H αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, η οποία συνοδεύτηκε από την επιβολή capital controls μέσα στο 2015, επηρέασε τις επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο δεν άλλαξε ούτε τις μέρες των γιορτών, που παραδοσιακά ο κόσμος κάνει δώρα στον εαυτό του και στα αγαπημένα του πρόσωπα.
Στο πρόσφατο παρελθόν ήταν σύνηθες φαινόμενο ο 14ος μισθός να ξοδεύεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και η αγορά να περιμένει με ευλάβεια αυτό το μήνα για να «ρεφάρει». Είναι ευρέως γνωστό πως οι πωλήσεις που καταγράφονται σε αυτό το διάστημα ισοδυναμούν με την καταναλωτική κίνηση για το σύνολο της χρονιάς. Ωστόσο, η αδυναμία πολλών εταιρειών να πληρώσουν έγκαιρα τους εργαζομένους τους, αλλά και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο οδηγούν, όσους είναι τυχεροί και πληρώνονται, να κρατήσουν τα χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης.
Πτώση 8,3% στον τζίρο των καταστημάτων τα Χριστούγεννα
Τα στοιχεία είναι δυστυχώς απογοητευτικά αφού επιβεβαιώνουν τη ρήση «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ο κύκλος εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου το 2015 ήταν κατά 8,3% μειωμένος σε σύγκριση με εκείνον του 2014, με τον τζίρο να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 3,22 δισ. ευρώ, από 3,51 δισ. ευρώ που ήταν το 2014 και τα 5,6 δισ. ευρώ τζίρου το 2009 (μείωση 42%). «Μιλάμε για περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα στις επιχειρήσεις, οι οποίες το 2016 θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους ύψους 2,2δις ευρώ. Παράλληλα, πρέπει να πούμε πως η περσινή μείωση, δηλαδή το διάστημα 2014-2015, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη που έχουμε δει να συμβαίνει στην αγορά από όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση».
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ε.Σ.Ε.Ε., η μεταβολή του τζίρου στις κατηγορίες του λιανικού εμπορίου για το μήνα Δεκέμβριο από το 2009 μέχρι τώρα, καταγράφεται σε -19,9% στα καταστήματα τροφίμων -36,4% στα πολυκαταστήματα, -28,8% στα καύσιμα, -36,% στα ποτά και καπνό, -38,1% στα φαρμακευτικά-καλλυντικά, -42,9% σε ένδυση-υπόδηση, -56,1% στον οικιακό εξοπλισμό και -28,1% στα βιβλία-χαρτικά.
Αγορές ανάγκης και όχι προσήλωση στις επιταγές της μόδας
Ως χειρότερη σε επίπεδο πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 χαρακτήρισε την περίοδο των εορτών και η Facilities Manager South East Europe Finance της adidas, Χριστίνα Αλεξανδροπούλου. Η τάση που παρατηρείται πλέον είναι η καλή συντήρηση υφιστάμενων ρούχων και παπουτσιών και όχι ο καταναλωτισμός με βάσει τα πρότυπα που προβάλλονται από τη βιομηχανία της μόδας. «Δεν καταφέραμε να φτάσουμε τα περσινά επίπεδα πωλήσεων. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος πλέον παρά τις όποιες εκπτώσεις και τα δεκαήμερα προσφορών επιλέγει να κάνει μια αγορά μόνο όταν την έχει πραγματικά ανάγκη. Προτιμάει να κρατήσει ένα ρούχο ή ένα παπούτσι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν δεν έχουν φθαρεί, παρά να πάρει καινούριο. Γι’ αυτό και καταναλώνει πράγματα που θα του μείνουν και όχι τόσο πράγματα που είναι στη μόδα».
Ρεκόρ όλων των εποχών για i-phone και Mac σε Ελλάδα και Κύπρο
Μόνο κακή δεν ήταν η περίοδος των εορτών για την iSquare. Μπορεί η κρίση να έχει περιορίσει σημαντικά την αγοραστική δυνατότητα, αλλά ο Έλληνας έχει μια αδυναμία που ακούει στο όνομα….. Apple. Ο Δ/νων Σύμβουλος της iSquare, Κωστής Σταυρόπουλος, χαρακτηρίζει το τελευταίο τρίμηνο του 2015 ως το καλύτερο στην ιστορία πωλήσεων της εταιρείας σε ότι αφορά τη διάθεση των συσκευών i-phone, i-pad και των υπολογιστών Mac στην ελληνική αγορά. Τα i-phone 6 S και 6 S Plus έκαναν το θαύμα τους εκτοξεύοντας τις πωλήσεις και αυξάνοντας σημαντικά τα μερίδια αγοράς. «Αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι πωλήσεις μας το 2015 θα είναι σε σύνολο έτους +70% σε σχέση με το 2014. Βέβαια θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και το Μάρτιο του 2015 η iSquare διέθετε τα προϊόντα της μόνο μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ενώ από φέτος το δίκτυο διανομής διευρύνθηκε και ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει , εφόσον το επιθυμεί, μόνο τη συσκευή από καταστήματα όπως τα Public, τα MediaMarkt, τον Κωτσόβολο, το Πλαίσιο και τα iStorm. Σε ότι αφορά τους υπολογιστές Mac είχαμε μια άνοδο 22% στις πωλήσεις».
Αναμφίβολα το λανσάρισμα του καινούριου i-phone είχε θεαματικά αποτελέσματα, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τη ζήτηση που καταγράφηκε κατά την περίοδο των εορτών από τους εμπόρους λιανικής, η οποία άγγιξε το 20%.
Προτίμηση στα εναλλακτικά επιχειρηματικά δώρα
Στους κερδισμένους της κρίσης συγκαταλέγεται και η Yoleni’s, το μεγαλύτερο ελληνικό ηλεκτρονικό delicatessen στο οποίο και απονεμήθηκε φέτος το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας». Οι ποτοποιίες που πάλλε ποτέ είχαν την πρωτοκαθεδρία σε επίπεδο πωλήσεων την περίοδο των Χριστουγέννων, βλέπουν τα τελευταία χρόνια τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται, αφού είτε μειώνεται ο αριθμός των καλαθιών που αποστέλλονται είτε ο αριθμός των κρασιών που περιλαμβάνονται στα καλάθια. Ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς έχει κερδίσει την τελευταία διετία η Yoleni’s προσφέροντας εναλλακτικά επιχειρηματικά δώρα. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη Νικόλαο Πίπα, ο αριθμός των καλαθιών που πουλήθηκαν μέσα σε αυτό το διάστημα ξεπερνά τα 3.500 και το μέσο κόστος τους ήταν μεταξύ 35-40 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου