Pages

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΝΥΧΤΑ...

Από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν οι εκπτώσεις και στα καταστήματα της Καλαμάτας, ενώ την προσεχή Κυριακή όσοι έμποροι επιθυμούν, θα ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, θα ακολουθήσει η «Κόκκινη Νύχτα» στα τέλη Φεβρουαρίου, μια εκδήλωση που δε θα διαφέρει από τη «Λευκή Νύχτα» που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην πόλη στα τέλη Αυγούστου. Απλά, επειδή θα γίνει τώρα, θα ονομαστεί «Κόκκινη».
Το «Θάρρος» βρέθηκε στους δρόμους της Καλαμάτας και μίλησε με επιχειρηματίες για τις εκπτώσεις, το κυριακάτικο άνοιγμα, αλλά και την «Κόκκινη Νύχτα».
Οι απόψεις, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, διαφέρουν σχετικά με την κίνηση και το άνοιγμα την Κυριακή, με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας να παραμένει αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διαφωνίες, όμως, υπάρχουν και για την «Κόκκινη Νύχτα».
 
Καταστηματάρχες
Ο Γιάννης Λαφαζάνος, από το ομώνυμο κατάστημα υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, μας είπε ότι τις ημέρες που πέρασαν από την έναρξη των εκπτώσεων πήγε αρκετά καλά. Οι εκπτώσεις στο κατάστημά του κυμαίνονται από 20 έως 50%, ενώ στα δερμάτινα αξεσουάρ η έκπτωση είναι 30%.
Σχετικά με την Κυριακή, ο ίδιος θα ανοίξει, αφού είναι περίοδος εκπτώσεων.
Τέλος, χαρακτήρισε την «Κόκκινη Νύχτα» καλή ως ιδέα και ευελπιστεί να έχει την επιτυχία της «Λευκής».
 
Στο 50% φθάνουν οι εκπτώσεις στο κατάστημα Rossi της Βάνας Περρωτή. Σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα, υπάρχει περισσότερη κίνηση, όπως μας είπε, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν έρευνα αγοράς.
Το δε άνοιγμα της Κυριακής θεωρεί ότι βοηθά και γι’ αυτό θα δουλέψει.
Όσο για την «Κόκκινη Νύχτα», θεωρεί ότι θα είναι πάρα πολύ καλή, αν είναι σαν τη «Λευκή».
 
Ο Νεκτάριος Τριανταφυλλόπουλος από το ομώνυμο κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων μάς είπε ότι υπάρχει κόσμος που κάνει έρευνα αγοράς, αλλά και κόσμος που έχει αποφασίσει και ψωνίζει από την αρχή, ώστε να βρει νούμερα. Στο κατάστημά του οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 30 έως 50%.
Και αυτό το κατάστημα θα ανοίξει την Κυριακή, ενώ για την «Κόκκινη Νύχτα» δήλωσε πολύ θετικός, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει την κίνηση στην αγορά.
Τέλος, συμβούλεψε τον κόσμο να βγει νωρίς να ψωνίσει, αφού αργότερα θα υπάρξει έλλειψη σε νούμερα.
 
«Ο κόσμος μέχρι σήμερα είναι επιφυλακτικός» είπε η Αθηνά Κέντρου από το κατάστημα First choice, όπου το ποσοστό έκπτωσης είναι 30%. Την Κυριακή θα ανοίξει αναγκαστικά, σχολίασε, ενώ για την «Κόκκινη Νύχτα» πιστεύει ότι ο κόσμος την περιμένει, αλλά για τους επιχειρηματίες «είναι μια ακόμα μέρα δουλειάς και, μάλιστα, νύχτα».
 
Ο Κώστας Βλαχονικολός, από τα καταστήματα αθλητικών ειδών Cosmos, μας είπε ότι ο κόσμος περίμενε τις εκπτώσεις και αυτό φαίνεται από την κίνηση, που έχει αυξηθεί. Τα δε ποσοστά των εκπτώσεων είναι αρκετά καλά και στα δικά του καταστήματα φτάνουν το 60%.
Κατά τον ίδιο, ο κόσμος πρέπει να κάνει προσεγμένες αγορές και να προτιμά τα τοπικά καταστήματα, ενώ να προσέχει τις αγορές στο internet από καταστήματα που δε γνωρίζει, αφού πολλά προϊόντα είναι απομιμήσεις.
Σχετικά με την προσεχή Κυριακή, μας είπε ότι ούτε αυτή θα ανοίξει, αφού θεωρεί ότι πρέπει να σέβεται τους εργαζομένους της εταιρείας του.
Για δε την «Κόκκινη Νύχτα», είπε ότι ως ιδέα τού άρεσε, όμως τον βρίσκει αρνητικό ο χρόνος διεξαγωγής και, μάλιστα, αντιπρότεινε στον Εμπορικό Σύλλογο να πραγματοποιηθεί σε μια νεκρή για τα καταστήματα περίοδο, εκτός αν αυτή γίνει την ίδια μέρα με τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού και έτσι ο κόσμος κυκλοφορεί.
 
Ο Γιώργος Περρωτής, από το ομώνυμο κατάστημα ανδρικών ρούχων και αξεσουάρ, παρατήρησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ευελπιστεί, όσο περνούν οι ημέρες, να αυξηθεί και άλλο η δουλειά. Στο δικό του κατάστημα οι εκπτώσεις ξεκινούν από 30 και φτάνουν έως 50%.
Την Κυριακή, επίσης, θα ανοίξει, ενώ για την «Κόκκινή Νύχτα» μας είπε ότι είναι μια εκδήλωση που ακόμα δε γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει στην πράξη «και έτσι, όταν είναι κάτι καινούργιο, πολλές φορές το φοβάσαι». Πάντως, τη θεωρεί υπερβολή, αφού η «Λευκή» είναι αρκετή.
 
Η Μαρία Αντωνοπούλου, από το κατάστημα Νέο Διάκοσμο, που πουλά είδη διακόσμησης και σπιτιού, σχολίασε ότι ο κόσμος είναι λίγο επιφυλακτικός, αφού είμαστε στην αρχή των εκπτώσεων. Κατά την ίδια, στην αρχή των εκπτώσεων πάντα ο κόσμος αναζητά ρούχα και παπούτσια και μετά θα κοιτάξει για είδη που το κατάστημά της πουλά, οι δε εκπτώσεις σε αυτό κυμαίνονται από 20 έως 30 %, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτερες προσφορές σε κάποια προϊόντα.
Την Κυριακή δε θα ανοίξει, ενώ για την «Κόκκινη Νύχτα» πιστεύει ότι, αν πάει σαν τη «Λευκή», θα είναι καλά, αφού στον κόσμο αρέσει.
 
Από το κατάστημα Genesis μας μίλησε ο Μιχάλης Καούνης, λέγοντας ότι οι εκπτώσεις κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος τις περίμενε. Φέτος, δε, λόγω της κρίσης, ξεκίνησαν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και από την πλευρά του, ως καταστηματάρχης, ανταποκρίθηκε με εκπτώσεις που φτάνουν το 50%.
Την Κυριακή, όπως θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα, θα ανοίξει κι αυτός, ενώ έτσι θα βοηθηθεί και ο κόσμος που είτε δουλεύει είτε είναι από χωριά ή γενικότερα από απομακρυσμένες περιοχές.
Για την «Κόκκινη Νύχτα», μας είπε ότι όποια εκδήλωση μοιάζει με τη «Λευκή Νύχτα», που βοηθά τους επιχειρηματίες αλλά και τους καταναλωτές, είναι πολύ καλή. «Το σίγουρο είναι ότι, αν ο κόσμος αγκαλιάσει αυτή την εκδήλωση, όλα τα καταστήματα θα δουλέψουν, και αυτό αποτελεί μια καλή είδηση για την Καλαμάτα» σχολίασε, ενώ επισήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να στηρίζει τα τοπικά καταστήματα, ώστε τα λεφτά να μένουν στην πόλη και την Ελλάδα.
Επίσης, να είναι πολύ προσεκτικός με τις αγορές στο διαδίκτυο, αφού εγκυμονούν κινδύνους.
 
Ο κύριος Κώστας από την Αμερικανική Αγορά Υποδημάτων δήλωσε ευχαριστημένος από την κίνηση μέχρι σήμερα, αφού υπάρχει αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι εκπτώσεις στο κατάστημά του κυμαίνονται από 10 έως 70%, ενώ για την Κυριακή δεν έχει αποφασίσει, αφού είναι θέμα για αυτόν τι θα κάνει η υπόλοιπη αγορά.
Όσο για την «Κόκκινη Νύχτα», μας είπε ότι «είμαι μέσα, αν είναι σαν τη Λευκή που έχει επιτυχία».
 
Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας
Να «ρεφάρουν» τη χασούρα της εορταστικής αγοράς ελπίζουν οι έμποροι της Καλαμάτας με τις χειμερινές εκπτώσεις που μόλις ξεκίνησαν. Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψυλλάκη, οι ελπίδες όλου του εμπορικού κόσμου έχουν βασισθεί σε αυτές τις εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν έως τέλος Φεβρουαρίου.
«Θέλω να πιστεύω ότι θα αυξηθεί ο τζίρος των καταστημάτων. Ότι θα υπάρξει καλύτερη κίνηση της αγοράς, καθώς δε δουλέψαμε το Δεκέμβριο και η εορταστική περίοδος δεν πήγε καθόλου καλά. Πιστεύω ότι οι μεγάλες προσφορές και οι εκπτώσεις που γίνονται από τους επιχειρηματίες είναι δελεαστικές και θα φέρουν τον κόσμο στα μαγαζιά μας. Δυστυχώς, η πολύ μεγάλη φορολογία στο τέλος του χρόνου έχει αφήσει όλα τα νοικοκυριά χωρίς χρήματα», σχολίασε η κα Ψυλλάκη.
Κι αυτό, όπως είπε, φαίνεται ακόμα στην αγορά, αφού και οι πρώτες ημέρες των εκπτώσεων δεν έχουν δώσει ακόμα ενθαρρυντικά στοιχεία. «Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί η κίνηση», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση της «Κόκκινης Νύχτας» στην Καλαμάτα, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είπε ότι δεν έχει καθορισθεί η ακριβής ημερομηνία, ενώ ο προσανατολισμός που έχουν με το δήμαρχο Καλαμάτας είναι να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, κοντά στο τέλος των χειμερινών εκπτώσεων.
Όπως ανέφερε: «Το συζητάμε, όμως, ακόμα, διότι εκείνη την περίοδο είναι και το καρναβάλι και θέλουμε να βρούμε μια φόρμουλα, ώστε ούτε το καρναβάλι να βλάψουμε, αλλά και οι έμποροι να μπορέσουν να δουλέψουν και να μη γίνουν ουρά των πολυεθνικών και των “αλυσίδων”».
Κατά την κα Ψυλλάκη, όμως, δεν πρέπει να συμπίπτει με το καρναβάλι, αφού θα υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας για τα καταστήματα να είναι ανοιχτά ενώ στην πόλη θα κυκλοφορούν μεταμφιεσμένοι.
Τέλος, μας είπε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος είναι κάθετος στην απόφασή του τα καταστήματα να είναι κλειστά τις Κυριακές και να ανοίγουν μόνο τις δύο τελευταίες της χρονιάς. «Το να ανοίγουν περισσότερες δεν έχει κανένα νόημα και, μάλιστα, είναι και κακό μας» εξήγησε.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου