερίτης, ενώ στο ξεκίνημα ο πρόεδρος του Συλλόγου, Τάκης Στασινόπουλος, στον χαιρετισμό του διατύπωσε και τη διαβεβαίωση ότι η σημερινή διοίκηση του Μεσσηνιακού θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η μεγάλη ιστορία του Συλλόγου να έχει τη συνέχεια που της αρμόζει. Επίσης παρουσιάστηκε και ένα εξαιρετικό βίντεο με φωτογραφίες από την ιστορία του Μεσσηνιακού, ανάμεσα στις οποίες ήταν το καταστατικό του Συλλόγου του 1895, η ποδοσφαιρική ομάδα του 1910, οι χορηγοί του 1927, οι πρόεδροι του Συλλόγου που διετέλεσαν και δήμαρχοι Σάλμας και Παλαμάρας, μεγάλοι αθλητές του Μεσσηνιακού, οι ομάδες τμημάτων του Συλλόγου που έχουν πετύχει μεγάλες διακρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες, το έμβλημα του Συλλόγου με τον Δαϊκλή, τον πρώτο Μεσσήνιο ολυμπιονίκη κατά την αρχαιότητα και πολλές άλλες.
Ο πρωταθλητής Γιώργος Λαζαρίδης που βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του Μεσσηνιακού Τάκη ΣτασινόπουλοΤα πρόσωπα που βραβεύτηκαν είναι: Δέδες Κώστας γυμναστής, προπονητής. Μπιτσάνης Ηλίας Δημοσιογράφος. Σκαφιδά Γιούλικα Ηθοποιός. Κουτραφούρης Ιωάννης, Κακαλίκας Δημήτριος, Βλάσσης Κωνσταντίνος, Παναγιωτόπουλος Δημήτριος, μέλη Δ.Σ. Ομοσπονδιών ΕΟΚ, ΕΙΟ, ΕΟΠΕ, ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας αντίστοιχα. Λαζαρίδης Γιώργος, πρωταθλητής Τένις σε αμαξίδιο ΑΜΕΑ. Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Μεσσηνιακού. Σιρίνινα Αναστασία, Νίκα Όλγα, Εξηνταβελώνη Ελένη, Νταγιοπούλου Χρυσάνθη,(Βόλεϊ). Τσάτουμας Λούης, Τσούσης Βασίλειος, Κούσκουλας Γεώργιος, Πανταζής Παναγιώτης, Δημητροπούλου Κρηνιώ, (Στίβος). Χαντζή Ελένη, Καλυβιώτης Γιάννης, (προπονητές στίβου). Μανωλόπουλος Μανώλης, (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής). Νταβουτιάν Γιώργος του Κοσμά και η Μαρία Παναγιωτοπούλου (ποδηλασία).
Στ.Μ.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΥΟ ΝΕΑΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ!

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης δύο νέα παιδιά ηλικίας 16 και 17 ετών μετά από τροχαίο που σημειώθηκε στην οδό Λακωνικής αργά χθές το βράδυ . Η μηχανή που οδηγούσαν οι νεαροί συγκρούσθηκε μετωπικά με Ι.Χ επιβατικό που είχε εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας προσπαθώντας να αποφύγει παρκαρισμένο όχημα επί του πεζοδρομίου Από την σφοδρή σύγκρουση τραυματίσθηκαν βαριά τα δύο παιδιά τα οποία διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά λόγω της κρίσιμης κατάστασης το ένα εκ των δύο διακομίσθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείοόπου

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ ΦΕΤΟΣ..

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την κατασκευή ποδηλατοδρόμου στον Άγιο Φλώρο. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 116.350 ευρώ με το ΦΠΑ και μειοδότης είχε ανακηρυχθεί ο Ανέστης Παπαδόπουλος, που προσέφερε έκπτωση 38,12%. Η πίστωση προέρχεται από το πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2007 – 2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προβλέπεται να κατασκευαστεί ποδηλατόδροµος µήκους 600 µέτρων και πλάτους 2 µέτρων παράλληλα με τον ποταμό Πάµισο, που διασχίζει την Τοπική Κοινότητα του Αγίου Φλώρου. Με το έργο αυτό καθιερώνονται ποδηλατικές διαδρομές δίπλα στο ποτάμι, όπου υπάρχει δρόμος με δενδροστοιχίες δεξιά και αριστερά, σε χώρο με ιδιαίτερη βλάστηση και φυσική ομορφιά.

8 ΔΙΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΞΑΝΑ Ο ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Με 8 δισ.ευρώ θα ενισχυθεί μέσα στο 2016 η χειμάζουσα οικονομία και τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος στο νέο αναπτυξιακό νόμο, παρουσίασαν ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης. Οπως τόνισαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ανταποκριτών ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα βασικά αναπτυξιακά εργαλεία (νέος Αναπτυξιακός Νόμος, Προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-20) από 8 δισ. Ευρώ τα 6,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τα 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κλπ. Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση έως την Άνοιξη θα ολοκληρωθεί η ίδρυση του Αναπτυξιακού Ταμείου, μέσω του οποίου επιδιώκεται να οργανωθεί αποτελεσματικότερα η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στις επενδύσεις.

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Κάτι αντίστοιχο με την πρόταση που έκανε η κυβέρνηση προς τους εκπροσώπους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών, μπορεί να κάνει και με τους αγρότες, υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας Η κυβέρνηση με την πρότασή της διασφαλίζει ότι όλοι οι αγρότες θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όταν η σημερινή βασική σύνταξη ανέρχεται μόλις στα 158 ευρώ, υποστηρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Οπως εξηγεί, μιλώντας στην Ναυτεμπορική, είναι έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή κάτι αντίστοιχο με την πρόταση που έκανε η κυβέρνηση προς τους εκπροσώπους των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών. «Είναι ένα πολύ υπαρκτό πρόβλημα» λέει ακόμα ο κύριος Κατρούγκαλος για την αύξηση της φτώχειας στη χώρα μας, όπως δείχνει η τελευταία έρευνα του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ και συνεχίζει: «Η λύση θα δοθεί μόνο από την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και μάλιστα σε συνέργεια με τον δευτερογενή, αυτό που ονομάζουμε αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΝΕΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΛΟΠΩΝ ΣΕ ΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΞΙΧΝΙΑΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις (3) περιπτώσεις διαρρήξεων -κλοπών και δύο (2) περιπτώσεις αποπειρών κλοπής σε οικίες, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας. Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη χθες (28.1.2016) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 29χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Γεωργίας. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του. Ειδικότερα, χθες (28.1.2016) το απόγευμα, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, ο 29χρονος, διέρρηξε οικία ημεδαπού και αφαίρεσε χρήματα και χρυσαφικά. Μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εντόπισαν τον 29χρονο λίγο αργότερα και τον συνέλαβαν, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχεθήκαν διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και τα ανωτέρω χρήματα και χρυσαφικά, τα οποία αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.
 Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, εξακριβώθηκε ότι ο 29χρονος μαζί με άγνωστους συνεργούς του, χθες ( 28.1.2016) και πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, διέρρηξαν ακόμη δύο (2) οικίες ημεδαπών, όπου αφαίρεσαν χρυσαφικά, ενώ την 20 και 24.1.2016, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν άλλες δύο (2) οικίες ημεδαπών, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Ο 29χρονος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος τον παρέπεμψε στον κ. Ανακριτή Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, για την ταυτοποίηση των συνεργών του, καθώς και για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής του σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την έμπρακτη συμπαράσταση των εργαζόμεων, των συνδικάτων, των μαζικών φορέων, ζητούν οι αγρότες του μπλόκου του Ασπροχώματος, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής τους Επιτροπής, στην οποία υπογραμμίζεται ακόμη ότι με τη Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν υπάρχει καμία σχέση αλλά αντίθετα ότι το μόρφωμα αυτό είναι εχθρός του λαού και των αγροτών. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον Θανάση Πετράκο, η Συντονιστική Επιτροπή τονίζει ότι δεν σημειώθηκε τραμπουκισμός εις βάρος του αλλά και πως τα μπλόκα δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ ώστε να ξεπλένει τις αμαρτίες του για τη στήριξη της κυβέρνησης μέχρι κάποιο σημείο… Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου του Ασπροχώματος έχει ως εξής: 1) Καλούμε όλο το λαό, συνδικάτα, μαζικούς φορείς, σωματεία σε έμπρακτη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα μας για επιβίωση και αξιοπρέπεια.
Συμπαράσταση σημαίνει η ενεργή και πραγματική στήριξη των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως έχουν διαμορφωθεί από το Πανελλαδικό Συντονιστικό της Νίκαιας. 2) Καμία συναλλαγή με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, γιατί είναι εχθροί του λαού και των αγροτών. 3) Τα κόμματα για το αν είναι μαζί μας ή εναντίον μας, κρίνεται στο πλαίσιο των αιτημάτων μας, δεν είναι μαζί μας αυτός που είναι με την ΕΕ και την ΚΑΠ. Τα κόμματα αυτά θα λογοδοτήσουν στο λαό και την αγροτιά. 4) Όσο αφορά τον κ. Πετράκο ποτέ δεν έγινε κανένας τραμπουκισμός, ήταν στέλεχος της κυβέρνησης για πολύ καιρό και τα μπλόκα δεν θα γίνουν κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλένει της αμαρτίες του κανένας».

ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εν όψει αποπερατώσεως των εργασιών μετασκευής του παλιού Νοσοκομείου σε νέο διοικητικό κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε η σύνδεση του νέου Δημαρχείου με το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών, από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας Intrakat με τη συνδρομή του Τμήματος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου.
Η σύνδεση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή γρήγορου internet και τηλεφωνίας στο νέο Δημαρχείο, την αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των εργαζομένων. Πλέον, το νέο Δημαρχείο είναι από πλευράς δικτύου internet και τηλεφωνίας έτοιμο να υποδεχθεί τους εργαζομένους. Η μεταστέγαση των Υπηρεσιών θα γίνει σταδιακά.

ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΣΙΠΡΑ

Αναφερόμενος στην παράδοση στην κυκλοφορία της γέφυρας της Τσακώνας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, στο περιθώριο της ενημέρωσης των μελών της Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής για το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προέβη στην κάτωθι δήλωση: "Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου γιατί σήμερα παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα της Τσακώνας, ένα κρίσιμο τμήμα του οδικού άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, ένα έργο δύσκολο, αλλά και ένα έργο κόσμημα για την Πελοπόννησο και τη χώρα. Πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος και ένα έργο άρτιο, το οποίο κατασκευάστηκε από Ελληνικές εταιρείες και με το οποίο προσφέρεται ήδη τεχνογνωσία σε πανεπιστήμια και εταιρείες του εξωτερικού.
Η Περιφερειακή αρχή έθεσε εξαρχής σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός οδικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών και απαίτησε την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου οδικού άξονα. Νιώθει ακόμη ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί η συμβολή της ήταν καθοριστική για την ολοκλήρωση του έργου. Συγκεκριμένα, μετά την αδυναμία του Υπουργείου Υποδομών να χρηματοδοτήσει το έργο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέσμευσε πόρους ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμά της, με τους οποίους κατέστη εφικτή η ολοκλήρωση της γέφυρας. Αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πόσο ενδιαφέρεται η Περιφερειακή αρχή για όλα τα έργα που υλοποιούνται στην Πελοπόννησο και το πόσο συνεπής είναι σε αυτή της τη δέσμευση προς τους πολίτες.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΕΧΕΙ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ

Μεσσηνία: Τα «επτά θαύματα της φύσης» που πρέπει να επισκεφθείτεΕίναι πραγματικά μοναδικό πώς η Μεσσηνία, αυτή η γωνιά ελληνικής γης χωρά τόσες πολλές και διαφορετικές ομορφιές! Οι γραφικές πολιτείες, τα παραδοσιακά χωριά, οι εξωτικές ακρογιαλιές, αλλά και η καταπράσινη φύση,
τα βουνά, τα ποτάμια, οι λίμνες, τα φαράγγια και τα σπάνια οικοσυστήματα, όλα βρίσκονται εκεί, ανοίγονται στους επισκέπτες που έχουν τη διάθεση να τα ανακαλύψουν.
Αν... το λέει η καρδούλα σας, κατά την επίσκεψή σας στη εκεί, μην αφήσετε τις ονειρικές παραλίες και την καλοκαιρινή ραστώνη να σας απορροφήσουν. Αξίζει μια βόλτα στην καρδιά της Μεσσηνίας, στα φαράγγια του Ταΰγετου, στα τρεχούμενα νερά, σε μέρη παρθένα και αγνά που θα σας δώσουν αυτό το κάτι λίγο παραπάνω, αρκετό όμως για να έχετε διηγείστε την εμπειρία από τα «θαύματα της μεσσηνιακής γης» για όλη σας τη ζωή.
kalamata
Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας: Είναι ο νοτιότερος μεταναστευτικός σταθμός των αποδημητικών πουλιών των Βαλκανίων από και προς την Αφρική κι αυτό αρκεί για να «χρήσει» τη Γιάλοβα έναν από τους σημαντικότερος υδροβιότοπους της Ευρώπης. Θα τη βρείτε 7 χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, ανάμεσα στον ομώνυμο οικισμό και μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσσηνίας, τον όρμο της Bοϊδοκοιλιάς. Έχει έκταση 6.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο βάθος της φτάνει τα 4 μέτρα και είναι γνωστή και ως Διβάρι (από τη λατινική λέξη vivarium, που σημαίνει «ιχθυοτροφείο»). Περισσότερα από 254 είδη πουλιών όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, κιρκινέζια, αιγαιόγλαροι, φλαμίνγκος, ψαραετοί, βασιλαετοί και άλλα παρυδάτια πτηνά βρίσκουν καταφύγιο στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Εδώ φιλοξενείται και το σπανιότατο είδος σε όλη την Ευρώπη, ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, που θεωρείται υπό εξαφάνιση. Τα μεγάλα πουλιά, όπως ερωδιοί, κίρκοι και τουρλίδες, φθάνουν κατά κύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, παραμένουν εκεί μόνο για λίγες ώρες για να ξεκουραστούν και πριν το σούρουπο φεύγουν ξανά όλα μαζί, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα της φύσης για όσους είναι αρκετά τυχεροί να το δουν από κοντά.
kalamata
Πολυλίμνιο: Ένας καλά κρυμμένος, επίγειος παράδεισος της Μεσσηνιακής γης. Μικρές λίμνες και καταρράκτες, που σχηματίζονται από τα νερά που διέρχονται μέσα από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου. Καταπράσινη βλάστηση, ένα περιβάλλον μοναδικό, παρθένο και σχετικά άγνωστο ακόμα στον μαζικό τουρισμό. Οι λίμνες ήταν μέχρι πρόσφατα καλά κρυμμένες από τους επισκέπτες, αλλά πλέον ο χώρος έχει αξιοποιηθεί, ενώ διαθέτει και δύο χώρους στάθμευσης. Περπατώντας στη φύση για περίπου τρία χιλιόμετρα θα δείτε και τις 15 διαδοχικές λίμνες με τα παράξενα ονόματα: Kαδούλα, Μαυρολίμνα, του Τυχερού, του Ιταλού, του Πανάγου, της Σταθούλας και άλλα. Στις πεντακάθαρες λιμνούλες μπορείτε να βουτήξετε και να απολαύσετε της δροσιά των πηγαίων νερών τους. Εντυπωσιακότερος όλων είναι ο καταρράκτης της Κάδης, που ρίχνει τα νερά του από ύψος 25 μέτρων. Πλήθος από έντομα όπως πεταλούδες, λεπιδόπτερα αλλά και κουνούπια αποτελούν τροφή για ένα πλήθος εντομοφάγων πουλιών, τα οποία βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στους πυκνούς θάμνους, αλλά και στα φυλλώματα των δέντρων, κάνοντας το Πολυλίμνιο σημαντικότατο υδροβιότοπο. Στις λιμνούλες θα διακρίνετε ακόμα μικρά ψάρια, μαύρα καβούρια του γλυκού νερού, αμφίβια, ερπετά και μικρά θηλαστικά. Μπορεί κανείς να προσεγγίσει αυτό το «θαύμα της φύσης» από το χωριό Χαραυγή, σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από την πόλη της Καλαμάτας.
messinia
Μπίλιοβο: Μια από τις πιο γνωστές και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Μεσσηνίας είναι το περίφημο Μπίλιοβο, το λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα και Αλτομιρά στην Έξω Μάνη και χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως μνημείο. Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και με 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180μοιρών) ανεβαίνει από τα Σωτηριάνικα (υψόμετρο 300 μέτρων) στα Αλτομιρά (υψόμετρο 800 μέτρων). Σε ορισμένα τμήματα αναρριχάται πάνω στο βράχο και κατά το μεγαλύτερό του κομμάτι κινείται παράλληλα και μέσα σε ρέμα μεγάλης κλίσης. Καθώς η διαδρομή ανηφορίζει και το υψόμετρο αυξάνεται, οι πεζοπόροι έχουν τη δυνατότητα να θαυμάζουν από ψηλά τα χωριά της Μάνης και τον Μεσσηνιακό κόλπο. Η κατασκευή του μονοπατιού ξεκίνησε το 1904 και θεωρείται επίτευγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Πολλές από τις στροφές του είναι κατασκευασμένες σε μεγάλη κλίση εδάφους, ενώ για τη δημιουργία του μονοπατιού εργάστηκαν τεχνίτες και εργάτες πέτρας από τα γειτονικά χωριά. Υπολογίζεται, με βάση σκαλισμένη σε μια πέτρα επιγραφή πως το καλντερίμι τελείωσε το 1928. Η πεζοπορική αυτή ανάβαση είναι από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές στην Μεσσηνία. Διαρκεί περίπου δύο με δυόμισι ώρες και αν εξαιρέσει κανείς ότι είναι ανηφορικής πορείας, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία.
messinia
Φαράγγι του Ριντόμου: Ξεκινά από τις κορυφογραμμές του Ταϋγέτου, από τη Νεραϊδοβούνα, στα 2031 μέτρα υψόμετρο και καταλήγει στην ακτή της Σάντοβας στον Μεσσηνιακό Κόλπο. Προς τη μεριά της θάλασσας, το φαράγγι λέγεται Φαράγγι της Κοσκάρακας. Αποτελεί ένα πλούσιο σε γεωμορφολογικά στοιχεία σχηματισμό, παρουσιάζοντας ένα μεγαλειώδες σύνολο. Σε όλο του το μήκος παρατηρούμε πληθώρα γεωλογικών φαινομένων, όπως οι σχεδόν κατακόρυφες πλαγιές του, οι έντονες πτυχώσεις του πετρώματος και τα ρήγματα. Τα εξαιρετικά καλντερίμια στα Πηγάδια και στα Αλτομιρά αποτελούν φυσική δίοδο προς το φαράγγι, ενώ η πρόσβαση γίνεται και από τις Γαϊτσές ή από την Κοσκάρακα (Κοσκάργα), με το υπέροχο γεφύρι, στην παλαιά οδό Καλαμάτας - Κάμπου. Ένα από τα αξιοθέατα είναι το πέτρινο Πηγαδιώτικο γεφύρι. Έχει δύο τόξα, το ένα πάνω από το άλλο, ενώνοντας τις όχθες του φαραγγιού. Το φαράγγι σε αυτό το σημείο είναι στενό, σαν μία πανύψηλη πύλη που δημιουργούν οι κάθετοι βράχοι. Οι λάτρεις του βουνού και της φύσης θα μείνουν έκπληκτοι από τις ομορφιές του φαραγγιού. Η καλύτερη εποχή για τη διάσχισή του κρίνεται το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού, οπότε οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν τη ‒σχετικά‒ απαιτητική διαδρομή.
Φαράγγι του Βυρού: Βρίσκεται και αυτό στον Ταΰγετο και έχει συνολικό μήκος 19 χιλιόμετρα. Πέρα από τη φυσική του ομορφιά, ξεχωρίζει και λόγω της ιστορικής του σημασίας, καθώς κατά μήκος του διερχόταν η αρχαία Βασιλική Οδός που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με το λιμάνι της Καρδαμύλης. Ξεκινά από την δυτική πλευρά του Ταΰγετου, στην μεσσηνιακή Μάνη, από τον Άγιο Παντελεήμονα που βρίσκεται σε υψόμετρο 1400μ και περνώντας από το Δάσος Βασιλικής κατευθύνεται προς τη θάλασσα της Καρδαμύλης. Σύμφωνα με το μύθο ο Πύρρος, γιος του Αχιλλέα, διέσχισε το φαράγγι του Βυρού για να φτάσει στην αρχαία Σπάρτη και να παντρευτεί την όμορφη Ερμιόνη, κόρη του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης. Στα χρόνια του μεσαίωνα, οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν σε σπηλιές ή απόκρημνα σημεία ειδικά πέτρινα παρατηρητήρια, γνωστά και ως βίγλες. Ήταν κατασκευασμένα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η οπτική μετάδοση από το ένα στο άλλο ενός μηνύματος για κάποια πιθανή επιδρομή. Τα παρατηρητήρια αυτά χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ως καταφύγια για τους εκάστοτε κυνηγημένους. Στις μέρες μας, απομεινάρια από την Βασιλική οδό και τα λίθινα παρατηρητήρια εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του φαραγγιού. Από τη χρήση της κοίτης του Ποταμού (Βασιλική Υδάτινη οδός- Βασιλική υδροδός- Βυρός) πιθανολογείται ότι πήρε ο ποταμός το όνομα Βυρός, ενώ έτσι προέκυψε και το «Φαράγγι του Βυρού». Οι πλαγιές του Ταΰγετου εκεί είναι γεμάτες από δάση μαυρόπευκου και κεφαλληνιακής ελάτης. Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια ευχάριστη εμπειρία, που αποκαλύπτει πολλές ομορφιές. Θα συναντήσετε την ερειπωμένη Μονή Λυκάκη αλλά και τη Μονή Σωτήρος του 14ου αιώνα. Στην αρχή του φαραγγιού, επίσης αξιόλογη είναι η εκκλησία της Αγίας Σοφίας Γουρνίτσας αλλά και οι τάφοι των Διόσκουρων, πάνω από την Παλιά Καρδαμύλη. Ανάλογα με την απόσταση που θέλει κανείς να διανύσει, υπάρχουν διάφορες αφετηρίες για πεζοπορία, η καθεμία με το δικό της βαθμό δυσκολίας και με τις δικές της ιδιαιτερότητες.
messinia
Φαράγγι του Φονέα: Αλλιώς είναι γνωστό και ως το Φαράγγι της Νούπαντης. Αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από 8 περίπου χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία του Φονέα, μεταξύ Στούπας και Καρδαμύλης. Οι κάτοικοι των χωριών που είναι κτισμένα κοντά (Σαϊδόνα, Εξωχώρι, Προάστιο) το ονομάζουν «Νούπαντη» γιατί λένε ότι εκεί στα παλιά χρόνια γίνονταν οι συναντήσεις (τα συναπαντήματα) όταν ένα συνοικέσιο βρισκόταν σε εξέλιξη. Την έξοδο της χαράδρας προς τη θάλασσα την λένε «του Φονέα», επειδή αρκετοί άνθρωποι και ζώα είχαν πνιγεί στην προσπάθεια τους να διαβούν το αφρισμένο ρέμα πριν γίνουν τα γεφύρια. Στα παλαιότερα χρόνια το φαράγγι έσφυζε από ζωή, καθώς το καλντερίμι που το τέμνει είναι επιμελούς τεχνικής, ενώ ακόμη διακρίνονται εγκαταλελειμμένα ελαιοχώραφα με προστατευτικές ξερολιθιές, μαντριά και πιθανός νερόμυλος. Σε ένα από τα σπήλαια του φαραγγιού είχε βρεθεί, την δεκαετία του 1970, ένα αγγείο της Γεωμετρικής εποχής που τώρα κοσμεί το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας. Στα σπήλαια αυτά φωλιάζουν γεράκια, κιρκινέζια, κίσσες, κοράκια, αγριοπερίστερα κ.λπ. που τα κρωξίματά τους είναι ο μοναδικός ήχος που διαταράσσει την απόλυτη σιωπή. Μέσα στη χαράδρα που είναι κατάφυτη από δάφνες και όλων των λογιών τα δένδρα, υπάρχουν πολλά είδη αγριολούλουδων και αρωματικών φυτών (από άγριες ορχιδέες μέχρι ρίγανη και μέντα). Επίσης, ζουν χελώνες, αλεπούδες, νυφίτσες, σκίουροι, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, τσακάλια κ.λπ. και την Άνοιξη πανέμορφες κίτρινες και πορτοκαλί πεταλούδες. Μια εντυπωσιακή ανθρώπινη παρέμβαση στη χαράδρα είναι το Μονοκάμαρο Πετρογέφυρο του Προαστίου, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1930. Το άνοιγμα της καμάρας του είναι 15 μέτρα, έχει ύψος 22 μέτρα και συνολικό μήκος 25 μέτρα. Το μονοπάτι της κοίτης έχει συνολικό μήκος 6.750 μέτρα και υπολογίζεται πως για τη διάσχιση του χρειάζονται από πεντέμισι με εξίμισι ώρες πεζοπορίας.
messinia
Στενό της Μεθώνης: Είναι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μεθώνης και της Νήσου Σαπιέντζα, μήκους δύο ναυτικών μιλίων και πλάτους ενός, που έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή λόγω του φυσικού περιβάλλοντος του βυθού της. Το Στενό της Μεθώνης περιλαμβάνει τις ακτές από το ακρωτήριο «Κολύβρι» έως το «Χοντρό Κάβο» καθώς επίσης και τις βόρειες πλευρές της Σαπιέντζας. Το μεσογειακό ενδημικό είδος Posidonia oceanic, που εξαπλώνεται σε όλη τη θαλάσσια περιοχή σε βάθος μέχρι 40 μ., σχηματίζει εκτεταμένα και πυκνά λιβάδια. Το είδος αυτό είναι πολύ ευαίσθητο στη ρύπανση και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης της οικολογικής κατάστασης της περιοχής. Στο φύλλωμά του φιλοξενείται μεγάλος αριθμός φυτικών και ζωικών ειδών. Το είδος Halophila stipulacea φύεται στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η Πελοπόννησος είναι το δυτικότερο όριο εξάπλωσής του. Το Στενό της Μεθώνης είναι γνωστό άλλωστε και για το πλήθος διασκορπισμένων στο βυθό αρχαίων ναυαγίων και είναι δημοφιλής τόπος καταδύσεων.